Αυτή την εβδομάδα, παίρνουμε backup δεδομένων και διαγράφουμε τον λογαριασμό μας στο Twitter. Ορίζουμε βίντεο ως φόντο, χρησιμοποιούμε το πρόχειρο, αντικαθιστούμε τη Google με άλλη μηχανή αναζήτησης, και επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις σύνδεσης στο Android 13. Χρησιμοποιούμε τον Google Assistant χωρίς να ξεκλειδώσουμε το κινητό και μαθαίνουμε όλα τα κρυφά offline παιχνίδια του Play Store και του Παιχνίδια Play.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς παίρνω backup δεδομένων και διαγράφω τον λογαριασμό μου στο Twitter
Όταν διαθέτουμε λογαριασμό στο Twitter, μπορούμε να πλοηγούμαστε στο περιεχόμενο της πλατφόρμας χωρίς κανέναν περιορισμό, να ακολουθούμε άλλους χρήστες ώστε να ειδοποιούμαστε για όσα δημοσιεύουν, και τα λοιπά.
Παλαιότερα, μπορούσαμε να βλέπουμε σχεδόν τα πάντα και χωρίς λογαριασμό. Ωστόσο, πλέον το Twitter δεν προσφέρει αυτήν την επιλογή. Επιπλέον, αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που έχει πραγματοποιήσει η πλατφόρμα τους τελευταίους μήνες.
Μεταξύ άλλων, περιόρισε το πλήθος των tweet που μπορούν να κάνουν οι χρήστες, κλείδωσε διάφορα χαρακτηριστικά πίσω από τη συνδρομή Blue, άλλαξε λογότυπο, και πολλά άλλα.
Εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών, αρκετοί θεωρούν ότι το Twitter δεν είναι η ίδια πλατφόρμα που ήταν κάποτε. Γι’ αυτό, επιλέγουν να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο και να ξεκινήσουν τη χρήση ενός εναλλακτικού δικτύου, όπως το Mastodon που προσφέρει αντίστοιχη εμπειρία χρήσης.
Αν ανήκουμε σε αυτήν τη μερίδα χρηστών, ενδεχομένως θα θέλουμε να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας. Πριν προβούμε στη διαγραφή του λογαριασμού μας, θα ήταν καλό να πάρουμε ένα backup των δεδομένων μας.
Λήψη backup
Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “Περισσότερα”, πατάμε το “Ρυθμίσεις και υποστήριξη”, και μπαίνουμε στο “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Ο λογαριασμός σας” και πατάμε “Λήψη ενός αρχείου των δεδομένων σας”.
Μετά, πληκτρολογούμε τον κωδικό μας και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Έπειτα, επαληθεύουμε την ταυτότητα μας και πατάμε το κουμπί “Αίτηση για αρχείο”.
Το Twitter θα ετοιμάσει ένα αρχείο ZIP το οποίο περιέχει όλα τα δεδομένα μας. Μόλις το backup είναι έτοιμο, θα λάβουμε σχετικό email. Για να κατεβάσουμε το αρχείο, κάνουμε κλικ στη “Λήψη”.
Διαγραφή λογαριασμού
Μόλις πάρουμε backup των δεδομένων μας, επιστρέφουμε στη σελίδα του Twitter, πατάμε στο “Περισσότερα”, κάνουμε κλικ στο “Ρυθμίσεις και υποστήριξη”, και μπαίνουμε στο “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Ο λογαριασμός σας” και πατάμε στην “Απενεργοποίηση του λογαριασμού σας”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Απενεργοποίηση”.
Μετά, πληκτρολογούμε τον κωδικό μας και πατάμε “Απενεργοποίηση”.
Ο λογαριασμός μας θα απενεργοποιηθεί, αλλά δεν θα διαγραφεί. Το Twitter διατηρεί τους απενεργοποιημένους λογαριασμούς στις βάσεις δεδομένων του για 30 ημέρες.
Οπότε, για να διαγραφεί οριστικά ο λογαριασμός μας, θα πρέπει να μην πραγματοποιήσουμε ποτέ σύνδεση σε αυτόν για 30 συνεχόμενες ημέρες.
Πώς ορίζω βίντεο ως φόντο στο Android 13
Στο Play Store υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με ζωντανές ταπετσαρίες, όπως ονομάζονται στα ελληνικά. Όμως, με την εφαρμογή “Video (.GIF;.MP4) to Wallpaper” μπορούμε να μετατρέψουμε οποιοδήποτε βίντεο θέλουμε σε live wallpaper και να το χρησιμοποιήσουμε ως φόντο.
Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από το Play Store, την τρέχουμε, και πατάμε το “+”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το live wallpaper και πατάμε “CHOOSE” για να εντοπίσουμε το βίντεο που επιθυμούμε να ορίσουμε ως φόντο.
Μόλις βρούμε το βίντεο, το επιλέγουμε και πατάμε “OK”.
Έπειτα, πατάμε “APPLY” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ΟΚ”.
Από τη λίστα με τις ζωντανές ταπετσαρίες, επιλέγουμε το “Video to Wallpaper” και στη συνέχεια πατάμε “Ορισμός ταπετσαρίας”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε αν θέλουμε να ορίσουμε το βίντεο ως φόντο μόνο στην αρχική οθόνη ή και στην οθόνη κλειδώματος του κινητού.
Πώς χρησιμοποιώ το πρόχειρο στο Android 13
Το λειτουργικό σύστημα της Google διαθέτει πρόχειρο το οποίο λειτουργεί όπως αυτό των Windows, δηλαδή αποθηκεύει προσωρινά όλα όσα αντιγράφουμε και επιτρέπει να τα κάνουμε επικόλληση σε κάποια άλλη εφαρμογή.
Σε αντίθεση με τα Windows 11 στα οποία μπορούμε να ανοίξουμε το πρόχειρο πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+V”, στο Android θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια εφαρμογή ώστε να προβάλλουμε και να διαχειριστούμε το περιεχόμενο του.
Στο Play Store υπάρχουν εφαρμογές διαχείρισης του προχείρου. Οι περισσότερες δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο θα δικαιολογούσε τον επιπλέον χώρο που καταλαμβάνουν στη συσκευή.
Στη θέση αυτών των εφαρμογών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πληκτρολόγιο που διαθέτει τη δυνατότητα προβολής και διαχείρισης των περιεχομένων του προχείρου. Οι καλύτερες διαθέσιμες εφαρμογές είναι το Gboard της Google και το SwiftKey της Microsoft.
Διαχείριση προχείρου με το Gboard
Αρχικά, αντιγράφουμε το κείμενο, τον σύνδεσμο, την εικόνα, και γενικά το περιεχόμενο που θέλουμε να αποθηκεύουμε στο πρόχειρο.
Έπειτα, πηγαίνουμε στην εφαρμογή όπου επιθυμούμε να το επικολλήσουμε και πατάμε στο πλαίσιο κειμένου ώστε να ανοίξει το Gboard.
Στη συνέχεια, μπορούμε να πατήσουμε το πλαίσιο στην κορυφή του πληκτρολογίου, ώστε να κάνουμε επικόλληση το τελευταίο στοιχείο που αντιγράψαμε.
Σε διαφορετική περίπτωση, πατάμε το εικονίδιο με τα τέσσερα τετράγωνα στην πάνω αριστερή γωνία του πληκτρολογίου και επιλέγουμε το εικονίδιο του προχείρου.
Μόλις εμφανιστεί το πρόχειρο, μπορούμε να εισάγουμε το στοιχείο της αρεσκείας μας απλά πατώντας επάνω του.
Για να διαγράψουμε ή να καρφιτσώσουμε κάποιο από τα στοιχεία που περιέχει το πρόχειρο, πατάμε παρατεταμένα στην καταχώρηση του και επιλέγουμε τη σχετική ενέργεια από το μενού που θα εμφανιστεί.
Επιπλέον, μπορούμε να επεξεργαστούμε συνολικά το περιεχόμενο του προχείρου πατώντας το μολύβι, πάνω δεξιά.
Διαχείριση προχείρου με το SwiftKey
Εφόσον έχουμε αντιγράψει το κείμενο, τον σύνδεσμο, την εικόνα, ή γενικά το περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει, ανοίγουμε την εφαρμογή στην οποία θέλουμε να το εισάγουμε και πατάμε στο πλαίσιο κειμένου ώστε να ανοίξουμε το SwiftKey.
Μετά, πατάμε το πλαίσιο με το τελευταίο στοιχείο που αντιγράψαμε ή το εικονίδιο του προχείρου για να εμφανίσουμε όλο το περιεχόμενο του.
Για να εισάγουμε κάποιο στοιχείο από το πρόχειρο στην εφαρμογή, πατάμε την καταχώρηση του.
Επίσης, πατώντας το εικονίδιο της καρφίτσας δίπλα σε μία καταχώρηση, καρφιτσώνουμε αυτό το στοιχείο στο πρόχειρο.
Τέλος, για να διαχειριστούμε το περιεχόμενο του προχείρου πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά.
Πώς αντικαθιστώ τη Google με άλλη μηχανή αναζήτησης στο Android 13
Η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Android είναι αυτή της Google. Ωστόσο, εάν το επιθυμούμε, μπορούμε σχετικά εύκολα να την αλλάξουμε σε μία της αρεσκείας μας.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αλλάζουμε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Chrome, πώς ορίζουμε ως ψηφιακό βοηθό τη DuckDuckGo, και πώς αντικαθιστούμε το widget της Google στην αρχική οθόνη του κινητού μας.
Αλλαγή μηχανής αναζήτησης στον Chrome
Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή DuckDuckGo Privacy Browser από το Play Store.
Έπειτα, ανοίγουμε τον Chrome, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, πατάμε στη “Μηχανή αναζήτησης” και επιλέγουμε την “DuckDuckGo”.
Αντικατάσταση widget
Αρχικά, διαγράφουμε το widget της Google από την αρχική οθόνη του κινητού. Έπειτα, πατάμε παρατεταμένα στην οθόνη και μπαίνουμε στα “Γραφικά στοιχεία”.
Μετά, εντοπίζουμε τα widget της DuckDuckGo και προσθέτουμε στην αρχική οθόνη όποιο από τα τρία θέλουμε.
Αλλαγή του ψηφιακού βοηθού
Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και μπαίνουμε στις “Εφαρμογές”.
Στη συνέχεια, πατάμε “Επιλογή προεπιλεγμένων εφαρμογών”.
Έπειτα, μπαίνουμε στην “Εφαρμογή ψηφιακού βοηθού”, πατάμε στην “Εφαρμογή βοήθειας συσκευής”, και επιλέγουμε τη “DuckDuckGo”.
Τέλος, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “OK”.
Πώς κάνω επαναφορά των ρυθμίσεων σύνδεσης στο Android 13
Εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα κατά τη σύνδεση του κινητού σε ασύρματα δίκτυα ή με Bluetooth συσκευές, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο σφάλμα στις σχετικές ρυθμίσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε επαναφορά των ρυθμίσεων σύνδεσης του κινητού.
Προσοχή! Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα σύνδεσης και μετά την ολοκλήρωση της θα χρειαστεί να συνδέσουμε εκ νέου όλες τις Bluetooth συσκευές και να πραγματοποιήσουμε ξανά σύνδεση σε όλα τα ασύρματα δίκτυα.
Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και μπαίνουμε στη “Γενική διαχείριση”.
Έπειτα, πατάμε στην “Επαναφορά”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου”.
Μετά, πατάμε το κουμπί “Επαναφορά ρυθμίσεων”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του κινητού, ώστε η συσκευή να ολοκληρώσει την επαναφορά των ρυθμίσεων σύνδεσης.
Πώς χρησιμοποιώ τον Google Assistant χωρίς να ξεκλειδώσω το κινητό
Για να χρησιμοποιήσουμε τον ψηφιακό βοηθό της Google σε ένα κινητό Android, πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιούμε τον Assistant χωρίς να ξεκλειδώνουμε το smartphone μας.
Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή της Google, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, πατάμε το “Βοηθός Google”.
Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο “Lock screen” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στις “Απαντήσεις Βοηθού στην οθόνη κλειδώματος”.
Τέλος, ελέγχουμε αν είναι ενεργός ο διακόπτης δίπλα στο “Λάβετε επίσης προσωπικά αποτελέσματα όταν ενεργοποιείτε τον Βοηθό χωρίς να λέτε Ok Google, όπως με πάτημα στην οθόνη”. Εάν δεν είναι, τον ενεργοποιούμε.
Όλα τα κρυφά offline παιχνίδια του Play Store και του Παιχνίδια Play
Η Google έχει αναπτύξει αρκετά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να παίζουμε όταν δεν έχουμε σύνδεση στο κινητό μας. Τα παιχνίδια αυτά είναι διαθέσιμα στο Play Store και στο Παιχνίδια Play.
Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα κρυφά offline παιχνίδια αυτών των εφαρμογών, απαιτείται να μην έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφουμε σε αυτόν τον οδηγό.
Έπειτα, ανοίγουμε το Play Store και πατάμε την κατηγορία “Παιχνίδια”.
Η εφαρμογή θα εμφανίσει τρία παιχνίδια, την “Πασιέντζα”, το “Φιδάκι”, και το “Αερόστατο”. Τα δύο πρώτα παιχνίδια είναι γνωστά.
Στο τρίτο χειριζόμαστε ένα αερόστατο το οποίο ανεβαίνει συνεχώς στον ουρανό. Στόχος μας είναι να συλλέγουμε τα νομίσματα και να αποφεύγουμε τα εμπόδια που συναντάμε.
Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει η ενότητα “Περισσότερα παιχνίδια εκτός σύνδεσης”, όπου μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί “Άνοιγμα” και να τρέξουμε την εφαρμογή “Παιχνίδια Play”.
Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η Google έχει ενσωματώσει τον “Ναρκαλιευτή”, το “Φιδάκι”, την “Πασιέντζα”, το “PAC-MAN”, το “Κρίκετ”, το “Whirlybird”, και το “Hop Mania”. Όπως και με την περίπτωση του Play Store, τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα γνωστά.
Το Κρίκετ είναι ένα mini game στο οποίο ρίχνουμε βολές χρησιμοποιώντας ένα μπαστούνι κρίκετ.
Από την άλλη, στο Whirlybird χειριζόμαστε ένα Android avatar το οποίο πηδάει διαρκώς. Στόχος μας είναι να κινούμε το κινητό αριστερά και δεξιά ώστε να κατευθύνουμε τον χαρακτήρα προς τις πλατφόρμες οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη.
Τέλος, το Hop Mania είναι ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από το “Frogger”. Έχει το ίδιο gameplay και στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής χωρίς να σκοτώσουμε τον βάτραχο ή την κότα.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.