Αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζουμε το “πάγωμα” της Εξερεύνησης Αρχείων, χρησιμοποιούμε εναλλακτικό πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων, εντοπίζουμε την εσωτερική IP, περιορίζουμε το εύρος ζώνης για τη λήψη και την αποστολή ενημερώσεων, δημιουργούμε PDF, επαναφέρουμε τον Media Player, και ενεργοποιούμε το Windows Sonic στα Windows 11.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς αντιμετωπίζω το “πάγωμα” της Εξερεύνησης Αρχείων στα Windows 11
Η Microsoft έχει βελτιώσει κατά πολύ το λειτουργικό της σύστημα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει καταφέρει να λύσει ούτε στα Windows 11. Ο Windows Explorer, ή Εξερεύνηση Αρχείων, ή Εξερεύνηση των Windows, μπορεί να “παγώσει” ακόμα και στα πιο ισχυρά συστήματα.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σταματήσει να ανταποκρίνεται αυτή η εφαρμογή των Windows είναι πολλοί, και ενδεχομένως σε αυτό οφείλεται ότι η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να βρει κάποια ουσιαστική και μόνιμη λύση.
Αν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να έχει “παγώσει” η Εξερεύνηση Αρχείων στα Windows 11, τότε πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc” για να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την “Εξερεύνηση των Windows”, την επιλέγουμε, και κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση διεργασίας”.
Τα Windows 11 θα τερματίσουν άμεσα την Εξερεύνηση Αρχείων και θα την εκκινήσουν εκ νέου.
Εάν η Διαχείριση Εργασιών δεν ανοίξει με τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc”, τότε πατάμε “Ctrl + Alt + Delete” και την επιλέγουμε από το μενού που θα δούμε στην οθόνη.
Χρήση εναλλακτικού προγράμματος διαχείρισης αρχείων στα Windows 11
Στα Windows 11, η Microsoft έχει βελτιώσει αρκετά το πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων του λειτουργικού της. Η Εξερεύνηση Αρχείων έχει πλέον καρτέλες, πιο συμπαγή μενού, και άλλα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι τόσο “ισχυρή” όσο οι αντίστοιχες ανεξάρτητες εφαρμογές.
Μία από τις καλύτερες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων είναι το δωρεάν FreeCommander XE, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από τον επίσημο ιστότοπο του, πατώντας “FreeCommanderXE-32-public_setup.zip”. Η 64-bit έκδοση είναι διαθέσιμη μόνο για όσους πραγματοποιήσουν κάποια δωρεά.
Μόλις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε. Το περιβάλλον της θυμίζει τα κλασικά προγράμματα των Windows. Στην κορυφή υπάρχει η γραμμή τίτλου, από κάτω η γραμμή μενού, και ακολουθεί η μπάρα εργαλείων.
Κάτω από τα βασικά στοιχεία, υπάρχει το κύριο πλαίσιο του FreeCommander XE, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα.
Σε κάθε ένα από αυτά τα τμήματα μπορούμε να ανοίξουμε ξεχωριστό φάκελο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκτελούμε ποικίλες εργασίες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι με την κλασική Εξερεύνηση Αρχείων των Windows.
Μεταξύ άλλων, το FreeCommander XE επιτρέπει την άμεση αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείων από τον ένα φάκελο στον άλλο, τη σύγκριση των περιεχομένων δύο φακέλων, την εμφάνιση επιλεγμένων αρχείων, και πολλά άλλα.
Πώς εντοπίζω την εσωτερική διεύθυνση IP στα Windows 11
Το router παρέχει σε κάθε συσκευή που συνδέουμε σε αυτό μία IP η οποία αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα της. Για την ολοκλήρωση διάφορων εργασιών, όπως η χειροκίνητη ρύθμιση μιας σύνδεσης, χρειαζόμαστε αυτήν την IP.
Ευτυχώς, στα Windows 11 μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε την IP. Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να σημειώσουμε ότι η IP που παρέχει το router είναι η εσωτερική IP της συσκευής στο τοπικό δίκτυο και όχι η IP της σύνδεσης μας, η οποία είναι ίδια για όλες τις συσκευές που συνδέονται στο ίδιο router.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Δίκτυο και Internet”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την καταχώρηση “Διεύθυνση IPv4” και σημειώνουμε τον αριθμό που είναι γραμμένος ακριβώς από κάτω. Αυτός ο αριθμός είναι η εσωτερική IP του υπολογιστή.
Πώς περιορίζω το εύρος ζώνης για τη λήψη ενημερώσεων στα Windows 11
Η Microsoft φροντίζει να διατηρεί ασφαλή τα συστήματα που τρέχουν Windows 11 κυκλοφορώντας τακτικές ενημερώσεις. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα της αμερικανικής εταιρείας παρουσιάζει ένα “πρόβλημα”.
Όταν τα Windows 11 κατεβάζουν ενημερώσεις, φροντίζουν να δεσμεύουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος ζώνης, ώστε να πραγματοποιούν τη λήψη των update όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Δυστυχώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά, να μην μπορούμε καν να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, διότι και η πιο απλή ιστοσελίδα μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να φορτώσει πλήρως. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε το εύρος ζώνης που χρησιμοποιεί το Windows Update.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Windows Update”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές για προχωρημένους”.
Στη συνέχεια, πατάμε τη “Βελτιστοποίηση παράδοσης”.
Μετά, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές για προχωρημένους”.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ρυθμίσουμε το εύρος ζώνης που θα χρησιμοποιεί το Windows Update για τη λήψη και την αποστολή αρχείων ενημερώσεων.
Για τη λήψη ενημερώσεων μπορούμε να ορίσουμε “Απόλυτο εύρος ζώνης” ή “Ποσοστό του υπολογιζόμενου εύρους ζώνης”.
Στην πρώτη περίπτωση ορίζουμε το εύρος ζώνης πληκτρολογώντας πόσα Mbps θα χρησιμοποιεί το Windows Update.
Από την άλλη, αν επιλέξουμε να περιορίσουμε το εύρος ζώνης βάσει ποσοστού, τότε καλό θα είναι να ρυθμίσουμε το ποσοστό στο “30%” για τη λήψη ενημερώσεων στο παρασκήνιο και στο “90%” για τη λήψη ενημερώσεων με ανοιχτή την εφαρμογή του Windows Update.
Όσον αφορά την αποστολή αρχείων ενημερώσεων, πρόκειται για μία τακτική που χρησιμοποιούν τα Windows 11 για να πραγματοποιούν γρήγορα τη διακίνηση των ενημερώσεων. Αντί να λαμβάνουν τα αρχεία των ενημερώσεων μόνο από τους server της Microsoft, διακινούν τα αρχεία αυτά και μεταξύ των υπολογιστών των χρηστών.
Αν δεν επιθυμούμε να στέλνουμε αρχεία ενημερώσεων από τον υπολογιστή μας, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον πρώτο slider στο “5%” και τον δεύτερο στα “5GB”. Δυστυχώς, είναι τα ελάχιστα όρια που επιτρέπει η Microsoft. Σε διαφορετική περίπτωση, καλό θα είναι να ορίσουμε το ποσοστό στο “30%” και τα GB στα “500GB”.
Πώς δημιουργώ PDF με κείμενο, εικόνες, και συνδέσμους, στα Windows 11
Τα Windows δίνουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουμε τα πάντα ψηφιακά, σε μορφή PDF. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, και μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα.
Για τις ανάγκες του οδηγού θα δείξουμε τον τρόπο εκτέλεσης στο Σημειωματάριο, στο οποίο έχουμε ήδη κάποιο κείμενο. Ωστόσο, η διαδικασία είναι παρόμοια στο Word, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε αρχεία με εικόνα, συνδέσμους, και τα λοιπά.
Αρχικά, ανοίγουμε το μενού της εκτύπωσης πηγαίνοντας “Αρχείο → Εκτύπωση” ή πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + P”, αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί σε όλα τα προγράμματα.
Έπειτα, διαλέγουμε τον εκτυπωτή “Microsoft Print to PDF” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Εκτύπωση σε αρχείο”.
Μετά, διαλέγουμε τον προσανατολισμό της αρεσκείας μας, τις σελίδες που θέλουμε να “εκτυπώσουμε”, και το μέγεθος του χαρτιού.
Τέλος, πατάμε το κουμπί “Εκτύπωση”, στο παράθυρο της αποθήκευσης επιλέγουμε την τοποθεσία στην οποία θέλουμε να αποθηκεύσουμε το PDF, πληκτρολογούμε το όνομα του αρχείου, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.
Πώς επαναφέρω τον Media Player στα Windows 11
Στα Windows 11, από προεπιλογή, ο Media Player δεν είναι εγκατεστημένος. Ωστόσο, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να τον περάσουμε πολύ εύκολα. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στις “Εφαρμογές”.
Στη συνέχεια, πατάμε τις “Προαιρετικές δυνατότητες”.
Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Προβολή δυνατοτήτων”.
Στην αναζήτηση πληκτρολογούμε “Media Player”, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Windows Media Player Legacy”, και πατάμε “Επόμενο”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση”.
Τα Windows 11 θα ξεκινήσουν άμεσα τη λήψη και εγκατάσταση του Media Player.
Πώς ενεργοποιώ το Windows Sonic στα Windows 11
Το Fall Creator Update των Windows 10 ήταν μία από τις πιο σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Η συγκεκριμένη έκδοση σηματοδότησε την κατάργηση βασικών στοιχείων των Windows, όπως ο Media Player.
Επιπλέον, με αυτήν την ενημέρωση η εταιρεία πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά στα Windows 10, τα οποία έχει μεταφέρει και στα Windows 11. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το “Windows Sonic”.
Στην ουσία, το Windows Sonic είναι ένα εξομοιωτής Surround ήχου 7.1 για ακουστικά ή ηχεία, ασχέτως την ποιότητα ή τις δυνατότητες τους. Για να ενεργοποιήσουμε αυτήν τη δυνατότητα στα Windows 11, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις, πατάμε το “Σύστημα”, και κάνουμε κλικ στο “Ήχος”.
Έπειτα, εντοπίζουμε και πατάμε τις “Περισσότερες ρυθμίσεις ήχου”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τη συσκευή ήχου στην οποία θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το Windows Sonic και κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.
Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Τρισδιάστατος ήχος”, από το αναδυόμενο μενού διαλέγουμε το “Windows Sonic for Headphones”, και πατάμε “OK”.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.