Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κρυφό Email, Εφαρμογές Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Προγράμματα Εκκίνησης Windows 11
QuickSteps#263 - Κρυφό Email, Εφαρμογές Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Προγράμματα Εκκίνησης Windows 11

Κρυφό Email, Εφαρμογές Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Προγράμματα Εκκίνησης Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, τρέχουμε εφαρμογές πάντα με δικαιώματα διαχειριστή, κρύβουμε το email από την οθόνη σύνδεσης, αλλάζουμε το χρώμα περιγραμμάτων στις εφαρμογές, επαναφέρουμε την αρίθμηση των screenshot, επιλέγουμε τον δίσκο εγκατάστασης νέων εφαρμογών, προσθέτουμε προγράμματα στην εκκίνηση, και προγραμματίζουμε την αυτόματη απενεργοποίηση του υπολογιστή στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς τρέχω τις εφαρμογές πάντα με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 11

Ο πιο εύκολος τρόπος να τρέξουμε μία εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 11 είναι να κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση της και να επιλέξουμε είτε την “Εκτέλεση ως διαχειριστής”, είτε την “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

QuickSteps#263 - Κρυφό Email, Εφαρμογές Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Προγράμματα Εκκίνησης Windows 11

Ωστόσο, για να τρέξουμε μία εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή από ορισμένα σημεία των Windows 11, όπως η λίστα των προγραμμάτων στο μενού Έναρξη, πρέπει να κάνουμε δεξί κλικ και από το “Περισσότερα” να διαλέξουμε τη σχετική επιλογή.

Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές που απαιτούν ή είναι αναγκαίο, για οποιονδήποτε λόγο, να τις ανοίγουμε πάντα με δικαιώματα διαχειριστή. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιο βολικό και παραγωγικό να ρυθμίσουμε την εκάστοτε εφαρμογή ώστε να τρέχει πάντα με τέτοια δικαιώματα.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση της εφαρμογής και πατάμε “Ιδιότητες”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Για προχωρημένους”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εκτέλεση ως διαχειριστής”, πατάμε “OK”, και κάνουμε κλικ στο “OK” για να κλείσουμε το παράθυρο των ιδιοτήτων.

Αν δεν έχουμε κάποια συντόμευση της εφαρμογής στην Επιφάνεια Εργασίας, τότε θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη συντόμευση από το μενού Έναρξη. Σε αυτήν την περίπτωση, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση και πατάμε “Άνοιγμα θέσης αρχείου”.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουμε τον φάκελο που περιέχει τη συντόμευση. Μόλις ανοίξει ο φάκελος, ακολουθούμε τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω.

Πώς κρύβω το email από την οθόνη σύνδεσης των Windows 11

Αν έχουμε συνδέσει τον λογαριασμό Microsoft που διαθέτουμε για να συνδεθούμε στα Windows 11, μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι το email μας είναι ορατό στην οθόνη σύνδεσης του λειτουργικού συστήματος.

Ωστόσο, τα Windows 11 προσφέρουν τη δυνατότητα να κρύψουμε αυτή την ενδεχομένως ευαίσθητη πληροφορία από το συγκεκριμένο σημείο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, πατάμε τις “Επιλογές εισόδου”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση λεπτομερειών λογαριασμού, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου, στην οθόνη εισόδου.”

Αλλαγή χρώματος περιγραμμάτων στις εφαρμογές των Windows 11

Στα Windows μπορούσαμε πάντα να αλλάζουμε το χρώμα του περιγράμματος των παραθύρων. Ωστόσο, στα Windows 11 δεν αλλάζει μόνο το περίγραμμα των παραθύρων, αλλά και των εφαρμογών.

Το προεπιλεγμένο χρώμα περιγράμματος στα Windows 11 είναι το σκούρο γκρι. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να επιλέξουμε το χρώμα της αρεσκείας μας. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε στην “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στα “Χρώματα”.

Σε αυτήν την ενότητα θα βρούμε μία πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε το “Χρώμα έμφασης” να είναι “Αυτόματα”, τότε τα Windows θα αλλάζουν αυτόματα το χρώμα του περιγράμματος, ανάλογα με το ενεργό φόντο της επιφάνειας εργασίας.

Όμως, μπορούμε να ορίσουμε τα περιγράμματα των παραθύρων και των εφαρμογών να έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, διαλέγουμε στο “Χρώμα έμφασης” το “Μη αυτόματα”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε ένα από τα χρώματα των Windows, ή πατάμε στην “Προβολή χρωμάτων” δίπλα στα “Προσαρμοσμένα χρώματα”, ώστε να διαλέξουμε ένα χρώμα δικής μας επιλογής.

Στο παράθυρο ρύθμισης του προσαρμοσμένου χρώματος, έχουμε δύο επιλογές. Είτε διαλέγουμε ένα χρώμα μέσω του επιλογέα χρωμάτων, είτε γράφουμε τα νούμερα RGB ή τον HEX κωδικό του χρώματος.

Το χρώμα που θα επιλέξουμε μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλα σημεία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, ενεργοποιώντας τον ανάλογο διακόπτη, το μενού Έναρξη, η Γραμμή εργασιών, και το πεδίο ειδοποιήσεων, θα αλλάξουν στο επιλεγμένο χρώμα.

Επιπλέον, αν ενεργοποιήσουμε τον διακόπτη “Εμφάνιση χρώματος έμφασης στις γραμμές τίτλου και στα περιγράμματα παραθύρων”, τότε οι γραμμές τίτλου των παραθύρων θα έχουν το χρώμα που έχουμε διαλέξει.

Πώς επαναφέρω την αρίθμηση των screenshot στα Windows 11

Στα Windows 11 μπορούμε να πάρουμε screenshot συγκεκριμένο παράθυρο ή οθόνη, αν έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή πάνω από μία, πατώντας στο πληκτρολόγιο τον συνδυασμό πλήκτρων “Alt + PrtSc”.

Επιπλέον, μπορούμε να πάρουμε screenshot οτιδήποτε προβάλλει η οθόνη ή οι οθόνες του υπολογιστή, με τον συνδυασμό “Win + PrtSc”. Σε κάθε περίπτωση, τα Windows 11 αποθηκεύουν αυτόματα την νέα εικόνα στον φάκελο “Στιγμιότυπα οθόνης”, ο οποίος βρίσκεται στον φάκελο “Εικόνες”.

Τα αρχεία των screenshot έχουν για όνομα τη φράση “Στιγμιότυπο οθόνης” ακολουθούμενη από μία παρένθεση με έναν αριθμό, τον οποίο αυξάνουν αυτόματα τα Windows 11 κάθε φορά που παίρνουμε ένα νέο screenshot.

Ακόμη και αν διαγράψουμε τις παλιές εικόνες, το λειτουργικό σύστημα δεν ξεκινά από το “0”, αντιθέτως συνεχίζει να αυξάνει τον συγκεκριμένο αριθμό. Ευτυχώς, μπορούμε να μηδενίσουμε μόνοι μας αυτόν τον “μετρητή”, τροποποιώντας μία τιμή στο Μητρώο των Windows.

Tο Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

Μετά, ελέγχουμε αν υπάρχει η τιμή “ScreenshotIndex”. Αν δεν υπάρχει, τότε κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “ScreenshotIndex”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “ScreenshotIndex”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς επιλέγω τον δίσκο εγκατάστασης νέων εφαρμογών στα Windows 11

Τα Windows 11 επιτρέπουν να επιλέγουμε σε ποιον δίσκο θα εγκαθιστούν τις νέες εφαρμογές, θα αποθηκεύουν τα νέα αρχεία, όπως στην περίπτωση των λήψεων, και τα λοιπά.

Για να ρυθμίσουμε τους φακέλους της αρεσκείας μας, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Σύστημα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Χώρος αποθήκευσης”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τις “Ρυθμίσεις χώρου αποθήκευσης για προχωρημένους”, πατάμε το βελάκι στα δεξιά, και κάνουμε κλικ στο “Εκεί όπου αποθηκεύεται το νέο περιεχόμενο”.

Μετά, πατάμε το αναδυόμενο μενού κάτω από κάθε κατηγορία και διαλέγουμε τον δίσκο στον οποίο θέλουμε τα Windows 11 να αποθηκεύουν τον συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου.

Προσθήκη προγραμμάτων στην εκκίνηση των Windows 11

Πολλά από τα προγράμματα που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή επιλέγουν αυτόματα να ξεκινούν με την εκκίνηση των Windows. Κάτι τέτοιο όμως καθυστερεί την εκκίνηση και βαραίνει το σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε θέλουμε να ξεκινούν άμεσα μαζί με τα Windows. Σε κάποια προγράμματα θα βρούμε σχετική ρύθμιση, που αν την ενεργοποιήσουμε, η εφαρμογή θα ξεκινά μαζί με τον υπολογιστή.

Αν το πρόγραμμα δεν προσφέρει τέτοια δυνατότητα, μπορούμε να το προσθέσουμε εμείς στην εκκίνηση των Windows 11. Αρχικά, πατάμε τα κουμπιά “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “shell:startup”, και πατάμε “OK”.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε τον φάκελο των προγραμμάτων τα οποία ξεκινούν μαζί με τα Windows 11.

Εντοπίζουμε το πρόγραμμα που θέλουμε μέσω του μενού Έναρξη και στη συνέχεια σύρουμε τη συντόμευση του στον φάκελο της εκκίνησης.

Πλέον, το πρόγραμμα θα εκκινεί με την έναρξη των Windows. Αν αλλάξουμε γνώμη, απλά διαγράφουμε τη συντόμευση από τον φάκελο της εκκίνησης.

Αυτόματη απενεργοποίηση του υπολογιστή στα Windows 11

Έστω ότι έχουμε βάλει τον υπολογιστή να κάνει κάποια εργασία και θέλουμε όταν τελειώσει να κλείσει εντελώς. Παράλληλα, εμείς δεν θα βρισκόμαστε κοντά στον υπολογιστή ώστε να τον απενεργοποιήσουμε. Τι κάνουμε λοιπόν σε μία τέτοια περίπτωση;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ειδική συντόμευση με την οποία προγραμματίζουμε την απενεργοποίηση του υπολογιστή. Επιπλέον, δημιουργώντας μία ακόμα συντόμευση μπορούμε να ακυρώνουμε τη διαδικασία της αυτόματης απενεργοποίησης.

Συντόμευση αυτόματης απενεργοποίησης

Πρώτα από όλα, πηγαίνουμε στην Επιφάνεια Εργασίας, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, και επιλέγουμε “Δημιουργία → Συντόμευση”.

Στο πλαίσιο κειμένου γράφουμε την εντολή “shutdown.exe -s -t XXX” και πατάμε “Επόμενο”. Αντικαθιστούμε τα XXX με τον χρόνο που θέλουμε να καθυστερήσει η απενεργοποίηση του υπολογιστή, μετά το κλικ στη συντόμευση.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε τον χρόνο αυτόν σε δευτερόλεπτα. Δηλαδή, αν θέλουμε ο υπολογιστής να κλείσει μετά από 3 λεπτά, τότε στη θέση των ΧΧΧ θα γράψουμε 180. Ομοίως, αν θέλουμε να κλείσει σε 3 ώρες, θα γράψουμε 10800.

Έπειτα, πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχει η συντόμευση και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τέλος”.

Κάθε φορά που θα πατάμε στη συντόμευση θα βλέπουμε ένα πλαίσιο που μας ενημερώνει για τον προγραμματισμό της απενεργοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό ενημερωνόμαστε για τη διάρκεια του χρονομέτρου, καθώς και την ακριβή ώρα την οποία θα κλείσει ο υπολογιστής.

Αν θελήσουμε να ορίσουμε νέο χρονικό διάστημα αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση, και να επιλέξουμε “Ιδιότητες”. Στο παράθυρο των ιδιοτήτων αλλάζουμε μόνο τον χρόνο, από το πλαίσιο “Προορισμός”, και πατάμε στο “ΟΚ”.

Συντόμευση για την ακύρωση της απενεργοποίησης

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε την ειδική συντόμευση για την ακύρωση της αυτόματης απενεργοποίησης του υπολογιστή. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, στο πλαίσιο κειμένου θα πρέπει να γράψουμε την εντολή “shutdown.exe -a”.

Οπότε, αν θελήσουμε να ακυρώσουμε τη διαδικασία απενεργοποίησης, κάνουμε διπλό κλικ σε αυτήν τη συντόμευση.

Εφόσον έχουμε δημιουργήσει τις δύο συντομεύσεις, μπορούμε να αλλάζουμε το εικονίδιο τους, ώστε να ανταποκρίνεται στην εργασία την οποία εκτελούν. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, κάνουμε δεξί κλικ και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Μετά, πατάμε “Αλλαγή εικονιδίου”, επιλέγουμε το εικονίδιο της αρεσκείας μας, και πατάμε διαδοχικά “OK” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε όλα τα παράθυρα.

Αν δεν μας αρέσει η ιδέα δημιουργίας συντομεύσεων, μπορούμε κάθε φορά να τρέχουμε τις ίδιες εντολές στην Γραμμή εντολών των Windows 11.

QuickSteps#263 - Κρυφό Email, Εφαρμογές Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Προγράμματα Εκκίνησης Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps