Αυτή την εβδομάδα, κρύβουμε προγράμματα από τον Πίνακα Ελέγχου, αλλάζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς των εφαρμογών, προσθέτουμε ετικέτες σε αρχεία και φακέλους στις Βιβλιοθήκες, απενεργοποιούμε τη γραμμή κατάστασης στην Εξερεύνηση αρχείων, και ρυθμίζουμε το μέγεθος του Κάδου Ανακύκλωσης στα Windows 11.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς κρύβω προγράμματα από τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows 11
Εάν χρησιμοποιούμε κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή, ενδέχεται να επιθυμούμε να κρύψουμε κάποια προγράμματα από τον Πίνακα Ελέγχου, ώστε να εμποδίσουμε τους άλλους χρήστες να τα απεγκαταστήσουν.
Για να κρύψουμε προγράμματα από τον Πίνακα Ελέγχου, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall
Έπειτα, εντοπίζουμε τον φάκελο του προγράμματος που θέλουμε να κρύψουμε.
Αν ο φάκελος δεν υπάρχει σε αυτήν τη διαδρομή, τότε μπορούμε να επισκεφθούν την παρακάτω διεύθυνση.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall
Μόλις βρούμε τον φάκελο του προγράμματος, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “SystemComponent”.
Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.
Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “SystemComponent”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “ΟΚ”.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα προγράμματα που θέλουμε να κρύψουμε. Εφόσον ολοκληρώσουμε όλες τις αλλαγές, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να τις εφαρμόσουμε.
Απενεργοποίηση του Ελέγχου λογαριασμού χρήστη στα Windows 11
Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη, ή αλλιώς UAC, λειτουργεί ως μία δικλείδα ασφαλείας για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων αλλαγών στο σύστημα. Η Microsoft πρόσθεσε αυτόν τον μηχανισμό στο λειτουργικό της με τα Vista και συνεχίζει να τον παρέχει ως χαρακτηριστικό σε όλες τις νεότερες εκδόσεις Windows.
Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αρκετοί εκνευρίζονται από τα παράθυρα του Ελέγχου λογαριασμού χρήστη, ειδικά εάν γνωρίζουν τι κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης του UAC και σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να τον απενεργοποιήσουμε στα Windows 11.
Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.
Έπειτα, στην “Προβολή κατά” διαλέγουμε την “Κατηγορία” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Σύστημα και Ασφάλεια”.
Στη συνέχεια, πατάμε τον σύνδεσμο “Αλλαγή ρυθμίσεων ελέγχου λογαριασμού χρήστη”.
Μετά, ρυθμίζουμε τον slider στο χαμηλότερο επίπεδο και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Τέλος, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ναι”, ώστε να απενεργοποιήσουμε τον Έλεγχο λογαριασμού χρήστη.
Πώς προσθέτω ετικέτες σε αρχεία στα Windows 11
Η Microsoft έχει βελτιώσει αισθητά την αναζήτηση στα Windows 11, η οποία πλέον μπορεί να εντοπίζει αρχεία, προγράμματα, ρυθμίσεις, και να πραγματοποιεί έλεγχο για τον εντοπισμό περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Αν και η αναζήτηση των Windows 11 είναι αρκετά καλή, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της προσθέτοντας ετικέτες στα αρχεία. Έτσι, θα μπορούμε να εντοπίζουμε μαζικά αρχεία με αντίστοιχο περιεχόμενο, αντί να αναζητούμε το κάθε αρχείο χωριστά με το όνομα του.
Αρχικά, ανοίγουμε τον φάκελο που περιέχει το αρχείο στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε ετικέτες, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο, και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε την καρτέλα “Λεπτομέρειες”.
Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ δίπλα στην καταχώρηση “Ετικέτες”, για να ενεργοποιήσουμε την επεξεργασία.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τις ετικέτες που θέλουμε, χωρίζοντας τη μία ετικέτα από την άλλη με ένα ελληνικό ερωτηματικό “;”.
Για να ολοκληρώσουμε την προσθήκη των ετικετών πατάμε Enter. Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.
Πώς αλλάζω το μέγεθος της γραμματοσειράς των εφαρμογών
Τα Windows 11 έχουν αρκετές ρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν να διευκολύνουν τη χρήση του υπολογιστή από άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, και τα λοιπά. Μεταξύ άλλων, το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει να αλλάζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς των εφαρμογών.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στην “Προσβασιμότητα”.
Έπειτα, πατάμε το “Μέγεθος κειμένου”.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον slider ρυθμίζουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς.
Στο πλαίσιο “Προεπισκόπηση μεγέθους κειμένου” μπορούμε να δούμε το μέγεθος που θα έχουν τα κείμενα στα παράθυρα των εφαρμογών.
Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι με το μέγεθος του κειμένου, κάνουμε κλικ στην “Εφαρμογή”.
Πώς προσθέτω φακέλους στις Βιβλιοθήκες των Windows 11
Τα Windows 11 διαθέτουν μία σειρά από Βιβλιοθήκες στις οποίες αποθηκεύουν αυτόματα το σχετικό με αυτές περιεχόμενο. Οι Βιβλιοθήκες των Windows 11 είναι οι “Άλμπουμ κάμερας”, “Αποθηκευμένες εικόνες”, “Βίντεο”, “Έγγραφα”, “Εικόνες”, και “Μουσική”.
Κάθε μία από τις Βιβλιοθήκες πραγματοποιεί έλεγχο για πιθανό περιεχόμενο σε συγκεκριμένους φακέλους. Ωστόσο, μπορούμε αρκετά εύκολα να τις ρυθμίσουμε ώστε να ελέγχουν οποιονδήποτε φάκελο επιθυμούμε.
Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό “Win + R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “shell:Libraries”, και πατάμε “OK”.
Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο της Εξερεύνησης αρχείων, στο οποίο μπορούμε να δούμε όλες τις Βιβλιοθήκες.
Για να προσθέσουμε φακέλους σε μία βιβλιοθήκη, κάνουμε διπλό κλικ σε αυτή, πατάμε τις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε “Προσθήκη” και διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αναζητά περιεχόμενο η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.
Μόλις προσθέσουμε όλους τους φακέλους που επιθυμούμε, κάνουμε κλικ στο “OK”.
Πώς απενεργοποιώ τη γραμμή κατάστασης στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 11
Στο κάτω μέρος του παραθύρου της Εξερεύνησης αρχείων στα Windows 11 υπάρχει η λεγόμενη “γραμμή κατάστασης”, η οποία προβάλλει διάφορες πληροφορίες, όπως το πλήθος των στοιχείων που περιέχει ένας φάκελος, πόσα στοιχεία έχουμε επιλέξει, και άλλα.
Αν και είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, ενδέχεται ορισμένοι να θέλουμε να το απενεργοποιήσουμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε οποιονδήποτε φάκελο, πατάμε τις τρεις τελείες, και κάνουμε κλικ στις “Επιλογές”.
Στο παράθυρο που θα ανοίγει, διαλέγουμε την καρτέλα “Προβολή”, εντοπίζουμε την “Εμφάνιση γραμμής κατάστασης”, και αποεπιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην καταχώρηση της.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Πώς ρυθμίζω το μέγεθος του Κάδου Ανακύκλωσης στα Windows 11
Κάθε φορά που διαγράφουμε κάποιο αρχείο στα Windows 11, αυτό μετακινείται στον Κάδο Ανακύκλωσης. Τα διαγραμμένα αρχεία παραμένουν σε αυτόν μέχρι να τα διαγράψουμε εμείς ή να γεμίσει.
Ο Κάδος Ανακύκλωσης έχει ορισμένο μέγεθος και δεν χωράει απεριόριστο όγκο αρχείων. Γι' αυτό, όταν ο Κάδος γεμίσει, τα Windows 11 διαγράφουν αυτόματα τα πιο παλιά αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.
Τις περισσότερες φορές το μέγεθος που έχουν αναθέσει τα Windows 11 στον Κάδο Ανακύκλωσης είναι υπεραρκετό. Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να ορίσουμε εμείς πόσο χώρο θα καταλαμβάνει ο Κάδος Ανακύκλωσης στον δίσκο.
Για να αλλάξουμε το μέγεθος του Κάδου Ανακύκλωσης, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του στην Επιφάνεια Εργασίας και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε τον δίσκο που περιέχει την εγκατάσταση των Windows 11, γράφουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχει ο Κάδος Ανακύκλωσης, και πατάμε “Εφαρμογή”.
Όπως παρατηρούμε, στο παράθυρο ιδιοτήτων του Κάδου Ανακύκλωσης υπάρχουν δύο ακόμα ρυθμίσεις.
Η πρώτη ρύθμιση αφορά την άμεση διαγραφή των αρχείων. Αν ενεργοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, τα αρχεία θα διαγράφονται οριστικά χωρίς να μεταφέρονται στον Κάδο Ανακύκλωσης.
Όσον αφορά την δεύτερη ρύθμιση, αυτή αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που αποφασίσουμε να απενεργοποιήσουμε τη χρήση του Κάδου Ανακύκλωσης.
Αν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα διαγράψουμε κατά λάθος κάποιο αρχείο, τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιβεβαίωση διαγραφής.
Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που διαγράφουμε κάποιο αρχείο, θα βλέπουμε ένα παράθυρο που θα ζητά την συγκατάθεση μας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαγραφή του αρχείου.
Μόλις τελειώσουμε με όλες τις ρυθμίσεις του Κάδου Ανακύκλωσης, κάνουμε κλικ στο “ΟΚ” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο των ιδιοτήτων.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.