Αυτή την εβδομάδα, εμποδίζουμε το Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία μας, οργανώνουμε τις τραπεζικές κάρτες μας στο Πορτοφόλι Google, κάνουμε χρήση των επεκτάσεων στον Edge για Android, και μετατρέπουμε τον εαυτό μας σε χαρακτήρα της Pixar με το ChatGPT. Προσαρμόζουμε τις προεπισκοπήσεις εικόνων και αυξάνουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής των Reels στο Instagram. Χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση GROUPBY στο Excel.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς εμποδίζω το Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία μου
Το Facebook παρακολουθεί από προεπιλογή την τοποθεσία μας, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, αν δεν επιθυμούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορούμε να εμποδίσουμε το γνωστό κοινωνικό δίκτυο να ελέγχει την τοποθεσία μας.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την εφαρμογή στο κινητό και πατάμε τις τρεις γραμμές.
Έπειτα, πατάμε “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.
Μετά, εντοπίζουμε και πατάμε το “Δικαιώματα συσκευής”.
Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Προβολή πληροφοριών” δίπλα στο “Τοποθεσία”.
Τέλος, επιλέγουμε το “Ποτέ” και πατάμε “Ενημέρωση ρυθμίσεων”.
Εάν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ρύθμιση από το μενού της εφαρμογής του Facebook, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε το δικαίωμα πρόσβασης στην τοποθεσία, μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής.
Πώς οργανώνω τις τραπεζικές κάρτες μου στο Πορτοφόλι Google
Το Πορτοφόλι Google είναι μία εφαρμογή που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει να αποθηκεύουμε τις τραπεζικές μας κάρτες και να πραγματοποιούμε ανέπαφες πληρωμές.
Αν έχουμε προσθέσει αρκετές κάρτες στην εφαρμογή, πιθανώς δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε την κάρτα με την οποία θέλουμε να διεκπεραιώσουμε την εκάστοτε συναλλαγή. Ειδικά αν βιαζόμαστε, διότι περιμένει αρκετός κόσμος στο ταμείο.
Ευτυχώς, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης των τραπεζικών μας καρτών στο Πορτοφόλι Google, ώστε να είναι τοποθετημένες από αυτή που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, προς εκείνη που χρησιμοποιούμε λιγότερο.
Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε την εικόνα προφίλ.
Έπειτα, πατάμε “Τρόποι πληρωμής”.
Στη συνέχεια, πατάμε “Επεξεργασία σειράς καρτών”.
Μετά, πατάμε παρατεταμένα σε κάθε κάρτα χωριστά και την τοποθετούμε στη θέση που επιθυμούμε.
Όταν ολοκληρώσουμε τις αλλαγές, κάνουμε επανεκκίνηση της εφαρμογής.
Πώς χρησιμοποιώ επεκτάσεις στον Edge για Android
Για πολλά χρόνια δεν ήταν δυνατή η χρήση επεκτάσεων στους browser για κινητά τηλέφωνα και smartphone, όμως αυτό αλλάζει σταδιακά. Ένα από τα προγράμματα περιήγησης που υποστηρίζουν επεκτάσεις και στην έκδοση για Android είναι ο Edge της Microsoft.
Για να χρησιμοποιήσουμε τις επεκτάσεις στον Edge για Android, ανοίγουμε τον browser και πατάμε τις τρεις γραμμές.
Στη συνέχεια, πατάμε “Επεκτάσεις”.
Για να εγκαταστήσουμε μία επέκταση, πατάμε “Απόκτηση”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Προσθήκη”.
Επιπλέον, για να ενεργοποιήσουμε μία επέκταση, να της δώσουμε δικαίωμα να τρέχει σε “InPrivate” καρτέλες, να την καταργήσουμε, και τα λοιπά, τότε πατάμε τις τρεις τελείες.
Τέλος, για να δούμε τις ρυθμίσεις μιας επέκτασης, επισκεπτόμαστε το μενού των επεκτάσεων και πατάμε την καταχώρηση της επέκτασης που μας ενδιαφέρει.
Πώς μετατρέπω τον εαυτό μου σε χαρακτήρα της Pixar με το ChatGPT
Το ChatGPT έχει την ικανότητα να δημιουργεί εικόνες από το μηδέν, καθώς και βασισμένες σε φωτογραφίες που ανεβάζουμε εμείς στο AI chatbot. Μεταξύ άλλων, μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το στιλ γραφικών γνωστών στούντιο, όπως η Pixar.
Για να μετατρέψουμε τον εαυτό μας σε έναν χαρακτήρα της Pixar, ή άλλης εταιρείας, ξεκινάμε ένα νέο chat και κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες.
Από το μενού που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε το “Δημιούργησε εικόνα”.
Στο πλαίσιο κειμένου θα εμφανιστεί η αρχή της προτροπής “Δημιούργησε εικόνα”.
Συμπληρώνουμε την προτροπή με το κείμενο “ενός χαρακτήρα της Pixar με βάση την εικόνα που ανέβασα.”
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “+”, πατάμε “Αποστολή τοπικού αρχείου”, και επιλέγουμε τη φωτογραφία που θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να μας μετατρέψει σε χαρακτήρα της Pixar.
Μόλις ανέβει η φωτογραφία στο ChatGPT, κάνουμε κλικ στο βέλος και περιμένουμε έως ότου το AI chatbot δημιουργήσει την τελική εικόνα.
Παρακάτω, βλέπουμε ένα δείγμα των ικανοτήτων του ChatGPT και την αυθεντική φωτογραφία την οποία χρησιμοποίησε ως βάση για τη δημιουργία της εικόνας σε στιλ χαρακτήρα της Pixar.
Πώς προσαρμόζω τις προεπισκοπήσεις εικόνων στο Instagram
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Instagram είναι η αναλογία 1:1 στις εικόνες που δημοσιεύουν οι χρήστες. Συγκεκριμένα, ακόμη και αν ανεβάσουμε μία εικόνα με διαφορετική αναλογία από την προαναφερόμενη, η πλατφόρμα την μετατρέπει σε 1:1.
Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις προεπισκοπήσεις των εικόνων στις δημοσιεύσεις μας. Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ.
Έπειτα, ανοίγουμε τη δημοσίευση της οποίας θέλουμε να προσαρμόσουμε την προεπισκόπηση.
Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες.
Μετά, πατάμε “Προσαρμογή προεπισκόπησης”.
Έπειτα, πατάμε “Προσαρμογή” ή “Κάλυψη”, ανάλογα αν θέλουμε η προεπισκόπηση να καλύπτει όλο το πλαίσιο ή να έχει αναλογία 1:1.
Τέλος, πατάμε το “✓”.
Πώς αυξάνω την ταχύτητα αναπαραγωγής των Reels στο Instagram
Τα Reels είναι το πιο δημοφιλές περιεχόμενο στο Instagram. Ωστόσο, ορισμένες φορές έχουν αισθητά μεγάλη διάρκεια και συχνά το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο τέλος ή κάπου στη μέση του βίντεο.
Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να επιταχύνουμε την αναπαραγωγή των Reels. Αρχικά, εντοπίζουμε το Reel που θέλουμε να δούμε.
Έπειτα, πατάμε στο Reel για να το προβάλλουμε σε ολόκληρη την οθόνη.
Στη συνέχεια, πατάμε παρατεταμένα στο αριστερό ή το δεξί άκρο της οθόνης, για να ενεργοποιήσουμε την αναπαραγωγή σε διπλάσια ταχύτητα.
Πώς χρησιμοποιώ τη συνάρτηση GROUPBY στο Excel
Η συνάρτηση GROUPBY επιτρέπει να ομαδοποιούμε και να συγκεντρώνουμε δεδομένα με βάση ορισμένα πεδία στον πίνακα. Προσφέρει επίσης παραμέτρους που επιτρέπουν να ταξινομούμε και να φιλτράρουμε τα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε το αποτέλεσμα στην κάθε περίπτωση χρήσης.
Οι παράμετροι της GROUPBY είναι συνολικά οκτώ και η σύνταξη της συνάρτησης είναι η ακόλουθη:
=GROUPBY(Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ)
- Α: Η περιοχή του πίνακα που περιέχει τα δεδομένα προς ομαδοποίηση.
- Β: Ποια δεδομένα θα χρησιμοποιήσει η συνάρτηση Γ για την ομαδοποίηση.
- Γ: Η συνάρτηση με βάση την οποία θα γίνει η ομαδοποίηση των δεδομένων.
- Δ: Μεταβλητή που δείχνει αν υπάρχουν ή όχι κεφαλίδες, αν θα μεταφερθούν ή θα δημιουργηθούν νέες.
- Κενό: Αποφασίζει το Excel τι θα κάνει.
- 0: Δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφαλίδες.
- 1: Υπάρχουν κεφαλίδες, αλλά δεν θα μεταφερθούν.
- 2: Δεν υπάρχουν κεφαλίδες, αλλά θα δημιουργήσει το Excel.
- 3: Υπάρχουν κεφαλίδες και θα εμφανιστούν.
- Ε: Καθορίζει εάν οι κεφαλίδες γραμμών πρέπει να περιέχουν σύνολα.
- Ζ: Ένας αριθμός που καθορίζει τον τρόπο ταξινόμησης. Αν δεν βάλουμε κάποια τιμή ή δώσουμε θετικό αριθμό, η ταξινόμηση είναι αύξουσα. Με αρνητικό αριθμό, κάνουμε την ταξινόμηση φθίνουσα.
- Η: Ένας πίνακας με προσανατολισμό στήλης μιας διάστασης δυαδικών τιμών που υποδεικνύει εάν πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη γραμμή δεδομένων.
- Θ: Καθορίζει τα πεδία σχέσης όταν παρέχονται πολλές στήλες στο Α.
Αν και οι παράμετροι είναι πολλές, συνήθως χρησιμοποιούμε μόνο τις τρεις πρώτες. Δηλαδή, ορίζουμε πού είναι τα δεδομένα, πού θα εμφανιστεί η ομαδοποίηση, και με ποια συνάρτηση θα γίνει η ομαδοποίηση τους.
Στο παράδειγμα μας, ομαδοποιήσαμε τα δεδομένα βάσει της κουζίνας, στήλη Α, και σύμφωνα με τον μέσο όρο της βαθμολογίας των πελατών. Επιπλέον, ζητήσαμε από το Excel να μεταφέρει τις κεφαλίδες που έχει ο αρχικός πίνακας.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.