Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ιδιωτικά YouTube Βίντεο, Εντοπισμός Χρήσης Chrome, Προεπιλεγμένος Browser Windows 11
QuickSteps#219 - Ιδιωτικά YouTube Βίντεο, Εντοπισμός Χρήσης Chrome, Προεπιλεγμένος Browser Windows 11

Ιδιωτικά YouTube Βίντεο, Εντοπισμός Χρήσης Chrome, Προεπιλεγμένος Browser Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, κοινοποιούμε ιδιωτικά YouTube βίντεο και περιορίζουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε στο TikTok. Χρησιμοποιούμε τη βασική HTML έκδοση του Gmail και μπλοκάρουμε τον εντοπισμό χρήσης από ιστοσελίδες στον Chrome. Ρυθμίζουμε τον προεπιλεγμένο browser και ενεργοποιούμε την αιωρούμενη μπάρα του Edge στα Windows 11. Προσθέτουμε και αφαιρούμε λέξεις από το λεξικό στα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κοινοποιώ ένα ιδιωτικό YouTube βίντεο

Το YouTube επιτρέπει να ανεβάζουμε βίντεο τα οποία δεν μπορούν να δουν οι υπόλοιποι χρήστες, διότι είναι ιδιωτικά. Ωστόσο, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτά τα βίντεο με άλλα άτομα.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ και μπαίνουμε στο “YouTube Studio”.

QuickSteps#219 - Ιδιωτικά YouTube Βίντεο, Εντοπισμός Χρήσης Chrome, Προεπιλεγμένος Browser Windows 11

Έπειτα, από το μενού στην αριστερή μεριά του παραθύρου, πατάμε το “Περιεχόμενο”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και επιλέγουμε τη “Λήψη συνδέσμου με δυνατότητα κοινής χρήσης”, ώστε να αντιγράψουμε στο πρόχειρο τον σύνδεσμο του βίντεο.

Μετά, μπορούμε να στείλουμε τον σύνδεσμο στο άτομο το οποίο θέλουμε να δει το βίντεο ή να τον δημοσιεύσουμε σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, μία ιστοσελίδα, και τα λοιπά.

Αν επιθυμούμε την ιδιωτική προβολή του βίντεο, τότε θα πρέπει να στείλουμε πρόσκληση στα άτομα με τα οποία θέλουμε να το μοιραστούμε.

Η διαφορά αυτής της μεθόδου με την απλή αποστολή του συνδέσμου είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνδεθούν στο YouTube για να δουν το βίντεο.

Για να στείλουμε μία τέτοια πρόσκληση, κάνουμε κλικ στο “Απόρρητο” και πατάμε τον σύνδεσμο “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το email του κάθε ατόμου στο οποίο θέλουμε να στείλουμε πρόσκληση, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”, και κάνουμε κλικ στο “ΤΕΛΟΣ”.

Τέλος, πατάμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και να γίνει αυτόματη αποστολή της πρόσκλησης.

Πώς περιορίζω τον χρόνο που ξοδεύω στο TikTok

Το TikTok διαθέτει την “Ψηφιακή Ευημερία”, η οποία επιτρέπει να ορίσουμε για πόση ώρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε την εφαρμογή ανά ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περιορίσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο.

Για να ενεργοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε το χρονικό όριο χρήσης, ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε στο “Προφίλ”.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στο “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, πατάμε στην “Ψηφιακή Ευημερία”.

Μετά, επιλέγουμε τη “Διαχείριση χρόνου οθόνης” και πατάμε το κουμπί “Ενεργοποίηση”.

Η εφαρμογή θα ζητήσει να πληκτρολογήσουμε έναν κωδικό τον οποίο θα πρέπει να εισάγουμε όταν και εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Οπότε, πληκτρολογούμε έναν ασφαλή κωδικό, πατάμε “Επόμενο”, εισάγουμε μία ακόμη φορά τον κωδικό, και πατάμε πάλι “Επόμενο”.

Δυστυχώς, η εφαρμογή δεν επιτρέπει την τροποποίηση του χρονικού ορίου χρήσης, το οποίο από προεπιλογή είναι 60 λεπτά.

Πώς και γιατί να χρησιμοποιώ τη βασική HTML έκδοση του Gmail

Εκτός από την τυπική ανεπτυγμένη έκδοση που χρησιμοποιούμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του, το Gmail διαθέτει μία βασική HTML έκδοση, η οποία παρέχει σχεδόν όλες τις δυνατότητες της υπηρεσίας email, χωρίς το εξελιγμένο περιβάλλον χρήστη.

Αυτή η έκδοση μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ταχύτητα της σύνδεσης μας στο Internet, καθώς φορτώνει πολύ λιγότερα στοιχεία.

Επιπλέον, ενδεχομένως να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βασική HTML έκδοση του Gmail όταν χρησιμοποιούμε σύνδεση με περιορισμένο όγκο δεδομένων ή με ογκοχρέωση.

Σε κάθε περίπτωση, για να ανοίξουμε την ελαφριά έκδοση του Gmail, επισκεπτόμαστε τον σύνδεσμο “https://mail.google.com/mail/u/0/h/” ή προσθέτουμε στο ήδη υπάρχον URL το “h/”.

Μόλις ανοίξουμε τον παραπάνω σύνδεσμο ή πραγματοποιήσουμε τη σχετική αλλαγή στο υπάρχον URL, το Gmail θα μας ρωτήσει αν όντως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την HTML έκδοση.

Για να προχωρήσουμε στη χρήση αυτής της έκδοσης, πατάμε το κουμπί “Θέλω να χρησιμοποιήσω την έκδοση HTML του Gmail”.

Άμεσα, θα δούμε στο παράθυρο του browser την βασική HTML έκδοση της υπηρεσίας email της Google.

Αν θελήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική έκδοση του Gmail, τότε πηγαίνουμε στο τέλος της σελίδας και πατάμε τον σύνδεσμο “κανονική”.

Μόλις κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο, θα γίνει ανανέωσης της σελίδας και το περιβάλλον χρήστη θα αλλάξει στη σύγχρονη έκδοση του Gmail.

Πώς μπλοκάρω τον εντοπισμό χρήσης από ιστοσελίδες στον Chrome

Ο Chrome διαθέτει μία λειτουργία η οποία επιτρέπει στις ιστοσελίδες να γνωρίζουν πότε χρησιμοποιούμε τον browser. Μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο, οι ιστότοποι μπορούν να αναγνωρίσουν αν παρακολουθούμε κάποια ενεργή συνομιλία.

Για παράδειγμα, εάν ο browser διαπιστώσει ότι ο δείκτης του ποντικιού είναι ακίνητος, πως δεν πληκτρολογούμε κάτι, ή ότι έχουμε μεταβεί σε μία άλλη καρτέλα, πληροφορεί το site ότι δεν έχουμε ανοιχτή τη δική του καρτέλα.

Έτσι, σε περίπτωση που συνομιλούμε με την υποστήριξη κάποιας εταιρείας, ο υπάλληλος είναι σε θέση να γνωρίζει αν όντως περιμένουμε στο chat μέχρις ότου απαντήσει στο αίτημα μας.

Σαφώς, πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία. Ωστόσο, ορισμένοι ενδεχομένως δεν επιθυμούμε ο εκάστοτε ιστότοπος να λαμβάνει πληροφορίες για το εάν χρησιμοποιούμε ή όχι τον Chrome.

Για να απενεργοποιήσουμε τον εντοπισμό χρήσης, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις ιστότοπου”.

Μετά, πηγαίνουμε στην ενότητα “Άδειες” και πατάμε τις “Πρόσθετες άδειες”.

Μόλις κάνουμε κλικ σε αυτήν την επιλογή θα εμφανιστούν μερικές επιπλέον ρυθμίσεις. Εντοπίζουμε και πατάμε τη “Χρήση της συσκευής σας”.

Τέλος, διαλέγουμε το “Να μην επιτρέπεται στους ιστότοπους να γνωρίζουν πότε χρησιμοποιείτε ενεργά τη συσκευή σας”.

Πώς ρυθμίζω τον προεπιλεγμένο browser στα Windows 11

Στα Windows 11, η Microsoft έκανε ιδιαίτερα δύσκολο τον τρόπο ρύθμισης του προεπιλεγμένου browser, αφαιρώντας τη βασική επιλογή προγράμματος και προσθέτοντας μία σειρά παραμέτρων για τον ορισμό της προεπιλεγμένης εφαρμογής για το άνοιγμα αρχείων HTML, URL, και τα λοιπά.

Ωστόσο, οι χρήστες αντέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά σε αυτήν την αλλαγή. Ως εκ τούτου, στην έκδοση 22000.593 του λειτουργικού συστήματος η εταιρεία πρόσθεσε τη δυνατότητα να μπορούμε να ορίζουμε τον προεπιλεγμένο browser, ο οποίος θα διαχειρίζεται όλες αυτές τις ενέργειες.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και πατάμε στις “Εφαρμογές”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Προεπιλεγμένες εφαρμογές”.

Έπειτα, εντοπίζουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένο browser και πατάμε την καταχώρηση του.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ορισμός προεπιλογής”.

Τα Windows θα ορίσουν ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης τον browser που επιλέξαμε και θα εφαρμόσουν την ίδια αλλαγή σε όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις για τη διαχείριση αρχείων και συνδέσμων.

Αν θέλουμε το λειτουργικό σύστημα να χρησιμοποιεί διαφορετικό browser για το άνοιγμα συγκεκριμένων αρχείων ή συνδέσμων, μπορούμε να πατήσουμε τη σχετική καταχώρηση, να διαλέξουμε το πρόγραμμα της αρεσκείας μας, και να κάνουμε κλικ στο “OK”.

Τι είναι και πώς ενεργοποιώ την αιωρούμενη μπάρα του Edge στα Windows 11

Η Microsoft δημιούργησε μία ειδική αιωρούμενη μπάρα για τον Edge, η οποία επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τον browser ακόμη και όταν έχουμε κλειστό το κύριο παράθυρο του.

Στην ουσία, το πρόγραμμα συνεχίζει να τρέχει στο παρασκήνιο και η αιωρούμενη μπάρα προσφέρει τη δυνατότητα να πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έχουμε ανοιχτές άλλες εφαρμογές.

Επιπλέον, παρόλο που η αρχική θέση της μπάρας είναι στη δεξιά πλευρά της οθόνης, μπορούμε να την μετακινούμε σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε.

Αρχικά, κάνουμε κλικ πάνω από το πλαίσιο αναζήτησης, κρατάμε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού, σύρουμε το πλαίσιο, και αφήνουμε το κουμπί όταν έχουμε φέρει το πλαίσιο στην επιθυμητή θέση.

Για να ενεργοποιήσουμε την αιωρούμενη μπάρα, τρέχουμε τον Edge, πατάμε τις τρεις τελείες, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Γραμμή Edge”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Αυτόματο άνοιγμα της γραμμής Edge κατά την εκκίνηση του υπολογιστή” και πατάμε το εικονίδιο με το βέλος, για να ανοίξουμε την αιωρούμενη μπάρα.

Πώς προσθέτω ή αφαιρώ λέξεις από το λεξικό στα Έγγραφα Google

Στα Έγγραφα Google υπάρχει ένα προσωπικό λεξικό στο οποίο μπορούμε να προσθέτουμε λέξεις, τις οποίες ενδεχομένως δεν γνωρίζει η online εφαρμογή και τις σημειώνει ως λανθασμένες.

Ο πιο εύκολος τρόπος να προσθέσουμε λέξεις στο προσωπικό λεξικό είναι να κάνουμε κλικ σε αυτές όταν τα Έγγραφα Google τις υπογραμμίζουν, να πατήσουμε τις τρεις τελείες, και να επιλέξουμε την “Προσθήκη της λέξης “Χ” στο λεξικό”.

Για να προσθέσουμε λέξεις, πριν τις επισημάνουν τα Έγγραφα Google, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία” και από το μενού “Ορθογραφία και γραμματική” επιλέγουμε το “Προσωπικό λεξικό”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τη λέξη την οποία θέλουμε να προσθέσουμε και πατάμε “Προσθήκη”.

Για να αφαιρέσουμε μία λέξη από το λεξικό, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την καταχώρηση της και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του κάδου ανακύκλωσης.

Τέλος, μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του προσωπικού λεξικού, πατάμε “OK”.

QuickSteps#219 - Ιδιωτικά YouTube Βίντεο, Εντοπισμός Χρήσης Chrome, Προεπιλεγμένος Browser Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps