Αυτή την εβδομάδα, μπλοκάρουμε ιστοσελίδες με το αρχείο hosts, ελέγχουμε και περιορίζουμε την κατανάλωση δεδομένων, ανοίγουμε τη Γραμμή Εντολών από το μενού στο δεξί κλικ, και ενεργοποιούμε το νέο animation εκκίνησης στα Windows 11. Διαγράφουμε μαζικά περιεχόμενο που έχουμε δημοσιεύσει στο Instagram και προσθέτουμε ειδοποίηση για ευαίσθητο περιεχόμενο στα tweet. Χρησιμοποιούμε αναλυτές στο Excel.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς ελέγχω και περιορίζω την κατανάλωση δεδομένων στα Windows 11
Τα Windows 11 επιτρέπουν να παρακολουθούμε την κατανάλωση δεδομένων από κάθε δίκτυο χωριστά και να θέτουμε συγκεκριμένα όρια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε την κατανάλωση και να την περιορίζουμε, αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν χρησιμοποιούμε κάποια υπηρεσία ογκοχρέωσης ή με ορισμένο όγκο δεδομένων για να συνδεθούμε στο διαδίκτυο ή να εκτελέσουμε οποιαδήποτε online εργασία.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και επιλέγουμε το “Δίκτυο και Internet”.
Έπειτα, πατάμε στις “Σύνθετες ρυθμίσεις δικτύου”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στη “Χρήση δεδομένων”.
Μετά, επιλέγουμε τον τύπο σύνδεσης που μας ενδιαφέρει και μπορούμε να δούμε πόσα δεδομένα έχουμε καταναλώσει τις τελευταίες 30 ημέρες και πόσα δεδομένα έχει χρησιμοποιήσει η κάθε εφαρμογή.
Για να θέσουμε όριο χρήση, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εισαγωγή ορίου”, κάτω από τον τύπο σύνδεσης.
Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον τύπο ορίου, την ημέρα του μήνα κατά την οποία θέλουμε τα Windows να επαναφέρουν το όριο, πληκτρολογούμε την ποσότητα των δεδομένων, διαλέγουμε τη μονάδα μέτρησης, και πατάμε “Αποθήκευση”.
Τι είναι το αρχείο hosts και πώς βοηθάει να μπλοκάρω ιστοσελίδες
Για να επισκεφθούμε μία ιστοσελίδα μέσω οποιοδήποτε συμβατικού browser, πληκτρολογούμε το URL της στη γραμμή διευθύνσεων και πατάμε Enter. Ωστόσο, σε ένα υπολογιστή ο οποίος τρέχει Windows, η σύνδεση με τη σελίδα δεν γίνεται αυτόματα.
Κάθε ιστοσελίδα είναι συνδεδεμένη με μία διεύθυνση IP. Όταν εμείς πληκτρολογούμε το URL μιας σελίδας και πατάμε το Enter, ο υπολογιστής ελέγχει αν το αρχείο hosts περιέχει την IP του ιστότοπου.
Αν το αρχείο περιέχει κάποια IP η οποία αφορά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, τότε ο υπολογιστής παρέχει τη σχετική πληροφορία στον browser για να πραγματοποιήσει τη σύνδεση και να φορτώσει τη σελίδα, διαφορετικά ελέγχει την DNS cache ή κάνει έλεγχο για πιθανές συνδέσεις σε DNS server.
Ωστόσο, αν η IP που περιέχει το αρχείο hosts δεν οδηγεί σε κάποιον server, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση του browser και η φόρτωση του περιεχομένου της σελίδας, τότε ο υπολογιστής μπλοκάρει τη σύνδεση.
Χάρη στην παραπάνω διαδικασία, μπορούμε με ένα απλό κόλπο να μπλοκάρουμε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλουμε, προσθέτοντας μία ειδική καταχώρηση στο αρχείο hosts.
Αρχικά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων της Εξερεύνησης αρχείων, και πατάμε Enter.
C:\Windows\System32\drivers\etc
Έπειτα, επιλέγουμε το αρχείο “hosts”, πατάμε “Ctrl+C” για να το αντιγράψουμε, πηγαίνουμε στην Επιφάνεια Εργασίας, και πατάμε “Ctrl+V” για να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο του.
Στη συνέχεια, μετονομάζουμε το αυθεντικό αρχείο “hosts” σε “hosts_backup” και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στη “Συνέχεια”.
Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη πατάμε “Ναι”.
Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στο αντίγραφο του αρχείου το οποίο δημιουργήσαμε στην Επιφάνεια Εργασίας, επιλέγουμε το “Άνοιγμα με”, και στο πλαίσιο που θα ανοίξει διαλέγουμε το “Σημειωματάριο” και πατάμε “OK”.
Για να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, προσθέτουμε στο τέλος του κειμένου που περιέχει το αρχείο hosts την IP “0.0.0.0”, ένα κενό χαρακτήρα, και το URL του ιστότοπου χωρίς το “www”.
Μόλις προσθέσουμε όλες τις ιστοσελίδες που θέλουμε να μπλοκάρουμε, πατάμε “Ctrl+S” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.
Εφόσον έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία του αρχείου hosts, πηγαίνουμε ξανά στη διαδρομή “C:\Windows\System32\drivers\etc” και σύρουμε μέσα το αρχείο.
Εάν επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε οποιαδήποτε σελίδα από όσες έχουμε μπλοκάρει, τότε επεξεργαζόμαστε το αρχείο hosts και αφαιρούμε τη γραμμή που την αφορά.
Επιπλέον, για να ξεμπλοκάρουμε όλες τις σελίδες, διαγράφουμε το τροποποιημένο αρχείο hosts και μετονομάζουμε το “hosts_backup” σε “hosts”.
Πώς διαγράφω μαζικά περιεχόμενο που έχω δημοσιεύσει στο Instagram
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θελήσουμε να διαγράψουμε οτιδήποτε έχουμε δημοσιεύσει στο Instagram είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ίσως επιθυμούμε να διαγράψουμε φωτογραφίες οι οποίες δεν μας αρέσουν ή σχόλια τα οποία θεωρούμε λανθασμένα.
Αν και μπορούμε να διαγράψουμε ένα προς ένα αυτά τα στοιχεία, το Instagram παρέχει τη δυνατότητα μαζικής διαγραφής περιεχομένου βάσει τύπου. Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές και επιλέγουμε το “Η δραστηριότητά σας”.
Μετά, μπαίνουμε στις “Αλληλεπιδράσεις” και επιλέγουμε τον τύπο περιεχομένου που μας ενδιαφέρει.
Στη συνέχεια, πατάμε “Επιλογή”, διαλέγουμε όλα τα στοιχεία τα οποία θέλουμε να διαγράψουμε, και πατάμε “Διαγραφή”.
Πώς προσθέτω προειδοποίηση για ευαίσθητο περιεχόμενο στα tweet μου
Οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα κοινωνικά δίκτυα λαμβάνουν διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των χρηστών από την έκθεση σε ευαίσθητο περιεχόμενο.
Το Twitter παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέτουν ειδικές προειδοποιήσεις σε tweet τα οποία μπορεί να περιέχουν εικόνες ή βίντεο που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους χρήστες.
Αρχικά, προσθέτουμε την εικόνα ή το βίντεο, κάνοντας κλικ στο ανάλογο κουμπί στο πλαίσιο δημιουργίας tweet.
Έπειτα, πατάμε το κουμπί με το πινέλο, στην κάτω δεξιά γωνία της προεπισκόπησης.
Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα με τη σημαία.
Στη συνέχεια, διαλέγουμε τι είδους ευαίσθητο περιεχόμενο περιέχει η εικόνα ή το βίντεο και πατάμε “Αποθήκευση”.
Εφόσον έχουμε πραγματοποιήσει την παραπάνω ρύθμιση, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του tweet και να το δημοσιεύσουμε.
Οι χρήστες δεν θα μπορούν να δουν την εικόνα ή το βίντεο. Αντιθέτως, στη θέση του θα βλέπουν μία προειδοποίηση και θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί “Εμφάνιση” για να προβάλλουν το περιεχόμενο της εικόνας ή του βίντεο.
Συντόμευση για το άνοιγμα της Γραμμής Εντολών στο μενού στο δεξί κλικ
Το λειτουργικό της Microsoft παρέχει αρκετούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε τη Γραμμή Εντολών. Ωστόσο, με μία μικρή αλλαγή στο Μητρώο των Windows μπορούμε να προσθέσουμε συντόμευση για το άνοιγμα της εφαρμογής στον φάκελο τον οποίο έχουμε ανοιχτό.
Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Εφόσον έχουμε πάρει backup από το Μητρώο των Windows, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο batch με το οποίο θα μπορέσουμε να προσθέσουμε τη συντόμευση στο μενού στο δεξί κλικ.
Για να φτιάξουμε αυτό το αρχείο, ανοίγουμε το Σημειωματάριο των Windows, αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο, και το κάνουμε επικόλληση στο κενό έγγραφο.
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shell\OpenElevatedCmd] @="Open command prompt here as administrator" "Icon"="cmd.exe" [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shell\OpenElevatedCmd\command] @="PowerShell -windowstyle hidden -Command \"Start-Process cmd.exe -ArgumentList '/s,/k,pushd,%V' -Verb RunAs\"" [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\Shell\OpenElevatedCmd] @="Open command prompt here as administrator" "Icon"="cmd.exe" [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\Shell\OpenElevatedCmd\command] @="PowerShell -windowstyle hidden -Command \"Start-Process cmd.exe -ArgumentList '/s,/k,pushd,%V' -Verb RunAs\"" [HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\Shell\OpenElevatedCmd] @="Open command prompt here as administrator" "Icon"="cmd.exe" [HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\Shell\OpenElevatedCmd\command] @="PowerShell -windowstyle hidden -Command \"Start-Process cmd.exe -ArgumentList '/s,/k,pushd,%V' -Verb RunAs\"" [HKEY_CLASSES_ROOT\LibraryFolder\background\Shell\OpenElevatedCmd] @="Open command prompt here as administrator" "Icon"="cmd.exe" [HKEY_CLASSES_ROOT\LibraryFolder\background\Shell\OpenElevatedCmd\command] @=
Μετά, πατάμε στο “Αρχείο” και επιλέγουμε την “Αποθήκευση ως”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε την Επιφάνεια εργασίας, στο “Αποθήκευση ως” διαλέγουμε “Όλα τα αρχεία (*.*)”, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το αρχείο, ακολουθούμενο από το “.bat”, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.
Έπειτα, κλείνουμε το Σημειωματάριο και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο batch, ώστε να προσθέσουμε στο μενού στο δεξί κλικ τη συντόμευση για το άνοιγμα της Γραμμής Εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
Πώς ενεργοποιώ το νέο animation της εκκίνησης των Windows 11
Μεταξύ άλλων, η Microsoft στα Windows 11 άλλαξε και το animation το οποίο βλέπουμε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Η εταιρεία σχεδίασε αρχικά το νέο animation για τα Windows 10, αλλά τελικά δεν το κυκλοφόρησε ποτέ στην παλιά έκδοση του λειτουργικού.
Τελικά, η Microsoft ενσωμάτωσε το animation στα Windows 11 και σχεδιάζει να το ενεργοποιήσει με κάποια μελλοντική ενημέρωση. Μέχρι τότε, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το animation μόνοι μας, πραγματοποιώντας μία μικρή αλλαγή στο Μητρώο των Windows.
Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control
Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Control”, διαλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “BootControl”.
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “BootProgressAnimation”.
Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.
Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “BootProgressAnimation”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Από εδώ και στο εξής, όταν ανοίγουμε ή κλείνουμε τον υπολογιστή, ή κάνουμε επανεκκίνηση, θα βλέπουμε το νέο animation των Windows 11 και όχι το παλιό με τις πολλές τελείες.
Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ τους αναλυτές στο Excel
Με τη χρήση των αναλυτών μπορούμε να φιλτράρουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με βάση ορισμένους παράγοντες, με τη βοήθεια ενός πλαισίου το οποίο είναι μόνιμα ορατό μέσα στο υπολογιστικό φύλλο πάνω από τον κύριο πίνακα.
Για να δημιουργήσουμε έναν αναλυτή, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή” και από τα “Φίλτρα” πατάμε “Αναλυτής”.
Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο διαλέγουμε τα δεδομένα που επιθυμούμε να φιλτράρει ο αναλυτής και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Στο υπολογιστικό φύλλο θα εμφανιστεί το πλαίσιο του αναλυτή που δημιουργήσαμε. Για να φιλτράρουμε τα δεδομένα του πίνακα με βάση κάποιο κριτήριο, απλά κάνουμε κλικ στο ανάλογο στοιχείο.
Στο παράδειγμα μας, έχουμε δημιουργήσει έναν αναλυτή για τις χώρες. Έτσι, μπορούμε να πατήσουμε στις “ΗΠΑ” και το Excel να προβάλλει μόνο τις γραμμές που περιέχουν ως δεδομένο αυτή τη χώρα.
Για να επιλέξουμε πάνω από ένα κριτήρια, κάνουμε κλικ στο σχετικό κουμπί και τα διαλέγουμε.
Εάν θέλουμε να καταργήσουμε όλα τα κριτήρια, ώστε ο αναλυτής να μην φιλτράρει τα δεδομένα του πίνακα, πατάμε το κουμπί στην πάνω δεξιά γωνία του πλαισίου.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.