Αυτή την εβδομάδα, δημιουργούμε λογαριασμό Google χωρίς Gmail, αδειάζουμε τον κάδο ανακύκλωσης σε κινητό με Android, και αλλάζουμε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Google Chrome και τον Microsoft Edge. Κάνουμε εκκαθάριση της κρυφής μνήμης των ενημερώσεων και διαγράφουμε αντικείμενα από εικόνες στα Windows 11. Δημιουργούμε εικόνες με το Copilot της Microsoft και μετράμε λέξεις κειμένου με online και τοπικά εργαλεία.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς φτιάχνω λογαριασμό Google χωρίς Gmail
Παλαιότερα, όταν δημιουργούσαμε έναν λογαριασμό Google αποκτούσαμε και μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο Gmail. Αυτό το email αποτελούσε το όνομα χρήστη για τη σύνδεση μας στον λογαριασμό Google.
Πλέον, μπορούμε να δημιουργούμε λογαριασμό Google χωρίς τη χρήση του Gmail. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα δημιουργίας λογαριασμού Google, πληκτρολογούμε το όνομα και το επώνυμο, και πατάμε “Επόμενο”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε την ημερομηνία γέννησης και το φύλο και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Έπειτα, πατάμε τον σύνδεσμο “Χρησιμοποιήστε την υπάρχουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας”.
Μετά, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θέλουμε να χρησιμοποιούμε στον λογαριασμό Google και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον κωδικό που έστειλε η Google στο email που εισάγαμε στο προηγούμενο βήμα και πατάμε “Επόμενο”.
Έπειτα, γράφουμε τον κωδικό πρόσβασης της αρεσκείας μας, και στα δύο πεδία, και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Μετά, αν θέλουμε να καταχωρήσουμε το κινητό μας ως επιπλέον μέσο επαλήθευσης της ταυτότητάς μας, το πληκτρολογούμε και πατάμε “Επόμενο”, διαφορετικά κάνουμε κλικ στο κουμπί “Παράλειψη”.
Στην πρώτη περίπτωση η Google θα ζητήσει να εισάγουμε έναν κωδικό επαλήθευσης που θα στείλει στο κινητό μας, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν τα στοιχεία που αναφέρει η Google είναι σωστά και πατάμε “Επόμενο”.
Έπειτα, ακολουθούμε τις οδηγίες της Google για να ρυθμίσουμε τον λογαριασμό μας.
Όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα, μόλις δημιουργήσαμε έναν λογαριασμό Google χωρίς Gmail.
Πώς αδειάζω τον κάδο ανακύκλωσης σε κινητό με Android
Στο Android υπάρχει ένας κάδος ανακύκλωσης όπου το λειτουργικό σύστημα μεταφέρει τα αρχεία που διαγράφουμε. Αυτά τα αρχεία καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο και αν δεν αδειάζουμε τακτικά τον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να δούμε τον ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο της συσκευής να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αδειάζουμε τον κάδο ανακύκλωσης σε κινητό με Android, τόσο με την προεγκατεστημένη εφαρμογή διαχείρισης αρχείων, όσο και με το Files by Google.
Σε αυτόν τον οδηγό χρησιμοποιήσαμε μία συσκευή Samsung με Android 14. Οπότε, τα βήματα με την προεγκατεστημένη εφαρμογή μπορεί να διαφέρουν σε άλλες ROM. Σε κάθε περίπτωση, όποια συσκευή και αν διαθέτετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο με το Files by Google.
Χρησιμοποιώντας την προεγκατεστημένη εφαρμογή
Για να αδειάσουμε τον κάδο ανακύκλωσης με την εφαρμογή διαχείρισης αρχείων του Android, εντοπίζουμε και πατάμε το “Απορρίμματα”.
Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Άδειασμα”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιβεβαιώνουμε την ενέργεια πατώντας “Διαγραφή”.
Με το Files by Google
Για να αδειάσουμε τον κάδο ανακύκλωσης με το Files by Google, πατάμε τις τρεις γραμμές και επιλέγουμε το “Κάδος”.
Έπειτα, πατάμε τον κύκλο δίπλα στο “Όλα τα στοιχεία” και πατάμε “Διαγραφή”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Διαγραφή”.
Πώς κάνω εκκαθάριση της κρυφής μνήμης των ενημερώσεων στα Windows 11
Τα Windows 11 διατηρούν προσωρινά αρχεία των ενημερώσεων, τα οποία διαγράφουν αυτόματα σε ύστερο χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα αρχεία, συνήθως, καταλαμβάνουν σεβαστό αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, ορισμένες φορές, μπορεί να είναι η αιτία προβλημάτων κατά την ενημέρωση του λειτουργικού.
Για να διαγράψουμε την κρυφή μνήμη των ενημερώσεων στα Windows 11, γράφουμε στην αναζήτηση “Εκκαθάριση Δίσκου” και πατάμε “Άνοιγμα”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε τον δίσκο των Windows και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος”. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί στην οθόνη διαλέγουμε ξανά τον δίσκο των Windows και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Αρχεία καταγραφής αναβάθμισης των Windows” και πατάμε το “OK”.
Τέλος, στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Διαγραφή αρχείων”.
Πώς αλλάζω την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε Chrome και Edge
Οι περισσότεροι browser έχουν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης το Google Search. Για διάφορους λόγους, μπορεί να μην επιθυμούμε το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούμε να εκτελεί αναζητήσεις με το Google Search, ή το Bing στην περίπτωση του Edge.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αλλάζουμε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα δύο πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, τον Google Chrome και τον Microsoft Edge.
Αλλαγή προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης στον Chrome
Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε τις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Μηχανή αναζήτησης”.
Τέλος, πατάμε το αναδυόμενο μενού και διαλέγουμε τη μηχανή αναζήτησης της αρεσκείας μας.
Αλλαγή προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης στον Edge
Αρχικά, πατάμε τις τρεις τελείες και κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, πατάμε στο “Προστασία προσωπικών δεδομένων, αναζήτηση και υπηρεσίες”.
Μετά, εντοπίζουμε και κάνουμε κλικ στο “Γραμμή διευθύνσεων και αναζήτησης”.
Τέλος, πατάμε το αναδυόμενο μενού δίπλα στο “Μηχανισμός αναζήτησης που χρησιμοποιείται στη γραμμή διευθύνσεων” και διαλέγουμε τη μηχανή αναζήτησης της αρεσκείας μας.
Πώς διαγράφω αντικείμενα από εικόνες με τις Φωτογραφίες των Windows 11
Συνήθως, για να διαγράψουμε αντικείμενα από φωτογραφίες χρησιμοποιούμε online εργαλεία που, ορισμένες φορές, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βέβαια, αν γνωρίζουμε από Photoshop, μπορούμε να επεξεργαστούμε εικόνες πολύ πιο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, η Microsoft πρόσθεσε στην εφαρμογή Φωτογραφίες των Windows 11 ένα AI εργαλείο αφαίρεσης αντικειμένων από εικόνες. Για να αφαιρέσουμε οτιδήποτε από κάποια φωτογραφία, την ανοίγουμε στο πρόγραμμα και πατάμε το κουμπί επεξεργασίας.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τη γομολάστιχα.
Στη συνέχεια, ρυθμίζουμε το “Μέγεθος πινέλου” και επιλέγουμε στην εικόνα το στοιχείο που θέλουμε να διαγράψουμε.
Τέλος, μπορούμε να αποθηκεύσουμε την τελική εικόνα κάνοντας κλικ στο “Επιλογές αποθήκευσης”.
Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του εργαλείου.
Πώς δημιουργώ εικόνες με το Copilot της Microsoft
Μία από τις πολλές δυνατότητες του Copilot είναι να δημιουργεί εικόνες βασισμένες σε προτροπές, περιγραφές σε μορφή κειμένου, που του δίνει ο χρήστης. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες με την online έκδοση του Copilot.
Αρχικά, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του Copilot και επιλέγουμε το “Designer”.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε την προτροπή και πατάμε το βέλος.
Το πρόγραμμα Designer του Copilot θα δημιουργήσει πολλαπλές εικόνες βασισμένες στην προτροπή που του δώσαμε και θα τις εμφανίσει στο chat. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας δώσει έναν σύνδεσμο για το “Πρόγραμμα δημιουργίας εικόνας”, όπου μπορούμε να δούμε τις εικόνες που δημιούργησε.
Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε τέσσερις εικόνες που δημιούργησε το Copilot με την προτροπή “Ένας αστροναύτης στην κορυφή της ακρόπολης κρατάει την ελληνική σημαία”.
Πώς μετράω τις λέξεις ενός κειμένου με online και τοπικά εργαλεία
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να μετρήσουμε τις λέξεις ενός κειμένου είναι πολλοί. Για παράδειγμα, στο PCSteps γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε φράση μεγαλύτερη από 35 λέξεις είναι πιθανώς δυσνόητη και τείνει να χάνει το νόημα της, μπερδεύοντας τον αναγνώστη.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση εργασιών με ορισμένη έκταση. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μετράμε τις λέξεις ενός κειμένου με online και τοπικά εργαλεία.
Καταμέτρηση με online εργαλεία
Υπάρχουν αρκετά δωρεάν online εργαλεία για την καταμέτρηση λέξεων. Ορισμένα είναι ολόκληρες εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, όπως τα Έγγραφα Google, και άλλα μετρούν απλά το πλήθος των λέξεων και των χαρακτήρων.
Μετά από εξαιρετικά προσεκτική έρευνα, επιλέξαμε τα τρία πιο ασφαλή και αποτελεσματικά online εργαλεία, πέραν των Εγγράφων Google, και αυτά είναι τα εξής:
Καταμέτρηση λέξεων με το Word
Για να μετρήσουμε τις λέξεις ενός κειμένου στο Word, αρκεί να επικολλήσουμε το κείμενο σε ένα κενό έγγραφο και να ελέγξουμε τον σχετικό αριθμό στην γραμμή λεπτομερειών.
Καταμέτρηση λέξεων με το Notepad++
Στο Notepad++ μπορούμε να δούμε το πλήθος των λέξεων του κειμένου κάνοντας διπλό κλικ στο “length” ή στο “lines”.
Το πρόγραμμα θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο και δίπλα στο “Words” θα αναφέρει πόσες λέξεις έχει το κείμενο.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.