Στο παρελθόν, οι εκδόσεις του USB ανανεώνονταν σχετικά αργά, και είχαν διαφορά κυρίως ως την ταχύτητα. Όμως, πριν καλά καλά προλάβουμε να βιώσουμε τη νέα έκδοση USB 3.2, ο φορέας που διαμορφώνει τις προδιαγραφές του USB ανακοίνωσε την επόμενη γενιά για να μας τα ανατρέψει όλα. Στο άρθρο θα δούμε τι είναι το νέο USB 4.0 ή USB4, τη σύγκριση με το Thunderbolt 3, και τι μπορεί να μας δώσει.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Το νέο USB 4.0
Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις USB 3.2, δύο τύποι USB 3.1, και πλήθος τύπων υποδοχών, προδιαγραφών, και συσκευών, η ιδέα ενός νέου προτύπου USB μπορεί να φαίνεται υπερβολική.
Όμως, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, το USB Implementers Forum (USB-IF) προφανώς είχε διαφορετική γνώμη. Ανακοίνωσε την ολοκαίνουργια έκδοση USB 4.0, ανοίγοντας τον δρόμο για ταχύτερες συνδέσεις USB, συγκρίσιμες με τις ταχύτητες του Thunderbolt 3.
Τα πλεονεκτήματα
Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες εκδόσεις USB, το νέο πρότυπο είναι λογικό να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα βασικότερα είναι τα εξής:
- 40Gbps μέγιστη ταχύτητα: Με τη χρήση των κατάλληλων καλωδίων, το USB 4.0 θα υποστηρίζει φόρτιση ισχύος 100W. Επιπλέον, ταχύτητες μεταφοράς έως 40Gbps και αρκετό εύρος ζώνης βίντεο για δύο οθόνες 4K / 60Hz.
- Συμβατό με συσκευές Thunderbolt 3: Ορισμένες, αλλά όχι απαραίτητα όλες οι συσκευές USB 4.0 θα λειτουργούν με τις αντίστοιχες Thunderbolt 3.
- Καλύτερη κατανομή πόρων για βίντεο: Ταυτόχρονη μεταφορά βίντεο και δεδομένων και αποτελεσματική κατανομή ανάλογα το εύρος ζώνης.
USB 4.0 vs Thunderbolt 3
Το νέο πρότυπο υπόσχεται πολλά οφέλη που περιλαμβάνουν υψηλές ταχύτητες μεταφοράς, καλύτερη διαχείριση βίντεο, και προαιρετική συμβατότητα με το Thunderbolt 3, που είναι γνωστό περισσότερο στους χρήστες των MacBook Pro.
Το Thunderbolt 3 είναι ένα πρότυπο USB τριών ετών που προωθεί η Intel. Η εταιρεία υπερηφανεύεται ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει τις υψηλές ταχύτητες των 40Gbps. Το USB 4.0 έρχεται να το αλλάξει αυτό, προσφέροντας τις ίδιες ταχύτητες.
Βέβαια, θα αναρωτηθούμε γιατί το Thunderbolt 3, που είναι τεχνικά ανώτερο και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, δεν κυριαρχεί ήδη στον χώρο των USB. Η απάντηση είναι το κόστος.
Όποιος κατασκευαστής θέλει να το χρησιμοποιήσει στις συσκευές του, είτε πρόκειται για τη θύρα του laptop, είτε για το καλώδιο, πρέπει να πληρώσει μία σειρά δικαιωμάτων για να αποκτήσει την πιστοποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που οι συσκευές με Thunderbolt κοστίζουν περισσότερο.
Επιπλέον, το Thunderbolt είναι ένα πρότυπο της Intel. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το βρούμε σε κανέναν υπολογιστή με τεχνολογία AMD και σχεδόν σε καμία μητρική.
Με το USB4, οι κατασκευαστές των συσκευών και των κεντρικών υπολογιστών δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τέλη δικαιωμάτων. Το USB 4.0 αποτελεί εμπορικό σήμα του USB-IF, σε αντίθεση με το Thunderbolt που είναι εμπορικό σήμα της Intel Corporation.
Έτσι, το USB 4.0 θεωρείται ήδη ένα “ανοιχτό” πρότυπο που έχει πολύ μικρότερο συνολικό κόστος και μεγαλύτερη συμβατότητα.
Συμβατό προς τα πίσω
Το θετικό χαρακτηριστικό σε όλες τις γενιές του USB είναι ότι υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω. Ως εκ τούτου, το USB 4.0 θα λειτουργεί απροβλημάτιστα με συσκευές και θύρες USB 3.0 και USB 2.0.
Ωστόσο, μία συσκευή USB 4.0 δεν θα μπορέσει να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 40Gbps όταν την συνδέσουμε σε μία θύρα USB 3.2. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα πρότυπα που είναι συμβατά προς τα πίσω, θα έχουμε μόνο τις μέγιστες ονομαστικές ταχύτητες.
Έτσι, εάν έχουμε ένα καλώδιο USB 3.1 που μπορεί να λειτουργήσει στα 5Gbps, θα έχουμε μόνο 5Gbps, ακόμη και αν το συνδέσουμε σε μία θύρα USB 4.0. Αντίστοιχα, αν θέλουμε να έχουμε τις επιδόσεις του Thunderbolt 3, θα χρειαστούμε ένα καλώδιο Thunderbolt 3.
Ως εκ τούτου, αν έχουμε ένα καλώδιο USB 3.x με υποδοχές τύπου C, θα χρειαστεί να κάνουμε αναβάθμιση σε καλώδια του USB 4.0.
Ταχύτητες και θύρες
Παρόλο που το USB 4.0 μπορεί να έχει θεωρητικές ταχύτητες έως και 40Gbps, δεν θα υποστηρίζονται όλες οι συσκευές USB ή οι κεντρικοί υπολογιστές με αυτό το πρότυπο. Στην ουσία θα υπάρξουν δύο ταχύτητες: 20Gbps και 40Gbps.
Με τεχνικούς όρους, η ταχύτητα 40Gbps του USB4 ονομάζεται Gen 3×2 και η ταχύτητα 20Gbps είναι Gen 2×2.
Ωστόσο, υπάρχει και μία τρίτη επιλογή των 10Gbps, η οποία είναι απλά μία εφεδρική ταχύτητα για την υποστήριξη της συμβατότητας προς τα πίσω. Όμως, δεν αναμένεται οι μικρότερες συσκευές USB4 να χρησιμοποιούν αυτή την εφεδρική ταχύτητα.
Σε γενικές γραμμές, αν πρόκειται για κάποιο PC ή laptop, θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τις προδιαγραφές τους, αν υποστηρίζουν USB4 στα 40Gbps. Επιπλέον, θα πρέπει να προμηθευτούμε μόνο τα εγκεκριμένα ειδικά καλώδια. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι διαθέσιμη η ταχύτερη δυνατή σύνδεση.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στις προδιαγραφές του USB 4.0 είναι η δυνατότητα να προσαρμόζει δυναμικά την ποσότητα των πόρων που είναι διαθέσιμοι όταν μεταφέρουμε βίντεο, αλλά και δεδομένα, μέσω της ίδιας σύνδεσης. Με άλλα λόγια, μπορεί να διαχειριστεί δύο ξεχωριστά εύρη ζώνης.
Για παράδειγμα, με το USB 4.0 μπορούμε να δώσουμε σήμα σε μία οθόνη 4K, ενώ την ίδια ώρα να μπορούμε να αντιγράψουμε ένα μεγάλο όγκο αρχείων από κάποιον εξωτερικό δίσκο.
Έτσι, αν το βίντεο χρειάζεται μόνο το 20% του εύρους ζώνης για την οθόνη, το άλλο 80% θα είναι ελεύθερο για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική μεταφορά των μεγάλων αρχείων.
Επιπλέον, με τα κατάλληλα καλώδια είναι εφικτή η φόρτιση συσκευών έως 100 Watt. Ταυτόχρονα, και η χρήση εξωτερικών καρτών γραφικών μεγάλης επεξεργαστικής δύναμης.
Το USB4 θα λειτουργεί μόνο μέσω της σύνδεσης Type C. Τα καλώδια που δεν θα USB-C, δεν θα λειτουργούν σε USB-C. Δεν έχουν αρκετά connector pins για να υλοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου πρότυπου.
Γιατί το USB 4.0 αναγράφεται επίσημα ως “USB4”
Σε αντίθεση με κάθε άλλη έκδοση του USB, το νέο πρότυπο είναι επίσημα γραμμένο χωρίς κενό πριν από τον αριθμό έκδοσης. Φυσικά, οι περισσότεροι θα το γράψουν ως USB 4.0, ή σκέτο 4 χωρίς μηδενικό. Ωστόσο, το επίσημο όνομα είναι το USB4.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας προώθησης, Μπραντ Σάουντερς, εξήγησε ότι ο στόχος στην απομάκρυνση του κενού ήταν να σταματήσει η εστίαση των καταναλωτών στους αριθμούς έκδοσης.
Πότε θα το δούμε στην πράξη
Το USB-IF σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το USB4 το καλοκαίρι του 2020. Όμως, δεν πρόκειται να δούμε προϊόντα βασισμένα στο πρότυπο πριν το 2021. Συνήθως, ο τυπικός κύκλος ανάπτυξης για τα νέα προϊόντα του πρότυπου είναι 12 έως 18 μήνες.
Έτσι, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να δούμε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές με δυνατότητα USB4 μέσα στο 2021.
Ωστόσο, ενδέχεται οι χρόνοι να είναι παρόμοιοι με το Type-C. Το πρότυπο αυτό ανακοινώθηκε το 2014 και απαιτήθηκε ικανό χρονικό διάστημα για να γίνει mainstream. Πολλοί φορητοί υπολογιστές δεν το έχουν ακόμη.
Ποια είναι η γνώμη σας για το USB4?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το νέο και ταχύτατο πρότυπο ενσύρματης σύνδεσης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.