Πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουμε ότι η 14η Ιανουαρίου 2020 είναι η ημερομηνία που σηματοδοτεί επίσημα το τέλος του κύκλου ζωής των Windows 7. Από αυτή την ημέρα και μετά δεν θα διατίθενται πλέον βοήθεια και ενημερώσεις λογισμικού από το Windows Update που συμβάλλουν στην προστασία του υπολογιστή μας. Στον οδηγό θα δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη λήξη της υποστήριξης των λειτουργικών της Microsoft.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Να ζούμε να τα θυμόμαστε
Η υποστήριξη των Windows 7 λήγει σήμερα 14 Ιανουαρίου 2020, περίπου δέκα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν. Βγήκαν στην αγορά στις 22 Οκτωβρίου 2009, οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows XP από τη Microsoft.
Στο ενδιάμεσο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει και τα Windows Vista που, ωστόσο, είχαν τα χάλια τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί χρήστες τα αρνήθηκαν και πήγαν απευθείας από τα XP στα Windows 7.
Τα Windows 7 ήταν πράγματι μία σημαντική αναβάθμιση από τα Windows XP, και τα νέα γραφικά ήταν μεγάλη υπόθεση. Έφεραν το Aero Glass, μία πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση και ταυτόχρονα πρόσφεραν και μία καλά υποστηριζόμενη έκδοση 64-bit.
Έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια, και το Windows HomeGroup έκανε πολύ πιο εύκολη την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών σε σύγκριση με την εγκατάσταση οικιακής δικτύωσης στο κλασικό στυλ των Windows XP.
Εκείνο που μας έκανε να εκτιμήσουμε τα Windows 7 ακόμη περισσότερο ήταν τα Windows 8, τα οποία κυκλοφόρησαν τρία χρόνια μετά.
Πολλοί από εμάς ίσως θυμόμαστε τη σύγχυση που είχαν προκαλέσει, λόγω του ότι δεν περιλάμβαναν το μενού της Έναρξης. Αυτό ήταν κάτι που ώθησε πολλούς να παραμείνουν στα Windows 7.
Ο κύκλος ζωής των Windows
Κάθε επίσημη έκδοση των Windows έχει έναν κύκλο ζωής, ο οποίος ξεκινά με την κυκλοφορία της και λήγει όταν πλέον το προϊόν δεν υποστηρίζεται. Από την ημέρα της κυκλοφορίας μιας νέας έκδοσης των Windows, γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι η ελάχιστη ημερομηνία υποστήριξής τους.
Η υποστήριξη των Windows είναι εξαιρετικά σημαντική. Κλείνει κενά ασφαλείας που θα ανακαλυφθούν, βοηθώντας να διατηρήσουμε τον υπολογιστή μας ασφαλή κάνοντας ενημέρωση, αναβάθμιση, ή αλλαγές στο λειτουργικό.
Στην δεκαετία του κύκλου ζωής κάθε λειτουργικού, η Microsoft εγγυάται τουλάχιστον πέντε χρόνια βασικής υποστήριξης, ή δύο επιπλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης Windows, όποιο διάστημα είναι μεγαλύτερο.
Αν δηλαδή πάνω στην πενταετία κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση των Windows, η βασική υποστήριξη της προηγούμενης έκδοσης θα είναι 5+2=7 χρόνια.
Στη συνέχεια, η Microsoft παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη για άλλα πέντε χρόνια, ή δύο επιπλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία της μεθεπόμενης έκδοσης των Windows, όποιο είναι μεγαλύτερο.
Με βάση αυτή την πολιτική, οι ημερομηνίες λήξης της υποστήριξης για τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows είναι οι παρακάτω:
Τι σημαίνει η λήξη της υποστήριξης
Όπως αναφέραμε στην αρχή, μετά τις 14 Ιανουαρίου 2020, οι υπολογιστές με Windows 7 δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα κενά ασφαλείας που θα ανακαλύπτονται, δεν πρόκειται να μας τα καλύψει κανείς.
Επίσης, μετά τη λήξη της υποστήριξης, διάφορες εφαρμογές και σχετικές υπηρεσίες για τα Windows 7 θα αποσυρθούν σταδιακά.
Για παράδειγμα, ορισμένα παιχνίδια, όπως το Τάβλι και η Ντάμα στο Internet, καθώς και ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος για το Windows Media Center, αποσύρονται τον Ιανουάριο του 2020.
Παρομοίως, η υποστήριξη για τον Internet Explorer σε ένα PC με Windows 7 διακόπτεται οριστικά στις 14 Ιανουαρίου 2020. Θεωρείται συστατικό των Windows και ακολουθεί τον κύκλο ζωής υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος στο οποίο είναι εγκατεστημένος.
Φυσικά, ο υπολογιστής μας θα εκκινείται και θα λειτουργεί κανονικά. Όμως, μετά τη λήξη της υποστήριξης θα είμαστε πλέον ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι σε κάθε είδους απειλή στο σύστημα που τρέχει τα Windows 7.
Οι κίνδυνοι
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο κίνδυνος των απειλών δεν είναι θεωρητικός.
Ο λόγος είναι ότι τα Windows αποτελούνται από δεκάδες εκατομμύρια γραμμές κώδικα που είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Αναπόφευκτα προκύπτουν κενά ασφαλείας, που στην ουσία είναι απροσεξίες στον κώδικα. Ειδικά στο πώς συνδυάζονται διαφορετικά μέρη του κώδικα μεταξύ τους.
Για να το πούμε πιο παραστατικά, η απροσεξία στον κώδικα είναι σαν έχουμε ένα ποδήλατο το οποίο το κλειδώσαμε όπως στην κάτωθι εικόνα.
Σε αυτή την περίπτωση, το ποδήλατο δεν έχει πρόβλημα. Παρομοίως, η κλειδαριά και το κολωνάκι δεν έχουν και αυτά απολύτως κανένα πρόβλημα. Όμως, με τον συγκεκριμένο συνδυασμό κλειδώματος προκύπτει τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια του ποδηλάτου.
Ένα άλλο παράδειγμα για τον υπαρκτό κίνδυνο που μπορεί να προκύψει μετά τη λήξη της υποστήριξης είναι απειλές τύπου ransomware WannaCry. Το 2017 εκμεταλλεύτηκε ακριβώς ένα τέτοιο κενό ασφαλείας των Windows που είχε να κάνει με το πρωτόκολλο Server Message Block, ή SMB.
Χάρη σε αυτό το ένα κενό ασφαλείας, μέσα σε τέσσερις μόνο μέρες, το WannaCry μόλυνε 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.
Κρυπτογράφησε όλα τα αρχεία σε κάθε υπολογιστή, και ζητούσε λύτρα εκατοντάδων δολαρίων σε bitcoin για να τα ξεκλειδώσει. Χωρίς να χρειάζεται οι χρήστες να τρέξουν κανένα μολυσμένο αρχείο. Μόνο και μόνο επειδή οι υπολογιστές συνδέονταν στο ίντερνετ.
Μάλιστα, η Microsoft είχε βγάλει ένα windows update που έκλεινε το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας στα Windows 7. Και το είχε βγάλει μήνες πριν βγει το Wannacry. Πολλοί όμως, για οποιονδήποτε λόγο, δεν βάζουν εγκαίρως όλα τα updates. Και έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν όλα τα αρχεία τους.
Ως εκ τούτου, όσο περισσότερο διάστημα περνάει που τα Windows 7 θα μένουν χωρίς υποστήριξη, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί μία νέα μόλυνση τύπου WannaCry που θα εξαπλωθεί εξίσου γρήγορα, και θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.
Τι πρέπει να κάνω
Έτσι, αν διαθέτουμε λογισμικό ή υλικό που απαιτεί Windows 7, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να απομονώσουμε και να μην συνδέουμε αυτό το PC στο διαδίκτυο.
Ακόμη καλύτερα, να τρέξουμε το λογισμικό σε μία εικονική μηχανή μέσα από μία σύγχρονη έκδοση των Windows.
Για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, η Microsoft πωλεί τις λεγόμενες εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας. Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα συνεχίσει να δημιουργεί ενημερώσεις ασφαλείας στα Windows 7, αλλά μόνο επί πληρωμή.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα Windows 7 είναι εγκατεστημένα σε πάνω από το 35% των υπολογιστών. Έτσι, είναι βέβαιο ότι πολλοί οργανισμοί θα πληρώσουν για αυτές τις εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας.
Ωστόσο, αυτές οι ενημερώσεις θα γίνονται ακριβότερες κάθε χρόνο. Η Microsoft θέλει οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο να μετακινηθούν σε μία σύγχρονη έκδοση των Windows.
Μπορώ να αναβαθμίσω το PC σε Windows 10?
Για να επωφεληθούμε από τις τελευταίες δυνατότητες υλικού, είναι αναγκαίο να μεταφερθούμε σε έναν νέο και σύγχρονο υπολογιστή με Windows 10.
Εναλλακτικά, είναι δυνατή η αναβάθμιση συμβατών υπολογιστών που τρέχουν Windows 7 με την αγορά και την εγκατάσταση μιας πλήρους έκδοσης του λογισμικού.
Μπορώ να κάνω αναβάθμιση στα Windows 10 δωρεάν?
Η προσφορά της δωρεάν αναβάθμισης στα Windows 10 υποτίθεται πως έχει λήξει από τις 29 Ιουλίου 2016.
Όμως, αν είμαστε οικιακός χρήστης, μπορούμε ακόμη να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10 δωρεάν. Όπως είναι φυσικό, η Microsoft δεν δημοσιεύει αυτό το τέχνασμα.
Δωρεάν Windows 10: Οι Μέθοδοι που Ισχύουν ΑκόμαΕίχατε Windows 7 ή 8.1 και χάσατε την προθεσμία της Microsoft για να αναβαθμίσετε δωρεάν στα Windows 10; Μήπως αποφασίσατε να μείνετε σε κάποια προηγούμενη…
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως μπορούμε να έχουμε αυθεντικά Windows 10 ακόμη και αν αναβαθμίσουμε από σπασμένα Windows 7. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν το προτείνουμε για επαγγελματική χρήση.
Σε ενδεχόμενο έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών δεν θα είμαστε σε θέση να δείξουμε τιμολόγιο για τα Windows. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά. Μπορούν να φθάσουν στο χιλιάρικο ανά υπολογιστή.
Σπασμένα Προγράμματα και Windows: Τα Πρόστιμα – Ιστορίες ΥπολογιστώνΠολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν τα σπασμένα προγράμματα στον υπολογιστή τους όπως την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: μια νομοθεσία που απλά την αγνοούν. Όταν όμως το ΣΔΟΕ…
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην εγκαταστήσουμε τα Windows 10 σε μία πολύ παλιά συσκευή, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Σε γενικές γραμμές, στο θέμα των τεχνικών δυνατοτήτων του υπολογιστή, κάθε PC που τρέχει αξιοπρεπώς τα Windows 7, θα τρέχει αξιοπρεπώς και τα Windows 10. Οι απαιτήσεις συστήματος είναι ουσιαστικά ίδιες.
Τι γίνεται με τις εφαρμογές Microsoft Office?
Παρόλο που τα Windows 7 δεν θα υποστηρίζονται πλέον, η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για το Office 365. Θα το κάνει για τα επόμενα τρία έτη, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.
Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει επιπλέον χρόνος για να μεταβούμε σε ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα, όπως τα Windows 10. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το Office 365 που τρέχει σε PC με Windows 7 δεν θα λαμβάνει νέες ενημερώσεις δυνατοτήτων.
Οι μη συνδρομητικές εκδόσεις του Office, όπως το Office για οικιακή χρήση και μαθητές ή το Office για μικρές επιχειρήσεις, θα είναι ευάλωτες σε απειλές ασφαλείας. Απαιτείται να μεταβούμε άμεσα σε μία υποστηριζόμενη έκδοση των Windows.
Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τις υποστηριζόμενες εκδόσεις του Office και του λειτουργικού συστήματος Windows.
Το αστεράκι υποδηλώνει ότι αυτές οι εκδόσεις του Office θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται με την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν στην Πολιτική κύκλου ζωής της Microsoft.
Ωστόσο, εάν το πρόβλημα οφείλεται στον συνδυασμό του Office και ενός λειτουργικού συστήματος που δεν υποστηρίζεται (όπως θα είναι τα Windows 7 μετά τις 14 Ιανουαρίου 2020), αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο.
Εσείς τρέχετε Windows 7?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας πείτε την άποψη σας για τη λήξη της υποστήριξης στα Windows 7, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.