Home » Smartphones-Tablets » Καθαρισμός Κινητού: Ακατάλληλες Ενέργειες & Υλικά Που Αποφεύγω
Καθαρισμός Κινητού: Οι Σωστοί Τρόποι & Τα Υλικά Που Αποφεύγω

Καθαρισμός Κινητού: Ακατάλληλες Ενέργειες & Υλικά Που Αποφεύγω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός κινητού το διατηρεί σαν καινούργιο και απομακρύνει τα επικίνδυνα βακτήρια που συσσωρεύονται στη συσκευή μας από τη συχνή χρήση. Όμως, ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες ενέργειες με ακατάλληλα υλικά που προκαλούν περισσότερες φθορές. Δείτε πώς καθαρίζουμε σωστά αλλά και αφαιρούμε γρατσουνιές από το κινητό και ποια είναι τα υλικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ενέργειες και υλικά που αποφεύγω στον καθαρισμό κινητού

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ο καθαρισμός κινητού μας προκαλεί έναν φόβο μήπως και του κάνουμε άθελα μας κάποια ζημιά. Έτσι, ίσως τον παραμελούμε σε τακτική βάση, ή χρησιμοποιούμε ακατάλληλα υλικά.

Ωστόσο, μπορεί να γίνει εύκολα και αποτελεσματικά. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα σωστά εργαλεία και κυρίως αποφεύγοντας τις ενέργειες και υλικά που ακολουθούν.

Καθαριστικό τζαμιών

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα υγρά και τα σπρέι για τα τζάμια είναι απαραίτητα γιατί τα κάνουν αστραφτερά. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την οθόνη του smartphone. Ο καθαρισμός κινητού με τέτοιου είδους υγρά μπορεί να κάνει ζημιά.

Καθαρισμός Κινητού 1α

Ο λόγος είναι ότι οι οθόνες στα σύγχρονα κινητά έχουν ελαιοφοβική επίστρωση (oleophobic coating), η οποία καταστρέφεται με το καθαριστικό των τζαμιών, κάνοντας την ιδιαίτερα ευάλωτη στις γρατσουνιές.

Σχεδόν όλα τα Android smartphones έχουν αυτή την επίστρωση στο γυαλί. Φυσικά, με τον καιρό και την καθημερινή χρήση μπορεί να φύγει από μόνη της.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με το καθαριστικό τζαμιών που ενδέχεται να την απομακρύνει ταχύτατα.

Διάφορα άλλα καθαριστικά

Παρομοίως, ο καθαρισμός κινητού δεν πρέπει να γίνεται με πανιά βουτηγμένα σε νερό και κοινά καθαριστικά. Θα φθείρουν σταδιακά την προστατευτική επίστρωση.

Καθαρισμός Κινητού 1αα

Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ψεκάσουμε απευθείας πάνω στην οθόνη. Κάτι τέτοιο μπορεί να μας δώσει φαινομενικά καλά αποτελέσματα, αλλά πρόκειται για μια ενέργεια που μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο κινητό.

Χαρτί κουζίνας – χαρτοπετσέτες

Το χαρτί κουζίνας αλλά και οι χαρτοπετσέτες είναι απαραίτητες στην καθημερινότητα μας, αλλά ο καθαρισμός κινητού με αυτές είναι απαγορευτικός. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να αφήσουν γρατσουνιές στην οθόνη μας.

Προϊόντα ντεμακιγιάζ

Ορισμένα προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ έχουν συστατικά που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρά για την οθόνη του κινητού και ενδέχεται να την φθείρουν.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο καθαρισμός κινητού δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση με αυτά τα προϊόντα. Αντ' αυτού, προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί με ελάχιστο νερό.

Υλικά με αλκοόλ

Πολλά καθαριστικά και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν αλκοόλ. Όμως, ο καθαρισμός κινητού με οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ είναι απαγορευτικός, καθώς όπως και με το τζάμι υγρών, θα κάνει την οθόνη του κινητού να είναι πιο επιρρεπής σε γρατσουνιές.

Καθαρισμός Κινητού 1ααα

Πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλές φορές ακόμη και τα υποτιθέμενα ασφαλή καθαριστικά οθονών ενδέχεται να περιέχουν αλκοόλ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ελέγξει αν περιέχεται αλκοόλ στα συστατικά του προϊόντος.

Απολυμαντικά μαντηλάκια

Το ίδιο απαγορευτικός είναι ο καθαρισμός κινητού με τα κατά τα άλλα πολύτιμα απολυμαντικά μαντηλάκια.

Σύμφωνα με το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του MIT, αυτά τα μαντηλάκια περιέχουν συνήθως αλκοόλ που θα απογυμνώσει τα ελαιοφοβικά και υδατοαπωθητικά επιχρίσματα της οθόνης.

Πίεση αέρα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα smartphone είναι ευαίσθητα. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός κινητού με κάποια συσκευή ή σπρέι πεπιεσμένου αέρα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, ειδικά στο μικρόφωνο.

Καθαρισμός Κινητού 2αα

Μάλιστα, κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η Apple, προειδοποιούν να μην χρησιμοποιούμε πίεση αέρα όταν καθαρίζουμε το κινητό μας.

Σαπούνι και υγρό πιάτων

Τα σαπούνια και υγρά πιάτων είναι παραπάνω από χρήσιμα για την καθαριότητα, όχι όμως για την αντίστοιχη του κινητού. Ο λόγος είναι ότι ο μόνος τρόπος να τα χρησιμοποιήσουμε είναι να τα συνδυάσουμε με νερό.

Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών προτείνουν να κρατήσουμε το νερό μακριά από το smartphone. Ο καθαρισμός κινητού μπορεί να γίνει μόνο με ελάχιστο νερό από ένα νωπό πανί.

Μπορώ να πλύνω το αδιάβροχο κινητό?

Όλο και περισσότερα κινητά έχουν πλέον πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης. Η πιο γνωστή είναι η IP68, όμως δεν είναι η μοναδική.

Αδιάβροχο Κινητό: Τι Σημαίνει το IP68 Και Οι Άλλες Βαθμίδες
Αδιάβροχο Κινητό: Γιατί Είναι Ψέμα Και Τι Να Προσέχουμε

Θεωρητικά, ένα αδιάβροχο κινητό θα έπρεπε να είναι αδιάβροχο χωρίς περιορισμούς. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν ισχύει με κανένα τρόπο. Κάθε δήθεν αδιάβροχο κινητό έχει…

Αν διαθέτουμε ένα ανθεκτικό στο νερό κινητό που έχει πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης IP67 και άνω, μπορούμε να το ξεπλύνουμε με ελάχιστο νερό.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι καμία εταιρεία δεν καλύπτει αλλοίωση από υγρασία εντός της εγγύησης, ακόμη και αν έχει δείκτη IP68.

Έτσι, παρότι ένα αδιάβροχο smartphone μπορεί να αντέξει τη βύθιση στο νερό, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα υγρό πανί για να το καθαρίσουμε. Στη συνέχεια, το στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε στεγνώσει τα ηχεία και τις θύρες.

Ξύδι

Δεν είναι λίγα τα site που προτείνουν ότι ο καθαρισμός κινητού μπορεί να γίνει με ξύδι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην προστατευτική επίστρωση της οθόνης.

Έγκυρα site όπως το Lifehacker ή το Android Central προτείνουν ένα μείγμα 50/50 με αποσταγμένο νερό για τον καθαρισμό των πλευρών και της πλάτης του κινητού.

Ο ασφαλέστερος καθαρισμός κινητού

Οι λεκέδες δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη -και όχι μόνο- είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή το δέρμα μας παράγει συνεχώς λάδι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το κινητό μας, οι δαχτυλιές αναπόφευκτα θα εμφανίζονται.

Έτσι, καθώς η οθόνη του smartphone έχει ειδική επικάλυψη για την προστασία κατά της λιπαρότητας, δεν χρειάζεται βαθύς καθαρισμός σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής καθαρισμός κινητού και οθόνης είναι με ένα πανί μικροϊνών.

Αν η οθόνη ή η γυάλινη πλάτη του smartphone είναι σε απελπιστική κατάσταση, μπορούμε να ρίξουμε λίγο αποσταγμένο νερό στο ύφασμα μικροϊνών έτσι ώστε να γίνει νωπό, και στη συνέχεια να καθαρίσουμε αυτά τα τμήματα.

Καλό είναι να ψεκάσουμε στο πανί, αντί να το βάλουμε κάτω από το νερό. Όσο λιγότερο νερό, τόσο το καλύτερο.

Αφαίρεση σκόνης και χνουδιού

Τα χνούδια και η σκόνη μπορούν να κολλήσουν στις μικρές θύρες του κινητού μας αλλά και στις ενώσεις της οθόνης με το σώμα.

Η καλύτερη λύση για την αφαίρεση τους είναι η αυτοκόλλητη ταινία τύπου Scotch tape. Μπορούμε να την τοποθετήσουμε κατά μήκος των τμημάτων που έχουν σκόνη και χνούδια, αλλά και απαλά στις θύρες.

Καθαρισμός Κινητού 5αα

Η ισχυρή κόλλα της ταινίας θα τραβήξει πάνω της κάθε χνούδι ή άμμο που υπάρχει στο τηλέφωνό μας.

Για τις μικρότερες τρύπες του ηχείου αλλά και των θυρών που δεν μπορεί να φτάσει η ταινία, μπορούμε να την βάλουμε σε μια οδοντογλυφίδα και να καθαρίσουμε πολύ απαλά.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο με την αυτοκόλλητη ταινία για άλλες μικρές συσκευές ή δυσπρόσιτα τμήματα με σκόνη στο αυτοκίνητό μας.

Αφαίρεση μακιγιάζ με ασφάλεια

Το μακιγιάζ είναι μια καθημερινή συνήθεια για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, όταν το κινητό ακουμπάει ένα μακιγιαρισμένο πρόσωπο λόγω των κλήσεων, η οθόνη είναι το τμήμα που θα μακιγιαριστεί και αυτό.

Καθώς ο καθαρισμός κινητού είναι απαγορευτικός με προϊόντα ντεμακιγιάζ, πολλοί ειδικοί προτείνουν το Whoosh. Πρόκειται για ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού οθόνης – όχι μόνο από μακιγιάζ – το οποίο διατίθεται και στην χώρα μας.

Καθαρισμός Κινητού 19αα

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλές για όλες τις οθόνες και δεν περιέχει αλκοόλ, χλώριο, αμμωνία, ή φωσφορικά άλατα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα διάφορα επιχρίσματα οθόνης.

Αφαίρεση γρατζουνιών

Στις μέρες μας το μέγεθος των γυάλινων οθονών αφής έχει αυξηθεί θεαματικά και τα μεγάλα smartphone έχουν γίνει ο κανόνας.

Έτσι, οι γρατσουνιές τείνουν να γίνουν ένα σύνηθες φαινόμενο. Πολλές από αυτές μπορούν να απομακρυνθούν με δικές μας ενέργειες.

Βέβαια, σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Κυκλοφορούν στο ίντερνετ συμβουλές για την απομάκρυνση των γρατζουνιών οι οποίες όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά είναι επικίνδυνες.

Φυσικά, μετά από τη φροντίδα του προβλήματος, ο καθαρισμός κινητού θα πρέπει να είναι πολύ πιο τακτικός, καθώς θα απαιτηθεί να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να αποφύγουμε μελλοντικές γρατσουνιές.

Εφόσον το κινητό μας διαθέτει γυάλινη οθόνη και όχι πλαστική, την αφαίρεση γρατζουνιών θα μας τη κάνει το οξείδιο του δημητρίου (Cerium Oxide). Αυτό το υλικό κυκλοφορεί στην αγορά ως διαλυτή σκόνη ή ως βερνίκι.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το βερνίκι είναι προφανώς η πιο βολική επιλογή για τις γρατσουνιές σε γυαλί. Ωστόσο, για την οθόνη του κινητού θεωρούν ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν το αγοράσουμε σε σκόνη και σε ποσότητα 50-100 γραμμαρίων.

Από εκεί και μετά, πρέπει να ανακατέψουμε την σκόνη με νερό έτσι ώστε να πάρει την μορφή της κρέμας.

Καθαρισμός Κινητού 10α

Αφού καλύψουμε όλα τα ευαίσθητα τμήματα του κινητού με ταινία, τρίβουμε τις χαραγμένες περιοχές με δυναμική, κυκλική κίνηση.

Στη συνέχεια, ελέγχουμε τακτικά για να δούμε πώς φαίνεται η γρατζουνιά, και κάθε 30 δευτερόλεπτα σκουπίζουμε το μείγμα με ένα πανί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την κρέμα.

Αφού εφαρμόσουμε 2-3 φορές την ίδια διαδικασία, στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό οι γρατσουνιές να έχουν φύγει. Φυσικά, αν είναι πολύ βαθιές, στα όρια του ραγίσματος, ενδέχεται να μην υπάρξει αποτέλεσμα.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, καλό είναι να καθαρίσουμε καλά την οθόνη με ένα πανί μικροϊνών, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα της κρέμας.

Είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός κινητού?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας ή να προτείνετε και άλλες μεθόδους για τον σωστό καθαρισμό κινητού, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 23 ΔΕΚ_x4αα
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps