Αυτή την εβδομάδα, βλέπουμε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μας και αφαιρούμε αντικείμενα από τη Δημιουργία στο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 10. Μετατρέπουμε αρχεία βίντεο και ήχου με το VLC, δημιουργούμε το δικό μας βιβλίο με το Word, και κάνουμε προεπισκόπηση αρχείων PSD χωρίς να τα ανοίξουμε. Τέλος, απενεργοποιούμε τον Google Assistant στο Android κινητό μας και επαναφέρουμε παλιές εκδόσεις αρχείων στα Έγγραφα Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς βλέπω ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μου
Το να γνωρίζουμε ποιες εφαρμογές ή προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μας είναι μία αρκετά σημαντική πληροφορία. Τουλάχιστον σε περίπτωση που για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο browser δυσκολεύεται να ανοίξει ακόμη και τη σελίδα της Google.
Τα Windows 10 κρατούν αρχείο 30 ημερών για τη χρήση της σύνδεσης και διαθέτουν εργαλεία παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Με αυτά βλέπουμε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μας και τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρουν.
Πώς βλέπω τη χρήση της σύνδεσης σε πραγματικό χρόνο
Η πιο βασική πληροφορία είναι αυτή των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη σύνδεσή μας τη δεδομένη στιγμή. Για να δούμε αυτή την πληροφορία, κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών και επιλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στον τίτλο της στήλης “Δίκτυο” ώστε να ταξινομήσουμε τις διεργασίες με βάση τη χρήση που κάνουν στη σύνδεση.
Στην περίπτωση μας, βλέπουμε ότι ο Bitdefender κάνει χρήση της σύνδεσης.
Πώς βλέπω αναλυτικά δεδομένα για τη χρήση της σύνδεσης
Αν θέλουμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της σύνδεσής μας, θα πρέπει να μπούμε στο “Εποπτεία πόρων”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε πάλι τη “Διαχείριση Εργασιών” και κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Επιδόσεις”.
Έπειτα, πατάμε στον σύνδεσμο “Άνοιγμα εποπτείας πόρων” και μπαίνουμε στην καρτέλα “Δίκτυο”.
Σε αυτό το παράθυρο βλέπουμε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας για τη λήψη και την αποστολή δεδομένων.
Πώς βλέπω τη χρήση δεδομένων των τελευταίων 30 ημερών
Όπως αναφέραμε, τα Windows 10 καταγράφουν τη χρήση δεδομένων για τις τελευταίες 30 ημέρες. Για να δούμε τα στοιχεία αυτά, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” των Windows και πηγαίνουμε “Δίκτυο και Internet”.
Επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Προβολή χρήσης ανά εφαρμογή”.
Σε αυτό το σημείο, επιλέγουμε από το αναδυόμενο μενού τη σύνδεση που μας ενδιαφέρει. Ακριβώς από κάτω εμφανίζονται οι εφαρμογές που την έχουν χρησιμοποιήσει τον τελευταίο μήνα.
Συνήθως, στην κορυφή της λίστας υπάρχουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως ο browser.
Πώς αφαιρώ αντικείμενα από το μενού Δημιουργία στο δεξί κλικ
Το μενού “Νέο στοιχείο” που υπάρχει στην Εξερεύνηση των Windows μας επιτρέπει να δημιουργούμε νέα αρχεία στον συγκεκριμένο φάκελο. Ένας ακόμη τρόπος να δημιουργήσουμε νέα αρχεία είναι από το μενού στο δεξί κλικ.
Αρκετά προγράμματα κατά την εγκατάσταση προσθέτουν επιπλέον τύπους αρχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιο διάστημα το μενού Δημιουργία να γίνεται χαοτικό. Μέσω του Μητρώου των Windows, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα επιπλέον στοιχεία.
Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα από το “HKEY_CLASSES_ROOT” για να το επεκτείνουμε και εντοπίζουμε τον τύπο αρχείου που μας ενδιαφέρει. Στο παράδειγμά μας θέλουμε να αφαιρέσουμε το “Adobe Photoshop Image.19”, το οποίο έχει επέκταση αρχείου “.psd”.
Έπειτα, πατάμε το βέλος δίπλα στην επέκταση αρχείου, κάνουμε δεξί κλικ στο “ShellNew”, και επιλέγουμε “Διαγραφή”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Ναι” και κλείνουμε εντελώς τον επεξεργαστή του Μητρώου των Windows.
Η αλλαγή πραγματοποιείται άμεσα και δεν απαιτείται επανεκκίνηση του συστήματος. Όπως βλέπετε και στην ακόλουθη εικόνα, η καταχώρηση “Adobe Photoshop Image.19” δεν υπάρχει πλέον στο μενού “Νέο στοιχείο” και στη Δημιουργία στο δεξί κλικ.
Ακολουθώντας μία αντίστοιχη διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε οποιονδήποτε τύπο αρχείου θέλουμε στη Δημιουργία στο δεξί κλικ. Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε κάτι τέτοιο, διαβάστε το ακόλουθο QuickStep.
Εργαλείο Κωδικών Chrome, Τύποι Αρχείων στο Δεξί Κλικ, Νέο GmailΑυτή την εβδομάδα προσθέτουμε επιπλέον τύπους αρχείων στο δεξί κλικ των Windows, και μαθαίνουμε κάποιες βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Επίσης, ασχολούμαστε με τη συγχώνευση κελιών στο…
Πώς μετατρέπω αρχεία βίντεο και ήχου με τον VLC
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τη μετατροπή αρχείων ήχου, εικόνας, βίντεο, και τα λοιπά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα δωρεάν εργαλεία θα καλύψουν τις ανάγκες μας.
Μετατροπή Βίντεο: Οι Τρείς Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές Στο PCΣτην αναπαραγωγή βίντεο συχνά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Άλλοτε κάποιο βίντεο δεν παίζει στο κινητό ή δεν ακούγεται ο ήχος, και άλλοτε…
Ωστόσο, αν δεν συνηθίζουμε να μετατρέπουμε τα αρχεία μας σε άλλους τύπους, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μόνιμα εγκατεστημένο κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετατρέψουμε αρχεία ήχου και εικόνας σε άλλες μορφές με τον VLC.
Για να μετατρέψουμε ένα αρχείο πολυμέσων με τον VLC, κάνουμε κλικ στο “Πολυμέσα” και επιλέγουμε τη “Μετατροπή/Αποθήκευση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”, εντοπίζουμε το αρχείο, και πατάμε “Άνοιγμα”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στη “Μετατροπή/Αποθήκευση” και επιλέγουμε “Προφίλ” βάση του τύπου που θέλουμε να έχει το τελικό αρχείο. Ο τύπος αρχείου αναγράφεται εντός της παρένθεσης σε κάθε καταχώρηση προφίλ.
Αν γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με την κωδικοποίηση των πολυμέσων, μπορούμε να επιλέξουμε βάση προφίλ ή να πατήσουμε στο κλειδί και να ρυθμίσουμε το προφίλ όπως εμείς επιθυμούμε.
Μόλις επιλέξουμε ή ρυθμίσουμε το προφίλ του τελικού αρχείου, κάνουμε κλικ στη “Περιήγηση”, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το νέο αρχείο, δίνουμε κάποιο όνομα, και πατάμε “Αποθήκευση”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Έναρξη” και περιμένουμε μέχρι ο VLC να ολοκληρώσει τη μετατροπή του αρχείου. Ο χρόνος που απαιτείται γι' αυτή τη διαδικασία εξαρτάται από το σύστημά μας και το μέγεθος του αρχικού αρχείου.
Ο VLC αναγράφει τον εκτιμώμενο χρόνο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απέχει αρκετά από την πραγματική διάρκεια της διαδικασίας μετατροπής.
Όταν ο VLC ολοκληρώσει τη μετατροπή, το νέο αρχείο θα είναι αποθηκευμένο στον φάκελο που επιλέξαμε και θα έχει το όνομα που ορίσαμε.
Πώς δημιουργώ το δικό μου βιβλίο στο Microsoft Word
Το Word προσφέρει εργαλεία που μας βοηθούν να δημιουργούμε εξώφυλλα, βιβλία, τρίπτυχα, και άλλα. Στο παρελθόν είχαμε δει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας εξώφυλλο με τη βοήθεια του επεξεργαστή κειμένου της Microsoft.
Προσωπικά Δεδομένα Instagram, Ταχύτητα Steam, Offline FacebookΑυτή την εβδομάδα αλλάζουμε το χρώμα και το μέγεθος των εικονιδίων στη Γραμμή Εργασιών των Windows 10. Τακτοποιούμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα στον…
Σήμερα, θα ρυθμίσουμε ένα έγγραφο κατάλληλα έτσι ώστε να προβάλλεται ως βιβλίο στο Word. Επίσης, θα δούμε πώς μπορούμε να τυπώσουμε το βιβλίο αυτό με δικό μας εκτυπωτή ή σε μορφή PDF.
Ρύθμιση εγγράφου ως βιβλίο
Αρχικά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διάταξη” και στην ενότητα “Διαμόρφωση σελίδας” κάνουμε κλικ στο βέλος κάτω δεξιά.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, ορίζουμε το περιθώριο “Βιβλιοδεσίας” στο 1 εκατοστό και επιλέγουμε ο προσανατολισμός να είναι “Οριζόντιος”.
Στη συνέχεια, στην κατηγορία “Σελίδες” κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού “Πολλές σελίδες” και διαλέγουμε “Δίπτυχο”.
Τέλος, πατάμε “ΟΚ” για να κλείσουμε το παράθυρο και να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές. Θα παρατηρήσουμε άμεσα την αλλαγή στον χάρακα του εγγράφου, όπου τα περιθώρια στη μία πλευρά της σελίδας έχουν μεγαλώσει.
Εκτύπωση βιβλίου με τη χρήση εκτυπωτή
Για να εκτυπώσουμε το βιβλίο μας, πηγαίνουμε στο “Αρχείο”, επιλέγουμε την “Εκτύπωση”, και στην περιοχή των ρυθμίσεων διαλέγουμε την “Εκτύπωση με μη αυτόματο τρόπο και στις δύο πλευρές”.
Αν ο εκτυπωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει αυτόματα πλευρά στο χαρτί, τότε θα εμφανίζεται και η επιλογή “Εκτύπωση και στις δύο πλευρές”.
Όταν έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, εφοδιάζουμε με χαρτί τον εκτυπωτή μας και πατάμε “Εκτύπωση”.
Αποθήκευση βιβλίου σε μορφή PDF
Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε εκτυπωτή, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το βιβλίο μας σε μορφή PDF και να πάμε να το τυπώσουμε σε κάποιον φίλο ή κατάστημα.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε για εκτυπωτή τον “Microsoft Print to PDF”, στις ρυθμίσεις διαλέγουμε την “Εκτύπωση με μη αυτόματο τρόπο και στις δύο πλευρές”, και πατάμε “Εκτύπωση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο PDF, δίνουμε το όνομα που επιθυμούμε, και πατάμε “Αποθήκευση”.
Το Word θα ξεκινήσει την μετατροπή και αποθήκευση του βιβλίου. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από το πλήθος των σελίδων, το περιεχόμενό τους, και το σύστημά μας.
Όταν το πρόγραμμα ολοκληρώσει τη μετατροπή και αποθήκευση, το βιβλίο μας θα εμφανιστεί σε μορφή PDF στον φάκελο που επιλέξαμε.
Πώς κάνω προεπισκόπηση μεγάλων αρχείων Photoshop χωρίς άνοιγμα
Τα αρχεία PSD που δημιουργεί το Photoshop περιέχουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και μερικές φορές μπορεί να έχουν μέγεθος δεκάδων ή εκατοντάδων MB. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να χρειάζεται αρκετό χρόνο για να τα ανοίξει.
Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία του εγγράφου, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απλώς κάνουμε υπομονή. Τι γίνεται όμως αν απλώς θέλουμε να ρίξουμε μία ματιά στο αρχείο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τελειώσει την επεξεργασία του;
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ειδική λειτουργία του Photoshop με την οποία το πρόγραμμα ανοίγει μία απλή προεπισκόπηση του αρχείου.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε “Open”, εντοπίζουμε το αρχείο στον δίσκο, κρατάμε πατημένο τον συνδυασμό πλήκτρων “ALT+SHIFT”, και κάνουμε διπλό κλικ.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “OK” και το Photoshop θα ανοίξει άμεσα την προεπισκόπηση του αρχείου.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μη επεξεργάσιμο layer που προκύπτει από τη συγχώνευση όλων των layer που περιέχει το αρχείο. Αν θέλουμε να επεξεργαστούμε το αρχείο, θα πρέπει να ανοίξουμε κανονικά το PSD αρχείο.
Πώς βλέπω και επαναφέρω παλιές εκδόσεις στα Έγγραφα Google
Οι εφαρμογές δημιουργίας και επεξεργασίας εγγράφων της Google διατηρούν το ιστορικό κάθε αλλαγής που πραγματοποιούμε σε κάθε αρχείο. Έτσι, με μερικά κλικ μπορούμε να κάνουμε ανασκόπηση των αλλαγών ή να επαναφέρουμε παλαιότερες εκδόσεις.
Πώς βλέπω το ιστορικό εκδόσεων
Για να δούμε τις παλαιότερες εκδόσεις ενός εγγράφου, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και από το “Ιστορικό εκδόσεων” επιλέγουμε τη “Προβολή ιστορικού εκδόσεων”.
Μεταφερόμαστε άμεσα σε μία νέα σελίδα όπου βλέπουμε την τωρινή έκδοση και στα δεξιά υπάρχει μία λίστα με όλες τις παλιές εκδόσεις του εγγράφου.
Πώς επαναφέρω μία παλιά έκδοση
Για να επαναφέρουμε κάποια από τις παλιές εκδόσεις, κάνουμε κλικ πάνω της και μετά πατάμε το κουμπί “Επαναφορά αυτής της έκδοσης”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στην “Επαναφορά”.
Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα αντίγραφο της εκάστοτε έκδοσης ή να της δώσουμε συγκεκριμένο όνομα, απλώς πατώντας τις τρεις τελείες και διαλέγοντας την κατάλληλη επιλογή.
Πώς απενεργοποιώ τον Google Assistant σε κινητό Android
Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, είναι δικαίωμα τους καθενός αν θέλει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Google στο Android κινητό του.
Από την άλλη, μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας, υπάρχουν κάποιοι που τους εκνευρίζει ο Google Assistant, ο οποίος ενεργοποιείται κάθε φορά που ακούει τις λέξεις “ΟΚ Google”.
Αν ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τον ψηφιακό βοηθό της εταιρείας με λίγα απλά βήματα. Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή της Google, πατάμε στα “Περισσότερα”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Τώρα επιλέγουμε τον βοηθό της Google, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Assistant”, και πατάμε την καταχώρηση “Τηλέφωνο”.
Στην κορυφή της σελίδας υπάρχει ο διακόπτης ενεργοποίησης του Google Assistant. Αλλάζουμε θέση στον διακόπτη, ο οποίος πλέον είναι γκρι, και έχουμε απενεργοποιήσει τον ψηφιακό βοηθό της Google στο Android κινητό μας.
Σε περίπτωση που θελήσουμε στο μέλλον να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τον Google Assistant, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και φροντίζουμε ο διακόπτης να είναι ενεργός.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.