Το να συμβαδίζουμε με όλες τις καινοτομίες που αφορούν την τεχνολογία μπορεί να είναι δύσκολο. Όμως, στο ταχέως μεταβαλλόμενο σύμπαν της τεχνολογικής εξέλιξης, κάτι που στο παρελθόν μπορεί να ήταν αλήθεια, ενδέχεται να μην ισχύει σήμερα και πρέπει να το γνωρίζουμε. Δείτε τους 10 μύθους σε καθημερινά ζητήματα τεχνολογίας που εμποδίζουν να αξιοποιούμε σωστά τις συσκευές μας, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να μας επιβαρύνουν οικονομικά.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τεχνολογία και μύθοι
Είναι γεγονός πως όταν η παραπληροφόρηση στην τεχνολογία γίνεται μύθος, δημιουργεί ακόμη περισσότερες ψευδείς πεποιθήσεις. Μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένη διαχείριση των συσκευών μας, σε περιττά έξοδα, και όχι μόνο.
Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα των ημερών μας.
Περισσότερες μπάρες σήματος σημαίνουν καλύτερη σύνδεση
Οι μπάρες απλά υποδεικνύουν την απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον πλησιέστερο σταθμό βάσης κυψελωτών επικοινωνιών (πύργοι μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας).
Ακόμα κι αν στεκόμαστε δίπλα στον πύργο, και εκείνη την ώρα υπάρχουν πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν το δίκτυο, οι ισχυρές μπάρες δεν θα διασφαλίσουν ότι θα αποφύγουμε προβληματικές κλήσεις και χαμηλή ταχύτητα στο Internet.
Ο τερματισμός λειτουργίας του PC τη νύχτα διασφαλίζει τη σωστή απόδοση
Όπως πολλοί μύθοι, έτσι και αυτός έχει ρίζες στην τεχνολογία του παρελθόντος.
Όμως, η τεχνολογία στα σημερινά PC τους επιτρέπει να παραμένουν συνεχώς σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
Για την ακρίβεια, οι σύγχρονοι υπολογιστές, είτε είναι φορητοί, είτε επιτραπέζιοι, έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ισχύει για PC με Windows, Mac, Linux, Chromebook, tablet, και οτιδήποτε άλλο.
Δεν εξοικονομούμε χρήματα κλείνοντας τον υπολογιστή τη νύχτα καθώς η κατανάλωση της ενέργειας είναι αμελητέα.
Έτσι, αν χρησιμοποιούμε συχνά τον υπολογιστή καθημερινά, αρκεί η περιστασιακή επανεκκίνηση μία φορά την εβδομάδα και δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για το κλείσιμο των προγραμμάτων και την αποθήκευση των εγγράφων.
Φυσικά, πρέπει να απενεργοποιούμε το PC τη νύχτα ή όταν λείπουμε, εάν περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και βρίσκεται μόνιμα σε δίκτυο που δεν είναι ασφαλές.
Η φόρτιση κινητού τη νύχτα υπερθερμαίνει τη μπαταρία
Πρόκειται για ένα από τους πιο διαδεδομένους μύθους στην τεχνολογία της μπαταρίας.
Ωστόσο, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο οδηγό, το σύγχρονο smartphone είναι αρκετά έξυπνο ώστε να έχει επιπλέον προστασία, και όταν η μπαταρία ιόντων λιθίου φτάσει στο 100%, σταματά να φορτίζεται. Δεν θα υπερθερμανθεί ποτέ.
Μπαταρία Κινητού: 3 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια ΖωήςΠολλοί χρήστες παραπονιούνται πως η μπαταρία κινητού εξαντλείται γρήγορα παρότι έχουν τη νέα συσκευή λίγο καιρό. Συχνά κατηγορούν τον κατασκευαστή της για αυτό το πρόβλημα,…
Αυτές οι ιστορίες για το κινητό τηλέφωνο κάποιου που παίρνει φωτιά πηγάζουν από ελαττωματικές μπαταρίες.
Τα premium καλώδια HDMI παρέχουν καλύτερη εικόνα
Όλοι οι ειδικοί στα μεγαλύτερα και καταξιωμένα site στον κόσμο που ειδικεύονται στην τεχνολογία, το λένε κατηγορηματικά: “Stop Wasting Money On Expensive HDMI Cables”. Σε ελεύθερη μετάφραση: Μην πετάτε τα χρήματα σας σε ακριβά καλώδια HDMI.
Εφόσον το καλώδιο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές και πρότυπα που αναλύσαμε σε προηγούμενο οδηγό, οτιδήποτε περισσότερο από 6-10 ευρώ για 2-3 μέτρα είναι απλά πεταμένα χρήματα.
Περισσότερα megapixel σημαίνουν καλύτερη ποιότητα εικόνας
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μύθο στη τεχνολογία των καμερών. Τον συντηρούν οι εταιρείες των κινητών για λόγους μάρκετινγκ, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τον πίστευαν το 86% των χρηστών στις ΗΠΑ.
Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, η εμπλοκή ολοένα και περισσότερων megapixel σε μια κάμερα κινητού δεν οδηγεί απαραίτητα σε καλύτερες φωτογραφίες.
Αντίθετα, εκείνο που έχει σημασία είναι το μέγεθος του αισθητήρα μέσα στην κάμερα, η έκθεση, η ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα, και οι ρυθμίσεις ISO, όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό.
Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με ΚινητόΕίναι γεγονός πως κανένα smartphone δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ σε ποιότητα μία μεσοχαμηλής κατηγορίας φωτογραφική μηχανή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να…
Παρ' όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να διαφημίζουν την ποσότητα των megapixel για τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για μια δοκιμασμένη τεχνική πωλήσεων που απλά δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα.
Η εκκαθάριση εφαρμογών παρασκηνίου στο Android ωφελεί
Είναι κοινός μύθος ότι η συχνή εκκαθάριση εφαρμογών παρασκηνίου θα κάνει το smartphone να λειτουργεί πιο γρήγορα. Το παράδοξο είναι ότι τυχαίνει ευρείας αποδοχής σε πολλούς χρήστες ανά τον κόσμο.
Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα του Android λειτουργεί διαφορετικά και είναι πιο έξυπνο από όσο νομίζουμε, καθώς κλείνει αυτόματα τις εφαρμογές από το παρασκήνιο μόλις χρειαστεί περισσότερους πόρους.
Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται η χειροκίνητη παρέμβαση από εμάς καθώς η εφαρμογή θα ξεκινήσει ξανά έτσι και αλλιώς. Το μόνο που κάνουμε είναι ότι αναγκάζουμε το κινητό να λειτουργεί περισσότερο και να καταναλώνει μπαταρία.
Φυσικά, μπορεί να βρούμε μια κακόβουλη ή κακώς προγραμματισμένη εφαρμογή να τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο είναι να τις αφαιρέσουμε όλες τις άδειές της από τις ρυθμίσεις, ή να χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας του κινητού.
Μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου σημαίνει καλύτερη ποιότητα βίντεο/ήχου
Πολλοί ίσως θεωρούν ότι το μεγαλύτερο αρχείο που διατίθεται για λήψη θα έχει καλύτερη ποιότητα σε σύγκριση με ίδια μικρότερα αρχεία που υπάρχουν σε άλλες λήψεις.
Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς το μέγεθος των αρχείων εξαρτάται από τη συμπίεση και όχι από την ποιότητα. Δεν είναι καθόλου απίθανο το μικρό αρχείο να είναι υψηλής ποιότητας, ενώ το μεγαλύτερο αρχείο αντίστοιχα να έχει κακή ποιότητα.
Ένα παράδειγμα είναι τα αρχεία Mp3 που δημιουργούνται με τη διαδικασία του upsampling από παραπλανητικά online εργαλεία. Υπόσχονται κατέβασμα τραγουδιών από YouTube σε 320Kbps, και το μόνο που δίνουν είναι ακόμη μεγαλύτερο αρχείο με ποιότητα 128Kbps ή και χαμηλότερη.
Η υψηλότερη ανάλυση οθόνης QHD είναι πάντα καλύτερη από την FHD+ στο κινητό
Πρόκειται για ένα μύθο που εμπεριέχει βέβαια και δόσεις αλήθειας.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι τα 1080p είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για τις οθόνες smartphone. Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η φωτεινότητα και η τεχνολογία του πάνελ.
Οι πιο πρόσφατες υψηλές αναλύσεις που υπάρχουν στα νεότερα μοντέλα με τις πολύ μεγάλες οθόνες κινητών ξεπερνούν τις οπτικές μας ικανότητες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένες εταιρείες smartphone έχουν την ανάλυση QHD+ απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Είναι πολύ πιθανό πολλοί χρήστες που αγοράζουν ένα τέτοιο κινητό να μην ξέρουν καν πώς πρέπει να την ενεργοποιήσουν.
Το βασικότερο είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει περαιτέρω λεπτομέρειες όταν μια οθόνη έχει περισσότερα από 300-326 pixel ανά ίντσα, και στην τυπική απόσταση 30-40 εκατοστών που συνήθως κρατάμε το κινητό.
Ενδέχεται να δούμε κάποια διαφορά στις εικόνες και τις γραμματοσειρές μόνο στα πολύ μεγάλα κινητά 6.5+ ιντσών τα οποία τα κρατάμε σε απόσταση μικρότερη των 30cm από τα μάτια. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες πιθανώς να μην κρατούν τα smartphone τόσο κοντά.
Η χρήση κινητού στο βενζινάδικο μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη
Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση των κινητών στα πρατήρια καυσίμων πρωτοεμφανίστηκαν το 1999. Υποτίθεται πως μια σπίθα που προκαλείται από την μπαταρία του κινητού μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη.
Καθώς η τεχνολογία των μπαταριών ήταν εντελώς διαφορετική εκείνη την εποχή, υπήρχε μια πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν ισχύει πλέον με τα σύγχρονα smartphone.
Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, αλλά και μελέτες ξένων πανεπιστημίων που αναδεικνύουν ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι απλά ένα μύθος.
Οι κυβερνοεγκληματίες δεν ασχολούνται με εμάς
Γιατί να προσπαθήσει κάποιος να μας χακάρει εφόσον είμαστε απλοί χρήστες ή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε? Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μύθο καθώς η τεχνολογία του Internet εξελίσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς.
Άλλωστε, όλοι έχουμε κάτι να κρύψουμε. Από κωδικούς τραπεζικών συναλλαγών έως και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η υφαρπαγή ή η απώλεια τους μπορεί να καταστρέψει τη ζωή μας, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό.
Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε site και υπηρεσία που χρησιμοποιούμε στο Internet, αξιοποιώντας εφαρμογές όπως το Bitwarden ή άλλες παρόμοιες.
Επιπλέον, είναι το ίδιο κρίσιμο η χρήση ενός ισχυρού VPN που μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από μια απλή απόκρυψη της πραγματικής μας IP.
Ποια είναι η γνώμη σας για αυτούς τους μύθους στη τεχνολογία?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.