Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #34: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #34: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε μαζική μετονομασία, και θα διαγράψουμε τις πληροφορίες EXIF με την εξερεύνηση των Windows. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε την απόλυτη αναφορά σε κελί στο Excel, και θα αποθηκεύσουμε αρχεία PNG στο Gimp. Τέλος, θα μεταφέρουμε αρχεία από το κινητό μας στον υπολογιστή, θα χρησιμοποιήσουμε domain στην αναζήτηση του Google, και θα κάνουμε άμεση μετάβαση σε σύνδεσμο με τον Opera.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

QuickSteps #34: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Μαζική μετονομασία αρχείων και φακέλων – Μέρος 1ο

Το internet αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες ταχύτητες, και αυτό είναι η αιτία που κατεβάζουμε ολοένα και περισσότερα αρχεία.

Ίσως κατεβάσαμε τα επεισόδια μίας σειράς, και θέλουμε να δώσουμε το ίδιο όνομα σε όλα τα αρχεία, αριθμημένα από το πρώτο προς το τελευταίο. Τι κάνουμε λοιπόν σε μία τέτοια περίπτωση;

Αρχικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετονομάζουμε ένα προς ένα τα αρχεία. Υπάρχει κάτι που λέγεται μαζική μετονομασία, και μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε με διάφορους τρόπους.

Σε αυτό το πρώτο μέρος θα δούμε πώς κάνουμε μαζική μετονομασία αρχείων και φακέλων, χρησιμοποιώντας απλά την εξερεύνηση των Windows. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τον φάκελο που περιέχει τα αρχεία μας.

Στο παράδειγμά μας έχουμε έναν φάκελο με μερικά αρχεία κειμένου. Τα αρχεία αυτά όμως δεν διατηρούν το ίδιο όνομα, κι ας πρόκειται για κείμενα που συνδέονται μεταξύ τους.

Για να δώσουμε σε όλα τα αρχεία το ίδιο όνομα, αρχικά τα επιλέγουμε όλα, είτε με το ποντίκι μας, είτε πατώντας “Ctrl+A”.

Στη συνέχεια κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε “Μετονομασία”, ή πατάμε στην ένδειξη με το ίδιο όνομα από τα εργαλεία του φακέλου.

Αμέσως θα δούμε ότι μπορούμε να πληκτρολογήσουμε το όνομα που θέλουμε, αλλά μόνο στο πρώτο αρχείο.

Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, διότι έτσι λειτουργεί η μαζική μετονομασία στην εξερεύνηση των Windows.

Πληκτρολογούμε το όνομα που θέλουμε να έχουν τα αρχεία, και πατάμε “ENTER”. Όλα τα αρχεία έχουν λάβει το ίδιο όνομα, και δίπλα υπάρχει μία παρένθεση με αύξοντες αριθμούς.

Δεν έχει σημασία πόσα αρχεία θα επιλέξουμε, ενώ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η μαζική μετονομασία φακέλων.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη μαζική μετονομασία αρχείων, δείτε τον οδηγό μας:

Μαζική Μετονομασία Αρχείων – Η Καλύτερη Δωρεάν Εφαρμογή

Έχουμε πάει διακοπές και έχουμε επιστρέψει με εκατοντάδες φωτογραφίες, όλες τους με ονόματα DSCN0001, DSCN0002, DSCN0594, κλπ. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε ένα σαββατοκύριακο να τις μετονομάζουμε μία…

Η σωστή ονομασία των αρχείων και των φακέλων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρ’ όλα αυτά, η σωστή οργάνωση απαιτεί πολλά παραπάνω βήματα. Γι’ αυτό, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας για την έξυπνη οργάνωση των αρχείων.

Έξυπνη Οργάνωση Αρχείων και Φακέλων στα Windows

Στον υπολογιστή μας μπορεί να επικρατεί χάος, και οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Πρώτον, δεν κάνουμε σωστή οργάνωση των αρχείων μας, και δεύτερον, όλοι οι…

Αφαίρεση Πληροφοριών EXIF στα Windows

Γνωρίζουμε τι είναι οι πληροφορίες EXIF; Αν όχι, καλό είναι να διαβάσουμε το σχετικό άρθρο του PCsteps.

Πώς Να Γίνεις Καλύτερος Φωτογράφος με Πληροφορίες EXIF

Σε κάθε αρχείο φωτογραφίας, η βασική πληροφορία που περιέχει είναι το θέμα που έχουμε φωτογραφίσει, από αξιοθέατα μέχρι selfies. Όμως το αρχείο εικόνας συχνά περιέχει…

Είναι λογικό να μην θέλουμε να καταγράφονται τόσες πληροφορίες σε ένα αρχείο εικόνας. Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να σημειωθούν σε μία φωτογραφία που τραβήξαμε με το κινητό μας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν καλό να να γνωρίζουμε πώς να αφαιρέσουμε τις πληροφορίες EXIF από ένα αρχείο εικόνας. Ευτυχώς, μπορούμε να το κάνουμε με τη βοήθεια της εξερεύνησης των Windows.

Αρχικά, ανοίγουμε τον φάκελο με το αρχείο, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα “Λεπτομέρειες”, και στο κάτω μέρος του θα βρούμε την “Κατάργηση ιδιοτήτων και προσωπικών πληροφοριών”.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο επιλέγουμε το πλαίσιο “Κατάργηση των εξής ιδιοτήτων από αυτό το αρχείο:”.

Mας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τι θέλουμε να διαγραφεί, οπότε κάνουμε τις επιλογές μας. Μόλις πατήσουμε στο “ΟΚ”, θα πραγματοποιηθεί η διαγραφή των πληροφοριών.

Με το κλείσιμο του παραθύρου των ιδιοτήτων και πατώντας το κουμπί “ΟΚ”, ό,τι αλλαγές έχουμε πραγματοποιήσει θα αποθηκευτούν στο αρχείο.

Αυτή η κίνηση μπορεί να προστατέψει την ιδιωτικότητά μας, αν στέλνουμε μια εικόνα σε κάποιον και δεν θέλουμε να γνωρίζει άμεσα στοιχεία όπως την ημερομηνία λήψης, τις γεωγραφικές συντεταγμένες, ή τον άλλο πλούτο δεδομένων που παρέχουν οι πληροφορίες EXIF.

Παράλληλα, ένα καλό μέτρο ασφαλείας θα ήταν η απενεργοποίηση της καταγραφής τοποθεσίας στο κινητό μας Android.

Κλείδωμα Κελιών στο Excel με Χρήση του $

Όταν χρησιμοποιούμε συναρτήσεις στο Excel, η αυτόματη συμπλήρωση ίσως δημιουργήσει κάποια προβλήματα. Όπως για παράδειγμα, να μην λειτουργεί σωστά η συνάρτηση στο νέο κελί.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα κελιά αναφοράς που χρησιμοποιούνται στη συνάρτηση αλλάζουν κατά την αυτόματη συμπλήρωση.

Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό. Τι κάνουμε όμως αν θέλουμε να μην αλλάζουν τα κελιά αναφοράς; Ή για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη;

Μπορούμε να κάνουμε χρήση του ειδικού χαρακτήρα $. Ναι, είναι το σύμβολο του δολαρίου, αλλά στο Excel χρησιμεύει ώστε να κλειδώνουμε τις αναφορές των κελιών μιας συνάρτησης.

Η τακτική αυτή ονομάζεται απόλυτη αναφορά σε κελί, και βοηθά σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτή του παραδείγματός μας.

Είναι ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αλλάξει, θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα κελιά της στήλης “Ευρώ”. Αντί για αυτό όμως, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κελί στο οποίο θα αναγράφουμε την ισοτιμία.

Τώρα πάμε στο κελί Β2, και αλλάζουμε τη συνάρτηση από “=A2*0.93” σε “=A2*$D$2”, Όπου το D2 είναι το κελί που περιέχει την ισοτιμία, και το σύμβολο του δολαρίου βοηθά να κλειδώσουμε την αναφορά.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε μέθοδο αυτόματης συμπλήρωσης θέλουμε, και αντιγράφουμε τη συνάρτηση στα υπόλοιπα κελιά.

Είναι ξεκάθαρο πως το κλειδωμένο κελί αναφοράς δεν άλλαξε, και τα νούμερα δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου.

Πλέον, όταν η ισοτιμία αλλάξει, εμείς απλά χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε τη νέα στο κελί D2. Όλα τα ποσά θα υπολογιστούν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστούμε τα κελιά της στήλης “Ευρώ”.

Η απόλυτη αναφορά σε κελί είναι η καλύτερη επιλογή σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό που είδαμε ήταν ένα ιδιαίτερα απλό παράδειγμα, αλλά σε μεγάλα αρχεία δεδομένων μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κέρδος χρόνου.

Μάθετε περισσότερα για την αυτόματη συμπλήρωση στο Excel, διαβάζοντας το σχετικό QuickSteps.

QuickSteps #32: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα, θα κάνουμε μετατροπές μονάδων στα Windows 10, και θα στείλουμε email με το Power Shell. Επίσης, θα συνεχίσουμε με την αυτόματη συμπλήρωση…

Αποθήκευση Εικόνων σε Μορφή PNG στο Gimp

Το Gimp αποθηκεύει από προεπιλογή τις εικόνες σε μορφές που είναι συμβατές με το ίδιο το πρόγραμμα. Κυρίως γιατί αυτό κάνει κάθε πρόγραμμα, και έπειτα γιατί μπαίνουν στη μέση και τα πνευματικά δικαιώματα.

Υπάρχουν όμως τύποι αρχείων που κανείς δεν θα τους ζητήσει τα ρέστα που τα χρησιμοποιούν. Ένας από αυτούς είναι και τα γνωστά PNG, που δυστυχώς στο Gimp δεν θα τον βρούμε ως επιλογή κατά την αποθήκευση.

Η αποθήκευση αρχείων σε μορφή PNG στο Gimp γίνεται με τη χρήση της εξαγωγής.

Έχοντας λοιπόν ανοιχτή την εικόνα που θέλουμε, πατάμε στο “Αρχείο”, και διαλέγουμε το “Εξαγωγή ως…”.

Στο παράθυρο αυτό, μπορούμε να πλοηγηθούμε στον φάκελο που θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο, να του δώσουμε το όνομα που θέλουμε, και να επιλέξουμε τον τύπο αρχείου που θέλουμε.

Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε το βελάκι δίπλα στο “Όλες οι εικόνες εξαγωγής”, και ιδού το μεγαλείο. Εδώ υπάρχουν κάθε λογής τύποι αρχείων, αλλά εμείς διαλέγουμε το PNG.

Κάνοντας κλικ στο “Εξαγωγή”, η εικόνα μας έχει αποθηκευτεί ως PNG στον φάκελο που επιλέξαμε. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αποθηκεύουμε εικόνες σε οποιαδήποτε μορφή αρχείου θέλουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Gimp στην αναλυτική παρουσίασή μας.

GIMP: Ένα δωρεάν Photoshop για Windows και Linux

Το Adobe Photoshop είναι η κορυφαία εφαρμογή στην κατηγορία της, τόσο που χρησιμοποιείται και σαν φράση: “Κάνω Photoshop”. Παρ' όλα αυτά, για έναν αρχάριο χρήστη…

Μεταφορά Αρχείων Από το Κινητό στον Υπολογιστή

Η μεταφορά αρχείων από το κινητό μας στον υπολογιστή κάποτε ήταν σχεδόν ολόκληρη επιστήμη. Κάθε εταιρεία είχε το δικό της εργαλείο για να συνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή, και μέσα από αυτό μεταφέραμε αρχεία.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, και η μεταφορά αρχείων από το κινητό μας Android στον υπολογιστή είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή.

Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε το τηλέφωνό μας στον υπολογιστή, με τη χρήση του καλωδίου που το συνόδευε κατά την αγορά του.

Κατευθείαν θα δούμε στην οθόνη του κινητού μας το σύμβολο του USB.

Η προεπιλεγμένη λειτουργία είναι αυτή της φόρτισης, γι’ αυτό σύρουμε προς τα κάτω την περιοχή ειδοποιήσεων, και πατάμε στο μήνυμα της σύνδεσης.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε τη “Μεταφορά αρχείων”, και άμεσα στον υπολογιστή μας θα ανοίξει το παράθυρο με τον χώρο αποθήκευσης του τηλεφώνου μας.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρχεία του κινητού μας όπως και τα αρχεία του υπολογιστή μας.

Όταν τελειώσουμε τη δουλειά μας, και πριν αποσυνδέσουμε το τηλέφωνό μας, καλό θα ήταν ακολουθώντας την ίδια διαδικασία να επιλέξουμε “Φόρτιση αυτής της συσκευής”.

Μάθετε τα καλύτερα κόλπα στο Android, και μάλιστα χωρίς καν να έχετε κάνει Root το κινητό σας.

Τα Καλύτερα Κόλπα Για Android Χωρίς Root

Μία θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο Android και τα Windows σαν λειτουργικά συστήματα, είναι πως μόνο τα Windows μας δίνουν πλήρη δικαιώματα διαχειριστή. Για το Android,…

Χρήση Domain στην Αναζήτηση του Google

Η μηχανή αναζήτησης της Google έχει πολλά μυστικά, και με τα κατάλληλα κόλπα, οδηγούμαστε πιο εύκολα στα αποτελέσματα που θέλουμε.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψάξουμε για το “raspberry pi”, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν όσα γράφει η Wikipedia, μία λύση είναι να γράψουμε “raspberry pi -wikipedia”.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το Google θα μας εμφανίσει αποτελέσματα για το “raspberry pi”, τα οποία όμως δεν περιέχουν τη λέξη “wikipedia”.

Έτσι, δεν αποκλείουμε μόνο τη σελίδα της Wikipedia, αλλά οποιαδήποτε σελίδα στην οποία αναφέρθηκε το “raspberry pi”, και το κείμενο περιέχει τη λέξη “wikipedia”.

Για να αποκλείσουμε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα από την αναζήτηση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρόθεμα “site:”, και να γράψουμε τον τομέα της διεύθυνσης της σελίδας.

Η αλλαγή στα αποτελέσματα είναι εμφανής, καθώς πριν δεν βλέπαμε ούτε καν τον επίσημο ιστότοπο του Raspberry Pi.

Ο λόγος είναι ότι η ιστοσελίδα του Raspberry Pi περιέχει άρθρα στα οποία υπάρχουν σύνδεσμοι προς τη Wikipedia. Όπως σε αυτό το παράδειγμα που υπάρχει link προς τη σελίδα της Wikipedia για το παιχνίδι της ΕΑ “Alice: Madness Returns”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε χρήση των διευθύνσεων ιστοσελίδων σε κάθε μορφής αναζήτηση.

Διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό μας, μπορείτε να μάθετε αρκετά κόλπα για καλύτερα αποτελέσματα στην αναζήτηση μέσω Google.

Αντιγραφή Συνδέσμου και Άμεση Μετάβαση σε Αυτόν στον Opera

Η μετάβαση σε έναν σύνδεσμο μέσω του browser είναι εύκολη υπόθεση. Κάνουμε απλά δεξί κλικ, και διαλέγουμε “Άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα”.

Το παραπάνω ισχύει σε κάθε browser, σε κάθε ιστοσελίδα, αλλά όχι όταν αντιγράφουμε ένα σύνδεσμο.

Όταν αντιγράφουμε ένα σύνδεσμο, από ένα έγγραφό για παράδειγμα, πηγαίνουμε στη γραμμή διευθύνσεων, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Επικόλληση και μετάβαση”.

Στον Opera όμως υπάρχει ένας μυστικός συνδυασμός πλήκτρων που κάνει τη διαδικασία αυτόματα.

Με αντιγραμμένο τον σύνδεσμο στο πρόχειρο, κάνουμε κλικ στη γραμμή διευθύνσεων του Opera, ή ανοίγουμε νέα καρτέλα.

Στη συνέχεια πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+V”, και ο Opera κάνει επικόλληση του συνδέσμου, ενώ άμεσα φορτώνει τη σελίδα.

Για να μάθετε ακόμη περισσότερα κόλπα του Opera, διαβάστε τα υπόλοιπα QuickSteps.

QuickSteps #32: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα, θα κάνουμε μετατροπές μονάδων στα Windows 10, και θα στείλουμε email με το Power Shell. Επίσης, θα συνεχίσουμε με την αυτόματη συμπλήρωση…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Δευτέρα, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps