Το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αναμφίβολα, ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζει η ασφάλεια της συσκευής, καθώς και των δεδομένων που αυτή περιέχει. Στον παρόντα οδηγό θα εξετάσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους για το κλείδωμα κινητού, ώστε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Κλείδωμα κινητού
Το κλείδωμα του κινητού αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση. Η οθόνη κλειδώματος αποτελεί μια λειτουργία η οποία παρέχει πολλές δυνατότητες, ειδικά αν εγκαταστήσουμε τρίτες εφαρμογές.
Δωρεάν Εφαρμογές για νέα Οθόνη Κλειδώματος AndroidΗ προεπιλεγμένη οθόνη κλειδώματος Android προστατεύει τη συσκευή από κλήσεις στην τσέπη ή την τσάντα, και δείχνει πληροφορίες όπως η ώρα, νέα SMS/email, και αναπάντητες…
Οι συνέπειες, σε περίπτωση που αφήσουμε το smartphone μας ξεκλείδωτο, ποικίλλουν γενικά σε κλίμακα.
Μπορεί απλά να κάνει μόνο του μια επανάκληση του τελευταίου αριθμού, ή ακόμη να στείλει κάποιο ακαταλαβίστικο μήνυμα.
Ωστόσο, με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι επιπλοκές μπορεί να φτάσουν σε ασύλληπτα για το μέσο χρήστη ύψη.
Ειδικότερα, εκτός από τη διαγραφή επαφών ή κλήσεων, ένα ξεκλείδωτο κινητό, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, εκθέτει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα σε κάποιον άγνωστο.
Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι χάρη στις οποίες μπορούμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς κατά τη χρήση της έξυπνης συσκευής μας.
Κωδικός PIN
Μια επιλογή είναι η υιοθέτηση ενός κωδικού PIN για την προστασία του smartphone μας.
Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που είναι κλειδωμένο και απαιτείται μια ενέργεια, χρειάζεται η πληκτρολόγηση του κωδικού αυτού.
Το πλεονέκτημα είναι πως μπορούμε να ορίσουμε έναν κωδικό τον όποιο θα θυμόμαστε εύκολα. Επίσης, είναι λιγότερο δύσκολο να τον απομνημονεύσουμε συγκριτικά με έναν κωδικό πρόσβασης.
Προτείνεται, βεβαίως, η αποφυγή των προφανών κωδικών PIN, όπως 0000, 1234 κλπ..
Σε περίπτωση, ωστόσο, που έχει πολλά ψηφία, τότε το κλείδωμα κινητού είναι εύκολη υπόθεση, ενώ το ξεκλείδωμα ίσως μας δυσκολέψει.
Password
Ο κωδικός ασφαλείας του κινητού μας παραμένει μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους για το κλείδωμα κινητού. Ειδικότερα, ένας πολύ ισχυρός και πολύπλοκος κωδικός μας προστατεύει πλήρως από μια μη εξουσιοδοτημένη χρήση της συσκευής μας.
Περισσότερες οδηγίες για τη δημιουργία ισχυρών και ασφαλών κωδικών πρόσβασης μπορούμε να διαβάσουμε στον ακόλουθο οδηγό:
Ισχυρό Password – Τα Μεγαλύτερα Λάθη και οι ΚίνδυνοιΈνα ισχυρό password είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ασφάλεια του email μας, του ebanking, του λογαριασμού στο Facebook, και όλης μας της παρουσίας στο…
Ωστόσο, είναι γενικά δύσκολο να πληκτρολογούμε επανειλημμένα περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης.
Η καλύτερη χρησιμότητά του είναι στις περιπτώσεις όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στο mobile banking.
Passphrase
Μια έξυπνη παραλλαγή της υιοθέτησης ενός κωδικού ασφαλείας αποτελεί η δημιουργία μιας φράσης.
Συγκεκριμένα, με απλά βήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κωδικό που κανείς ποτέ δεν πρόκειται να μαντέψει, ακόμα και ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής δεν έχει αρκετή ισχύ για να τον σπάσει, και τον οποίο εμείς θυμόμαστε με ευκολία.
Η μέθοδος αυτή θεωρείται ασφαλέστερη από αυτή των απλών κωδικών πρόσβασης, καθώς και του δακτυλικού αποτυπώματος που θα δούμε παρακάτω στον οδηγό.
Αρχικά, σκεφτόμαστε τέσσερις συνηθισμένες λέξεις που δεν έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους. Ας πούμε, για το παράδειγμα: θαλασσί, σάουνα, μπακλαβάς, φεγγάρι.
Στη συνέχεια, με αυτές τις λέξεις, φτιάχνουμε μια εικόνα στο μυαλό μας. Μπορεί πχ να είμαστε σε μια θαλασσί σάουνα, και να τρώμε μπακλαβά κοιτάζοντας το φεγγάρι.
Πλέον, θα θυμόμαστε πάντα αυτές τις τέσσερις λέξεις. Γράφοντάς τις σε greeklish, έχουμε:
8alassisaounampaklabasfeggari
Ναι, σαν PCsteps δεν συμπαθούμε τα Greeklish, ειδικά για δημόσια χρήση, αλλά αρκετά συστήματα κωδικών δεν υποστηρίζουν τα ελληνικά.
Ξέρετε πόσο ισχυρή είναι η παραπάνω φράση σαν κωδικός;
Αν ένας υπερυπολογιστής μάντευε εκατό τρισεκατομμύρια password το δευτερόλεπτο, θα χρειαζόταν 4.440.000.000.000.000.000.000 αιώνες για να εξαντλήσει όλους τους πιθανούς κωδικούς αυτού του μεγέθους.
Και φυσικά, εφόσον οι λέξεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ούτε ο Sherlock Holmes δεν θα μπορούσε να τις μαντέψει.
Ναι, αν βάζαμε και ένα γράμμα κεφαλαίο και έναν αριθμό, ο κωδικός θα ήταν πιο ασφαλής. Θα κάνει όμως διαφορά στην πράξη αυτή η παραπάνω ασφάλεια; Μάλλον όχι.
Το μόνο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το ίδιο με αυτό των κωδικών πρόσβασης, καθώς δεν είναι βολικό να τον πληκτρολογούμε πολλές φορές κάθε ημέρα, ειδικά στο πληκτρολόγιο του κινητού.
Σχεδιασμός μοτίβου
Μια πιο εύκολη και εύχρηστη επιλογή αποτελεί το μοτίβο. Η μέθοδος αυτή μας εξασφαλίζει ασφαλές κλείδωμα κινητού και εύκολο ξεκλείδωμα.
Πρόκειται για ένα γρήγορο σύστημα το οποίο δεν απαιτεί να θυμόμαστε περίεργους συνδυασμούς χαρακτήρων ή αριθμών.
Απαιτείται, ωστόσο, κι εδώ προσοχή, καθώς η χρήση ενός εύκολου μοτίβου μας εκθέτει στον κίνδυνο να το “μαντέψουν” όποιοι πιάσουν τη συσκευή μας στα χέρια τους, ή απλά βλέποντάς μας να το πληκτρολογούμε.
Σε γενικές γραμμές, δεν προσφέρει το καλύτερο επίπεδο ασφάλειας.
Δακτυλικό αποτύπωμα
Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, εμφανίζονται νέες καινοτομίες για τη διευκόλυνσή μας. Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένας ταχύς, έξυπνος, και ασφαλής τρόπος διαφύλαξης των προσωπικών μας δεδομένων.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ πιο εύχρηστη δυνατότητα σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς ούτε κωδικούς απαιτείται να θυμόμαστε, ούτε μοτίβα να σχεδιάζουμε. Επιπλέον, είναι πολύ πιο δύσκολο να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος.
Εκτός αν είναι ο πρωταγωνιστής του Mr. Robot.
Τα προβλήματα, ωστόσο, που προκύπτουν στη μέθοδο αυτή, προέρχονται από την ευαισθησία του αισθητήρα, καθώς και από το πόσο βολικός είναι για το μέσο χρήστη, ανάλογα με τη θέση του στη συσκευή μας.
Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη αισθητήρων και πώς αυτοί λειτουργούν μπορούμε να διαβάσουμε εδώ.
Επιπλέον, δεν είναι εφικτή η χρήση της εάν έχουμε γάντια, οπότε σε αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτηθεί η υιοθέτηση μιας εναλλακτικής μεθόδου για το κλείδωμα κινητού.
Αναγνώριση προσώπου
Η λειτουργία αυτή υιοθετήθηκε από τις Android συσκευές πριν από 7 χρόνια. Ωστόσο δεν ήταν δημοφιλής, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου ασφαλείας που παρείχε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται σύντομα να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Apple χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με έναν αισθητήρα υπερύθρων. Υποστηρίζει ότι είναι 20 φορές πιο ακριβής από το δακτυλικό αποτύπωμα, που είδαμε προηγουμένως.
Ωστόσο, η μέθοδος αυτή έχει και τα προβλήματά της, καθώς η ίδια η εταιρεία συστήνει να μη χρησιμοποιείται η λειτουργία αυτή από άτομα νεότερα των 13 ετών.
Η Huawei πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς αποτελεί τον πρώτο κατασκευαστή Android συσκευών που υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί καλύτερη τεχνική από αυτή της Apple, αν και δεν την έχει ακόμα εφαρμόσει σε κάποια συσκευή σε κυκλοφορία.
Ορισμένες συσκευές όπως το Samsung Galaxy S9 διαθέτουν έναν άλλο τρόπο λειτουργίας.
Ειδικότερα, καταγράφουν μια δισδιάστατη εικόνα μας με την μπροστινή κάμερα. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη τεχνική, η οποία, όμως, μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί αν φοράμε γυαλιά ή στεκόμαστε σε λάθος φωτισμό.
Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για υπηρεσίες πληρωμών, εφόσον ο κατασκευαστής της συσκευής μας το θεωρεί ασφαλές. Η Samsung δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή.
Βιομετρικές μέθοδοι
Η αναγνώριση μέσω των βιομετρικών χαρακτηριστικών μας αποτελεί έναν σχετικά σύγχρονο τρόπο ασφαλείας για το κλείδωμα κινητού.
Η καλύτερη και ευρέως διαδεδομένη σε χώρους όπου απαιτείται υψηλή ασφάλεια, όπως τα αεροδρόμια και οι τράπεζες, είναι η σάρωση της ίριδας του αμφιβληστροειδούς.
Το σύστημα αυτό δεν είναι ακόμα συμβατό με το Android συνολικά. Ειδικότερα, την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, προσφέρεται αποκλειστικά σε συσκευές Samsung, όπως τα Galaxy S9 & Note 8.
https://www.youtube.com/watch?v=v6efJBJ5m1A
Ευτυχώς, αναμένεται να ενσωματωθεί στο Android P προσεχώς, γεγονός που, εάν πραγματοποιηθεί, θα το καταστήσει δημοφιλέστερο στο μέλλον.
Σάρωση αμφιβληστροειδούς
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μπει σε τράπεζα όπου απαιτείται να σταθούμε στην κάμερα και να την κοιτάξουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Στο διάστημα αυτό, αρχικά τραβάει μια φωτογραφία ή ένα σύντομο βίντεό μας.
Στη συνέχεια, το πρόγραμμα υπολογίζει βάσει προγράμματος διάφορες παραμέτρους, οι οποίες “ταυτοποιούν” την ίριδα των ματιών μας. Κάθε μάτι δεν αποτελείται όλο από ένα, μοναδικό χρώμα, αλλά διαθέτει πολύπλοκα μοτίβα, τα οποία το καθιστούν μοναδικό.
Η διαδικασία πραγματοποιείται στέλνοντας σχεδόν υπεριώδη ακτινοβολία κατευθείαν στο μάτι μας, και αναλύοντας στη συνέχεια από την αντίδρασή του τα μοτίβα της ίριδας.
Έτσι, το πρόγραμμα καταγράφει αυτά τα δεδομένα προκειμένου να είναι πολύ πιο δύσκολο να “πλαστογραφηθεί” το πρόσωπό μας, όχι όμως αδύνατο.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής συγκαταλέγονται η ταχύτητα και η ευκολία της χρήσης της.
Ωστόσο, απαιτεί πρώτα να πατηθεί το κουμπί ενεργοποίησης στο κινητό μας, αντίθετα με το δακτυλικό αποτύπωμα. Παράλληλα, χρειάζονται πιο … προχωρημένες χειρονομίες για να κρατήσουμε το κινητό σε τέτοια θέση που να σκανάρει τα μάτια μας.
Επιπλέον δυσκολίες συναντώνται σε περίπτωση που υπάρχει έντονο φως, καθώς και όταν φοράμε γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής.
Έξυπνη σάρωση
Η δυνατότητα αυτή για ασφαλές κλείδωμα κινητού δημιουργήθηκε από τη Samsung, και χρησιμοποιείται στο Galaxy S9. Πρόκειται για μια λειτουργία η οποία συνδυάζει τις δύο προηγούμενες μεθόδους.
Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή μας αρχικά επιχειρεί την αναγνώριση του προσώπου μας. Εάν η μέθοδος αυτή αποτύχει, τότε σαρώνει τους αμφιβληστροειδείς μας.
Σε περίπτωση που ούτε αυτός ο τρόπος δουλέψει, χρησιμοποιείται ένα μείγμα και των δύο προαναφερθέντων τεχνικών.
Το θετικό είναι η ταυτόχρονη και γρήγορη χρήση πολλαπλών εναλλακτικών μεθόδων αναγνώρισης.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, η αναγνώριση του προσώπου δεν είναι ασφαλής για λειτουργίες ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως οι τραπεζικές συναλλαγές.
Smart Lock
Η λειτουργία αυτή βρίσκεται προεγκατεστημένη στα κινητά Android. Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να διαβάσουμε στο ακόλουθο άρθρο:
Συντομεύσεις στο Android για Γρήγορη Πρόσβαση σε ΌλαΗ ομορφιά στην εξέλιξη του Android δεν βρίσκεται μόνο στο ότι προσφέρει περισσότερες λειτουργίες, αλλά ότι τις κάνει ολοένα και πιο γρήγορες. Ιδίως με την…
Σας άρεσε η δημοσίευση;
Πώς σας φάνηκαν οι διάφορες μέθοδοι κλειδώματος κινητού που παρουσιάστηκαν παραπάνω; Προτιμάτε τον κωδικό PIN, το password, το passphrase, ή σας αρκεί το ευκολότερο μοτίβο;
Τι γνώμη έχετε για την αναγνώριση προσώπου, και πόσο ασφαλείς θεωρείτε τις βιομετρικές μεθόδους; Γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.