Αυτή την εβδομάδα, υπολογίζουμε το κόστος των καυσίμων για μία διαδρομή, σχεδιάζουμε καλύτερα διαδρομές με πολλαπλές στάσεις, και επαναφέρουμε το κουμπί για τους Χάρτες Google στην Αναζήτηση Google. Διορθώνουμε προβλήματα σύνδεσης Bluetooth συσκευών στο Android και βελτιώνουμε τις απαντήσεις του ChatGPT. Μετατρέπουμε εικόνες σε PDF και παίζουμε το Doom μέσα σε ένα αρχείο PDF.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς υπολογίζω το κόστος των καυσίμων για μία διαδρομή με τους Χάρτες Google
Το κόστος των καυσίμων είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν σχεδιάζουμε ένα ταξίδι, ή ακόμα και κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Δεν αφορά μόνο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και της τσέπης μας.
Με τη χρήση του πρόσθετου “Fuel Cost Calculator” για τον Chrome, και κάθε άλλο Chromium browser, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος των καυσίμων για μία διαδρομή μέσω της ιστοσελίδας των Χαρτών του κολοσσού της αναζήτησης.
Αρχικά, κατεβάζουμε το πρόσθετο από το κατάστημα πρόσθετων του browser της Google.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου, πληκτρολογούμε πόσα χιλιόμετρα διανύουμε συνήθως με ένα λίτρο καυσίμου, πόσο κοστίζει το καύσιμο που χρησιμοποιούμε ανά λίτρο, και πατάμε “Save”.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε την ιστοσελίδα των Χαρτών Google, ορίζουμε το σημείο εκκίνησης και τον προορισμό μας, και επιλέγουμε τη μετακίνηση με αυτοκίνητο.
Μετά, προσθέτουμε αν θέλουμε ενδιάμεσες στάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, κάτω από τον χρόνο και τη χιλιομετρική απόσταση των σημείων της διαδρομής, θα δούμε το κόστος των καυσίμων.
Πώς σχεδιάζω καλύτερα διαδρομές με πολλαπλές στάσεις στους Χάρτες Google
Ο σχεδιασμός μιας διαδρομής με πολλαπλές στάσεις μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, ειδικά αν θέλουμε να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα όσον αφορά τον χρόνο και την κατανάλωση καυσίμων.
Στο προηγούμενο QuickStep είδαμε πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο θα μας κοστίσουν τα καύσιμα για κάθε οδική διαδρομή. Σε αυτό το QuickStep θα δούμε πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα μία διαδρομή πολλών στάσεων με τους Χάρτες Google και ένα πρόσθετο για τον Chrome και κάθε Chromium browser.
Αρχικά, εγκαθιστούμε το πρόσθετο “Routora“. Έπειτα, ανοίγουμε την ιστοσελίδα των Χαρτών Google, επιλέγουμε ως μέσω μετακίνησης το αυτοκίνητο, ορίζουμε την αφετηρία, και προσθέτουμε όλες τις στάσεις.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου.
Το Routora θα αναλύσει τις στάσεις και θα αλλάξει τη σειρά τους, ώστε να βελτιστοποιήσει τη διαδρομή.
Στο παράδειγμα μας, χάρη στις αλλαγές που έκανε το πρόσθετο, ο χρόνος ταξιδιού μειώθηκε κατά 27 λεπτά και το κόστος καυσίμων κατά 3,97€.
Πώς επαναφέρω το κουμπί για τους Χάρτες Google στην Αναζήτηση Google
Η Google αφαίρεσε από την Αναζήτηση το κουμπί των Χαρτών για τους Ευρωπαίους χρήστες, εξαιτίας της πράξης για τις ψηφιακές αγορές (DMA). Αν και αυτή η αλλαγή φαίνεται μικρή, έχει δραστικό αντίκτυπο στην εμπειρία πλοήγησης, ειδικά για όσους χρησιμοποιούμε τακτικά τους Χάρτες Google.
Παλαιότερα, μπορούμε απλά να αναζητήσουμε μία τοποθεσία και πατώντας το κουμπί για τους Χάρτες Google να μεταφερθούμε άμεσα στην ιστοσελίδα τους με επιλεγμένη την τοποθεσία που είχαμε αναζητήσει.
Πλέον, χωρίς το συγκεκριμένο κουμπί είμαστε αναγκασμένοι να ανοίγουμε το site των Χαρτών και να εισάγουμε χειροκίνητα την τοποθεσία. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε το κουμπί για τους Χάρτες Google.
Αρχικά, εγκαθιστούμε το πρόσθετο “Google Search Maps Button“.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κομμάτι του παζλ, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στο εικονίδιο του πρόσθετου, και επιλέγουμε το “Διαχείριση επέκτασης”.
Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να επιτρέπεται στην ανώνυμη περιήγηση”.
Πλέον, στη σελίδα αποτελεσμάτων της Αναζήτησης Google θα υπάρχει και το κουμπί για τους Χάρτες.
Πώς διορθώνω προβλήματα σύνδεσης Bluetooth συσκευών στο Android
Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη σύνδεση μέσω Bluetooth στο Android κινητό μας, όπως κακή λειτουργία των ακουστικών ή αποσυνδέσεις με κάποια ασύρματη συσκευή, μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι να διαγράψουμε την κρυφή μνήμη της εφαρμογής που διαχειρίζεται τις ασύρματες συνδέσεις μέσω Bluetooth.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Εφαρμογές”.
Έπειτα, πατάμε το εικονίδιο δίπλα στο “Οι εφαρμογές σας”.
Στο πλαίσιο που θα ανοίξει ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εμφάνιση εφαρμογών συστήματος” και πατάμε “OK”.
Μετά, εντοπίζουμε και πατάμε το “Bluetooth”.
Στη συνέχεια, πατάμε “Χώρος αποθήκευσης”.
Τέλος, πατάμε “Εκκαθάριση μνήμης cache”.
Αν τα προβλήματα σύνδεσης επιμένουν, μπορούμε να διαγράψουμε όλα τα δεδομένα της εφαρμογής Bluetooth, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και πατώντας “Εκκαθάριση δεδομένων”.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να συνδέσουμε εκ νέου όλες τις συσκευής που είχαμε συνδέσει στο Android κινητό μας μέσω Bluetooth.
Πώς ρυθμίζω το ChatGPT να δίνει πιο προσωποποιημένες απαντήσεις
Το ChatGPT, όπως και κάθε AI chatbot, παράγει γενικού ύφους και περιεχομένου απαντήσεις βάσει των δεδομένων που έχει στους server του. Ωστόσο, η OpenAI παρέχει στους χρήστες του δικού της εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης τη δυνατότητα να το ρυθμίσουν έτσι ώστε να παρέχει πιο προσωποποιημένες απαντήσεις.
Για να ρυθμίσουμε το ChatGPT ώστε να απαντά όπως εμείς επιθυμούμε και με βάση τα δικά μας ενδιαφέροντα, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ.
Έπειτα, πατάμε το “Προσαρμογή του ChatGPT”.
Στη συνέχεια, γράφουμε πώς θέλουμε να μας αποκαλεί το chatbot, γράφουμε με τι ασχολούμαστε, επιλέγουμε τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να έχει το chatbot ως βοηθός, και πληκτρολογούμε οτιδήποτε άλλο θα θέλαμε να γνωρίζει το εργαλείο για εμάς.
Μετά, διαλέγουμε αν θέλουμε το ChatGPT να πραγματοποιεί αναζητήσεις στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιεί το DALL-E για τη δημιουργία εικόνων, να γράφει κώδικα, και τα λοιπά, και κάνουμε κλικ στο “Αποθήκευση”.
Πώς μετατρέπω πολλαπλές εικόνες σε ένα ενιαίο PDF αρχείο στα Windows 11
Τα PDF χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία των δεδομένων που περιέχουν και τη διατήρηση της μορφής των περιεχομένων τους. Επιπλέον, διασφαλίζουν ότι η εκτύπωση των εγγράφων θα έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε πολλαπλές εικόνες σε ένα ενιαίο PDF αρχείο. Αρχικά, τοποθετούμε όλες τις εικόνες σε έναν φάκελο.
Έπειτα, μετονομάζουμε τις εικόνες σύμφωνα με τη σειρά με την οποία θέλουμε να εμφανίζονται μέσα στο PDF αρχείο. Ένας αποτελεσματικός τρόπος ταξινόμησης είναι η χρήση αριθμών και γραμμάτων με τη μορφή “1a”, “1b”, “2a”, “3a”, και τα λοιπά.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε μία από τις εικόνες και πατάμε “Ctrl + A” για να τις διαλέξουμε όλες.
Μετά, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Εμφάνιση περισσότερων επιλογών”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Εκτύπωση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Microsoft Print to PDF” στο “Εκτυπωτής” και κάνουμε κλικ στο “Εκτύπωση”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το PDF αρχείο, πληκτρολογούμε το επιθυμητό όνομα, και πατάμε “Αποθήκευση”.
Πώς παίζω το Doom μέσα σε ένα αρχείο PDF
Ένα απίστευτο επίτευγμα ενός μαθητή λυκείου, ο οποίος κατάφερε να τρέξει το κλασικό FPS παιχνίδι Doom μέσα σε ένα αρχείο PDF, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η κοινότητα των modder.
Τα τελευταία 20 χρόνια, το να “τρέξουμε” το Doom σε συσκευές και πλατφόρμες που ποτέ δεν προορίζονταν για gaming έχει γίνει μία δημοφιλής συνήθεια. Από τρακτέρ και ΑΤΜ, μέχρι τεστ εγκυμοσύνης και tweets στο Twitter, το Doom έχει “τρέξει” σχεδόν παντού.
Αυτό είναι εν μέρει δυνατό εξαιτίας του ότι η id Software δημοσίευσε τον πηγαίο κώδικα του παιχνιδιού το 1997, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
Από τότε, οι οπαδοί του Doom έχουν δημιουργήσει αμέτρητες τροποποιημένες εκδόσεις που επέτρεψαν την αναπαραγωγή του παιχνιδιού σε κάθε πιθανή πλατφόρμα. Τώρα, στη λίστα με τις πλατφόρμες στις οποίες τρέχει το παιχνίδι μπορούμε να προσθέσουμε τα αρχεία PDF.
Ένας χρήστης του Github με το ψευδώνυμο ading2210, που αυτοπροσδιορίζεται ως μαθητής λυκείου, δημιούργησε μία ιστοσελίδα που επιτρέπει να παίξουμε μία PDF έκδοση του Doom σε οποιονδήποτε Chromium browser.
Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Όπως εξηγεί ο ading2210, τα PDF υποστηρίζουν JavaScript, κάτι που κάνει δυνατή την προβολή τους από τους σύγχρονους browsers.
Ο ading2210 εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη δυνατότητα και χρησιμοποίησε ASCII χαρακτήρες για να δημιουργήσει τα γραφικά στην PDF έκδοση του Doom. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο.
Για να παίξουμε και εμείς το Doom μέσα σε PDF, μπαίνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να φορτώσει το παιχνίδι.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο που γράφει “Type here for keyboard controls” και χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα που αναφέρει ο δημιουργός του αρχείου ακριβώς από πάνω, ώστε να χειριστούμε το παιχνίδι.
Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κουμπιά δίπλα στο πλαίσιο “Type here for keyboard controls”.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.