Αν έχετε δημιουργήσει ή διαχειριστεί κάποιο site, θα ξέρετε ότι ένας μόνιμος “νταλκάς” είναι η φιλοξενία ιστοσελίδας. Η εύρεση μιας αξιοπρεπούς και αξιόπιστης υπηρεσίας hosting, που συγχρόνως δεν κοστίζει υπερβολικά πολύ, δυστυχώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στον οδηγό θα παρουσιάσουμε την υπηρεσία Cloudways, που μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για γρήγορη και αξιόπιστη φιλοξενία ιστοσελίδας σε VPS.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πότε χρειάζεται η φιλοξενία Ιστοσελίδας
Αν κάποιος κάνει τα πρώτα του βήματα όσον αφορά το στήσιμο μιας ιστοσελίδας, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, κάποια δωρεάν έτοιμη πλατφόρμα είναι η πιο απλή λύση.
Δωρεάν Δημιουργία Blog: Αποκτήστε Τη Δική σας ΙστοσελίδαΚάποτε, για να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστοσελίδα χρειάζονταν είτε γνώσεις προγραμματισμού είτε να πληρώσουμε έναν επαγγελματία. Πλέον, μπορούμε να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα δωρεάν και…
Όμως, η χρήση μιας έτοιμης πλατφόρμας έχει αρκετά αρνητικά. Το κυριότερο εξ' αυτών είναι η έλλειψη επιλογών και ευελιξίας ως προς την κατεύθυνση που θα θέλουμε να δώσουμε μελλοντικά στη σελίδα μας.
Για να έχουμε ευθύς εξ' αρχής τις περισσότερες επιλογές για το μέλλον, η επιλογή ενός CMS όπως το WordPress, είναι μονόδρομος. Και για να στήσουμε ένα σωστό site σε WordPress, η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδας απαγορεύεται δια ροπάλου.
Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία για τη φιλοξενία ιστοσελίδας
Η επιλογή του hosting είναι μία από τις σημαντικότερες επιλογές που έχουμε να κάνουμε για το στήσιμο της σελίδας μας.
Ποια εταιρεία είναι η καλύτερη; Που θα έχω την καλύτερη υποστήριξη; Ποια μου προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια; Που θα βρω τις καλύτερες παροχές για το budget μου;
Αυτοί είναι οι κύριοι άξονες αναζήτησης, και πάνω σε αυτούς επενδύουν και την διαφήμιση των πακέτων τους όλοι οι πάροχοι.
Δυστυχώς όμως, στο 90% των περιπτώσεων τα πακέτα εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες μπορεί να φαίνονται από την αρχή, μπορεί όμως και όχι.
Λαμβάνοντας υπόψη μας την μέχρι τώρα εμπειρία των συντελεστών του PCsteps, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εταιρειών παροχής hosting έχουν καταφέρει να απογοητεύσουν ή και να ταλαιπωρήσουν τους πελάτες τους.
Για την ακρίβεια, η μόνη εταιρεία που φαίνεται να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων στο μεγαλύτερο μέρος των πελατών της, είναι η Top.Host.
Η Top.Host είναι μια Ελληνική εταιρεία με έδρα την Κρήτη. Τόσο από δικές μας δοκιμές, όσο και από αναφορές άλλων αναγνωστών, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Top.Host παραμένει μια πολύ ασφαλής επιλογή, αν πρόκειται για φιλοξενία ιστοσελίδας σε shared πακέτα, που είναι και τα πιο δημοφιλή.
Ωστόσο, στα VPS πακέτα, που είναι μακράν τα πιο κατάλληλα αν έχουμε σοβαρές βλέψεις για την ιστοσελίδα μας, η ελληνική εταιρεία έχει υιοθετήσει έναν εναλλακτικό τρόπο τιμολόγησης.
Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές της φαίνονται ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της…
…στην πραγματικότητα ο χώρος που νοικιάζει είναι εντελώς άδειος και ανέτοιμος να δεχτεί την οποιαδήποτε ιστοσελίδα.
Φτάνει μόνο να αναφέρουμε ότι απουσιάζει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα διαχείρισης, το cPanel. Μάλιστα, αν κάποιος θέλει να προσθέσει το cPanel, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με ένα έξτρα κόστος, το οποίο αθροιστικά με το κόστος του server δεν είναι ανταγωνιστικό.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να αξιοποιηθεί ένα VPS και χωρίς κάποιο Plesk. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση γίνεται φοβερά πιο δύσκολη, και επιπλέον, από τη στιγμή που δεν αναφέρεται ξεκάθαρα, δεν είναι και ό,τι πιο “νόμιμο”.
Για τους λόγους αυτούς, το PCsteps έκανε την έρευνά του και κατέληξε ότι η πιο συμφέρουσα λύση για τέτοιου είδους πακέτα προσφέρεται από την Cloudways.
Ποια είναι η Cloudways;
Η Cloudways συστάθηκε το 2011 και αποτελεί έναν πάροχο πακέτων Virtual Private Servers (VPS).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για Managed VPS, που σημαίνει ότι οι τεχνικοί της εταιρείας μπορούν να παρέμβουν στον server που νοικιάζουμε, είτε για κάποια προγραμματισμένη διαδικασία (π.χ. μια ενδεχόμενη αναβάθμιση), είτε μετά από δική μας παρότρυνση για υποστήριξη.
Γενικότερα, αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με έννοιες όπως το τερματικό του Linux, ή αν δεν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε τον server για κάποια δική μας μη-υποστηριζόμενη από το hosting εφαρμογή, τα πακέτα αυτά είναι ιδανικά.
Η Cloudways αποφεύγει την ονομασία VPS και επιλέγει να ονομάσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ως Cloud Hosting.
Η βασική όμως διαφορά, η οποία κάνει και την πρόταση αυτή να διαφέρει, είναι ότι η Cloudways δεν είναι μια τυπική εταιρεία που έχει σε ένα σημείο της γης κάποιους φυσικούς server.
Στην πραγματικότητα, η φιλοξενία ιστοσελίδας είναι αποτέλεσμα της διανομής του χώρου που κάνει η Cloudways.
Οι πραγματικοί πάροχοι είναι η DigitalOcean, η linode, η VULTR, η Amazon, η Google, και η Kyup.
Άρα τι κάνει η Cloudways;
Όπως είπαμε και πριν, η Cloudways συνεργάζεται με τις εταιρείες που προαναφέραμε, διανέμει τον χώρο τους που ωστόσο δεν της ανήκει, και προσφέρει την πλατφόρμα διαχείρισης, την υποστήριξη, και την ασφάλεια.
Φυσικά, για όλα αυτά, χρεώνει επιπλέον από ό,τι θα χρέωνε η ίδια η εταιρεία, αν νοικιάζαμε απευθείας από αυτήν τον χώρο.
Όπως θα δούμε στη συνέχεια όμως, τόσο η πλατφόρμα, όσο και η υποστήριξη, αξίζουν τα επιπλέον χρήματα, ειδικά αν δεν είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με τη διαχείριση ενός VPS.
Χαρακτηριστικά
Στην ειδική σελίδα των χαρακτηριστικών της υπηρεσίας, μπορούμε να δούμε κατηγοριοποιημένες τις ιδιότητες που συνοδεύουν τη φιλοξενία ιστοσελίδας στην Cloudways.
Τα πρώτα είναι λίγο πολύ γνωστά, είτε λόγω είδους hosting, είτε λόγω της φύσης της εταιρείας. Το μόνο που φαίνεται να έχει ένα ενδιαφέρον είναι το Bot, το οποίο μας ενημερώνει διαρκώς μέσω email για την κατάσταση στον server μας και για τυχόν προβλήματα.
Στις επόμενες σειρές βλέπουμε γιατί η φιλοξενία ιστοσελίδας στην Cloudways είναι η πιο ευέλικτη.
Συγκεκριμένα, με ένα click μπορούμε να πάρουμε backup τη σελίδα μας ή να την επαναφέρουμε, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον server μας, και να κάνουμε το mapping που είναι σημαντικό για το SEO.
Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κλώνο, είτε ολόκληρου του server, είτε κάποιας σελίδας μας, και να αναβαθμίσουμε το πακέτο μας ιδιαίτερα γρήγορα.
Στις δυνατότητες των πακέτων ανήκει επίσης και η συνεχής παρακολούθηση του server, η σύνδεση με κάποιο Git repository, η πρόσβαση μέσω SFTP (Security FTP) και SSH, και άλλες ρυθμίσεις ασφαλείας.
Όσον αφορά τις παροχές, μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα SSL για όσα domain θέλουμε.
Να τονίσουμε βέβαια εδώ ότι κάθε SSL που εγκαθίσταται δωρεάν, έχει συγκεκριμένη διάρκεια, στη λήξη της οποίας θα πρέπει ο διαχειριστής του server να μπει και να το ανανεώσει πάλι δωρεάν.
Μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές για τις βάσεις δεδομένων που θα χρησιμοποιήσουμε, ενώ μπορούμε να αλλάξουμε τα πρόσθετα, για να φέρουμε τον server ακριβώς στα μέτρα μας.
Εκτός από το Cloudways API που φαίνεται στην πάνω φωτογραφία, για την αυτοματοποίηση των εργασιών μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα αντίστοιχα Cron Jobs.
Τέλος, δυνατότητες όπως η επιβεβαίωση σε δύο στάδια, η ύπαρξη Whitelist για τις IP, και το πρωτόκολλο HTTP/2, δεν είναι καθόλου ασήμαντα σε έναν VPS.
Υποστηριζόμενες Πλατφόρμες
Αν ενδιαφερόμαστε να εμπιστευτούμε τη φιλοξενία ιστοσελίδας στην Cloudways, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πλατφόρμες πάνω στις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε.
Mέσα σε αυτές θα βρούμε αναλυτικά τα τρία δημοφιλέστερα CMS για κοινές ιστοσελίδες (WordPress, Joomla, Drupal), καθώς επίσης και τα τρία πιο δημοφιλή CMS για e-shop (Magento, WooCommerce, PrestaShop).
Εκτός αυτού, μπορούμε να αναπτύξουμε και δικές μας εφαρμογές με βάση την PHP.
Να πούμε στο σημείο αυτό ότι, αν έχουμε ήδη μια εφαρμογή σε κάποιο άλλο hosting και θέλουμε να τη μεταφέρουμε, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι παρωχημένη. Η Cloudways δεν θα δεχτεί εφαρμογές που έχουν να αναβαθμιστούν χρόνια.
Τιμοκατάλογος και Δωρεάν Δοκιμή
Πριν δούμε αναλυτικά τις τιμές και τα διαθέσιμα πακέτα, ας δούμε ορισμένες παροχές ανεξαρτήτως κόστους.
Αρχικά, με κάθε αγορά, η Cloudways μας προσφέρει μια δωρεάν μεταφορά από ένα άλλο hosting. Επίσης, η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτα ή PayPal, και τα χρήματα βγαίνουν από τον λογαριασμό μας στις αρχές κάθε μήνα.
Για να δούμε τις τιμές, πρώτα επιλέγουμε τη μηνιαία χρέωση, και μετά διαλέγουμε την εταιρεία – πάροχο της επιλογής μας.
Εμείς ως PCsteps έχουμε δοκιμάσει την Digital Ocean και την linode, τις οποίες και συνιστούμε. Εκτός αυτού, διαθέτουν και τα πιο βολικά πακέτα σε αρκετά λογικές τιμές.
Συγκριτικά με την Top.Host, βλέπουμε ότι είναι ελάχιστα πιο ακριβή, όμως όπως είπαμε στην πρώτη παράγραφο, οι τιμές της Top.Host δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά έξοδα ενός VPS.
Αντίθετα, στο συγκριτικό με τα πακέτα της Siteground, η Cloudways είναι αρκετά πιο οικονομική.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Top.Host, όσο και η Siteground διαθέτουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό πακέτων, σε σύγκριση με την Cloudways, που δείχνει πόσο μεγάλο εύρος απαιτήσεων μπορεί να καλύψει.
Τέλος, ανάλογα με τον server, η Cloudways δίνει μια δοκιμαστική περίοδο έως 14 μέρες για να δούμε ότι όλα δουλεύουν, αλλά και για να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε την φιλοξενία ιστοσελίδας.
Για τη δοκιμαστική αυτή περίοδο, δεν είναι απαραίτητο να υποβάλετε την πιστωτική σας κάρτα.
Πώς στήνω έναν server
Πάμε τώρα να δούμε στην πράξη πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν server από την αρχή.
Πρώτα από όλα, πατάμε σε ένα από τα πολλά “Get Started For Free” που υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του site.
Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας.
Για να προχωρήσουμε, πρέπει να πατήσουμε το link της επιβεβαίωσης που μας έχει έρθει στα εισερχόμενα του email που δηλώσαμε.
Στη σελίδα που μας υποδέχεται, αρχίζουμε και ορίζουμε τις παραμέτρους του server μας.
Πρώτα όμως διαλέγουμε τι είδους εφαρμογή σκοπεύουμε να φτιάξουμε. Εμείς συμπληρώσαμε το κενό αυτό με την τελευταία έκδοση του WordPress.
Αφού ορίσουμε το όνομα της εφαρμογής και του server, διαλέγουμε τον πάροχο και το μέγεθος του πακέτου μας.
Εμείς λόγω της εμπιστοσύνης μας στην DigitalOcean, και λόγω του ότι ο server είναι δοκιμαστικός, τα αφήσαμε όλα στην default επιλογή.
Τέλος, διαλέγουμε τη χώρα στην οποία θέλουμε να βρίσκεται o server μας. Για αυτό το πακέτο, το Λονδίνο είναι μια σίγουρη και σταθερή επιλογή.
Έχοντας συμπληρώσει τα πάντα, δεν μένει παρά να κάνουμε click στο Launch Now στο κάτω μέρος της σελίδας.
Αμέσως μετά θα δούμε τον sever μας να δημιουργείται, και στο πάνω μέρος φαίνεται και ο χρόνος που απομένει για τη δοκιμαστική περίοδο.
Μόλις ο server μας ετοιμαστεί, θα μπορούμε να φτιάξουμε το πρώτο μας site.
Πώς στήνω ένα site
Αρχικά, η φιλοξενία ιστοσελίδας είναι σίγουρα το πιο σημαντικό κομμάτι, όσον αφορά ένα site. Όμως για να προβάλλουμε μια σελίδα σε ένα domain (π.χ. PCsteps.gr), θα πρέπει να το συνδέσουμε με το hosting μέσω των nameservers.
Σύνδεση Domain με το Server Φιλοξενίας, μέσω NameserversΤο πρώτο βήμα για τη δημιουργία ιστοσελίδας είναι να αγοράσουμε ένα domain και ένα χώρο φιλοξενίας. Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το domain με το webserver, ορίζοντας τους…
Ωστόσο, η Cloudways δεν έχει nameservers. Οπότε θα πρέπει να εισάγουμε την IP διεύθυνση σε ένα A record στα DNS Records του domain. Στη γνωσιακή βάση θα βρούμε περισσότερα γι' αυτό.
Αν έχουμε το domain μας σε κάποια εταιρεία που δεν παρέχει DNS Hosting χωρίς την αγορά χώρου (όπως η Top.Host), τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια ενδιάμεση υπηρεσία, όπως το Cloudflare.
Για να δείτε περισσότερα σχετικά με το Cloudflare, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον αντίστοιχο οδηγό μας.
Πιο Ασφαλές, Πιο Γρήγορο Site Δωρεάν με το CloudFlareΤο να έχουμε ένα γρήγορο site δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Οι επισκέπτες δεν περιμένουν σε ιστοσελίδες που καθυστερούν να φορτώσουν, ενώ ένα πιο γρήγορο site επηρεάζει…
Πάμε όμως ξανά πίσω στο πώς θα φτιάξουμε ένα site. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσα από την Cloudways, είναι να φτιάξουμε μια εφαρμογή για να την συνδέσουμε αργότερα με ένα domain.
Επομένως, από τη σελίδα με τους server μας μπορούμε εύκολα να πάμε στη σελίδα με τις εφαρμογές μας…
…και να βρούμε την πρώτη εφαρμογή που φτιάξαμε όταν ρυθμίσαμε τον server.
Αν αυτή δεν μας κάνει ή την έχουμε συνδέσει με άλλο domain, μπορούμε να πατήσουμε την προσθήκη εφαρμογής πάνω δεξιά.
Θα χρειαστεί να διαλέξουμε server, για την περίπτωση που διαχειριζόμαστε πολλαπλά εικονικά συστήματα.
Το επόμενο που έχουμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε το είδος της εφαρμογής και το όνομά της.
Βλέπουμε ότι το WordPress που επιλέξαμε στην αρχή δεν είναι δεσμευτικό, και ότι έχουμε τη δυνατότητα τώρα να διαλέξουμε κάτι άλλο, όπως το Drupal.
Πατάμε Add Application, και περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί η εφαρμογή. Όταν δημιουργηθεί, θα μπορούμε να τη δούμε από την καρτέλα Applications.
Μπαίνοντας στις επιμέρους ρυθμίσεις, βλέπουμε ότι η Cloudways μας δίνει για κάθε εφαρμογή την URL διεύθυνση που τρέχει, το URL του διαχειριστικού, και τους κωδικούς για να έχουμε πλήρη πρόσβαση.
Ανάλογα στοιχεία έχουμε και για τη βάση δεδομένων, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας τα κλειδιά για πρόσβαση μέσω FTP Clients και SSH.
Μειονεκτήματα
Χρησιμοποιούμε την Cloudways και τις υπηρεσίες της που αφορούν τη φιλοξενία ιστοσελίδας από τον Σεπτέμβρη του 2017, και σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε πολλές φορές τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τόσο τα προτερήματα, όσο και τις αδυναμίες της.
Με τα θετικά ασχοληθήκαμε σε όλο το άρθρο, επομένως αυτό που έχει νόημα είναι να δούμε τα αρνητικά.
Πρώτα από όλα, η απουσία των nameservers είναι αρκετά σημαντικό θέμα. Το πρόβλημα λύνεται με κάποια υπηρεσία DNS Hosting, αλλά αν θέλουμε μια all-in-one λύση, θα πρέπει να επιβαρυνθούμε με το κόστος του αντίστοιχου προσθέτου.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις βάσεις. Συνήθως το όνομα των βάσεων το ορίζουμε εμείς. Εδώ όμως το ορίζει η Cloudways.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που θέλουμε να μεταφέρουμε πχ ένα site σε Drupal, να πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα για τη μεταφορά της βάσης.
1. Δημιουργία Drupal εφαρμογής και εύρεση ονόματος βάσης.
2. Μετονομασία της βάσης όσο βρίσκεται στο παλιό hosting και εκ νέου σύνδεση με το site.
3. Μεταφορά βάσης και site στην Cloudways.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα δύο επιπλέον βήματα συνιστούν μια ταλαιπωρία. Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον διαχείρισης της βάσης, το οποίο δεν είναι το κλασικό phpMyAdmin, αλλά ένα δικό τους διαχειριστικό για περισσότερη ασφάλεια.
Εσείς ποια υπηρεσία hosting εμπιστεύεστε;
Ασχολείστε και εσείς με τη δημιουργία site; Σας έχει προβληματίσει ποτέ η φιλοξενία ιστοσελίδας; Γράψτε μας στα σχόλια.