Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Πώς Εφαρμόζω Κλείδωμα USB Με Κωδικό Για Ευαίσθητα Αρχεία
Πώς Εφαρμόζω Κλείδωμα USB Με Κωδικό Για Ευαίσθητα Αρχεία

Πώς Εφαρμόζω Κλείδωμα USB Με Κωδικό Για Ευαίσθητα Αρχεία

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα USB stick είναι από τα πιο εύχρηστα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την αποθήκευση και τη μεταφορά δεδομένων. Ταυτόχρονα, όμως, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας ευαίσθητων αρχείων, αφού είναι εύκολο να χαθούν, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Δείτε πώς μπορούμε να διασφαλιστούμε εφαρμόζοντας κλείδωμα USB με κωδικό, μέσω διαφόρων δωρεάν εφαρμογών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν θέλουμε να μάθουμε πώς μπορούμε να κλειδώσουμε έναν φάκελο με κωδικό στα Windows, μπορούμε να ανατρέξουμε στον οδηγό μας:

Κλείδωμα Φακέλου με Κωδικό και Απόκρυψη Φακέλων

Αν έχουμε ένα φάκελο με “ευαίσθητα” δεδομένα, δύο απλές μέθοδοι για να τον κρατήσουμε μακριά από αδιάκριτα μάτια είναι είτε να τον κλειδώσουμε, είτε να τον…

Κλείδωμα USB με κωδικό – USB με κρυπτογράφηση στο υλικό

Ένα αρνητικό που έχουν τα USB είναι ότι δεν μπορούμε απλά να τα κλειδώσουμε εξ ολοκλήρου με έναν κωδικό, όπως θα κάναμε με τον υπολογιστή ή το κινητό μας.

Αν θέλουμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να αγοράσουμε κάποιο USB που προσφέρει κρυπτογράφηση δεδομένων σε επίπεδο υλικού (hardware encryption). Θα βρούμε USB με κρυπτογράφηση τόσο στο e-shop

…όσο και στο Gearbest. Μάλιστα υπάρχουν και USB με δακτυλικό αποτύπωμα.

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για υψηλότερα έξοδα. Όπως είναι εμφανές από τα παραπάνω, τα USB με κρυπτογράφηση είναι σημαντικά ακριβότερα από τα αντίστοιχα απλά, για την ίδια χωρητικότητα.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να έχουμε προβλήματα συμβατότητας σε διαφορετικά λειτουργικά, καθώς τα περισσότερα θα δουλέψουν σε Windows (ίσως και σε Mac), αλλά μάλλον όχι σε Linux, ή και παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Η διαδικασία κλειδώματος πιθανόν να διαφέρει ανάλογα με το USB, αλλά σε γενικές γραμμές θα μας ζητηθεί να εισάγουμε έναν προσωπικό κωδικό κατά την πρώτη μας χρήση. Όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα, τόσο περισσότερο χρόνο θα πάρει η εφαρμογή του κλειδώματος.

Ασφάλεια Δεδομένων: Η Μέθοδος που Νίκησε Ακόμα και το FBI

Η απλή κρυπτογράφηση partition με το TrueCrypt είναι αρκετή για τις περισσότερες περιπτώσεις που θέλουμε να αποκρύψουμε ευαίσθητα αρχεία. Αν όμως χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη ασφάλεια…

Κλείδωμα μεμονωμένων αρχείων του USB με κωδικό

Όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κλείδωμα USB με κωδικό για ολόκληρο το USB stick, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κρυπτογράφηση. Ωστόσο, η διαδικασία για να κρυπτογραφήσουμε ολόκληρους φακέλους είναι αρκετά χρονοβόρα.

Έτσι, σαν πρώτη εναλλακτική, μπορούμε να ασφαλίσουμε μόνο τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Πολλά προγράμματα, όπως το Word και το Excel της Microsoft, μας επιτρέπουν να κλειδώσουμε τα αρχεία μας με κωδικό.

Στο Excel, για παράδειγμα, η διαδικασία είναι η ακόλουθη.

Αφού ανοίξουμε το αρχείο στο οποίο θέλουμε να εισάγουμε κωδικό, επιλέγουμε Αρχείο…

…Πληροφορίες, και στη συνέχεια την καρτέλα “Προστασία βιβλίου εργασίας”.

Από την πτυσσόμενη λίστα κάνουμε κλικ στην “Κρυπτογράφηση με κωδικό πρόσβασης”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εισάγουμε τον κωδικό μας και πατάμε ΟΚ.

Μόλις τον επαναλάβουμε, αφού θα μας ζητηθεί προς επαλήθευση, το αρχείο μας είναι πλέον προστατευμένο.

Για να κλειδώσουμε αρχεία PDF, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λογισμικό κατασκευής PDF. Τα περισσότερα δωρεάν προγράμματα ανάγνωσης PDF που χρησιμοποιούμε, παρέχουν την επιλογή αυτή μόνο στις επί πληρωμή εκδόσεις τους.

Μια καλή λύση είναι το δωρεάν και πολύ ελαφρύ PDFTK Builder. Μάλιστα είναι και portable, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται εγκατάσταση για να το τρέξουμε.

Κλείδωμα USB με κωδικό – Κρυπτογράφηση partition

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά εργαλεία που υπόσχονται κρυπτογράφηση, προκειμένου να εφαρμόσουμε κλείδωμα USB με κωδικό. Ωστόσο, τα περισσότερα απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή από το σύστημα για να εκτελεστούν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα βολικά, αν χρειάζεται να μεταφέρουμε με ασφάλεια δεδομένα σε μηχανήματα στα οποία δεν είμαστε διαχειριστές. Ούτε είναι θεμιτό (ή νόμιμο) να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε άδεια διαχειριστή.

Featured Πώς Σπάω Τον Κωδικό Διαχειριστή Σε Όλα Τα Windows
Πώς Σπάω Τον Κωδικό Διαχειριστή Σε Όλα Τα Windows Αν Ξέχασα τον Κωδικό

Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε: Έχουμε έναν παλιό, αχρησιμοποίητο επιτραπέζιο υπολογιστή ή ένα laptop με Windows, και δεν θυμόμαστε με τίποτε τον κωδικό πρόσβασης.  Ευτυχώς,…

Αυτήν τη δυνατότητα μας προσφέρει η ελεύθερη έκδοση του Rohos Mini Drive, του πιο διαδεδομένου ίσως προγράμματος για κλείδωμα USB με κωδικό.

Το εργαλείο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι θα δουλέψει, είτε έχουμε δικαιώματα διαχειριστή είτε όχι, οπότε γλιτώνουμε συν τοις άλλοις και τον κόπο της εγκατάστασης τυχόν drivers.

Η δωρεάν έκδοση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα διαμέρισμα χωρητικότητας έως 8GB στο USB μας, με δυνατότητα για κρυπτογράφηση, κλείδωμα με κωδικό, και απόκρυψη. Η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί το Rohos είναι η κλασική με τον αλγόριθμο AES και κλειδί μήκους 256 bit.

Χάρις στο Portable Rohos Disk Browser, το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε απευθείας στο USB μας, δεν εξαρτόμαστε από το εκάστοτε σύστημα κατά την κρυπτογράφηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να ανακτήσουμε τα κρυπτογραφημένα δεδομένα μας από οπουδήποτε.

Αφού κατεβάσουμε, λοιπόν, το εκτελέσιμο αρχείο, το εγκαθιστούμε στο σύστημά μας στα Αγγλικά, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη ελληνικής γλώσσας. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορούμε να ανοίξουμε το Rohos Mini Drive.

Από την αρχική σελίδα, θα επιλέξουμε Encrypt USB drive.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, έχει επιλεχθεί αυτόματα ο δίσκος στον οποίον το Rohos βλέπει το USB μας. Αν θέλουμε να επιλέξουμε άλλον, ή να μεταβάλλουμε το μέγεθος του κρυπτογραφημένου διαμερίσματος, κάνουμε κλικ στα αντίστοιχα Change.

Επόμενο βήμα είναι να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό μας…

…και να επιλέξουμε Create disk. Μετά από έναν εύλογο χρόνο αναμονής…

…το κρυπτογραφημένο διαμέρισμα του USB μας είναι έτοιμο. Όπως θα διαπιστώσουμε, τα Windows αναγνωρίζουν πλέον έναν ξεχωριστό δίσκο, τον Encrypted Disk (R:), μαζί με το USB μας.

Αν ανοίξουμε το κρυπτογραφημένο partition, τα περιεχόμενά του θα έχουν διαμορφωθεί κάπως έτσι:

Μπορούμε πλέον να τοποθετήσουμε σε αυτό το διαμέρισμα όποιο αρχείο ή φάκελο θεωρούμε εμπιστευτικό. Ας κάνουμε αντιγραφή – επικόλληση, για παράδειγμα, τον φάκελο PCsteps, με τις άκρως απόρρητες πληροφορίες για τον αρχισυντάκτη της σελίδας.

Μεταφέρουμε τώρα το USB μας σε ένα διαφορετικό σύστημα. Όπως είναι αναμενόμενο, ο μόνος δίσκος που βλέπουν τα Windows είναι η Μονάδα USB (E:), που είναι μη κρυπτογραφημένη.

Ανοίγοντας τον δίσκο του USB (Ε:), θα δούμε ότι τα περιεχόμενά του έχουν μεταβληθεί. Πλέον υπάρχουν άλλα δύο εικονίδια, πέρα από τον φάκελο που είχαμε ήδη αποθηκευμένο στο USB.

Το Rohos Mini είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει. Σε όποιο σύστημα μεταφέρουμε το USB μας, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο partition, μέσω αυτής της εφαρμογής.

Αρκεί να πατήσουμε διπλό κλικ πάνω στο Rohos Mini, και θα ανοίξει το παράθυρο της εφαρμογής.

Πληκτρολογούμε τον κωδικό μας στο αντίστοιχο πεδίο και, όπως μας ειδοποιούν και τα Windows, έχει αναγνωριστεί πλέον το κρυπτογραφημένο partition του stick. Πλέον έχουμε πρόσβαση και στο διαμέρισμα στο οποίο είχαμε εφαρμόσει το κλείδωμα USB με κωδικό.

Αφού ολοκληρώσουμε την εκάστοτε εργασία μας με το κρυπτογραφημένο διαμέρισμα, καλό είναι να κάνουμε εξαγωγή. Δεν είναι απαραίτητο να καταργήσουμε από το σύστημα ολόκληρο το USB.

Από το εικονίδιο του Rohos που έχει εμφανιστεί στη γραμμή εργασιών, κάτω αριστερά…

…πατώντας δεξί κλικ, μπορούμε να επιλέξουμε την εξαγωγή μόνο του USB στο οποίο έχουμε κάνει κλείδωμα με κωδικό.

Κλείδωμα USB με κωδικό – Συνολική κρυπτογράφηση

Για να κρυπτογραφήσουμε ολόκληρο το USB stick μας, θα χρησιμοποιήσουμε το VeraCrypt.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται και ως portable εφαρμογή, και εκτελείται απευθείας από το USB. Αναλυτική παρουσίασή του έχει γίνει σε προηγούμενο οδηγό.

Κρυπτογράφηση Αρχείων Με το VeraCrypt

Κάποτε, το TrueCrypt ήταν η καλύτερη λύση για την κρυπτογράφηση αρχείων. Το 2014, όμως, οι προγραμματιστές του δήλωσαν πως το TrueCrypt δεν είναι ασφαλές και το…

Το μειονέκτημα και σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα χρειαστεί δικαιώματα διαχειριστή για να λειτουργήσει, ενώ η δωρεάν έκδοση περιορίζεται σε δίσκο μέγιστου μεγέθους 2GB.

Πώς ασφαλίζετε το USB σας?

Έχετε χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο από αυτές που είδαμε για να εφαρμόσετε κλείδωμα στο USB σας με κωδικό? Γνωρίζετε κάποιον άλλον αξιόλογο τρόπο για να προστατεύσουμε τα δεδομένα στο USB μας? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps