Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών, η πολυβραβευμένη εταιρεία ασφαλείας Kaspersky διέθεσε ένα νέο προϊόν, το δωρεάν Kaspersky Antivirus. Όπως ξέρουμε, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ ακόμα και ο Windows Defender βελτιώνεται συνεχώς. Σε αυτόν τον οδηγό θα σας παρουσιάσουμε το νέο Antivirus και θα δούμε εάν τελικά αξίζει να το δοκιμάσουμε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ποια είναι η Kaspersky Lab?
Η Kaspersky Lab είναι ένας ρωσικός πολυεθνικός φορέας παροχής ψηφιακών προϊόντων ασφαλείας που εδρεύει στη Μόσχα, ενώ έχει παραρτήματα και συνεργάτες σε όλον τον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1997 από τον Eugene Kaspersky, ο οποίος είναι σήμερα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
Η Kaspersky Lab αναπτύσσει και πωλεί προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας στο διαδίκτυο, τόσο για ιδιώτες, όσο και για μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.
Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές εταιρείες ασφαλείας IT παγκοσμίως, με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται.
Η Kaspersky Lab θεωρείται ηγέτης στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, και τα τελευταία χρόνια κατακτά τις υψηλότερες θέσεις σε ανεξάρτητους φορείς δοκιμής προϊόντων ασφαλείας.
Μάλιστα το 2016, τα προϊόντα της Kaspersky κατέκτησαν την πρώτη θέση 60 φορές, και βρέθηκαν μεταξύ των τριών πρώτων διακριθέντων 77 φορές.
Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες πάνω στην εταιρεία και στα προϊόντα της μπορούμε να βρούμε στον ελληνικό ιστότοπο της εταιρείας.
Το δωρεάν Kaspersky Antivirus
Όπως πιθανόν γνωρίζουμε, πολλές εταιρείες παροχής προϊόντων ψηφιακής ασφάλειας, πέραν από τις εμπορικές τους λύσεις, προσφέρουν και δωρεάν επιλογές.
Η Kaspersky Lab μέχρι πρόσφατα δεν παρείχε κάποιου είδους δωρεάν ολοκληρωμένης προστασίας σε πραγματικό χρόνο.
Το τελευταίο διάστημα όμως ανέπτυξε και παρουσίασε ένα νέο προϊόν, το Kaspersky Free Antivirus, το οποίο προσφέρεται δωρεάν.
Αυτή η κίνηση έχει μέχρι στιγμής μεγάλη απήχηση από τους απανταχού χρήστες, χάρη στα πολύ δημοφιλή εμπορικά προϊόντα της εταιρείας.
Η διάθεση του δωρεάν προϊόντος θα προσφέρεται σταδιακά και ανά “κύματα” σε όλον τον κόσμο.
Τα πολύ καλά νέα είναι ότι το δωρεάν Kaspersky Antivirus κρατάει το επίπεδο ασφάλειας σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή προστασίας με τις εμπορικές εκδόσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις πρόσφατες δοκιμές του AV Comparatives, οι εμπορικές εκδόσεις του Kaspersky πέτυχαν ποσοστό 99.8%…
…και αντίστοιχα στις δοκιμές του AV Test εξασφάλισαν τη μέγιστη προστασία.
Βέβαια όπως είναι φυσικό, το δωρεάν Kaspersky Antivirus περιορίζεται στη βασική προστασία και υπολείπεται σε δευτερεύουσες επιλογές και δυνατότητες.
Εάν το συγκρίνουμε όμως με το εμπορικό Kaspesky Antivirus, δεν θα εντοπίσουμε κάποια ουσιαστική διαφορά.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη σύγκριση που έκαναν τα εργαστήρια AV Comparatives, όπου σύγκριναν τις δωρεάν με τις εμπορικές εκδόσεις γνωστών Antivirus.
Τι κέρδος έχει η Kaspersky από ένα δωρεάν Antivirus?
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί η Kaspersky να προχωρήσει σε μία κίνηση διάθεσης δωρεάν Antivirus.
Μάλιστα η εταιρεία τονίζει ότι στο software της δεν θα εντοπίσουμε διαφημίσεις, όπως γίνεται σε άλλα δωρεάν Antivirus.
Το κέρδος της Kaspersky έρχεται μέσα από τα δεδομένα που της στέλνουμε.
Κυρίως με τη συμμετοχή μας στο Kaspersky Security Network (KSN), η εταιρεία είναι σε θέση να συλλέγει δεδομένα από τις απειλές που παρουσιάζονται σε κάθε σύστημα.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνει τα προϊόντα της.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τη λειτουργία και τις δυνατότητες του δωρεάν Kaspersky Antivirus.
Κατέβασμα και Εγκατάσταση
To δωρεάν Kasperksy Antivirus θα το βρούμε εδώ.
Σε περίπτωση που ο παραπάνω σύνδεσμος δεν λειτουργεί, καθώς όπως είπαμε η διάθεση του προϊόντος γίνεται σταδιακά, μπορούμε να το κατεβάσουμε από τον πολύ γνωστό ιστότοπο φιλοξενίας λογισμικού majorgeeks.
Οι απαιτήσεις συστήματος του δωρεάν Kaspersky Antivirus είναι πολύ βασικές, και είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των Windows.
H εγκατάσταση του Antivirus είναι απλή.
Ουσιαστικά, στο μόνο κομμάτι της εγκατάστασης που μπορούμε να επέμβουμε είναι στο εάν θέλουμε να συμμετέχουμε στο KSN για μεγαλύτερη προστασία.
Κάτι τέτοιο όμως ίσως να σημαίνει ότι θα αποστέλλονται περισσότερα δεδομένα από τον υπολογιστή μας στους servers της Kaspersky.
Αφού κατέβουν και εγκατασταθούν τα απαραίτητα αρχεία του Antivirus, η διαδικασία ολοκληρώνεται.
Αρχικά θα μας ζητηθεί να εγγραφούμε στο My Kaspersky, για καλύτερη διαχείριση των προϊόντων που έχουμε εγκαταστήσει.
Τέλος, θα μεταφερθούμε στο κεντρικό παράθυρο του δωρεάν Kaspersky Antivirus, το οποίο θυμίζει πάρα πολύ αυτό των εμπορικών εκδόσεων.
Να σημειωθεί πως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το δωρεάν Kaspersky Antivirus δεν διαθέτει εξελληνισμένη έκδοση. Δεν γνωρίζουμε αν στο μέλλον θα είναι διαθέσιμη κάποια έκφραση με πλήρη μετάφραση.
Στην περιοχή ειδοποιήσεων των Windows, θα παρατηρήσουμε δύο εικονίδια, ένα που αφορά το Antivirus, και άλλο ένα για το Kaspersky Secure Connection, το οποίο θα παρουσιάσουμε παρακάτω.
Να αναφέρουμε ότι η δωρεάν άδεια του Antivirus είναι για έναν χρόνο, και λογικά μετά από αυτό το διάστημα θα γίνει ξανά ανανέωση. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική στα δωρεάν antivirus.
Ρυθμίσεις και δυνατότητες
Στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής θα βρούμε τις βασικές δυνατότητες του Antivirus.
Ουσιαστικά, το δωρεάν Kaspersky Antivirus μας παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να σκανάρει τα αρχεία μας, και παράλληλα να μας προστατεύει ενώ σερφάρουμε στο ίντερνετ.
Το περιβάλλον χρήσης είναι απλό και οικείο. Στα “Details” μπορούμε να έχουμε μία άμεση εικόνα του επιπέδου ασφαλείας μας, αλλά και να κάνουμε κάποιες άμεσες ενέργειες.
Στα Περισσότερα Εργαλεία (More Tools) θα βρούμε μερικά επιπλέον εργαλεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στη δωρεάν έκδοση. Εάν θέλουμε κάτι παραπάνω, θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε.
Ενδιαφέρον έχει το Cloud Protection, ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, όπου ουσιαστικά μέσω αυτού γίνεται εντοπισμός νέων απειλών από το KSN.
Εάν επιθυμούμε μεγαλύτερο έλεγχο, θα χρειαστεί να μπούμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.
Η πρώτη καρτέλα αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Antivirus, εάν θα ξεκινάει μαζί με τα Windows, κ.α.
Η δεύτερη καρτέλα έχει να κάνει με το επίπεδο ασφαλείας και τις ανάλογες ασπίδες προστασίας. Εάν κάτι δεν μας ενδιαφέρει, μπορούμε πολύ εύκολα να το απενεργοποιήσουμε.
Στην επόμενη καρτέλα θα βρούμε ρυθμίσεις για την καλύτερη ανταπόκριση του προγράμματος, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.
Η καρτέλα Scan αφορά το επίπεδο ελέγχου των αρχείων, αλλά και το πώς θα αντιδράσει το Kaspersky σε μία επικείμενη απειλή.
Καλό είναι να αφήσουμε το επίπεδο ελέγχου στο μεσαίο επίπεδο, εκτός και εάν ειδικές περιπτώσεις απαιτούν κάτι άλλο.
Η τελευταία καρτέλα προσφέρει επιπρόσθετες ρυθμίσεις.
Σε αυτό που αξίζει να εστιάσουμε είναι το “Additional protection and management tools”, όπου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο KSN ή να ακυρώσουμε την εγγραφή μας στο My Kaspersky.
Kaspersky Secure Connection
Όπως αναφέραμε, μαζί με το δωρεάν Kaspersky Antivirus εγκαθίσταται και το Kaspersky Secure Connection.
To Kaspersky Secure Connection είναι ένα VPN, το οποίο εξασφαλίζει ασφαλή πλοήγηση και στηρίζεται στο πολύ δημοφιλές Hotspot Shield.
Στη δωρεάν του έκδοση, το Kaspersky Secure Connection μας εξασφαλίζει καθημερινά 200Mb χρήσης, ενώ στην αρχή θα πάρουμε άλλα 100Mb δώρο.
Εάν χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο VPN ή εάν δεν μας ενδιαφέρει η χρήση του Kaspersky Secure Connection, μπορούμε πολύ εύκολα να το απεγκαταστήσουμε.
Τελικά αξίζει το δωρεάν Kaspersky Antivirus?
Όπως είδαμε, η Kaspersky έκανε μία κίνηση ματ και διέθεσε δωρεάν ένα πολύ καλό και αρκετά ολοκληρωμένο προϊόν.
Με αυτό μπορούμε να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο με ασφάλεια, να χρησιμοποιούμε τα USB μέσα αποθήκευσης με ασφάλεια, να μην ανησυχούμε για Phishing ή μολυσμένα αρχεία, και άλλα.
Από τη στιγμή που διαθέτει τη μηχανή προστασίας που χρησιμοποιείται και στις εμπορικές εκδόσεις, σίγουρα αποτελεί μία πολύ αξιόλογη λύση.
Στα πολύ θετικά χαρακτηριστικά είναι και η υποστήριξη που προσφέρει στους χρήστες, ειδικά μέσα από την κοινότητα της Kaspersky.
Παράλληλα, παρατηρήσαμε ότι το δωρεάν Kaspersky Antivirus δεν καταναλώνει πολλούς πόρους συστήματος, και είναι κατάλληλο και για αδύναμους υπολογιστές.
Όπως αναφέρει και η Kaspersky, είναι λιγότερο απαιτητικό και γι ‘αυτό τρέχει γρηγορότερα από την πλήρη έκδοση
Ο μέσος όρος μνήμης RAM που κατανάλωσε στις δικές μας δοκιμές ήταν μεταξύ 30 και 60MB.
Εάν πάλι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν Kaspersky Antivirus, κυκλοφορούν πολλές άλλες δωρεάν λύσεις, ή μπορούμε να μείνουμε στον Windows Defender.
Η ουσία πάντως είναι ότι μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το Kaspersky Antivirus Free και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Θα δοκιμάσετε το δωρεάν Kaspersky Antivirus?
Πώς σας φάνηκε η κίνηση της Kaspersky να διαθέσει ένα δωρεάν Antivirus? Σκέφτεστε να το δοκιμάσετε? Αφήστε τις ερωτήσεις και τις εντυπώσεις σας παρακάτω στα σχόλια.