Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Εφαρμογές για Κλήσεις: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές του Skype

Εφαρμογές για Κλήσεις: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές του Skype

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

To Skype είναι μακράν η πιο δημοφιλής εφαρμογή για κλήσεις μέσω ίντερνετ. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι η μόνη. Αν έχετε προβλήματα με το Skype στις συσκευές σας, ή απλά αν δεν σας αρέσει η εφαρμογή της Microsoft, δείτε τις καλύτερες εφαρμογές για κλήσεις, εναλλακτικές του Skype, για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς ξεκίνησαν οι κλήσεις μέσω ίντερνετ

Η ιδέα αποστολής ήχου και βίντεο μέσω του ίντερνετ υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του 70. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 2000 για να γίνουν πιο διαδεδομένη η μετάδοση ήχου πραγματικού χρόνου (real-time audio) και βίντεο πραγματικού χρόνου (real-time video).

Οι τηλεφωνικές κλήσεις καταλαμβάνουν σχετικά μικρό εύρος ζώνης, κάπου στα 64Kbps χωρίς συμπίεση.

Σε συνδυασμό με τις ολοένα και μεγαλύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις, οι εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις κλήσεις τους μέσω του ίντερνετ με τη χρήση του υπάρχοντος εύρους ζώνης, ώστε να μειώσουν τους τηλεφωνικούς τους λογαριασμούς.

Προγράμματα όπως το Skype έδωσαν στους πελάτες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις, χρησιμοποιώντας τη σύνδεση στο ίντερνετ.

Το αποτέλεσμα ήταν η ραγδαία αύξηση των δεδομένων φωνής που μεταφέρονταν μέσω δικτύου, η οποία ονομάζεται φωνή μέσω IP (voice over IP, VoIP) ή τηλεφωνία ίντερνετ (Internet Telephony).

Skype

Το Skype αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για επικοινωνία μέσω ίντερνετ, αν όχι τη δημοφιλέστερη.

Το Skype έκανε το ντεμπούτο του το 2003, ενώ από το 2011 ανήκει στη Microsoft, η οποία έδωσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από μια πληθώρα συσκευών, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι smart TVs, τα wearables και το X-Box. Από την παραπάνω λίστα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Μέσω Skype μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κλήσεις και βιντεοκλήσεις με άλλους χρήστες της υπηρεσίας, όπου κι αν βρίσκονται.

Επίσης μπορούμε να στείλουμε γραπτά μηνύματα, ή ακόμα και βιντεομηνύματα, φωτογραφίες, και άλλα αρχεία, όπως για παράδειγμα κινούμενες εικόνες, αρχεία κειμένου, και άλλα.

Υποστηρίζεται επιπλέον η δημιουργία ομαδικών συζητήσεων, καθώς και ομαδικών κλήσεων/βιντεοκλήσεων.

Το Skype μας επιτρέπει να μοιραστούμε την οθόνη του υπολογιστή μας και τον δείκτη του ποντικιού μας με τον εκάστοτε συνομιλητή μας, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό αν θέλουμε να δείξουμε στον συνομιλητή μας οτιδήποτε στην επιφάνεια εργασίας μας.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε μια πληθώρα συσκευών και υποστηρίζεται από Windows, Linux, Android, και iOS.

Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Skype σε περισσότερες από μία συσκευές με τον ίδιο λογαριασμό. Ο συγχρονισμός στις διαφορετικές συσκευές γίνεται αυτόματα, αρκεί να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας.

Οι καλύτερες εναλλακτικές του Skype

Το Skype μπορεί να είναι ο βασιλιάς των κλήσεων μέσω ίντερνετ, υπάρχουν όμως και αρκετές αξιόλογες εναλλακτικές εφαρμογές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο δημοφιλείς, που μας προσφέρουν αντίστοιχης ποιότητας υπηρεσίες.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές εναλλακτικές του Skype.

Viber

Το Viber αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του Skype, καθώς προσφέρει αρκετές υπηρεσίες, και φυσικά χωρίς καμία χρέωση.

Η Viber Media λάνσαρε το Viber τον Δεκέμβριο του 2010 για συσκευές iPhone, και στις 19 Ιουλίου του 2012 για Android.

Ωστόσο διαφέρει από το Skype, καθώς για να χρησιμοποιήσουμε το Viber, θα πρέπει να καταχωρήσουμε το νούμερο του κινητού μας τηλεφώνου. Ακόμα και αν μας ενδιαφέρει η χρήση αποκλειστικά από τον υπολογιστή.

Το Viber προσφέρει δωρεάν αποστολή γραπτών μηνυμάτων, φωνητικές κλήσεις, καθώς και κλήσεις βίντεο. Επίσης επιτρέπει τη δωρεάν αποστολή πολυμέσων, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά μηνύματα, και άλλα.

Με το Viber έχουμε ακόμα τη δυνατότητα αποστολής αυτοκόλλητων. Μπορούμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε συλλογές από αυτοκόλλητα από μια μεγάλη γκάμα.

Αρκετές από τις συλλογές αυτές είναι δωρεάν, ενώ υπάρχουν κι άλλες για τις οποίες θα χρειαστεί να πληρώσουμε κάποιο συμβολικό ποσό για να τις χρησιμοποιήσουμε.

Παράλληλα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν chat rooms, να συμμετέχουν σε σελίδες Viber, ακόμα και να παίξουν παιχνίδια μέσω Viber.

Αντίθετα με άλλες εφαρμογές, στο Viber δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιον στη λίστα επαφών μας για να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του. Με το που θα εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, το Viber μας επιτρέπει να δούμε ποιες από τις επαφές μας το χρησιμοποιούν.

Τέλος, υποστηρίζεται σε κινητά Android και iOS, καθώς και σε υπολογιστές Windows και Linux, ενώ ο συγχρονισμός γίνεται αυτόματα αν το χρησιμοποιούμε σε πολλές συσκευές.

Messenger

Το Messenger αποτελεί ένα από τα γνωστότερα ίσως μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2008 η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων αφαιρέθηκε από την εφαρμογή Facebook, και καλύφθηκε από το Messenger.

Πέραν της αποστολής μηνυμάτων, emoticons, φωτογραφιών, και άλλων πολυμέσων (φωνητικά μηνύματα, βιντεομηνύματα), το Messenger παρέχει και τη δυνατότητα κλήσεων και βιντεοκλήσεων.

Έτσι μπορεί να αποτελέσει μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του Skype, για όσους από εμάς δεν θέλουμε επιπλέον εφαρμογές επικοινωνίας.

Το Messenger ωστόσο, αποτελεί μια λύση που τα έχει όλα. Έχει αρκετά απλή διεπαφή χρήστη και προσφέρει καλή ποιότητα κλήσεων. Με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης μπορούμε να κάνουμε είτε φωνητική κλήση, είτε βιντεοκλήση σε κάποιον φίλο μας στο Facebook.

Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετά πράγματα κατά τη διάρκεια της κλήσεις, όπως φίλτρα, emoji, στιγμιότυπο οθόνης, ή like στον συνομιλητή μας.

Περίπου έναν χρόνο πριν, ανακοινώθηκε ότι στο Messenger θα προστεθεί η δυνατότητα λήψης και αποστολής μηνυμάτων SMS. Πλέον η προσθήκη αυτή υπάρχει, αλλά υποστηρίζεται μόνο από Android συσκευές.

Hangouts

Το Google Hangouts είναι μια online εφαρμογή της Google, η οποία είναι διάδοχος του Google Talk. Το Hangouts κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013.

Στα υπέρ συγκαταλέγονται αρχικά το φιλικό περιβάλλον χρήστη.

Παρόλο που το Hangouts δεν είναι αρκετά δημοφιλές όσο οι άλλες εφαρμογές του είδους,
παρέχει μια αρκετά καινοτόμα υπηρεσία ονόματι Hangouts live, η οποία το καθιστά μια αρκετά ανταγωνιστική εφαρμογή.

Με το Hangouts live μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης Gmail να κάνει live μεταδόσεις,
είτε δημόσιες (ανοιχτή μετάδοση σε πολλά άτομα), είτε ιδιωτικά (μετάδοση μόνο για ένα ή μερικά άτομα).

Με το Hangouts μπορούμε να συνομιλήσουμε με ένα ή περισσότερα άτομα με γραπτά μηνύματα, να μοιραστούμε emoji, αυτοκόλλητα, εικόνες και κινούμενες εικόνες(GIFs), ακόμα και πληροφορίες για χάρτες.

Μπορούμε να έχουμε ομαδικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέχρι και 10 ατόμων, ενώ το μέγεθος ενός chat room στο Hangout
μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 άτομα.

Τέλος, η υποστήριξη λειτουργικών Android, iOS, καθώς και υπολογιστών συνδεδεμένων στο ίντερνετ, το καθιστούν μια από τις υπολογίσιμες εναλλακτικές του Skype.

Στις αρχές του 2017, ωστόσο, ανακοινώθηκε από την Google ο διαχωρισμός του Hangouts σε δύο πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Η μία θα είναι το Hangouts Meet, με το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Το Hangouts Chat από την άλλη μεριά, θα είναι υπεύθυνο για τα γραπτά μας μηνύματα.

OoVoo

Ενώ ο ανταγωνισμός για τις καλύτερες εναλλακτικές Skype αρχίζει να μειώνεται, η ποιότητα των υπηρεσιών μένει σταθερή. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή OoVoo (προφέρεται “Ούβου“).

Το OoVoo λανσαρίστηκε το 2007 για Windows, ενώ το 2008 άρχισε να υποστηρίζεται και από Mac υπολογιστές. Επίσης, είναι αρκετά απλό στη χρήση του, ενώ διαθέτει και αρκετά φιλική διεπαφή χρήστη.

Με το OoVoo μπορούμε να καλέσουμε έναν η περισσότερους φίλους μας, είτε με απλή κλήση, είτε με κλήση βίντεο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ποιότητα των κλήσεων είναι εξαιρετικά καλή.

Μια ιδιαίτερη ευκολία που προσφέρει το OoVoo είναι ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη συνομιλία μας σε μορφή βίντεο. Άλλα προγράμματα όπως το Skype, απαιτούν επιπλέον λογισμικό για τον σκοπό αυτό.

Με το OoVoo μπορούμε επίσης να καλέσουμε κάποιον άλλον χρήστη που έχει λογαριασμό Skype.

WhatsApp

Το WhatsApp είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό, και αποτελεί για πολλούς μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του Skype. Η εταιρία WhatsApp Inc. ιδρύθηκε από τους Jan Koum και Brain Acton, πρώην εργαζομένους της Yahoo.

Η υπηρεσία είναι τόσο δημοφιλής, που επεξεργάζεται περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια μηνύματα καθημερινά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του WhatsApp είναι ότι εισάγει αυτόματα τις επαφές μας. Μετά από αυτό, μπορούμε να δούμε εύκολα ποιες από τις επαφές μας χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Επιπλέον, μπορούμε να μοιραστούμε με τους συνομιλητές μας τοποθεσίες, φωτογραφίες, ή την κατάστασή μας (status).

Μια καινοτομία του WhatsApp είναι ότι μπορούμε να στείλουμε μέχρι και 100 μηνύματα σε κάποιον φίλο μας που δεν χρησιμοποιεί το WhatsApp.

Discord

Άλλη μια ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή επικοινωνίας, η οποία απευθύνεται κυρίως στο gaming κοινό, είναι το Discord. Τον Μάιο του 2017 το Discord μετρούσε πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από Windows, Mac, Linux, αλλά μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε και χωρίς εγκατάσταση σε κάποιον browser. Η εφαρμογή δεν αφήνει απ' έξω android και iOS, καθώς υποστηρίζεται και σε αυτά τα λειτουργικά συστήματα.

Το “δυνατό χαρτί” του Discord είναι ότι η ίδια η εφαρμογή διαχειρίζεται τους server. Έτσι, δεν χρειάζεται κάποιος χρήστης να “σηκώσει” την κλήση (host), όπως πχ στο Skype. Ως εκ τούτου, οι κλήσεις δεν κινδυνεύουν να “πέσουν” ή να έχουν κακή ποιότητα, αν ο χρήστης βρεθεί εκτός, ή επιβαρυνθεί η σύνδεσή του στο ίντερνετ.

Η ασφάλεια είναι ακόμα ένα καλό χαρακτηριστικό του Discord. Με τους δικούς του server, προσφέρει κρυπτογράφηση σε κάθε client και απόκρυψη της διεύθυνσης IP μας.

Επίσης, προσφέρει αυτόματη αποκατάσταση σε περίπτωση αστοχίας του server. Σε κάθε περίπτωση αποτυχίας του server, το Discord εξασφαλίζει μεταφορά σε κάποιον λειτουργικό server με ελάχιστο downtime και χωρίς απώλεια δεδομένων.

Παράλληλα, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικές μας ομάδες, τα επονομαζόμενα δωμάτια ή rooms, τα οποία μπορεί να είναι είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά.

Επιπλέον, το Discord προσφέρει τη δυνατότητα να θέσεις επίπεδα εξουσιοδότησης για κάθε χρήστη ή ομάδα χρηστών. Οι περιορισμοί αυτοί τίθενται από τον διαχειριστή, ο οποίος διαχειρίζεται και το room.

Η δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστών καναλιών στο ίδιο room καθιστά το Discord μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του Skype για το gaming κοινό. Με τη δημιουργία καναλιών μπορούμε να συνομιλούμε με συγκεκριμένα από τα άτομα τα οποία βρίσκονται στο ίδιο room.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Discord έναντι του Skype, είναι ότι το πρώτο χρησιμοποιεί αρκετά λιγότερη επεξεργαστική ισχύ. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουμε πτώση των fps σε περίπτωση που τρέχουμε ταυτόχρονα κάποια βαριά εφαρμογή, όπως είναι τα παιχνίδια.

Το πρόγραμμα προσφέρει αρκετές καινοτομίες ακόμα που το καθιστούν αρκετά καλή εναλλακτική. Μερικές από αυτές είναι η ακύρωση ήχου, η φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση, και το πλούσιο σε χαρακτηριστικά chat.

Εντούτοις, το Discord δεν υποστηρίζει βίντεο. Αν οι βιντεοκλήσεις είναι η καθημερινότητά μας, το Discord δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει.

TeamSpeak

Κλείνοντας, θα δούμε άλλη μια εφαρμογή αρκετά γνωστή στο gaming κοινό. Το Teamspeak αποτελεί κορυφαία επιλογή για e-sports, και όχι μόνο.

Η δοκιμαστική του έκδοση πρωτοκυκλοφόρησε προς το τέλος του 2009.

Το TeamSpeak 3 έχει πολύ καλό σύστημα δικαιωμάτων, εντούτοις αρκετά δύσκολο στον χειρισμό του.

Είναι αρκετά ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά δυνατό. Παρέχει τη δυνατότητα ομαδικών κλήσεων μέχρι και για 32 άτομα. Επίσης προσφέρει αρκετά εργαλεία για τη διευκόλυνση των server admins.

Λιγότερο δημοφιλή προγράμματα

Εκτός από τις προαναφερόμενες εναλλακτικές του Skype, υπάρχουν και αρκετές άλλες αξιόλογες εφαρμογές που μπορούμε να δοκιμάσουμε, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Οι παρακάτω εφαρμογές είναι παρόμοιες με όσες ήδη αναφέραμε, οπότε δεν θα επεκταθούμε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά τους.

Ekiga

Το Ekiga απευθύνεται κυρίως σε χρήστες Linux, αλλά υποστηρίζεται και σε Windows. Είναι ανοιχτού κώδικα.

Πλέον το Linux έχει το Empathy.

Jitsi

Το Jitsi είναι μια ανοιχτού κώδικα εφαρμογή. Κυκλοφορεί για όλα τα λειτουργικά συστήματα και υποστηρίζει πολλές γλώσσες.

Mumble

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το Mumble.

Η εφαρμογή ακολουθεί μια client-server αρχιτεκτονική και μοιάζει πολύ με το TeamSpeak.

Linphone

Το Linphone είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω ίντερνετ, που χρησιμοποιεί το VoIP πρωτόκολλο. Γενικά είναι δύσκολο στη χρήση και δεν απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του κοινού.

Ποιο εφαρμογή κλήσεων χρησιμοποιείτε;

Σας κάλυψαν οι καλύτερες εναλλακτικές του Skype; Εσείς χρησιμοποιείται κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές; Υπάρχει κάποια άλλη εφαρμογή που δεν αναφέρθηκε στον οδηγό;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#355 - Έλεγχος Phishing Email, Βελτίωση Τοποθεσίας Χάρτες Google, Μουσική Σε Instagram Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20241129 - Προβλήματα Ubisoft Παιχνιδιών Με Τα Windows 11 24H2, Minecraft The Garden Awakens, After Inc.
GamingSteps