Home » Smartphones-Tablets » Πώς Διαγράφω Το Cache Εφαρμογών Στο Android Και Πότε Είναι Αναγκαίο
FEATURED Πώς Διαγράφω Το Cache Εφαρμογών Στο Android Και Πότε Είναι Αναγκαίο

Πώς Διαγράφω Το Cache Εφαρμογών Στο Android Και Πότε Είναι Αναγκαίο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλές εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν υπεύθυνα την προσωρινή μνήμη και γεμίζουν ανεξέλεγκτα τον αποθηκευτικό χώρο, προκαλώντας και προβλήματα απόδοσης στο κινητό. Οι παλαιότερες εκδόσεις Android επέτρεπαν με ένα πάτημα την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Δείτε πώς διαγράφουμε το cache εφαρμογών, πότε είναι απαραίτητη αυτή η ενέργεια, και γιατί δεν αξίζει πλέον να χρησιμoποιούμε τρίτα apps καθαρισμού.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η προσωρινή μνήμη στο Android

Ο αποθηκευτικός χώρος της Android συσκευής μας μπορεί να γεμίσει γρήγορα, και μια από τις αιτίες είναι οι πληροφορίες που αποθηκεύουν τακτικά οι εγκατεστημένες εφαρμογές μας. Αυτά τα προσωρινά αρχεία δεδομένων είναι γνωστά ως προσωρινή μνήμη ή αλλιώς cache.

Έτσι, ένα μεγάλο τμήμα του αποθηκευτικού χώρου στο κινητό, μπορεί να δεσμευτεί από το cache εφαρμογών, καθώς το κάθε app αποθηκεύει αυτά τα αρχεία για να εκτελείται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν υπεύθυνα τον χώρο της προσωρινής μνήμης, άλλες διακόπτονται απότομα όταν χρησιμοποιούν πάρα πολλά αποθηκευμένα δεδομένα, και ορισμένες μπορεί ακόμη και να μην ανοίγουν μετά από μια ενημέρωση.

cache εφαρμογών 2μκκa

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται ζητήματα, όχι μόνο με τη δέσμευση αποθηκευτικού χώρου, αλλά και με την απόδοση του κινητού μας. Όλα αυτά, μπορούν να λυθούν μόνο αν προχωρήσουμε στην διαγραφή της προσωρινής μνήμης.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω εφαρμογές καθαρισμού?

Οι προηγούμενες εκδόσεις του Android παρείχαν μια ενσωματωμένη μέθοδο για την εκκαθάριση του cache εφαρμογών. Mπορούσαμε να την κάνουμε γρήγορα με ένα πάτημα.

Όμως, οι σύγχρονες εκδόσεις του Android δεν παρέχουν πλέον αυτή τη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψουμε το αρχεία προσωρινής μνήμης για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά.

Φυσικά, αυτό το έχουν εκμεταλλευτεί πολλές εφαρμογές στο Play Store που ισχυρίζονται ότι διαγράφουν το cache εφαρμογών -και όχι μόνο- στα γρήγορα και με ασφάλεια.

Παρότι μερικές φορές μπορούν να μας παρέχουν κάποια χρήσιμη υπηρεσία, ωστόσο, οι περισσότερες κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς, καθώς δεν μπορούν να καθαρίσουν τα αρχεία της προσωρινής μνήμης των εφαρμογών. Επιπλέον, βρίθουν από ανεπιθύμητες διαφημίσεις και αγορές εντός εφαρμογής.

Ακόμη και το Files από την Google που είναι η πλέον ασφαλής εφαρμογή καθαρισμού, δεν διαγράφει το cache εφαρμογών, παρότι μας ενημερώνει ότι ετοιμάζεται να το κάνει όταν της το ζητήσουμε.

Ωστόσο, εδώ δεν πρόκειται για παραπλάνηση, καθώς η εφαρμογή της Google γνωρίζει ότι το Android διαθέτει ήδη έναν ενσωματωμένο μηχανισμό για τη διαγραφή επιλεγμένων αρχείων προσωρινής μνήμης που λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στο Play Store υπάρχουν κάποιες πληρωμένες εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καθαρίσουν το cache εφαρμογών, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα το κάνουν αποτελεσματικά. Το χειρότερο είναι ότι εκτός από χρήματα, ζητούν και πολλές άδειες.

Σε γενικές γραμμές, σε καμία περίπτωση δεν αξίζει πλέον τον κόπο και το ρίσκο να εμπιστευθούμε μια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι καθαρίζει το cache και ενισχύει την απόδοση του κινητού και tablet. Καλό είναι να αποφύγουμε τέτοια apps.

Πώς διαγράφω το cache εφαρμογών

Ας δούμε λοιπόν, πώς να κάνουμε από μόνοι μας την εκκαθάριση μνήμης μέσα από το ίδιο το Android.

Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις και πατάμε στις Εφαρμογές. Ανάλογα τη συσκευή μας, ενδέχεται οι ενδείξεις να διαφέρουν λίγο.

cache εφαρμογών 1μ

Αυτό θα μας οδηγήσει σε μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό μας.

Από εκεί και μετά, επιλέγουμε τις εφαρμογές μία προς, πατώντας διαδοχικά στον “Χώρο αποθήκευσης > Προσωρινή μνήμη > Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης” ή κάτι σχετικό, ανάλογα το κινητό μας.

cache εφαρμογών 1μαα

Προσοχή όμως, αν δούμε στο κινητό μας ξεχωριστά και την ένδειξη “Εκκαθάριση δεδομένων” μην της δώσουμε την άδεια κατά λάθος, γιατί θα διαγράψουμε τα πάντα στην εφαρμογή, και θα είναι σαν να την εγκαθιστούμε για πρώτη φορά.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο εάν το app συνεχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, αντί να το καταργήσουμε.

Τι επιτυγχάνω με τον καθαρισμό του cache εφαρμογών?

Η διαγραφή των αποθηκευμένων αρχείων της προσωρινής μνήμης, θα μας αποδεσμεύσει ικανό χώρο αποθήκευσης και οι εφαρμογές θα λειτουργούν κανονικά. Δεν θα χάσουμε δεδομένα όπως αποθηκευμένες εργασίες, παιχνίδια, αγαπημένα στον browser, ούτε θα αποσυνδεθούμε από τους λογαριασμούς μας.

Ωστόσο, καθώς διαγράψαμε πληροφορίες που αξιοποιούνται για τη βέλτιστη απόδοση, ορισμένα στοιχεία θα φορτωθούν πιο αργά την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή.

Για παράδειγμα, ο Chrome ενδέχεται να είχε αποθηκεύσει προσωρινά μεγάλες εικόνες σε ένα site που επισκεπτόμαστε τακτικά. Μετά την εκκαθάριση του cache θα χρειαστεί να κατεβάσει ξανά αυτές τις εικόνες. Βέβαια, μικρό το κακό.

Σε κάθε περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου οι εφαρμογές θα δημιουργήσουν ξανά προσωρινή μνήμη με βάση τη χρήση μας. Ως εκ τούτου, η εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης θα είναι βραχυπρόθεσμη.

Από την άλλη, τα παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης μπορεί να καταστραφούν. Αν συμβεί αυτό, οι εφαρμογές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα απόδοσης. Έτσι, η διαγραφή των ελαττωματικών αρχείων προσωρινής μνήμης μπορεί να λύσει τέτοια ζητήματα.

Επιπλέον, τα παλιά αρχεία προσωρινής μνήμης μπορεί να αποτελέσουν απειλές για την ασφάλεια και το απόρρητο. Οι ιστοσελίδες που αποθηκεύονται προσωρινά στον browser ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Θεωρητικά, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα.

Πρέπει να διαγράφω τακτικά την προσωρινή μνήμη?

Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης είναι μια πραγματικά χρήσιμη δυνατότητα για την επίλυση πολλών προβλημάτων, αλλά η πολύ συχνή διαγραφή του cache είναι μια άσκοπη ενέργεια, καθώς ακυρώνει τον σκοπό της βελτίωσης των χρόνων φόρτωσης.

Εάν η συσκευή μας έχει τόσο χαμηλό χώρο που πρέπει να εκκαθαρίζουμε τακτικά την προσωρινή μνήμη, μάλλον ήρθε η ώρα να πάρουμε νέο κινητό.

Επομένως, καλό είναι να κάνουμε εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μόνο όταν δούμε συσσωρευμένα πολλά MB αρχείων, και κυρίως όταν συντρέχουν οι ακόλουθοι λόγοι.

  • Μια εφαρμογή δεν συμπεριφέρεται σωστά καθώς τα αρχεία προσωρινής μνήμης είναι κατεστραμμένα
  • Θέλουμε να διαγράψουμε αρχεία που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες για να προστατεύσουμε το απόρρητό μας
  • Ο αποθηκευτικός χώρος στο κινητό εξαντλείται δραματικά και δεν θέλουμε να διαγράψουμε βίντεο, φωτογραφίες, και εφαρμογές

Εσείς διαγράφετε το cache εφαρμογών?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps