Όταν ο υπολογιστής μας δεν ανοίγει, και από το κουτί ακούγονται μια σειρά από μπιπ, είναι σίγουρο πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενδεχομένως σοβαρό. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν αυτά τα μπιπ στην έναρξη του υπολογιστή, μπορούμε συχνά να διαγνώσουμε το πρόβλημα, και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στο διορθώσουμε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι τα μπιπ κατά την εκκίνηση του υπολογιστή?
Όταν ανοίγουμε έναν υπολογιστή που λειτουργεί κανονικά, η πρώτη οθόνη που βλέπουμε είναι η οθόνη του BIOS ή του UEFI, η οποία μπορεί να δείχνει είτε το λογότυπο του κατασκευαστή, είτε πληροφορίες για το σύστημα.
Όπως είδαμε στον οδηγό Τι είναι το BIOS, τι είναι το UEFI, και Ποιες οι Διαφορές τους, το βασικό αυτό πρόγραμμα που είναι εγκατεστημένο στη μητρική αναλαμβάνει μια σειρά σημαντικές εργασίες στον υπολογιστή.
Ένας από τους σημαντικούς του ρόλους είναι ο έλεγχος των υποσυστημάτων, πως όλα λειτουργούν σωστά και όπως πρέπει, το λεγόμενο POST (Power-on self-test)
Αν το BIOS εντοπίσει κάποιο σφάλμα κατά το POST, θα βγάλει το αντίστοιχο μήνυμα.
Τι γίνεται όμως αν υπάρχει ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό ώστε να μην μπορεί καν να στείλει εικόνα ο υπολογιστής στην οθόνη?
Όπως είδαμε στον οδηγό Δεν ανοίγει ο υπολογιστής? 4+4 Βήματα για Διάγνωση, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής μπορεί να ανοίγει, αλλά να μην δείχνει τίποτα η οθόνη.
Εφόσον λοιπόν το BIOS δεν μπορεί να εμφανίσει κάποιο μήνυμα, χρησιμοποιεί τα μπιπ στην εκκίνηση του υπολογιστή σε διαφορετικούς συνδυασμούς, για να υποδείξει που βρίσκεται το πρόβλημα.
Τι σημαίνουν τα μπιπ στη δική μας μητρική?
Δυστυχώς, οι συνδυασμοί των μπιπ και το τι σημαίνουν δεν ακολουθούν ένα διεθνή κώδικα για όλες τις μητρικές. Διαφορετικοί κατασκευαστές BIOS χρησιμοποιούν διαφορετικές αλληλουχίες από μπιπ για τα ίδια προβλήματα.
Ευτυχώς, παρά τις τόσες διαφορετικές μάρκες και μοντέλα μητρικών, πρακτικά υπάρχουν μόνο δύο κατασκευαστές BIOS, τρεις αν αναφερόμαστε σε πολύ παλιούς υπολογιστές. Και, αν μη τι άλλο, ο ίδιος κατασκευαστής χρησιμοποιεί μέσες-άκρες τα μπιπ στους ίδιους συνδυασμούς.
Βέβαια, αν ο υπολογιστής μας έχει ήδη πρόβλημα και δεν ανάβει η οθόνη, δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποιο BIOS έχει.
Οπότε είναι καλό να δώσουμε προσοχή κατά το ξεκίνημα όταν ο υπολογιστής λειτουργεί κανονικά, για να δούμε το λογότυπο ή την επωνυμία του κατασκευαστή του BIOS. Αλλιώς, θα πρέπει να μαντέψουμε από τα μπιπ στην έναρξη ποιος είναι ο κατασκευαστής και ποιο είναι το πρόβλημα.
American Megatrends Inc – AMI (AMIBIOS) σε desktop υπολογιστή
Η American Megatrends Incorporated (AMI) είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής BIOS και UEFI αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Θα βρούμε τα firmware της εταιρείας σε μητρικές δεκάδων κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων των Asrock, ASUS, Clevo (που είναι συχνά τα laptop Turbo-X), Gigabyte, Foxconn, και MSI.
Αν έχουμε σταθερό υπολογιστή που αγοράστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, το πιθανότερο είναι πως διαθέτει BIOS από την American Megatrends.
1 μπιπ
Ένα μοναδικό μπιπ στο AMIBIOS σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα με το refresh timer της μνήμης. Συχνά η λύση είναι η αντικατάσταση της μνήμης RAM.
Σε κάποιες μητρικές, πάντως, το ένα μπιπ κατά το ξεκίνημα είναι η ένδειξη πως “όλα είναι καλά”. Αν λοιπόν ο υπολογιστής σας λειτουργεί κανονικά και έκανε ανέκαθεν ένα μπιπ, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα.
2 μπιπ
Τα δύο μπιπ σημαίνουν πως υπάρχει ένα πρόβλημα στα πρώτα 64KB της RAM (Parity Error). Και σε αυτό η λύση συχνά είναι η αντικατάσταση της RAM.
3 μπιπ
Υπάρχει πρόβλημα στο τεστ εγγραφής/ανάγνωσης της μνήμης. Αντικαθιστώντας τη RAM συνήθως λύνει και αυτό το πρόβλημα.
4 μπιπ
Το timer της μητρικής δεν λειτουργεί σωστά. Είτε υπάρχει πρόβλημα με κάποια κάρτα επέκτασης, ή έχει πρόβλημα η ίδια η μητρική κάρτα.
5 μπιπ
Υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε πως χρειάζεται ο ίδιος ο επεξεργαστής αντικατάσταση, ή πως κάποια προβληματική κάρτα επέκτασης ή και η ίδια η μητρική εμποδίζει τη σωστή επικοινωνία.
6 μπιπ
Σφάλμα 8042 Gate A20. Και αυτό το σφάλμα σημαίνει πως υπάρχει μια ελαττωματική κάρτα επέκτασης ή πως έχει πρόβλημα η motherboard.
7 μπιπ
General exception error. Γενικό σφάλμα για το οποίο μπορεί να ευθύνεται μια κάρτα επέκτασης, η μητρική ή ο επεξεργαστής.
8 μπιπ
Σφάλμα με τη μνήμη απεικόνισης. Αυτό το σφάλμα προξενείται κυρίως από προβληματική κάρτα γραφικών.
9 μπιπ
Υπάρχει σφάλμα με το checksum error του ίδιου του AMIBIOS. Αυτό το σφάλμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από αποτυχημένο BIOS Update. Συχνά σημαίνει πως πρέπει να αντικατασταθεί το chip του BIOS ή και ολόκληρη η motherboard.
10 μπιπ
Υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή/ανάγνωση στο CMOS shutdown register. Και αυτό το σφάλμα συνήθως σημαίνει πως πρέπει να αλλαχτεί το chip του BIOS ή και ολόκληρη η μητρική.
11 μπιπ
Αποτυχία με τον έλεγχο της μνήμης cache. Κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή είναι ελαττωματικό.
1 μακρόσυρτο μπιπ, 3 σύντομα μπιπ
Και αυτός ο συνδυασμός σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη RAM. Πρόκειται για παραλλαγή των 3ων μπιπ.
1 μακρόσυρτο μπιπ, 8 σύντομα μπιπ
Πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, παρόμοιο με τα 8 μπιπ.
Phoenix (PhoenixBIOS) σε laptop
Μέχρι και το 1998, υπήρχαν δύο ανταγωνιστές της American Megatrends, η Phoenix και η Award. Όμως το 1998 η Phoenix αγόρασε την Award.
Ενώ η American Megatrends έχει πρακτικά το μονοπώλιο στις μητρικές των σταθερών υπολογιστών, τα laptop των πιο γνωστών κατασκευαστών έχουν Phoenix BIOS, συμπεριλαμβανομένων των Dell, IBM / Lenovo, HP, Packard Bell, Sony Vaio, και Toshiba.
Το PhoenixBIOS έχει τους πιο περίπλοκους συνδυασμούς με τα μπιπ μητρικής, που μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς τόνους. Λίγους ακόμα και θα έπαιζε μουσική.
1 σύντομο μπιπ
Το ένα σύντομο μπιπ είναι η ένδειξη του PhoenixBIOS πως “Όλα είναι καλά, κανένα πρόβλημα”, και ακούγεται κάθε φορά που ανοίγει φυσιολογικά ο υπολογιστής.
1 συνεχές μπιπ
Το 1 συνεχές μπιπ δεν είναι καταγεγραμμένο σαν επίσημος κωδικός σφάλματος, όμως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση έχει λυθεί τοποθετώντας καλύτερα τον επεξεργαστή.
1 σύντομο μπιπ, 1 μακρόσυρτο μπιπ
Και αυτό το σφάλμα δεν είναι στα επίσημα σφάλματα του PhoenixBIOS. Συνήθως δείχνει ελαττωματική μνήμη.
1 μακρόσυρτο μπιπ, 2 σύντομα μπιπ
Υπάρχει πρόβλημα με το checksum. Αυτό είναι ένα σφάλμα της motherboard, και ένδειξη πως χρειάζεται αντικατάσταση.
1-1-1-1 μπιπ
Ούτε αυτό είναι επίσημα καταγεγραμμένο μοτίβο, αλλά υποδεικνύει πρόβλημα με τη RAM.
1-2-2-3 μπιπ
Τρία είδη μπιπ στο παραπάνω μοτίβο δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με το checksum του BIOS. Ή θα πρέπει να αντικατασταθεί το chip του BIOS ή ολόκληρη η μητρική.
1-3-1-1 μπιπ
Δύο είδη μπιπ στο παραπάνω μοτίβο δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα κατά τη δοκιμή της ανανέωσης DRAM. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα της RAM, μιας κάρτας επέκτασης ή της motherboard.
1-3-1-3 μπιπ
Αποτυχία του ελεγκτή πληκτρολογίου 8742. Είτε έχει πρόβλημα το συνδεδεμένο πληκτρολόγιο, ή έχει πρόβλημα η motherboard.
1-3-4-1 μπιπ
Το μοτίβο αυτό δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα με τη RAM, και ίσως χρειάζεται αντικατάσταση.
1-3-4-3 μπιπ
Και αυτό το μοτίβο υποδεικνύει σφάλμα με τη μνήμη RAM.
Award (AwardBIOS)
Όπως προαναφέραμε, η Award έχει πάψει να υπάρχει σαν ανεξάρτητη εταιρεία από το 1998, και με δεδομένο πως έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε, είναι εξαιρετικά απίθανο να βρούμε μητρική με Award BIOS που να είναι ακόμα σε λειτουργία.
Θα παραθέσουμε πάντως και για αυτόν τον κατασκευαστή το τι σημαίνουν τα μπιπ κατά την έναρξη του υπολογιστή, για να έχετε μια συνολική εικόνα.
1 σύντομο μπιπ
Το ένα σύντομο μπιπ είναι η ένδειξη του AwardBIOS πως “Όλα είναι καλά”. Με άλλα λόγια, αν ο υπολογιστής μας έχει AwardBIOS, όποτε τον ανοίγουμε ακούμε το σύντομο μπιπ, και αυτή είναι η ένδειξη πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
1 μακρόσυρτο μπιπ, 2 σύντομα μπιπ
Αν ακούσουμε πρώτα ένα μακρόσυρτο μπιπ και στη συνέχεια δύο σύντομα, είναι ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, και πιθανώς χρειάζεται αντικατάσταση.
1 μακρόσυρτο μπιπ, 3 σύντομα μπιπ
Είτε δεν έχει εντοπιστεί καθόλου η κάρτα γραφικών, ή υπάρχει πρόβλημα με τη μνήμη γραφικών. Υπάρχει περίπτωση απλά να μην πατάει καλά η κάρτα γραφικών, αλλιώς χρειάζεται αλλαγή.
1 μπιπ υψηλού τόνου, 1 μπιπ χαμηλού τόνου (επαναλαμβανόμενα)
Το να επαναλαμβάνονται μπιπ υψηλού και χαμηλού τόνου δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή. Πιθανώς να πρόκειται για πρόβλημα υπερθέρμανσης ή κάποια άλλη δυσλειτουργία.
1 μπιπ υψηλού τόνου (επαναλαμβανόμενο)
Υπερθέρμανση του επεξεργαστή. Σημαντικό! Μόλις ακούσουμε αυτό το μπιπ, σβήνουμε αμέσως τον υπολογιστή.
Όσο περισσότερο τον έχουμε αναμμένο υπάρχει περίπτωση να προξενήσουμε μόνιμη βλάβη στον επεξεργαστή, λόγω υπερθέρμανσης.
Οποιοδήποτε άλλο μπιπ
Τα μπιπ του AwardBIOS που δεν ταιριάζουν σε κάποιο από τους παραπάνω συνδυασμούς δείχνουν πως υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα με τη μνήμη. Συνήθως η αντικατάσταση της RAM διορθώνει το πρόβλημα.
Η καλύτερη συμβουλή: Διαβάζουμε το Βιβλίο Οδηγιών
Υπάρχει περίπτωση κάποιος κατασκευαστής να χρησιμοποιεί σαν βάση ένα από τα παραπάνω BIOS αλλά να έχει κάνει δικές του αλλαγές και τροποποιήσεις.
Γι' αυτό, η καλύτερη συμβουλή είναι να συμβουλευτούμε το βιβλίο οδηγιών της μητρικής μας.
Αν δεν το έχουμε σε βιβλιαράκι, σχεδόν πάντα μπορούμε να το βρούμε στη σελίδα του κατασκευαστή και να το κατεβάσουμε σε PDF.
Πέρα από τα μπιπ
Πολλές σύγχρονες μητρικές κάρτες, ιδίως στη μεσοϋψηλή κατηγορία τιμής, μας δίνουν και άλλη μία δυνατότητα να ελέγξουμε κάποιο πιθανό σφάλμα, μέσω μία μικρής οθόνης που ενσωματώνουν.
Στην οθόνη αυτή αναγράφονται και κωδικοί αριθμοί στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας, αλλά και πιθανά σφάλματα.
Συνεπώς, συμπληρωματικά με τα όποια μπιπ ακούγονται, με τους αριθμούς αυτούς μπορούμε να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα.
Όσο για την επεξήγηση των κωδικών, θα τη βρούμε και αυτή στο manual, αναλυτικά.
Χρειάζεστε βοήθεια με τα μπιπ της δικής σας μητρικής?
Αν ανοίγετε τον υπολογιστή αλλά δεν έχετε εικόνα στην οθόνη, και ακούτε ένα συνδυασμό από μπιπ, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Γράψτε μας στα σχόλια τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής, καθώς και τα μπιπ που ακούτε, και θα σας υποδείξουμε πιθανές λύσεις.