Το Android και το iOS είναι τα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα για τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Η Google και η Apple έφεραν ήδη τα Android 7.0 Nougat και iOS 10 αντίστοιχα, αυξάνοντας τον έντονο ανταγωνισμό. Ποιος από τους δυο κολοσσούς της τεχνολογίας έχει το καλύτερο λειτουργικό για κινητό?
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Μια πρώτη γρήγορη ματιά
Είναι λογικό να μην είμαστε όλοι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Apple ή της Google, για να ξέρουμε απ' έξω και ανακατωτά τη φιλοσοφία που διέπει το κάθε λειτουργικό για κινητό.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, η μεγάλη διαφοροποίηση στα δυο δημοφιλή οικοσυστήματα, έγκειται στο ότι το iOS 10 είναι το πιο κλειστό λειτουργικό που υπάρχει, και βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στις συσκευές της Apple.
Αντίθετα, το Android 7.0 Nougat της Google περιέχει σε μεγάλο ποσοστό ανοιχτό κώδικα, και θα το συναντήσουμε στα περισσότερα smartphone και tablets όλων των εταιρειών που παράγουν τέτοιες φορητές συσκευές.
Ως εκ τούτου, στο Android το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προσφέρονται, μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ των συσκευών.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των κινητών αλλάζουν το περιβάλλον και προσθέτουν χαρακτηριστικά κατά το δοκούν.
Τα νέα χαρακτηριστικά
Και τα δύο λειτουργικά συστήματα δεν διαφέρουν πολύ από τις προηγούμενες εκδόσεις, και αμφότερα προσφέρουν την ίδια οικεία εμπειρία. Ωστόσο υπάρχουν πολλές βελτιώσεις και αρκετές αλλαγές.
Οι περισσότερες εντοπίζονται στο iOS 10, και είναι ικανές να κάνουν ορισμένους χρήστες του iPhone/iPad να δυσανασχετήσουν στην αρχή. Κάποιες λειτουργίες των προγενέστερων εκδόσεων του iOS έχουν μετακινηθεί ή αφαιρεθεί εντελώς.
Παρακάτω βλέπουμε επιγραμματικά τις αλλαγές που έγιναν και στα δύο λειτουργικά συστήματα σε σχέση με τις προηγούμενές τους εκδόσεις.
Android 7.0 Ν
- Υποστήριξη πολλαπλών παραθύρων
- Γρήγορη εναλλαγή εφαρμογών
- Βελτίωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας
- Υποστήριξη VR (Daydream)
- Βελτίωση γραφικών και πολυγλωσσίας
- Διαδραστικές ειδοποιήσεις και κοινοποιήσεις
- Αμεσότητα στα apps
- Βελτίωση κρυπτογράφησης και ασφάλειας
- Απρόσκοπτες ενημερώσεις
Περισσότερες διαφορές θα βρείτε στον οδηγό μας:
iOS 10
- Ανασχεδιασμένη οθόνη κλειδώματος με πλούσιες κοινοποιήσεις και widgets
- Πάτημα στο φυσικό πλήκτρο εκκίνησης για ξεκλείδωμα, αντί σύρσιμο στην οθόνη
- Κέντρο Ελέγχου με πολυδιεργασίες
- Προσθήκη εφαρμογών στο iMessage
- Διαδραστικές ειδοποιήσεις και κοινοποιήσεις
- Νέα Apple Music με ανεύρεση στίχων
- Διάθεση του λογισμικού της Siri για προγραμματιστές
- Βελτίωση στους χάρτες και νέα λειτουργία ανεύρεσης αυτοκινήτου
- Προσθήκη λειτουργίας αναμνήσεων στα φωτογραφικά άλμπουμ
- Χειρόγραφη επεξεργασία στις φωτογραφίες
- Βελτίωση γραφικών και animation πλήρους οθόνης
- Παραμετροποίηση και βελτίωση του αποθηκευτικού χώρου
- Αποστολή χειρόγραφων μηνυμάτων
- Διαγραφή προεπιλεγμένων εφαρμογών της Apple
- Βελτίωση στο επιταχυνσιόμετρο (accelerometer – Raise to wake) με άμεσες ειδοποιήσεις
iOS 10 vs Android 7.0 Nougat
Η κύρια διαφορά μεταξύ του iOS 10 και του Android Nougat, είναι ο τρόπος με τον οποίο πλοηγούμαστε μέσα στο User interface του λειτουργικού. Ωστόσο, θα διαπιστώσουμε στην πορεία αξιοσημείωτες ομοιότητες.
Προσαρμογή User Interface
Το Android σε όλες τις εκδόσεις του ανεξαιρέτως, πάντα πρόσφερε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία σε ότι αφορά την προσαρμογή του User Interface, δηλαδή της γραφικής εμφάνισης του λειτουργικού. Είναι εμφανής η υπεροχή του Android 7.0 Nougat.
Tο νέο λειτουργικό της Google δίνει τη δυνατότητα να μικρύνουμε ή να διευρύνουμε την κλίμακα μεγέθους του UI, και να είμαστε σε θέση να δούμε πολύ περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη.
Αυτή ήταν μια δυνατότητα που την είχαμε στις παλαιότερες εκδόσεις του Android μόνο αν κάναμε root στη συσκευή.
Το iOS 10 έχει μια παρόμοια ρύθμιση μεγέθυνσης, ωστόσο δεν επιτρέπει την σμίκρυνση της κλίμακας στο interface του λειτουργικού. Επιπλέον απαιτείται επανεκκίνηση συσκευής, σε αντίθεση με το Nougat που η ρύθμιση γίνεται άμεσα.
Multitasking
Σε αυτόν τον τομέα όλα συνηγορούν σε πολύ μικρή υπεροχή του iOS 10.
Όταν έχουμε πολλές εφαρμογές που εκτελούνται, το Nougat προσφέρει γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των δύο τελευταίων app που έχουμε χρησιμοποιήσει.
Αυτή η λειτουργία του Nougat θα του έδινε σαφή υπεροχή, στην περίπτωση που το συγκρίναμε με τις προγενέστερες εκδόσεις του iOS.
Πριν το iOS 10, έπρεπε πρώτα να κάνουμε διπλό πάτημα στο πλήκτρο της αρχικής οθόνης και μετά να επιλέξουμε τα ανοιχτά προγράμματα.
Ωστόσο, το iOS 10 με το βελτιωμένο 3D touch, προσφέρει πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα του multitasking, παρέχοντας και δυνατότητα για γρήγορες ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση εργασιών με τις εφαρμογές.
Με ελαφρύ πάτημα και σύρσιμο πάνω στην οθόνη εναλλάσσονται όλες οι ανοιχτές εφαρμογές, παρέχοντας άμεσα τη δυνατότητα να επιλέξουμε και τα δυο apps στα οποία θέλουμε να εργασθούμε ταυτόχρονα.
Επιπλέον, πατώντας παρατεταμένα (3d Touch) το εικονίδιο που θέλουμε να ανοίξουμε, έχουμε την άμεση δυνατότητα που αναφερθήκαμε προηγουμένως, για πολύ γρήγορες ενέργειες.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το 3D Touch δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές της Apple, αλλά από το iPhone 6 και μετά. Αν λοιπόν έχουμε iPhone 5 ή iPhone 5c με iOS 10, έχουμε πιο περιορισμένες δυνατότητες.
Διαχείριση προεγκαταστημένων εφαρμογών
Το Nougat, όπως και όλες οι προηγούμενες εκδόσεις του Android, δεν επιτρέπει να διαγράψουμε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της μητέρας Google, πάρα μόνο να τις κρύψουμε.
Το iOS 10 παρέχει (για πρώτη φορά σε λειτουργικό για κινητό της Apple) τη δυνατότητα διαγραφής των προεγκατεστημένων εφαρμογών της εταιρείας, καθιστώντας την ενέργεια αυτή εύκολη όσο ποτέ άλλοτε.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της διαγραφής λοιπόν, εξ αντικειμένου υπάρχει προβάδισμα στο iOS 10.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το λειτουργικό για κινητό της Apple κάνει απόκρυψη και όχι διαγραφή σε κάποια apps που αλληλεπιδρούν με τη Siri. Ένα από αυτά είναι και ο Safari.
Ειδοποιήσεις
Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα. Στο Andoid 7.0 οι κοινοποιήσεις έχουν επανασχεδιαστεί και είναι πολύ πιο εύκολο να διαβαστούν, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος της οθόνης.
Στο λειτουργικό της Apple, χάρη στο 3D Touch μας δίνεται η δυνατότητα προεπισκόπησης και αλληλεπίδρασης μέσα από ένα ευρύ φάσμα κοινοποιήσεων.
Με το iOS 10, για πρώτη φορά στα χρονικά του λειτουργικού της Apple, υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής όλων των ειδοποιήσεων μονομιάς.
Δυνατότητες μηνυμάτων
Η Apple έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τα μηνύματα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εφαρμογή στο λειτουργικό της. Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να υπάρχει σαφής υπεροχή του iOS 10.
Η εταιρεία του Κουπερτίνο ενίσχυσε εντυπωσιακά το iMessage στο iOS 10, προσθέτοντας δυνατότητες για εικόνες και κινούμενα σχέδια, καθώς επίσης και χειρόγραφα μηνύματα.
Επιπλέον, το iOS 10 μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε εύκολα με τις επαφές μας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μαζί με το περιεχόμενο τους, χωρίς καν να χρειάζεται να ανοίξουμε τα συγκεκριμένα apps.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλές βελτιώσεις στο messaging του iOS 10, οι περισσότερες από τις οποίες στοχεύουν ξεκάθαρα στο νεανικό κοινό.
Διαχείριση φωτογραφιών
Ανεξάρτητα από τις σημαντικές βελτιώσεις του iOS 10 στον τομέα αυτόν, είναι εμφανές ότι το λειτουργικό της Apple προσπαθεί να μοιάσει στα Google Photos.
Παρότι το Nougat δεν έφερε αλλαγές σε αυτόν τον τομέα της φωτογραφίας, είναι πασιφανές ότι υπερτερεί, χάρη στις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχουν οι Google Photos.
Προσωπικοί βοηθοί
Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή στο iOS 10 είναι η “απελευθέρωση” της Siri προς τρίτους προγραμματιστές, ώστε να μπορούν να συνδεθούν μαζί της, αυξάνοντας έτσι τη βοηθητική χρησιμότητά της με γεωμετρική πρόοδο.
Αυτή η θεαματική βελτίωση του προσωπικού βοηθού του iOS ήταν για πολλούς μια κίνηση-έκπληξη, καθώς αντιβαίνει στον κλειστό χαρακτήρα του λειτουργικού της Apple.
O μεγάλος ανταγωνιστής της Siri στο Android είναι το Google Now, με τους περίφημους αλγόριθμους της Google που συνδράμουν στο θέμα της προσωπικής βοήθειας.
Επιπλέον, το Nougat ενίσχυσε την προσωπική βοήθεια με το Allo, παρέχοντας δυνατότητες χωριστά από το κύριο λειτουργικό σύστημα του Android.
Το μειονέκτημα όμως είναι ότι το εργαλείο αυτό βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία και χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις. Επιπλέον, δεν έχει υποστήριξη στα Ελληνικά.
To ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τη Siri, που υποστήριζε την ελληνική γλώσσα μέχρι και το iOS 9. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι με αυτή τη βελτίωση σχετικά με τη Siri στο iOS 10, ο προσωπικός βοηθός της Apple αναλαμβάνει πλέον τα ηνία μέχρι νεωτέρας.
Ασφάλεια
Στο iOS 10, καθώς επίσης και σε όλες τις προγενέστερες εκδόσεις στο λειτουργικό της Apple, δεν υπάρχει η επιλογή “Άγνωστες πηγές” που συναντάμε στις ρυθμίσεις του Android.
Αυτό σημαίνει ότι η Apple δεν επιτρέπει να εγκαθιστούμε εφαρμογές έξω από το επίσημο κατάστημά της, και ταυτόχρονα μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εγκαταστήσουμε κακόβουλο λογισμικό.
Το Android είναι ο κύριος στόχος των malware, και εδώ διαφαίνεται μια σαφή υπεροχή στο iOS 10 σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.
Κρυπτογράφηση
Στο θέμα της κρυπτογράφησης, το Nougat έφερε τη μεμονωμένη διασφάλιση αρχείων (FBE). Πρόκειται για κρυπτογράφηση αρχείων, που βασίζεται σε διαφορετικά κλειδιά τα οποία μπορούν να ξεκλειδωθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
Επιπλέον, η Google έχει προσθέσει την άμεση λειτουργία εκκίνησης (Direct Boot), που επιτρέπει επιλεγμένα δεδομένα στον κρυπτογραφημένο χώρο αποθήκευσης της συσκευής να τρέξουν, ενώ τα υπόλοιπα δεδομένα της συσκευής παραμένουν κρυπτογραφημένα.
Με το Direct Boot η επανεκκίνηση της κρυπτογραφημένης συσκευής θα είναι ταχύτερη, και μερικές επιλεγμένες εφαρμογές θα τρέχουν με ασφάλεια προτού εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης.
Για παράδειγμα, με την κρυπτογράφηση (FDE) των προηγούμενων Android εκδόσεων, αν το κινητό μας απροσδόκητα έκανε επανεκκίνηση στη μέση της νύχτας, θα χάναμε το alarm που του είχαμε ορίσει για να μας ξυπνήσει το πρωί, καθότι θα έπρεπε πρώτα να πληκτρολογήσουμε το Pin.
Με το Direct Boot τέτοια παρόμοια αναπάντεχα θέματα, και όχι μόνο, φαίνεται να λύνονται για κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές, όχι ωστόσο για όλες.
Επιπροσθέτως, στην αναβάθμιση από Marshmallow σε Nougat, η αλλαγή από την παλιά μέθοδο της ολικής κρυπτογράφησης στη νέα, θα προκαλέσει την ολική απώλεια όλων των δεδομένων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει επανεγκατάσταση όλων των εφαρμογών και εκ νέου συγχρονισμός των δεδομένων. Ως εκ τούτου, στον τομέα αυτόν δεν υπάρχει εμφανής υπεροχή σε κάποιο από τα δυο λειτουργικά.
To ισόπαλο αποτέλεσμα ενισχύεται από το activation lock του iOS 10, όπου χωρίς τον κωδικό πρόσβασης, είναι σχεδόν αδύνατον να εξαχθεί οποιαδήποτε πληροφορία και να γίνει αποκρυπτογράφηση των δεδομένων από τη συσκευή που τρέχει αυτό το λειτουργικό για κινητό.
Δυνατότητες VR
Η υπεροχή του Android 7.0 Nougat στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Η Google έκανε τα πρώτα βήματα στην εικονική πραγματικότητα με το χαρτόνι του Cardboard.
Με το Nougat η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της, και το νέο λειτουργικό για κινητό έρχεται με τη λειτουργία Daydream, επιτρέποντας στους χρήστες να βιώσουν πιο εύκολα αυτήν την απολαυστική εμπειρία.
Με το Daydream πολλές από τις εφαρμογές της Google, όπως το YouTube, θα υποστηρίζουν απευθείας μέσα από το Nougat τη λειτουργία της επαυξημένης πραγματικότητας.
Υποστήριξη και ενημερώσεις
Ο τομέας των ενημερώσεων στο λειτουργικό για κινητό δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στο iOS.
Επιπλέον, στο λειτουργικό της Apple είναι σχετικά εύκολη διαδικασία και η υποβάθμιση (downgrade) στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, αν κάτι δεν αρέσει στον χρήστη στην αναβάθμιση.
Κάτι παρόμοιο στο Android είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον απλό χρήστη.
Η Apple, σε αντίθεση με την Google, προβαίνει πολύ πιο συχνά σε επιμέρους αναβαθμίσεις του τρέχοντος λειτουργικού. Ένας από τους κυριότερους λόγους των συχνών αναβαθμίσεων είναι το jailbreaking.
To Κουπερτίνο προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να αποτρέψει μεγάλο αριθμό χρηστών να προχωρήσουν στην απελευθέρωση του iOS.
Με την επιμέρους αναβάθμιση, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το τρέχον jailbreak, απαγορεύοντας στους χρήστες την υποβάθμιση της συσκευής στην προηγούμενη έκδοση του iOS που έχει απελευθερωθεί.
Με αυτή τη συνήθη τακτική πορεύεται ο αμερικάνικος κολοσσός εδώ και αρκετά χρόνια.
Ποιες συσκευές θα πάρουν τα νέα λειτουργικά
Στο iOS, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα της άμεσης λήψης του νέου λειτουργικού, αμέσως μετά την εμφάνισή του, εφόσον δεν έχουν πολύ παλιά συσκευή.
Το μεγάλο μειονέκτημα του λειτουργικού της Google είναι ότι δεν διατίθεται άμεσα στις συσκευές των άλλων εταιρειών.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλος χρόνος αναμονής, μέχρι να αποκτήσουν οι χρήστες επίσημα την τελευταία έκδοση για το εκάστοτε μοντέλο του κινητού τους.
iOS 10
Ήδη το iOS 10 είναι διαθέσιμο για κατέβασμα σε όλες τις συμβατές συσκευές της Apple.
Android 7.0 Nougat
Η Google φροντίζει πάντα οι πρώτες συσκευές που λαμβάνουν το νέο λειτουργικό να είναι οι συσκευές Nexus. Ωστόσο, το 2016 είναι το αποχαιρετιστήριο έτος για αυτήν την ονομασία.
Τη σκυτάλη παίρνουν πλέον τα δυο νέα κινητά Pixel της εταιρείας, που φυσικά θα διατίθενται με το Nougat.
Σύμφωνα με το xda-developers, οι συσκευές που θα λάβουν το Nougat είναι πολλές. Παραθέτουμε τις επιβεβαιωμένες αναβαθμίσεις στις πιο δημοφιλείς εταιρείες στη χώρα μας.
LG
- LG V20 – Είναι η πρώτη συσκευή άλλης εταιρείας που θα εμφανιστεί με το Android 7.0 Nougat
- Nexus 5X
- LG G5
- LG G4
Samsung
- Galaxy S7
- Galaxy S7 Edge
- Galaxy Note 5
- Galaxy S6
- Galaxy S6 Edge
- Galaxy S6 Edge Plus
HTC
- HTC 10
- HTC One A9
- HTC One M9
- HTC Nexus 9
SONY
- Xperia Z5
- Xperia Z5 Compact
- Xperia Z5 Premium
- Xperia Z4 tablet
Xiaomi
- Xiaomi Mi 5
- Μi 5s
- Mi 5s Plus
OnePlus
- OnePlus 3
- OnePlus 2
HUAWEI
- Huawei P9
Ετυμηγορία
Στη μάχη των λειτουργικών για κινητά, ο επικρατέστερος θα αναδειχθεί βάσει των προτιμήσεων και των αναγκών μας.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες, και τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι πιο κοντά σε χαρακτηριστικά το ένα με το άλλο, όσο ποτέ άλλοτε. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει σαφής νικητής.
Το Android Ν είναι προσαρμόσιμο και μπορούμε να το έχουμε σε φθηνότερες συσκευές. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε τα μεγάλα ποσά που απαιτούν οι συσκευές με το λειτουργικό της Apple.
Το iOS 10 έχει περισσότερες βελτιώσεις και είναι πιο θωρακισμένο έναντι των απειλών κακόβουλου λογισμικού. Επιπλέον, έχουμε λειτουργικό για κινητό που έχει σχεδιαστεί από την ίδια εταιρεία, με όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτό.
Εσείς ποιο θεωρείτε το καλύτερο λειτουργικό για κινητό?
Η σύγκριση για το καλύτερο λειτουργικό για κινητό είχε πλεονεκτήματα, μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς επίσης αδυναμίες και μειονεκτήματα. Εσείς ποιο θεωρείτε ως το πιο προηγμένο λειτουργικό για κινητό?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.