Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά είναι πλέον και μια εύκολη υπόθεση η εγκατάσταση της. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε μνήμη RAM μόνοι μας, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε κάποιον τεχνικό.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η αναβάθμιση στη μνήμη RAM
Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε – μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.
Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (Word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε “βαριά” προγράμματα, όπως π.χ. το Adobe Photoshop.
Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα. Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 16GB RAM με 69 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?
Βήμα 1 – Προσδιορίζω τι τύπο και πόση μνήμη RAM θα χρειαστώ
Ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειες μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή. Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει – και εμείς μαζί.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούμε το PC. Όπως είναι φυσικό, αφορά εμάς τους χρήστες και όχι ειδικά σχεδιασμένα συστήματα εργασίας όπου απαιτούνται 64GB μνήμης RAM και άνω.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.
Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι. Τα περισσότερα σύγχρονα PC χρησιμοποιούν μνήμη DDR4, αλλά ένα παλαιότερο σύστημα μπορεί να απαιτεί DDR3.
Έτσι, πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.
Όπως είναι φυσικό, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη, και να μετράμε Pin για να δούμε πόση μνήμη και τι τύπο έχουμε.
Στα Windows, απλά ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών με δεξί κλικ στην Έναρξη ή στη γραμμή εργασιών. Κατόπιν, από την ενότητα των επιδόσεων βλέπουμε αυτές τις πληροφορίες.
Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η αγορά περισσότερης μνήμης RAM από όση χρειαζόμαστε δεν θα μας αποφέρει κανένα όφελος απόδοσης. Στην πραγματικότητα χάνουμε χρήματα.
Επιπλέον, η υποστήριξη της μνήμης δεν είναι καθολική. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται η μητρική μας να βάζει κάποια όρια όσον αφορά την ταχύτητα ή τη χωρητικότητα. Επομένως, πρέπει να ελέγξουμε το εγχειρίδιο της μητρικής πριν αγοράσουμε μνήμη RAM.
Αν δεν το βρίσκουμε ή θέλουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, έτσι ώστε να κάνουμε με ασφάλεια την αγορά, μπορούμε να δούμε τον σχετικό οδηγό:
Αγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PCΗ αγορά μνήμης RAM μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως αρκετά διαφορετικά είδη RAM, τα οποία δεν είναι συμβατά μεταξύ τους….
Βήμα 2 – Κλείνω την τροφοδοσία και ανοίγω το PC
Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι για τους περισσότερους από εμάς η επέμβαση στο PC είναι μια απλή διαδικασία. Όμως, ίσως κάποιοι από εμάς δεν αισθανόμαστε άνετα να ανοίξουμε το κουτί. Ούτε να κάνουμε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή μας.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Ως εκ τούτου, αν νοιώθετε έτοιμοι για την επέμβαση στο PC, αναλαμβάνετε και το σύνολο της ευθύνης.
Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).
Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.
Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για πέντε δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.
Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).
Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι “κουμπώνει” συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.
Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.
Κάποιοι φορητοί που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληροι για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον καθαρισμό laptop. Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.
Βήμα 3 – Εντοπίζω τις θύρες για τη μνήμη RAM
Τοποθετούμε το κουτί του υπολογιστή μας στο πλάι, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στη μητρική όταν αφαιρέσουμε το πλαϊνό πλαίσιο.
Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ). Έτσι, δεν θα έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.
Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).
Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.
Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές, ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.
Βήμα 4 – Αφαιρώ τις παλιές μνήμες RAM
Εάν αντικαθιστούμε τη μνήμη RAM, πρέπει να αφαιρέσουμε τις παλιές μονάδες. Για να το κάνουμε αυτό, πιέζουμε προς τα κάτω, τα πλαστικά κλιπ που θα δούμε σε κάθε άκρο της μονάδας.
Με αυτή την ενέργεια, η μνήμη RAM θα βγει από την υποδοχή, επιτρέποντάς μας να τη σηκώσουμε τραβώντας την προς τα πάνω.
Βήμα 5α: Τοποθετώ τη μνήμη RAM (Desktop)
Κρατώντας τώρα τις νέες μνήμες, αρχικά φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Καλό είναι να κρατάμε τη μονάδα από τις επάνω ή τις πλευρικές άκρες.
Πριν συνεχίσουμε, πρέπει να αναφέρουμε τον λόγο που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel. Αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.
Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι. Έτσι, θα λειτουργήσουν σε Dual channel.
Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες.
Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν, πιθανώς αυτό να φταίει.
Έτσι, για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, μετακινούμε ξανά τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.
Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.
Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.
Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής. Επίσης, είναι αδύνατον το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.
Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.
Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλείστρα.
Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.
Βήμα 5β: Τοποθετώ τη μνήμη RAM (Laptop)
Η αλλαγή RAM σε laptop θέλει περισσότερη προσοχή καθώς στους φορητούς οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.
Αποσυνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας και αφαιρούμε την μπαταρία. Όπως αναφέραμε στην αρχή, κρατάμε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για πέντε δευτερόλεπτα. Εάν το laptop δεν έχει αφαιρούμενη μπαταρία, δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτή την ενέργεια.
Κατόπιν, πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του laptop, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ).
Όταν είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε την προηγούμενη μνήμη RAM, θα δούμε ότι συγκρατείται από ένα ζεύγος εύκαμπτου μετάλλου στα πλάγια. Προσέχουμε, λοιπόν, να μην την τραβήξουμε έξω με δύναμη.
Απλά σπρώχνουμε αυτά τα δύο μέταλλα μακριά από τη μονάδα προς τα έξω, και θα τα δούμε να κινούνται αυτόματα προς το μέρος μας.
Από εκεί και μετά, φέρνουμε την μνήμη RAM σε γωνία 45 μοιρών, και τότε είναι που θα την τραβήξουμε από την υποδοχή της. Σε αυτό σημείο θα δούμε ότι θα αφαιρεθεί πολύ εύκολα.
Στη συνέχεια, για να προστατεύσουμε τη νέα μονάδα μνήμης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε τις χρυσές ακίδες ή εξαρτήματα (τσιπ). Είναι καλύτερο να κρατάμε τη μονάδα από τις επάνω ή τις πλευρικές άκρες.
Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη πάλι με γωνία 45 μοιρών. Μετά, ασκούμε ομοιόμορφη πίεση και πιέζουμε σταθερά τη μονάδα προς τα μέσα.
Κατόπιν, πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να ακούσουμε ένα χαρακτηριστικό ήχο κουμπώματος, που προέρχεται από τα δύο εύκαμπτα μεταλλικά κλιπ συγκράτησης και στις δύο πλευρές της υποδοχής RAM.
Βήμα 6 – Η ώρα της αλήθειας
Τώρα, ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά. Καλό είναι να μην βιδώσουμε τον επιτραπέζιο υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά. Έτσι, αν κάτι δεν πήγε καλά, τουλάχιστον έχουμε γλυτώσει χρόνο και κόπο.
Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού, και πατάμε το power.
Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε την πρώτη οθόνη του BIOS. Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης
Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας τη Διαχείριση Εργασιών όπως που αναφέραμε στην αρχή του οδηγού.
Εφόσον όλα πήγαν καλά, κλείνουμε τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.
Troubleshooting – Αχρείαστο να ‘ναι
Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.
Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη. Ενδέχεται κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (π.χ. η κάρτα γραφικών).
Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε. Κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.
Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν.
Είναι εύκολο να αλλάξουμε την μνήμη RAM μόνοι μας?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την αναβάθμιση RAM, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.