Τα Windows και το Mac OS μετράνε πάνω από 30 χρόνια συνεχούς εξέλιξης στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων με γραφικό περιβάλλον. Αν αναρωτιέστε πώς ήταν τα Windows ή τo Mac OS στις πρώτες εκδόσεις τους, δείτε πώς μπορούμε να τρέξουμε παλιά λειτουργικά συστήματα από τον browser μας, χωρίς καμία εγκατάσταση.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί να θέλω να τρέξω παλιά λειτουργικά συστήματα
Ο βασικότερος λόγος για να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά λειτουργικά συστήματα, είναι γιατί πιθανόν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό πρόγραμμα που δεν τρέχει πλέον στα νέα λειτουργικά συστήματα.
Ωστόσο, οι online emulators που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν διάφορους περιορισμούς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες των λειτουργικών συστημάτων που θα τρέξουμε.
Για αυτούς που θέλουν να τρέξουν τα λειτουργικά συστήματα για συμβατότητα με παλιά προγράμματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αυθεντικό λογισμικό σε εικονική μηχανή.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που απλά νοσταλγούν κάποια απ' τα παλιά λειτουργικά συστήματα. Για όσους θέλουν να αναβιώσουν την εμπειρία χρήσης τους, οι online λύσεις που θα προτείνουμε είναι ιδανικές.
Επιπλέον, οι online emulators είναι πολύ χρήσιμοι για τους νεότερους που δεν πρόλαβαν να δουν τα παλιά λειτουργικά συστήματα από κοντά, και είναι περίεργοι για την εμφάνιση και τη λειτουργία τους.
Εκτός από λειτουργικά συστήματα βέβαια, μπορούμε να τρέξουμε και διάφορα προγράμματα online, χωρίς εγκατάσταση. Δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.
Τρέξτε Προγράμματα Χωρίς Εγκατάσταση Μέσω BrowserΠώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας προγράμματα χωρίς εγκατάσταση, οπουδήποτε; Δείτε τρεις δωρεάν υπηρεσίες με τις οποίες μπορούμε να τρέχουμε εκατοντάδες προγράμματα χωρίς εγκατάσταση,…
Τέλος, μπορεί να θέλουμε να τρέξουμε παλιά λειτουργικά συστήματα για εκπαιδευτικούς λόγους. Είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις για την εξέλιξη στους υπολογιστές, αλλά είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία το να δεις από κοντά πώς ακριβώς λειτουργούσαν.
Τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι μέχρι στιγμής τα Windows και το Mac OS. Και τα δύο ξεκίνησαν την πορεία τους τη δεκαετία του 80′, και μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει σημαντική εξέλιξη.
Windows
Τα Windows είναι πλέον το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Η ανάπτυξή τους ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν emulators για όλα τα παλιά λειτουργικά συστήματα που θα αναφέρουμε.
Windows 1.0
Η πρώτη ανεξάρτητη έκδοση των Windows κυκλοφόρησε το 1985 με την ονομασία Windows 1.0.
Ωστόσο δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα, έμοιαζε περισσότερο με ένα γραφικό περιβάλλον που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του MS-DOS.
Παρ' όλα αυτά, περιείχε την πρώτη έκδοση της σημερινής Ζωγραφικής, το Σημειωματάριο, και άλλα γνωστά προγράμματα.
Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορούμε να δούμε πώς ήταν τα πρώτα Windows που κυκλοφόρησαν. Πρόκειται για την έκδοση Windows 1.01.
Με διπλό κλικ μπορούμε να ανοίξουμε όποια απ' τις εφαρμογές του αρχικού μενού θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τα Windows 1.0 δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Με την έλευση των Windows 2.0 τον Δεκέμβριο του 1987, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε αρκετά, λόγω των νέων προγραμμάτων που περιείχαν, των γνωστών σε όλους μας Word και Excel.
Windows 3.0
Το 1990 έχουμε την εμφάνιση των Windows 3.0, με νέες δυνατότητες και βελτιωμένο multitasking, χάρη στην ενσωμάτωση της εικονικής μνήμης.
Τα Windows ήταν πλέον ένας σοβαρός ανταγωνιστής των υπολογιστών Macintosh.
Μπορείτε να τρέξετε τα Windows 3.0 από εδώ. Μπορεί να αργήσουν να φορτώσουν, αλλά δώστε τους λίγο χρόνο.
Μόλις ανοίξει το λειτουργικό, βλέπουμε τo φανερά βελτιωμένο γραφικό τους περιβάλλον, σε σύγκριση με τα Windows 1.0.
Η επόμενη εξέλιξη έγινε το 1992 με τα Windows 3.1, με σημαντικές βελτιώσεις από τα Windows 3.0, όπως η χρήση πολυμέσων.
Windows 95
Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν – όπως μαρτυράει και η ονομασία τους – το 1995. Το κωδικό τους όνομα ήταν “Chicago”, και είχαν πλέον σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα Windows 3.1, ειδικά όσον αφορά το γραφικό κομμάτι.
Η βασική τους διαφορά βρίσκεται στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής από 16-bit σε 32-bit.
Στον emulator με τα Windows 95 μπορούμε να περιηγηθούμε άνετα στους φακέλους, στον “Υπολογιστή μου”, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά με τις εφαρμογές.
Είναι τα πρώτα Windows που ενσωματώνουν πλέον την κλασική Έναρξη που υπάρχει μέχρι και σήμερα, σε παλαιότερη μορφή βέβαια.
Windows 98
Το 1998 φτάνουμε στα Windows 98, που οι περισσότεροι λογικά θα θυμάστε. Μία από τις μεγάλες διαφοροποιήσεις ήταν η αλλαγή από το σύστημα αρχείων FAT16, που υποστήριζε διαμερίσματα δίσκου μέχρι 2GB, στο Fat32, που υποστηρίζει μέχρι 16TB.
Μάλιστα, τα Windows 98 έρχονταν με μια εφαρμογή που μετέτρεπε το Fat16 σε FAT32 χωρίς απώλεια δεδομένων.
Εμφανισιακά μοιάζουν πολύ με τα Windows 95. Ακόμα και το λογότυπο στην αρχή είναι πανομοιότυπο, το μόνο που αλλάζει είναι το “5” με το “8”.
Και στον emulator των Windows 98 μπορούμε να περιηγηθούμε στους φακέλους, στον Πίνακα Ελέγχου, και μπορούμε να ανοίξουμε προγράμματα για να πάρουμε μια γεύση από την τότε εποχή.
Windows ME
Με την έλευση την νέας χιλιετίας έρχονται και τα Windows Millennium Edition, ή Windows ME για συντομία.
Ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα που βασίστηκε στο DOS, ενώ περιλάμβανε και την πρώτη έκδοση του γνωστού Windows Movie Maker.
Το συγκεκριμένο λειτουργικό δεν είχε την ανάλογη δημοτικότητα, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα σταθερότητας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ήταν το χειρότερο λειτουργικό της Microsoft, χειρότερο και από τα Windows Vista.
Τα Windows ME δεν έχουν κάτι το διαφορετικό, αλλά δεδομένου ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, μπορεί να μην τα έχετε δει ποτέ.
Windows XP
Τα Windows XP δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πολλοί τα χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα σε παλαιότερους υπολογιστές, παρότι έχει λήξει η επίσημη υποστήριξή τους.
Τα Windows XP “κράτησαν” περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα Windows έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, από το 2001 που έγινε η επίσημη κυκλοφορία, μέχρι το 2007 και την έλευση των Vista, τα γνωστά σε όλους “SVista” ή “VRista”.
Εδώ θα βρείτε τον emulator για τα Windows XP, τα Windows Vista, καθώς και άλλες παλαιότερες εκδόσεις.
Από τότε κυκλοφόρησαν άλλες τρεις εκδόσεις, τα Windows 7, 8, και 10, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Mac OS
Από την πλευρά της Apple, η ιστορία ξεκινάει το 1984, όπου κυκλοφόρησε ο πρώτος υπολογιστής Macintosh. Τα Macintosh ήταν τα αντίστοιχα σημερινά Mac της τότε εποχής.
Το λειτουργικό για τις αρχικές εκδόσεις των υπολογιστών Macintosh ονομαζόταν Macintosh System Software ή σκέτο System, και αργότερα μετονομάστηκε σε Mac OS.
Από το 1984 μέχρι το 1987, κυκλοφόρησαν τα System 1, 2, 3, και 4, τα οποία μπορούσαν να τρέχουν μόνο ένα πρόγραμμα τη φορά.
Η πρώτη σημαντική εξέλιξη έγινε το 1987, με την κυκλοφορία του System 5, το οποίο υποστήριζε την εκτέλεση πολλαπλών προγραμμάτων.
Ακολούθησε το System 6 το 1988, το οποίο ήταν πλέον ένα πλήρως ολοκληρωμένο και σταθερό λογισμικό, που χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια.
Mac OS System 7
Το 1991 έχουμε την εμφάνιση του System 7, που συμπεριλάμβανε νέες εφαρμογές, μεγαλύτερη σταθερότητα, και πολλά καινούργια χαρακτηριστικά.
Μπορούμε να δούμε την αρχική του μορφή σε αυτόν τον emulator. Στην αρχή θα φαίνεται ότι δε φορτώνει, αλλά αν αφήσουμε τη σελίδα ανοιχτή για λίγη ώρα, θα πάρει μπρος.
Στην τελευταία του αναβάθμιση (Mac OS 7.6), εγκαταλείφθηκε εντελώς το όνομα “System”. Με το λειτουργικό Mac OS 7.6 έχουμε την απαρχή της σημερινής ονομασίας Mac OS.
Mac OS 8
Το Mac OS 8 κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά, το 1997.
Στην αρχή είχε προγραμματιστεί ως αναβάθμιση του Mac OS 7.6, με την ονομασία Mac OS 7.7, σε μια εποχή που η Apple αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες. Ήταν η περίοδος που είχαν διώξει τον Steve Jobs, και η εταιρεία βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.
Πριν την κυκλοφορία του μετονομάστηκε σε Mac OS 8 για διάφορους νομικούς λόγους.
Εδώ είναι ένας emulator για την έκδοση Mac OS 8.6.
Mac OS 9
Το 1999 βγήκε το Mac OS 9, το οποίο ήταν κυρίως μία πιο σταθερή έκδοση του Mac OS 8.
Όπως βλέπουμε και στον emulator με Mac OS 9.2, δεν έχουν σημαντικές διαφορές.
Mac OS 10
Το Mac OS 10, ή αλλιώς Mac OS X, κυκλοφόρησε επισήμως το 2001, με κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει απ' το 1999.
Από τότε μέχρι και σήμερα, όλες οι επόμενες εκδόσεις – που δεν είναι και λίγες – αναφέρονται ως Mac OS X ή απλά OS X, ακολουθούμενο από την έκδοση του λειτουργικού και την κωδική ονομασία του.
Έτσι έχουμε 13 εκδόσεις από το Mac OS X 10.0 (Cheetah) μέχρι το Mac OS X 10.11 (El Capitan).
To El Capitan είναι και η τελευταία έκδοση που έχει το όνομα Mac OS X. Η επερχόμενη έκδοση Sierra, που βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση από την 1/8/16, θα ονομάζεται πλέον macOS.
Εδώ βλέπουμε την έκδοση 10.2 (Jaguar) που κυκλοφόρησε το 2002 με εμφανώς βελτιωμένα χαρακτηριστικά από τους προκατόχους του.
Επιπλέον, σε αυτόν τον emulator θα βρούμε την έκδοση 10.4 (Tiger), που βγήκε το 2005.
AmigaOS
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ο υπολογιστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '80 δεν έτρεχε ούτε Mac OS, ούτε Windows.
Πρόκειται για τους υπολογιστές Amiga 500 – ή A500 – που ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με υποστήριξη πολυμέσων από την Commodore.
Κυκλοφόρησε το 1987 και έτρεχε το λειτουργικό AmigaOS, μια αναπαράσταση του οποίου μπορούμε να βρούμε σε αυτόν τον emulator.
Εσείς έχετε νοσταλγήσει παλιά λειτουργικά συστήματα;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η σημερινή επεξεργαστική ισχύς επιτρέπει να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Εσείς γνωρίσατε για πρώτη φορά παλιά λειτουργικά συστήματα μέσω των παραπάνω emulator; Θυμηθήκατε τα νιάτα σας; Γράψτε μας στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες, που αφορούν παλιά λειτουργικά συστήματα.