Τα δεδομένα στον υπολογιστή μας μπορούν να χαθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες τους οποίους είναι αδύνατο να ελέγξουμε. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών μας αρχείων σε τουλάχιστον δύο επιπλέον μέσα. Δείτε πώς να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με όλες τις μεθόδους.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η σημασία των αντιγράφων ασφαλείας
Στη σημερινή εποχή, που οι υπολογιστές έχουν γίνει αναντικατάστατο εργαλείο σε πολλούς τομείς της ζωής μας, παράγουμε και αποθηκεύουμε όλο και περισσότερα αρχεία. Μια πιθανή απώλεια ενός μεγάλου μέρους ή όλων των δεδομένων μας μπορεί να αποτελέσει καταστροφικό γεγονός.
Ποιοι παράγοντες απειλούν τα δεδομένα μας;
Μία απώλεια δεδομένων μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να το περιμένουμε. Ενώ υπάρχουν μέθοδοι για την ανάκτηση δεδομένων, συχνά το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν δεν έχουμε ήδη κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας, το πιθανότερο είναι να χάσουμε οριστικά τα δεδομένα μας.
Χωρίς να θέλουμε να γινόμαστε υπερβολικοί, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια δεδομένων, και την αντίστοιχη σημασία των αντιγράφων ασφαλείας.
- Καταστροφή του υπολογιστή από φυσικά αίτια
Σε περίπτωση που από την καταστροφή του υπολογιστή επηρεαστεί και ο σκληρός δίσκος, η απώλεια των δεδομένων είναι σχεδόν σίγουρη.
Ειδικά οι φορητοί υπολογιστές, τους οποίους προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καταστροφής λόγω της συνεχούς μεταφοράς τους.
- Μόλυνση από ιό ή άλλου τύπου Malware
Διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού είναι ικανοί να διαγράψουν ή να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία μας. Τα πιο επικίνδυνα malware είναι τα λεγόμενα Ransomware, που έγιναν γνωστά με το CryptoLocker και σήμερα κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές μορφές.
Τα Ransomware κρυπτογραφούν τα αρχεία μας με πανίσχυρη κρυπτογράφηση δεδομένων που είναι πρακτικά αδύνατον να σπάσει, και χάνουμε κάθε πρόσβαση στα αρχεία.
Οι δημιουργοί του Ransomware ζητούν χρηματικά ποσά ως αντάλλαγμα για να μας αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα. Και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως θα το κάνουν αν τους δώσουμε τα χρήματα μας.
- Αστοχία σκληρού δίσκου
Όλοι οι σκληροί δίσκοι έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και είναι σίγουρο πως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρήσης θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτήσουμε τα δεδομένα. Η μόνη λύση θα ήταν η επαγγελματική ανάκτηση δεδομένων, η οποία έχει τεράστιο κόστος και χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.
- Κλοπή υπολογιστή
Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι πολύτιμα αντικείμενα, λόγω της υψηλής τιμής τους, και αποτελούν συχνά στόχο ληστών. Δυστυχώς, μαζί με τον υπολογιστή μας, χάνουμε οριστικά και όλα μας τα δεδομένα.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβούν στον οποιονδήποτε από εμάς, σε ανύποπτο χρόνο. Επομένως, η συστηματική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα απώλειας δεδομένων.
Η διαδικασία αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας, η αλλιώς Backup, είναι σημαντικό να γίνεται από χρήστες οποιουδήποτε τύπου ή μάρκας υπολογιστή. Στο παρόν άρθρο, όμως, θα εστιάσουμε μόνο στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac.
Ποια αρχεία χρειάζονται προστασία;
Όλοι έχουμε στον υπολογιστή μας σημαντικά αρχεία, που έχουμε επενδύσει σε κόπο, χρόνο, ίσως και χρήματα για να συγκεντρώσουμε. Ορισμένα αρχεία, μάλιστα, μπορεί να είναι αναντικατάστατα, και κατ' επέκταση ανεκτίμητα. Τέτοιου είδους αρχεία είναι:
- Προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο που αποτελούν αναμνήσεις από στιγμές της ζωής μας
- Αρχεία που σχετίζονται με το επάγγελμα μας στα οποία έχουμε αφιερώσει πολλές ώρες δουλειάς
- Τα οικονομικά μας στοιχεία ή άλλα σημαντικά έγγραφα
Συνήθως αυτού του τύπου τα αρχεία έχουν σχετικά μικρό συνολικό όγκο, και είναι πιο εύκολο να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας σε μέσα αποθήκευσης με περιορισμούς, όπως πχ οι υπηρεσίες Cloud.
Βέβαια, ορισμένοι χρήστες έχουν εκτεταμένες συλλογές από εικόνες, μουσική, και ταινίες, για τις οποίες έχουν επενδύσει ενδεχομένως χρόνια για να τις συγκεντρώσουν. Για αντίγραφα ασφαλείας τέτοιων συλλογών, θα χρειαστούν μέθοδοι με μεγάλη χωρητικότητα, όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.
Μέθοδοι για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac
Όπως είδαμε στη δημοσίευση για την ασφάλεια δεδομένων, τα σημαντικά δεδομένα που δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε πρέπει να τα έχουμε αποθηκευμένα ανά πάσα στιγμή σε τρία διαφορετικά μέσα.
Μία μέθοδος για αντίγραφα ασφαλείας δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να συνδυάσουμε τουλάχιστον δύο ή περισσότερες μεθόδους, ανάλογα με τη σημασία των αρχείων.
Αντίγραφα ασφαλείας σε εξωτερικό δίσκο
Η αντιγραφή σε εξωτερικό δίσκο αποτελεί την πιο εύκολη και πιο οικονομική λύση για την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς οι τιμές των δίσκων συνεχώς πέφτουν ενώ η χωρητικότητα τους αυξάνεται.
Απλά αντίγραφα με το Time Machine
Ένα από τα πιο απλά και χρήσιμα εργαλεία για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, είναι το Time Machine της Apple.
Το Time Machine δημιουργεί εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, όλων των περιεχομένων του συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, της μουσικής, των εγγράφων και των προγραμμάτων σε έναν εξωτερικό δίσκο. Αν θέλουμε, έχουμε τη δυνατότητα να εξαιρέσουμε αρχεία ή φακέλους από το αντίγραφο.
Μετά από την ενεργοποίηση του, και τη δημιουργία του πρώτου αντιγράφου ασφαλείας, η εφαρμογή κρατάει αυτόματα αντίγραφα ανά μία ώρα, ανά ημέρα, και ανά εβδομάδα, μέχρι να εξαντληθεί ο ελεύθερος χώρος. Όταν ο χώρος εξαντληθεί, αρχίζει να διαγράφει τα παλαιότερα αντίγραφα ασφαλείας.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι πως μπορούμε να εξερευνήσουμε τα αρχεία που υπήρχαν στο παρελθόν στον υπολογιστή μας, και να ανακτήσουμε όσα επιθυμούμε χωρίς να χρειάζεται να επαναφέρουμε όλο το Backup.
Πλήρη αντίγραφα δίσκου
Αν επιθυμούμε περισσότερες επιλογές και περισσότερο έλεγχο από αυτόν που μας δίνει το Time Machine, μπορούμε να βρούμε διάφορα ακόμη εργαλεία τα οποία όμως έχουν και το χρηματικό τους αντίτιμο.
Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, που απουσιάζει από το Time Machine, είναι η δημιουργία πλήρους αντιγράφου δίσκου εκκίνησης. Αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να την αποκτήσουμε με τα προγράμματα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με SuperDuper
Το SuperDuper! είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολύ εύκολα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, με τη μορφή των κλώνων δίσκου.
Η επί πληρωμή έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει το Smart Update, με το οποίο μπορούμε να ενημερώνουμε με νέα αρχεία τα αντίγραφα δίσκου που έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Επιπλέον, παρέχει δυνατότητα προγραμματισμένων αντιγράφων, διαφορετικούς βαθμούς συμπίεσης, και Sandbox Clones.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με Carbon Copy Cloner
To Carbon Copy Cloner είναι και αυτό ένα πρόγραμμα που δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, και έχει παρόμοιες δυνατότητες με το SuperDuper!.
Μια βασική διαφορά τους είναι πως το Carbon Copy Cloner δεν διαθέτει δωρεάν έκδοση. Επίσης περιλαμβάνει πιο προχωρημένες δυνατότητες όπως κρυπτογράφηση των αντιγράφων ασφαλείας, και αποθήκευση παλαιότερων εκδόσεων των αρχείων.
Αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο
Στην εποχή μας, τα αντίγραφα ασφάλειας στο διαδίκτυο (Cloud Storage) αποτελούν τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο αποθήκευσης αρχείων.
Όταν αποθηκεύουμε δεδομένα στο “σύννεφο”, αυτά μεταφέρονται σε servers τρίτων εταιριών, που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συνήθως με ισχυρή κρυπτογράφηση για να μην είναι προσβάσιμα από τον καθένα.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με ICloud
To iCloud είναι μία δωρεάν υπηρεσία της Apple για αντίγραφα ασφαλείας σε Mac. Δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε δεδομένα εφαρμογών, διάφορους τύπους αρχείων, και να τα συγχρονίζουμε στις συσκευές μας.
Τα πρώτα 5GB χώρου αποθήκευσης δίνονται δωρεάν και αν θέλουμε μπορούμε να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε χώρο μέχρι και 1TB.
Πιο συγκεκριμένα, στο iCloud μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να συγχρονίσουμε μεταξύ των συσκευών μας τα εξής:
- Τα email, τις επαφές, τα ημερολόγια, τις σημειώσεις και τις υπομνήσεις μεταξύ των προεγκατεστημένων εφαρμογών της Apple για αυτές τις λειτουργίες
- Τις φωτογραφίες και τα βίντεο μας που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της προεγκατεστημένης εφαρμογής “φωτογραφίες”
- Τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί μέσω των εφαρμογών pages, numbers και keynote, προσφέροντας ταυτόχρονα διαδικτυακές εκδόσεις αυτών των εφαρμογών
- Τους σελιδοδείκτες, τις λίστες ανάγνωσης και τις καρτέλες που έχουμε ανοιχτές σε άλλες συσκευές Apple
- Οποιονδήποτε άλλο τύπο αρχείου μέσω του εικονικού δίσκου iCloud (iCloud drive) ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο iCloud.
- Τα συνθηματικά, τους κωδικούς πρόσβασης και τα στοιχεία πιστωτικών καρτών μέσω της κλειδοθήκης (keychain)
Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα επεξεργαστούμε μέσω του iCloud.com σε οποιονδήποτε υποστηριζόμενο browser. Πρόσβαση επίσης έχουμε από υπολογιστή Mac στον φάκελο με όνομα iCloud, και σε iOS μέσω της προεγκατεστημένης εφαρμογής iCloud.
Μία ακόμα πολύ σημαντική δυνατότητα που προσφέρει η εφαρμογή είναι η εύρεση της τοποθεσίας μιας χαμένης συσκευής Apple.
Αν και το iCloud έχει αρκετές ομοιότητες με τις εφαρμογές που θα αναφέρουμε παρακάτω, είναι μια πολύ καλή λύση για χρήστες που δουλεύουν με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της Apple και έχουν στην κατοχή τους παραπάνω από μια συσκευές της Apple.
Άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες
Υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες Cloud Backup με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac. Εμείς όμως, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις δημοφιλέστερες από αυτές.
Άλλωστε, εκτός από τον δωρεάν διαθέσιμο χώρο που προσφέρουν, οι διαφορές τους είναι μικρές, και έτσι η επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με Dropbox
Αν και προσφέρει μόνο 2GB δωρεάν, το Dropbox φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή για αποθήκευση στο διαδίκτυο και για διαμοιρασμό αρχείων.
Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη στην εγκατάσταση, και έχει καλές επιδόσεις σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον δωρεάν χώρο αποθήκευσης προωθώντας με πρόσκληση την υπηρεσία σε φίλους.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με Google Drive
Μια ακόμη δημοφιλής υπηρεσία, το Google Drive προσφέρει 15GB δωρεάν, τα οποία δικαιούμαστε έχοντας οποιουδήποτε είδους λογαριασμό στη Google, όπως ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail.
Εκτός από χώρο αποθήκευσης, το Google Drive περιλαμβάνει δωρεάν διαδικτυακές εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου (Google Docs), λογιστικών φύλλων (Google Sheet) και παρουσιάσεων (Google Slides). Επίσης συνεργάζεται με το Gmail για την αποστολή μεγάλου μεγέθους συνημμένων, και με το Google Photos για δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας των φωτογραφιών μας.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με OneDrive
Το OneDrive, που ορισμένοι ίσως το θυμούνται ως “Sky Drive”, προσφέρει δωρεάν χώρο 5GB αφού περιορίστηκε πρόσφατα από τα 15GB που έδινε.
Όπως και το Google drive, και αυτή η υπηρεσία προσφέρει δωρεάν διαδικτυακές εφαρμογές, το Word online, το Excel online και το PowerPoint online, που είναι απλοποιημένες εκδόσεις των αντίστοιχων εφαρμογών του Microsoft Office.
Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε εύκολα αυτές τις υπηρεσίες μπορούμε να μελετήσουμε τον παρακάτω πίνακα ο οποίος επισημαίνει τις βασικές διαφορές τους
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με GoodSync
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, αλλά δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να πληρώσουμε για κάποια αναβαθμισμένη έκδοση των παραπάνω υπηρεσιών, υπάρχει μια έξυπνη και δωρεάν λύση.
Η εφαρμογή GoodSync μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τον δωρεάν χώρο που προσφέρει κάθε μια υπηρεσία, και να τον χρησιμοποιήσουμε σαν έναν ενιαίο χώρο για όλα μας τα αρχεία.
Υπηρεσίες παροχής απεριόριστου χώρου
Καμιά φορά, ακόμα και τα 10TB ή 100TB δεν είναι αρκετά. Οι παρακάτω υπηρεσίες παρέχουν θεωρητικά απεριόριστο χώρο για τα αντίγραφα ασφαλείας μας.
Αντίγραφα ασφαλείας σε με Mac με το BackBlaze
Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες αν και ανήκουν στην κατηγορία των υπηρεσιών αντιγράφων ασφαλείας στο διαδίκτυο προσφέρουν κάποιες ιδιαίτερες παροχές. Μια από αυτές της υπηρεσίες είναι το BackBlaze.
Αυτή η υπηρεσία είναι αρκετά δημοφιλής για αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, καθώς είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση και δουλεύει στο παρασκήνιο χωρίς να απαιτεί επιπλέον δουλειά από εμάς.
Προσφέρει απεριόριστο επί πληρωμή χώρο και δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων του υπολογιστή του χρήστη όπως φωτογραφίες, έγγραφα, μουσική κτλ.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με CrashPlan
Στην ίδια κατηγορία με τις υπηρεσίες απεριόριστου χώρου αποθήκευσης εντάσσεται και το CrashPlan, το οποίο σε σχέση με το BackBlaze προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερες ρυθμίσεις.
Επίσης σε αντίθεση με το προηγούμενο, κρατάει για απεριόριστο χρόνο αποθηκευμένα τα αρχεία που έχουμε ανεβάσει στην υπηρεσία στο παρελθόν και ίσως έχουμε διαγράψει από τον υπολογιστή μας.
Ποια μέθοδο να επιλέξω;
Όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac. Η κάθε μία από αυτές τις λύσεις έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και ανταποκρίνεται καλύτερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Για να επιλέξουμε τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους εξής παράγοντες:
- Πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε.
- Πόσο μεγάλο όγκο δεδομένων χρειάζεται να αποθηκεύσουμε.
- Με τι ταχύτητα θέλουμε να αποθηκεύονται τα δεδομένα.
- Πόσο εύκολη πρόσβαση χρειάζεται να έχουμε σε αυτά.
Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς, ακόμη και σε περίπτωση που συμβεί κάποια φυσική καταστροφή στον χώρο που φυλάμε τον σκληρό μας δίσκο, θα πρέπει να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.
Στη συνέχεια ακολουθούν βήμα προς βήμα οδηγοί από κάποιες δωρεάν υπηρεσίες που παρουσιάσαμε νωρίτερα, από όλες τις κατηγορίες. Σκοπός είναι η σύνθεση ενός πλήρους οδηγού για να μπορούν οι αναγνώστες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας σε Mac.
Πως δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac συνδυάζοντας δωρεάν μεθόδους
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με Time Machine
Σε αυτό το σημείο του οδηγού θα δείξουμε τη δημοφιλέστερη και ευκολότερη μέθοδο για αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, σε εξωτερικό δίσκο.
Έλεγχος και διαμόρφωση του δίσκου
Αρχικά πρέπει να σιγουρευτούμε πως ο δίσκος μας είναι διαμορφωμένος με κατάλληλο τρόπο ώστε να υποστηρίζεται από το Time Machine.
Συνδέουμε τον δίσκο μας, πατάμε ctrl κλικ και επιλέγουμε “πληροφορίες”…
…και ελέγχουμε αν ο δίσκος έχει μορφή Mac OS Extended.
Αν ο δίσκος δεν έχει μορφή Mac OS Extended, θα πρέπει να τον διαμορφώσουμε εμείς μέσω της εφαρμογής “βοήθημα δίσκων“(Disk Utility).
Για να ανοίξουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ στο spotlight, ή το ανοίγουμε με Command + Enter…
…και πληκτρολογούμε το όνομα.
Θα βρούμε επίσης το βοήθημα δίσκων στις εφαρμογές μας, στον φάκελο με όνομα “Άλλα”.
Στην πλευρική στήλη επιλέγουμε τον εξωτερικό δίσκο που θέλουμε να διαμορφώσουμε, και πατάμε το κουμπί “σβήσιμο”.
Δίνουμε ένα νέο όνομα στον δίσκο πχ Time Machine, και επιλέγουμε μορφή OS X Extended και σχήμα GUID. Όταν επιλέξουμε τις σωστές ρυθμίσεις πατάμε στο κουμπί “σβήσιμο”…
…και όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα εμφανιστεί το σχετικό μήνυμα.
Ενεργοποίηση του Time Machine
Όταν τοποθετήσουμε τον εξωτερικό δίσκο στον υπολογιστή μας, αυτόματα θα εμφανιστεί ένα παράθυρο το οποίο θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον δίσκο για να δημιουργήσουμε αντίγραφο ασφαλείας με το Time Machine.
Διαφορετικά, για να ανοίξουμε την εφαρμογή πληκτρολογούμε το όνομα της στο spotlight…
…ή πατάμε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο στις προτιμήσεις συστήματος.
Έχοντας ανοίξει το Time Machine, κάνουμε κλικ στο κουμπί “επιλογή δίσκου”…
…και επιλέγουμε τον δίσκο στον οποίο θέλουμε να αποθηκεύονται τα αντίγραφα ασφαλείας.
Αν θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιους φακέλους από το αντίγραφο ασφαλείας πατάμε “επιλογές” και επιλέγουμε τις εξαιρέσεις πατώντας το κουμπί “+”.
Όταν η διαδικασία ξεκινήσει, το κουμπί θα βρίσκεται στη θέση “ναι”. Το πρώτο αντίγραφο ασφαλείας συνήθως διαρκεί πολλή ώρα, ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων.
Επαναφορά αρχείων με Time Machine
Για να επαναφέρουμε ένα αρχείο από κάποιο παλιό αντίγραφο ασφαλείας, πατάμε στο εικονίδιο του Time Machine που βρίσκεται στη γραμμή εργασιών και μετά στην επιλογή “είσοδος στο Time Machine”
Μέσα από το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής μπορούμε να βρούμε το αρχείο που επιθυμούμε και να το ανακτήσουμε επιλέγοντας το και έπειτα πατώντας το κουμπί “επαναφορά”. Για να μετακινηθούμε σε παλαιότερα αντίγραφα ασφαλείας, χρησιμοποιούμε είτε τα βελάκια, είτε το χρονοδιάγραμμα δεξιά από το παράθυρο.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με iCloud (προαιρετικό)
Αυτό το βήμα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που:
- Δουλεύουν με τουλάχιστον μία από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της Apple (Pages, Numbers, Keynote, iPhoto, Mail, Calendar, Reminders, Notes).
- Έχουν στην κατοχή τους επιπλέον συσκευές Apple (iMac, MacBook, iPad, iPhone).
Η ενεργοποίηση του iCloud είναι πολύ απλή και σύντομη διαδικασία. Για να μας εμφανιστούν οι ρυθμίσεις συστήματος, πατάμε στο κουμπί με το σήμα της Apple που βρίσκεται πάνω αριστερά στην οθόνη του υπολογιστή μας, και επιλέγουμε “προτιμήσεις συστήματος”…
…στη συνέχεια πατάμε στο εικονίδιο “iCloud”…
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας στην Apple…
…και στη συνέχεια επιλέγουμε τα δύο κουτάκια και πατάμε επόμενο…
Σε αυτό το παράθυρο επιλέγουμε οτιδήποτε θέλουμε να αποθηκεύεται στο iCloud και να το μοιραζόμαστε μεταξύ των συσκευών μας Apple. Σε κάποιες εφαρμογές μας δίνονται επιπλέον ρυθμίσεις στις οποίες έχουμε πρόσβαση από τα κουμπιά “επιλογές”.
Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να μπερδεύει κάποιος το iCloud με το iCloud Drive. To iCloud Drive είναι ένας εικονικός δίσκος μέσα στο iCloud, που στην πράξη λειτουργεί σαν φάκελος στον οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε οτιδήποτε αρχεία θέλουμε.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνολικός χώρος που μας προσφέρεται δωρεάν μαζί με το iCloud Drive είναι 5GB, τα οποία θα γεμίσουν αν αρχίσουμε να φορτώνουμε αρχεία χωρίς μέτρο.
Τέλος, έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας μέσω διαδικτυακών εφαρμογών που χρησιμοποιούμε μέσα από τον περιηγητή μας επισκεπτόμενοι στην σελίδα iCloud.com, αφού πρώτα συνδεθούμε με το λογαριασμό μας.
Πρέπει να τονίσουμε πως με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατό να φτιάξουμε πλήρη αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το iCloud συνδυαστικά με κάποια άλλη μέθοδο.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με GoodSync
Πριν ξεκινήσουμε τον συνδυασμό του δωρεάν χώρου με το GoodSync, θα πρέπει να έχουμε φτιάξει λογαριασμό σε κάθε μια από τις τρεις υπηρεσίες.:
Αν έχουμε ήδη ένα λογαριασμό Gmail ή Hotmail/Outlook.com, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία για το Google Drive και το OneDrive αντίστοιχα.
Για να κατεβάσουμε το GoodSync επισκεπτόμαστε την επίσημη ιστοσελίδα και πατάμε στο πράσινο κουμπί που γράφει “Download GoodSync Free”
Ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε στην επιλογή “Do not setup GoodSync connect”. To GoodSync connect είναι μια λειτουργία που επιτρέπει τον συγχρονισμό δύο υπολογιστών, κάτι το οποίο όμως δεν θα δείξουμε σε αυτόν τον οδηγό.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “create new job”…
…και δίνουμε ένα σχετικό όνομα στο “έργο” και γεμίζουμε την επιλογή backup. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το Google Drive.
Παρατηρούμε πως υπάρχουν δύο επιλογές με ένα εικονίδιο φακέλου που γράφουν “please select folder”. Η αριστερή επιλογή αναφέρεται στην “πηγή” του αντιγράφου, και η δεξιά στον προορισμό στον οποίο θα δημιουργηθεί το αντίγραφο.
Αρχικά επιλέγουμε το αριστερό κουμπί “Please, select folder”…
…επιλέγουμε τον φάκελο του οποίου θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίγραφο και πατάμε “choose”.
Έχοντας ολοκληρώσει την επιλογή της πηγής, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Please, select folder” που βρίσκεται στα δεξιά…
…και από τη λίστα με τις υπηρεσίες επιλέγουμε το Google Drive. Στο πεδίο με την περιγραφή “χρήστης” εισάγουμε το email του λογαριασμού μας και πατάμε “connect”.
Θα ανοίξει ένα παράθυρο στον browser μας, το οποίο θα μας ζητήσει να επιτρέψουμε την πρόσβαση του GoodSync στον λογαριασμό μας Google Drive. Πατάμε αποδοχή…
Το παρακάτω μήνυμα θα μας επιβεβαιώσει πως η πρόσβαση επετράπη…
Επιστρέφουμε πίσω στην εφαρμογή και πατάμε το κουμπί “ανάλυση”…
…και τέλος, το κουμπί “συγχρονισμός”, ώστε να αρχίσει να γίνεται η αποθήκευση των αρχείων στο Google Drive.
Όταν η αντιγραφή ολοκληρωθεί, θα λάβουμε το παρακάτω μήνυμα
Να σημειωθεί πως σε κάθε σύνδεση στο Internet, ADSL ή VDSL, η ταχύτητα αποστολής δεδομένων είναι πολύ χαμηλότερη από την ταχύτητα λήψης.
Μια μέση προς καλή ADSL που κατεβάζει με 1.5MB/s ή 2MB/s, στην καλύτερη περίπτωση θα ανεβάζει με 100KB/s. Αυτό σημαίνει πως ένα αρχείο των 10 Megabyte μπορούμε να το κατεβάσουμε σε πέντε-δέκα δευτερόλεπτα, όμως για να το ανεβάσουμε στο Google Drive θα χρειαστούν σχεδόν δύο λεπτά.
Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το Dropbox και το OneDrive, ώστε να δημιουργήσουμε αντίγραφο ασφαλείας των υπόλοιπων φακέλων που θέλουμε.
Η δωρεάν εφαρμογή έχει κάποιους περιορισμούς όπως θα δούμε στον παρακάτω πίνακα. Οι βασικοί περιορισμοί είναι:
- Δεν μπορούμε να έχουμε πάνω από 100 αρχεία σε κάθε “έργο” και
- Δεν μπορούμε να φτιάξουμε πάνω από 3 “έργα”.
Αν είμαστε ευχαριστημένοι και θέλουμε να αποκτήσουμε όλες τις λειτουργίες του προγράμματος, μπορούμε να αγοράσουμε την έκδοση Pro για Mac
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το GoodSync θα βρείτε στον οδηγό μας:
Backup στο Internet σε Πολλαπλά Cloud Για Απόλυτη ΑσφάλειαΗ προστασία των δεδομένων μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, είτε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για εργασία, είτε για ψυχαγωγία. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν Gigabyte για…
Πάρα το γεγονός ότι είναι ένας οδηγός για Windows, δεν έχει σημαντικές διαφορές από την έκδοση Mac.
Αντίγραφα ασφαλείας σε Mac με SuperDuper!
Για να δημιουργήσουμε πλήρη αντίγραφα ασφαλείας σε Mac (κλώνο δίσκου), πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας έναν εξωτερικό δίσκο μεγαλύτερο η ίσο με τον πρώτο.
Επίσης θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος σε μορφή Mac OS Extended (HFS+) και σε σχήμα GUID. Για να διαμορφώσουμε τον δίσκο με αυτά τα χαρακτηριστικά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτή της παραγράφου 3.1.1.
Για να κατεβάσουμε την εφαρμογή επισκεπτόμαστε τη σελίδα του SuperDuper!…
…και πατάμε στο “free trial now”.
Ανοίγουμε το αρχείο που κατεβάσαμε, πατάμε διπλό κλικ στο εικονίδιο για να αρχίσει η εγκατάσταση…
…και τέλος επιλέγουμε “install in “applications” ”
Ξεκινώντας τη διαδικασία, στο αριστερό μενού επιλέγουμε τον δίσκο που θέλουμε να αντιγράψουμε…
…και στο δεξί μενού τον δίσκο προορισμού…
Στο μενού “using” από κάτω επιλέγουμε “backup – all files” και όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε “copy now”.
Η διαδικασία αντιγραφής θα διαρκέσει πολύ χρόνο.
Όταν ολοκληρωθεί η αντιγραφή, θα έχουμε ένα πλήρες αντίγραφο του δίσκου μας, από το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε απευθείας εκκίνηση (έχοντας όλα μας τα αρχεία, προγράμματα κτλ.) αν καταστραφεί ο εσωτερικός δίσκος.
Οι παραπάνω υπηρεσίες που παρουσιάσαμε είναι μερικές από τις πιο αξιόπιστες και οικονομικές για αντίγραφα ασφαλείας σε Mac ώστε να είμαστε ήσυχοι πως δεν θα χάσουμε τα αρχεία μας.
Χρησιμοποιείτε κάποια άλλη μέθοδο για να αποθηκεύσετε αντίγραφα ασφαλείας σε Mac;
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο πρόγραμμα ή υπηρεσία για αντίγραφα ασφαλείας σε Mac, γράψτε μας σχετικά με αυτό στα σχόλια.