Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Mac OS X » Εγκατάσταση Windows σε Mac, σε Dual Boot με το Mac OS X

Εγκατάσταση Windows σε Mac, σε Dual Boot με το Mac OS X

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μία από τις μεγαλύτερες κόντρες στον χώρο των υπολογιστών είναι αυτή του PC vs Mac. Το πιο βασικό πλεονέκτημα των PC, είναι το μεγάλο εύρος λογισμικού που υποστηρίζουν. Αυτό το πλεονέκτημα όμως μπορούν να το αποκτήσουν και οι χρήστες OS X, κάνοντας εγκατάσταση Windows σε Mac ταυτόχρονα με το δικό τους λειτουργικό.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η μέθοδος αυτή θα λειτουργήσει για την εγκατάσταση οποιασδήποτε έκδοσης των Windows σε Mac.

Γιατί μπορεί να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε Windows σε Mac

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν χρήστη στην ανάγκη να τρέξει λειτουργικό των Windows σε Mac.

Κάποιες συνηθισμένες περιπτώσεις είναι οι εξής:

Περίπτωση 1: Μπορεί να είναι χρήστης Windows που πρόσφατα αγόρασε υπολογιστή Mac και χρειάζεται και τα δύο λειτουργικά στον υπολογιστή του μέχρι να συνηθίσει το περιβάλλον Mac.

Διαφορές Windows με Mac OS, Γενικά και στη Χρήση 04 Διαφορές Windows με Mac OS, Γενικά και στη Χρήση 03

Περίπτωση 2: Κάποιος που χρησιμοποιεί Μac, αλλά χρειάζεται να τρέξει κάποια εφαρμογή η οποία υπάρχει μόνο σε έκδοση για Windows. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το 3d Studio Max και το Revit, εφαρμογές ιδιαίτερα χρήσιμες για σχεδιαστές.

Περίπτωση 3: Κάποιος χρήστης Mac ο οποίος θέλει να παίζει παιχνίδια τα οποία είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για Windows. Αυτός είναι πιθανώς ο πιο συνηθισμένος λόγος για την εγκατάσταση Windows σε Mac, με δεδομένο το ποσοστό των χρηστών που ασχολούνται με το gaming.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E1

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί γιατί ένας χρήστης που του είναι απαραίτητα τα Windows να αγοράσει Mac και να μπει σε όλο αυτόν τον κόπο;

Αυτό το άρθρο δεν έχει στόχο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Συζητήσεις αυτού του τύπου καταλήγουν συνήθως σε διαφωνίες για το ποιο από τα δυο λειτουργικά είναι το καλύτερο, κάτι που είναι αδύνατο κανείς να απαντήσει αντικειμενικά.

Αυτό που είναι εφικτό είναι να δούμε τις διαφορές των δύο λειτουργικών συστημάτων και να αποφασίσουμε ποιο είναι καλύτερο για εμάς και τις ανάγκες μας.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο θέλει να το κάνει αυτό κάποιος χρήστης, σε αυτόν το οδηγό θα εστιάσουμε στο πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε Windows σε Mac.

Ποιες διαφορετικές μεθόδους μπορούμε να ακολουθήσουμε για την εγκατάσταση Windows σε Mac;

Υπάρχουν δύο τρόποι να εγκαταστήσουμε Windows σε Mac, που έχουν όμως τεράστιες διαφορές στον τρόπο που λειτουργούν και στις επιδόσεις του συστήματός μας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τις βασικές διαφορές τους ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο για εμάς.

Εγκατάσταση Windows σε Mac μέσω Boot camp

Ο πρώτος τρόπος είναι η εγκατάσταση των Windows σε Mac μέσω του ενσωματωμένου εργαλείου στο λειτουργικό Mac το οποίο ονομάζεται Boot camp Assistant.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E3

Το εργαλείο αυτό, δημιουργεί ένα δεύτερο διαμέρισμα (partition) στον σκληρό μας δίσκο, μέσα στο οποίο εγκαθιστά τα Windows. Επίσης κατεβάζει αυτόματα τους οδηγούς (drivers) που θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε στη συνέχεια.

Πλεονεκτήματα

Αυτή η μέθοδος εγκατάστασης Windows σε Mac θεωρείται η πιο οικονομική καθώς το μόνο που θα πρέπει να πληρώσουμε είναι η άδεια για τα Windows.

αγορά windows 10

Με αυτή τη μέθοδο, έχουμε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις όταν θα τρέχουμε τα Windows σε Mac. Το λειτουργικό τρέχει απευθείας πάνω στο hardware του συστήματός μας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών μας.

Το μόνο που μπορεί να επιβραδύνει ελάχιστα τις επιδόσεις σε αυτή την περίπτωση είναι οι οδηγοί που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από την Αpple. Παρά το γεγονός αυτό, η λύση αυτή είναι η ιδανική για κάποιον που τον ενδιαφέρουν οι καλύτερες δυνατές επιδώσεις.

Μειονεκτήματα

Για να κάνουμε μετάβαση από τα Windows σε Mac και αντίστροφα, θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μας. Σε περίπτωση που πρέπει να κάνουμε αλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργικών συχνά, μπορεί να γίνει κουραστικό και να προκαλέσει προβλήματα στη δουλειά μας.

Windows σε Mac Restart

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι η ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στο να κάνουμε backup ολόκληρο το διαμέρισμα των Windows. Τα εργαλεία των windows δεν δουλεύουν σε αυτήν την περίπτωση, και χρειάζεται εξειδικευμένο λογισμικό.

Τέλος, χάνουμε κάποιες από τις λειτουργίες του trackpad, και διακρίνουμε μια δραματική μείωση στη διάρκεια της μπαταρίας όταν τρέχουμε τα Windows.

Εικονικές μηχανές (Virtual Machines)

Ο δεύτερος τρόπος εγκατάστασης γίνεται μέσω μιας εικονικής μηχανής. Η εικονική μηχανή δημιουργεί έναν εικονικό σκληρό δίσκο μέσα στον οποίο εγκαθιστούμε το λειτουργικό σύστημα πχ Windows σε Mac. Το λειτουργικό αυτό αποθηκεύεται ως αρχείο στον φυσικό μας σκληρό δίσκο, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα.

Κάθε φορά που θέλουμε να τρέξουμε τα Windows, το κάνουμε μέσα από το Mac OS άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε επανεκκίνηση.

Windows σε Mac Parralels

Η αλληλεπίδραση μας με το γραφικό περιβάλλον των Windows γίνεται μέσα από το παράθυρο της εικονικής μηχανής, ενώ ταυτόχρονα τρέχει το πραγματικό μας λειτουργικό. Υπάρχουν τρεις δημοφιλείς εικονικές μηχανές: Parallels Desktop, VMware Fusion και VirtualBox, η τελευταία από τις οποίες είναι δωρεάν.

Πλεονεκτήματα

Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου εγκατάστασης Windows σε Mac είναι πως τρέχουμε τα Windows μέσα από το λειτουργικό Mac OS. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να επανεκκίνησουμε τον υπολογιστή ή να διακόψουμε κάποιο ανοιχτό πρόγραμμα ώστε να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ των λειτουργικών. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι σχετικά εύκολη, αν και ίσως χρειάζεται κάποιες προχωρημένες γνώσεις.

Όσο για την αντιστροφή της διαδικασίας, αν θελήσουμε δηλαδή να διαγράψουμε το δεύτερο λειτουργικό (host OS), είναι πολύ εύκολο. Επιπλέον, οι περισσότερες εικονικές μηχανές παρέχουν εργαλεία για εύκολο backup ολόκληρου του εικονικού δίσκου.

Τέλος, οι εικονικές μηχανές υποστηρίζουν σχεδόν οποιοδήποτε λειτουργικό θελήσουμε να εγκαταστήσουμε, ακόμη και παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Μειονεκτήματα

Αυτή η μέθοδος εγκατάστασης Windows σε Mac έχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος, καθώς εκτός από την άδεια χρήσης των Windows πρέπει να αγοράσουμε και το λογισμικό της εικονικής μηχανής, εκτός αν επιλέξουμε κάποιο δωρεάν λογισμικό.

Το βασικό μειονέκτημα όμως είναι η χαμηλή απόδοση που θα έχει το σύστημα μας σε απαιτητικές εφαρμογές και multitasking για δύο βασικούς λόγους:

  1. Γιατί τρέχει και τα δύο λειτουργικά συστήματα ταυτόχρονα, καταναλώνοντας περισσότερη Ram και υπολογιστική ισχύ.
  2. Γιατί η εικονική μηχανή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την κάρτα γραφικών μας χάνοντας σημαντικά στις επιδόσεις.

Ποια μέθοδο να επιλέξω τελικά;

Έχοντας αναφέρει τις βασικές διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου, μπορούμε να αποφασίσουμε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για τις ανάγκες μας.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E5

Αν θέλουμε να τρέξουμε απαιτητικές εφαρμογές στα Windows, όπως για παράδειγμα σχεδιαστικά προγράμματα CAD, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια στο Mac, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε την εγκατάσταση Windows σε Mac μέσω Boot camp.

Αν δεν χρειάζεται να τρέχουμε βαριές εφαρμογές και παιχνίδια, τότε η καλύτερη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα λογισμικά εικονικής μηχανής λόγω της ευελιξίας και ευκολίας εναλλαγής των δύο λειτουργικών μας.

Σε αυτό τον οδηγό όπως αναφέραμε και νωρίτερα θα ασχοληθούμε μόνο με την πρώτη περίπτωση, δηλαδή την εγκατάσταση Windows σε Mac μέσω Boot camp και δυστυχώς δεν θα αναλύσουμε το θέμα των εικονικών μηχανών εκτενέστερα.

Ποια μοντέλα Mac υποστηρίζουν εγκατάσταση Windows

Πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να σιγουρευτούμε πως το μοντέλο μας είναι συμβατό με τα Windows. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση των τελευταίων εκδόσεων Windows σε Mac παλαιότερα του 2012.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E6

Πως αναγνωρίζουμε το μοντέλο του υπολογιστή μας;

Αν δεν γνωρίζουμε ποιο μοντέλο έχουμε στην κατοχή μας, μπορούμε να το μάθουμε πολύ εύκολα.

Πατάμε στο εικονίδιο της Αpple που βρίσκεται πάνω αριστερά στην οθόνη μας, και έπειτα επιλέγουμε «Πληροφορίες για αυτό το Mac».

Windows σε Mac About Mac

Εδώ μπορούμε να δούμε διάφορες πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματος του μοντέλου.

Windows se Mac System Properties

Μοντέλα συμβατά με Windows 10

Εν συντομία, συμβατά είναι τα μοντέλα κατασκευασμένα από τα μέσα του 2012 και μετά. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτική λίστα με τα μοντέλα συμβατά με Windows 10, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Apple:

  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015)
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2013)
  • MacBook Pro (Retina, 15-inch, Early 2013)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2013)
  • MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)
  • MacBook Pro (Retina, Mid 2012)
  • MacBook Pro (13-inch, Mid 2012)
  • MacBook Pro (15-inch, Mid 2012)
  • MacBook Air (13-inch, Early 2015)
  • MacBook Air (11-inch, Early 2015)
  • MacBook Air (13-inch, Early 2014)
  • MacBook Air (11-inch, Early 2014)
  • MacBook Air (13-inch, Mid 2013)
  • MacBook Air (11-inch, Mid 2013)
  • MacBook Air (13-inch, Mid 2012)
  • MacBook Air (11-inch, Mid 2012)
  • MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2015)
  • iMac (Retina 4K, 21.5-inch, Late 2015)
  • iMac (21.5-inch, Late 2015)
  • iMac (Retina 5k, 27-inch, Mid 2015)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2014)
  • iMac (21.5-inch, Mid 2014)
  • iMac (27-inch, Late 2013)
  • iMac (21.5-inch, Late 2013)
  • iMac (27-inch, Late 2012)
  • iMac (21.5-inch, Late 2012)
  • Mac mini (Late 2014)
  • Mac mini Server (Late 2012)
  • Mac mini (Late 2012)
  • Mac Pro (Late 2013)

Μοντέλα συμβατά με Windows 8.1 και παλαιότερες εκδόσεις

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα μοντέλα που είναι συμβατά με εκδόσεις μέχρι και τα windows 8.1.

  • MacBook Pro (17-inch, Late 2011)
  • MacBook Pro (17-inch, Early 2011)
  • MacBook Pro (15-inch, Late 2011)
  • MacBook Pro (15-inch, Early 2011)
  • MacBook Pro (13-inch, Late 2011)
  • MacBook Pro (13-inch, Early 2011)
  • MacBook Pro (15-inch, Mid 2010)
  • MacBook Pro (17-inch, Mid 2010)
  • MacBook Air (13-inch, Mid 2011)
  • MacBook Air (11-inch, Mid 2011)
  • iMac (21.5-inch, Late 2011)
  • iMac (27-inch, Mid 2011)
  • iMac (21.5-inch, Mid 2011)
  • iMac (27-inch, Mid 2010)
  • Mac mini Server (Mid 2011)
  • Mac mini (Mid 2011)
  • Mac Pro (Mid 2010)
  • Mac Pro (Early 2009)

Τα μοντέλα τα οποία δεν βρίσκονται ούτε σε αυτή τη λίστα, ίσως υποστηρίζουν εκδόσεις από Windows 7 και κάτω.

Σε αυτόν τον οδηγό θα παρουσιάσουμε μόνο την εγκατάσταση Windows 10, όμως η διαδικασία είναι παρόμοια για κάθε έκδοση Windows σε Mac.

Τι πρέπει να έχουμε κάνει πριν την εγκατάσταση

Για να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση Windows σε Mac πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχουμε ελέγξει το σύστημα μας για πιθανόν ενημερώσεις και να τις εγκαταστήσουμε.

Windows-σε-Mac-Ενημέρωση Λογισμικού

Επίσης απαραίτητο είναι να έχουμε κάνει backup όλα μας τα αρχεία σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο, ή σε κάποιο cloud service.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E10

Ο λόγος είναι πως κάποιες φορές, πολύ σπάνια, κάτι μπορεί να πάει στραβά με την εγκατάσταση και να έχουμε κάποια απώλεια δεδομένων. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είμαστε καλυμμένοι.

Για backup σε cloud δείτε τον οδηγό μας:

Backup στο Internet σε Πολλαπλά Cloud Για Απόλυτη Ασφάλεια

Η προστασία των δεδομένων μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, είτε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για εργασία, είτε για ψυχαγωγία. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν Gigabyte για…

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να κάνουμε backup σε Mac είναι το Time Machine, το οποίο απαιτεί να έχουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με format Mac OS Extended (Journaled).

Απαιτούμενο hardware και software

Για την εγκατάσταση Windows σε Mac απαραίτητα είναι τα εξής:

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X E11

  • Ένα USB stick χωρητικότητας από 8 GB και πάνω ή ένα DVD-R*
    *Για τα μοντέλα MacBook Pro mid-2012 και παλαιότερα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί DVD-R για τη δημιουργία δίσκου εγκατάστασης και ξεχωριστά ένα USB stick για την αποθήκευση των drivers.
  • Ελεύθερο χώρο τουλάχιστον 30 GB στον εσωτερικό μας σκληρό δίσκο. Ο ελεύθερος χώρος που χρειαζόμαστε εξαρτάται από το πόσο έχουμε σκοπό να φορτώσουμε τα Windows 10 με αρχεία και προγράμματα. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα το συζητήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια.
  • Ένα αρχείο ISO Windows 10 απαραίτητα x64 για αυτόν τον οδηγό.
    Η διαδικασία για το πώς θα το κατεβάσουμε παρουσιάζεται παρακάτω.
  • Αγορασμένη άδεια για την παραπάνω έκδοση.

Δημιουργία μέσου εγκατάστασης USB/DVD

Όσοι διαθέτουν ήδη έτοιμο κάποιο DVD ή USB εγκατάστασης των Windows 10, μπορούν να παρακάμψουν αυτό το βήμα και να πάνε απευθείας στο «Εγκατάσταση των Windows σε Mac»

Κατέβασμα ISO των Windows 10

Μπορούμε να κατεβάσουμε το αρχείο ISO των Windows 10 από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft.

Εγκατάσταση Windows 10­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε12

Για να λειτουργήσει η εγκατάσταση Windows σε Mac που παρουσιάζεται σε αυτόν τον οδηγό θα πρέπει να κατεβάσουμε υποχρεωτικά την έκδοση x64.

Δημιουργία USB εγκατάστασης (Bootable USB)

Σε αυτό το στάδιο εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο, το USB εγκατάστασης θα μας το δημιουργήσει το Boot camp assistant σε επόμενο βήμα.

Δημιουργία DVD εγκατάστασης (Bootable DVD)

Αν έχουμε έκδοση OS X 10.11 ή νεότερη, είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε DVD εγκατάστασης.

Πρώτα εισάγουμε το DVD, και μετά πατάμε Control-click στο αρχείο ISO το οποίο θέλουμε να «γράψουμε» στο DVD.

Στη συνέχεια, πατάμε στην επιλογή «εγγραφή ειδώλου δίσκου [το όνομα του δίσκου] σε δίσκο»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε13

…και τέλος, πατάμε «εγγραφή».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε14

Σε παλαιότερες εκδόσεις του Mac OS X, η εγγραφή γίνεται μέσω του βοηθήματος δίσκων (Disk Utility).

Εγκατάσταση των Windows σε Mac

Αν επιχειρούμε την εγκατάσταση σε laptop σιγουρευόμαστε πως ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα, ώστε η εγκατάσταση να μη διακοπεί από απρόοπτο τερματισμό του υπολογιστή.

Χρήση του βοηθού Boot camp (Boot camp Assistant)

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση Windows σε Mac απαιτεί χρήση του βοηθού Boot camp. Η εφαρμογή είναι προεγκατεστημένη σχεδόν σε όλα τα συστήματα Mac. Την εντοπίζουμε στις εφαρμογές μας στον φάκελο «Utilities» ή «Άλλα» .

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε15

Ένας γρήγορος τρόπος να ανοίξουμε την εφαρμογή είναι να πατήσουμε στο spotlight που βρίσκεται πάνω δεξιά και να πληκτρολογήσουμε τα αρχικά του ονόματός της.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε16

Δημιουργία USB εγκατάστασης και κατέβασμα των οδηγών

Αυτή η διαδικασία διαφοροποιείται ελαφρώς στα νέα μοντέλα.

Χρήση της παλιάς έκδοσης του Boot camp

Το πρώτο παράθυρο τής εφαρμογής, μας εξηγεί τι ακριβώς κάνει και στη συνέχεια μας επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε κάνει backup το σύστημα μας. Πατάμε στο κουμπί «συνέχεια».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε17

Το επόμενο παράθυρο μας δίνει τρεις επιλογές:

Η πρώτη επιλογή μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα USB εγκατάστασης χρησιμοποιώντας το USB μας και το αρχείο ISO των Windows 10 που έχουμε προηγουμένως κατεβάσει.

Η δεύτερη μας κατεβάζει αυτόματα τους οδηγούς που είναι συμβατοί με το σύστημα μας, οι οποίοι θα αποθηκευτούν στο USB μαζί με το λειτουργικό.

Η τρίτη και τελευταία επιλογή θα δημιουργήσει ένα νέο διαμέρισμα στον εσωτερικό σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, όπου στη συνέχεια θα εγκατασταθούν τα Windows 10. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι δημιουργίας διαμερίσματος δίσκου για τα Windows σε Mac . Όμως αυτός ο τρόπος είναι ο πιο σωστός γιατί το Boot camp θα τον δημιουργήσει έτσι ώστε ο υπολογιστής μας να μπορεί να κάνει εκκίνηση από αυτόν.

Σε περίπτωση που έχουμε ήδη USB ή DVD εγκατάστασης, αφαιρούμε την επιλογή από το πρώτο κουτάκι και κρατάμε επιλεγμένα τα άλλα δύο. Πατάμε κλικ στο κουμπί «συνέχεια».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε18

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συμπληρώνουμε την επιλογή και στα τρία κουτάκια και πατάμε κλικ στο κουμπί «συνέχεια».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε19

Τώρα, εισάγουμε το USB stick στη θύρα του υπολογιστή. Στο επόμενο βήμα όλα τα δεδομένα του θα διαγραφούν, οπότε σιγουρευόμαστε πως έχουμε σώσει τα αρχεία που πιθανόν περιέχει, σε κάποιο άλλο μέσο.

Χρήση της νέας έκδοσης του Boot camp

Η νέα έκδοση του Boot camp, σε περίπτωση που έχουμε συνδεδεμένη μια εξωτερική μονάδα μορφοποιημένη ως MS-DOS (FAT) στον υπολογιστή μας, θα κατεβάσει αυτόματα τους οδηγούς Boot camp. Αν αυτό για οποιονδήποτε λόγο αποτύχει πρέπει να το κάνουμε χειροκίνητα με τον παρακάτω τρόπο:

Έχοντας ανοιχτό το Boot camp, πατάμε «ενέργεια» και στη συνέχεια «λήψη λογισμικού υποστήριξης Windows».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε20

Ορίζουμε όνομα και τον προορισμό αποθήκευσης…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε21

…και κάνουμε κλικ στο κουμπί «αποθήκευση».

Επιλογή του ειδώλου ISO και ορισμός του μεγέθους διαμερίσματος Windows

Στο επόμενο παράθυρο επιλέγουμε το αρχείο ISO των Windows 10. Πατάμε στο «επιλογή» και εντοπίζουμε το ISO στη θέση που το έχουμε αποθηκεύσει. Συνήθως βρίσκεται στο φάκελο «downloads».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε22

Στην παλιά έκδοση του Boot camp, υπάρχει ένα επιπλέον κουμπί που γράφει «destination disk», με το οποίο πρέπει να επιλέξουμε το USB στο οποίο θέλουμε να εγκατασταθεί το ISO.

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν πατάμε ακόμα «εγκατάσταση».

Το βήμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα της διαδικασίας εγκατάστασης Windows σε Mac, γιατί από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε το διαμέρισμα δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να αλλάξουμε το μέγεθος του διαμερίσματος. Μπορούμε μόνο να το διαγράψουμε και να κάνουμε την εγκατάσταση από την αρχή.

Μέγεθος διαμερίσματος Windows

Για να αποφασίσουμε το μέγεθός του, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τρεις βασικούς παράγοντες:

  1. Τι μέγεθος έχει ο εσωτερικός δίσκος του υπολογιστή μας
  2. Πόσο έχουμε σκοπό να φορτώσουμε τα Windows με αρχεία, προγράμματα και παιχνίδια
  3. Πόσο χώρο χρειαζόμαστε για τις ίδιες ανάγκες στο Mac OS.

Το ελάχιστο που σας συστήνουμε είναι 40 GB, διότι τα Windows 10 x64 από μόνα τους, σύμφωνα με τη Microsoft χρειάζονται τουλάχιστον 20GB.

Το μέγιστο που συνιστούμε είναι το μισό της χωρητικότητας του δίσκου, ώστε να μοιραστεί ο χώρος μεταξύ των αναγκών των Windows 10 και του Mac OS.

Μετακινώντας τον δείκτη στη θέση που επιθυμούμε, ορίζουμε τον χώρο του διαμερίσματος Windows 10 και του Mac OS.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε23

Πρέπει να αναφέρουμε ξανά τη σημασία αυτού το βήματος, καθώς μετά το πάτημα του κουμπιού ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε το μέγεθος είναι η διαγραφή.

Μόνο όταν είμαστε έτοιμοι, τότε πατάμε στο κουμπί «εγκατάσταση»

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε24

Το Boot camp θα διαμερίσει τον δίσκο, θα αρχίσει να δημιουργεί το USB εγκατάστασης και ταυτόχρονα θα κατεβάσει τους οδηγούς. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε25

Όταν αυτή η διαδικασία περατωθεί, ο υπολογιστής μας θα κάνει μόνος του επανεκκίνηση. Στη συνέχεια θα αρχίσει η εγκατάσταση των Windows 10 μέσω του Windows setup.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε26

Windows 10 Setup

Η εγκατάσταση Windows σε Mac μοιάζει πολύ με μια κλασική εγκατάσταση των Windows σε αυτό το βήμα. Όμως έχει κάποια σημεία τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Γλώσσα εγκατάστασης, ώρα και ημερομηνία

To Windows setup θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τη γλώσσα εγκατάστασης, ώρα και ημερομηνία, και τη γλώσσα του πληκτρολογίου.

Αυτές τις ρυθμίσεις μπορούμε να τις αλλάξουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε. Όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε «επόμενο».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε27

Ενεργοποίηση

Σε αυτό το στάδιο συμπληρώνουμε το κλειδί προϊόντος το οποίο έχουμε λάβει κατά την αγορά της άδειας του λειτουργικού. Δεν είναι υποχρεωτικό να το εισάγουμε τώρα. Η ενεργοποίηση των Windows μπορεί να γίνει και μετά την εγκατάσταση.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε28

Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε29

Επιλογή τύπου εγκατάστασης

Αυτό το σημείο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα της εγκατάστασης Windows σε Mac. Αν κάνουμε κάποια λάθος επιλογή μπορεί να διαγράψουμε το διαμέρισμα του Mac OS. Δώστε προσοχή ώστε να γίνουν όλα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουμε τη δεύτερη επιλογή που γράφει «προσαρμοσμένη», γιατί μέσα από εκεί θα κάνουμε κάποιες απαραίτητες ενέργειες.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε30

Επιλέγουμε προσεκτικά τον δίσκο που ονομάζεται «BOOTCAMP» και αν είμαστε 100% σίγουροι πως έχουμε επιλέξει το σωστό, πατάμε το κουμπί «Διαμόρφωση» που βρίσκεται από κάτω.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε31

Ένα νέο παράθυρο θα μας ειδοποιήσει πως τα δεδομένα του διαμερίσματος που επιλέξαμε θα διαγραφούν. Αν είμαστε σίγουροι πως επιλέξαμε το σωστό πατάμε ΟΚ.

Έπειτα επιλέγουμε ξανά το διαμέρισμα που μόλις κάναμε format, και πατάμε «επόμενο».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε32

Hint: Μετά την επιλογή format το όνομα του δίσκου Boot camp θα έχει διαγραφεί, οπότε ο μόνος τρόπος να τον εντοπίσουμε είναι μέσω του μεγέθους του, το οποίο το είχαμε ορίσει εμείς.

Μετά από αυτή την επιλογή, το windows setup θα αρχίσει την εγκατάσταση των αρχείων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 10-15 λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα του USB και του υπολογιστή μας, οπότε καθόμαστε πίσω και παίρνουμε μια ανάσα.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε33

Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, ο υπολογιστής θα κάνει μερικές επανεκκινήσεις.

Γρήγορες ρυθμίσεις

Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα μας εμφανιστεί ένα παράθυρο με δύο επιλογές. Πατώντας στην πρώτη, επιλέγουμε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις του συστήματος, ενώ με τη δεύτερη, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις στις προτιμήσεις μας.

Σε αυτόν τον οδηγό δεν μας ενδιαφέρουν πολύ αυτές οι ρυθμίσεις, οπότε θα επιλέξουμε το κουμπί «χρήση γρήγορων ρυθμίσεων»

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε34

Η διαδικασία εγκατάστασης Windows σε Mac έχει σχεδόν τελειώσει. Σε αυτό το παράθυρο γράφουμε το όνομα που θέλουμε να δώσουμε στον υπολογιστή μας και αν το επιθυμούμε ορίζουμε έναν κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή μας. Πατάμε τη «συνέχεια».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε35

Αν ο υπολογιστής μας ξεκινήσει Mac OS, κάνουμε πάλι επανεκκίνηση και αμέσως πριν ανάψει η οθόνη πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο «alt (option)» μέχρι να μας εμφανιστούν τα εικονίδια των δύο διαμερισμάτων του δίσκου μας. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου, μετακινούμε την επιλογή στα Windows και πατάμε «enter».

Σε αυτή τη φάση ο υπολογιστής μας μπορεί να μην ανταποκρίνεται σωστά και να μας φαίνεται αργός.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε36

Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα γραφικά της οθόνης θα έχουν κακή ποιότητα, το Trackpad θα δουλεύει από λίγο έως καθόλου, και τα ηχεία δεν θα βγάζουν ήχο. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό γιατί ακόμη δεν έχουμε εγκαταστήσει τους drivers.

Εγκατάσταση των Boot camp drivers

Έχοντας ακόμα το USB στη θύρα, ανοίγουμε ένα παράθυρο του Windows Explorer και βρίσκουμε το USB στη λίστα αριστερά. Αυτό θα έχει την ονομασία «WININSTALL»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε37

…ανοίγουμε τον φάκελο «Boot camp» και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο με το όνομα «setup»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε38

…στη συνέχεια θα ανοίξει ο installer του Boot camp για τους drivers…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε39

…δεχόμαστε του όρους χρήσης και κάνουμε κλικ στην επιλογή «Install».

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε40

Η εγκατάσταση των οδηγών θα γίνει αυτόματα και θα διαρκέσει αρκετή ώρα.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε41

Μόλις το Boot camp σταματήσει, θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση του συστήματος. Πατάμε «ναι».

Όταν ο υπολογιστής μας ανοίξει, η εγκατάσταση των οδηγών θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Ρύθμιση της ανάλυσης οθόνης

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την εγκατάσταση Windows σε Mac, η ανάλυση της οθόνης μπορεί να μην ρυθμιστεί αυτόματα στη μέγιστη δυνατή, και να μας φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για να το διορθώσουμε πατάμε στο κουμπί έναρξης των Windows και έπειτα στην επιλογή «ρυθμίσεις»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε42

…κάνουμε κλικ στο πρώτο εικονίδιο «σύστημα»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε43

…στην πρώτη επιλογή «οθόνη» και πατάμε στην επιλογή «ρυθμίσεις οθόνης για προχωρημένους»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε44

…τέλος, κάνουμε κλικ στο κουτί κάτω από το «επίλυση (αν και μάλλον εννοεί ανάλυση)» και το ανεβάζουμε στο μέγιστο δυνατό.

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε45

Ορισμός προεπιλεγμένου δίσκου εκκίνησης (Startup Disk)

Το τελευταίο βήμα είναι να ορίσουμε ποιο λειτουργικό θέλουμε να είναι προεπιλεγμένο όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας.

Πατάμε στο βελάκι που βρίσκεται στην γραμμή εργασιών κάτω δεξιά, και επιλέγουμε το εικονίδιο του Boot camp και κάνουμε κλικ στην επιλογή «Boot camp Control Panel»…

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε46

…και την καρτέλα με τον τίτλο «startup Disk» επιλέγουμε το εικονίδιο του λειτουργικού που θέλουμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένο, και πατάμε «apply»

Εγκατάσταση Windows­­ σε Mac, σε Dual Boot με το OS X Ε47

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ανεξάρτητα από το ποιο έχουμε ως προεπιλεγμένο λειτουργικό, μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση σε όποιο από τα δύο θέλουμε, απλά κρατώντας πατημένο το πλήκτρο «alt» κατά την εκκίνηση.

Συναντήσατε κάποια δυσκολία στην εγκατάσταση Windows σε mac μέσω Boot camp;

Αν οτιδήποτε δεν λειτούργησε όπως το περιγράφει ο οδηγός, και δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows σε Mac, γράψτε μας στα σχόλια ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε και σε ποιο σημείο της διαδικασίας εμφανίστηκε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps