Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Multiboot USB: Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα & Εργαλεία Σε Ένα USB Drive
FEATURED Multiboot USB Πώς Βάζω Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα Σε Ένα USB Drive 100AA

Multiboot USB: Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα & Εργαλεία Σε Ένα USB Drive

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που το μόνο λειτουργικό σύστημα στο PC ήταν τα Windows. Σήμερα, κάθε χρήστης μπορεί να έχει όσα λειτουργικά θέλει στον ίδιο υπολογιστή. Αντί όμως να έχουμε από εδώ και από εκεί διάφορα φλασάκια για κάθε λειτουργικό, είναι πολύ πιο βολικό να δημιουργήσουμε ένα και μοναδικό multiboot USB με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και εργαλεία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Multiboot USB με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα

Το Ventoy είναι ένα μικρό δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα multiboot USB με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, όπως Windows, Linux, κ.λ.π.

Επιπλέον μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιοδήποτε πολυεργαλείο ανάκτησης, ή άλλο εργαλείο όπως αυτά των stress test για τον έλεγχο του υπολογιστή, κ.α. Όλα θα είναι εκκινήσιμα και θα μας εμφανίζονται συγκεντρωμένα μόλις εκκινούμε τον υπολογιστή με το Ventoy multiboot USB.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα

Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται πλέον να διατηρούμε και να δεσμεύουμε πολλές μονάδες USB με διαφορετικά ISO και εργαλεία, καθώς το Ventoy μας τα βάζει όλα σε ένα. Αρκεί βέβαια το φλασάκι να έχει τον απαραίτητο χώρο.

Βήμα 1 – Λήψη Ventoy

Για να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του Ventoy, αρκεί να επισκεφθούμε το GitHub πατώντας εδώ. Κατόπιν, επιλέγουμε το ventoy-1.0.80-windows.zip.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 1ααα

Στη συνέχεια, ανοίγουμε και αποσυμπιέζουμε το αρχείο στην Επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού θέλουμε. Έπειτα, ανοίγουμε το Ventoy2Disk.exe που θα δούμε μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 1αααα

Στο παράθυρο του Ventoy2Disk που θα μας ανοίξει, αρχικά μπορούμε να πατήσουμε στο Language και να επιλέξουμε τα ελληνικά, αν το επιθυμούμε.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κρατήσει backup των αρχείων που υπήρχαν στο USB, γιατί στη συνέχεια το Ventoy θα διαγράψει όλα τα περιεχόμενά του.

Κατόπιν, από το αναπτυσσόμενο μενού Συσκευή, επιλέγουμε τη σωστή αφαιρούμενη μονάδα όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε το multiboot USB με τα πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και εργαλεία.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 1ααααμκ

Κάνουμε κλικ στο μενού Επιλογές και βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένη η Υποστήριξη Ασφαλούς εκκίνησης (Secure boot).

Αυτό πιστοποιείται και απευθείας από την εμφάνιση του εικονιδίου κλειδώματος στα αριστερά όπου βλέπουμε τον αριθμό έκδοσης του Ventoy.

Βήμα 2 – Μορφοποίηση και εγκατάσταση

Μόλις είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε τη μονάδα USB, κάνουμε κλικ στο Εγκατάσταση, και αφού πατήσουμε στο Ναι στις δύο ειδοποιήσεις που θα μας εμφανιστούν, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 10ααμκκ

Μόλις ολοκληρωθεί η μορφοποίηση, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο πληροφοριών που μας συγχαίρει για την επιτυχή εγκατάσταση. Κάνουμε κλικ στο OK.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 1ααααμκμ

Σε αυτό το σημείο, έχουμε πλέον δημιουργήσει το multiboot USB και είναι έτοιμο να δεχτεί όσα λειτουργικά συστήματα και εργαλεία επιθυμούμε, όπερ σημαίνει ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε αρχεία ISO, WIM, IMG, VHD(X) και EFI.

Έτσι, μετά την εγκατάσταση του Ventoy, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε τα αρχεία εκκίνησης στη μονάδα USB.

Τελικό βήμα – Προσθήκη αρχείων εκκίνησης

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να ανοίξουμε την Εξερεύνηση αρχείων και να κατευθυνθούμε στον φάκελο όπου διατηρούμε τα αρχεία εκκίνησης.

Αφού επιλέξουμε τα ISO κ.λ.π, τα αντιγράφουμε και τα επικολλούμε, ή τα σύρουμε μέσα στη μονάδα USB όπου εγκαταστήσαμε το Ventoy. Αυτό ήταν όλο.

Από εδώ και μετά, αυτή η απλή διαδικασία μας επιτρέπει πλέον να εκκινήσουμε πολλά αρχεία ISO από μια μονάδα USB. Όπως αναφέραμε στην αρχή, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο multiboot USB όσα λειτουργικά συστήματα αλλά και εργαλεία επιθυμούμε, εφόσον έχουμε αρκετό χώρο στο στικάκι.

Σε περίπτωση που κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του Ventoy, μπορούμε να την ενημερώσουμε επιτόπου στη μονάδα USB πατώντας στην Αναβάθμιση κάτω δεξιά.

Στη συνέχεια, θα εκτελεστεί η ενημέρωση και όλα τα αρχεία που έχουμε ήδη μέσα στο multiboot USB θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Εκκίνηση του Ventoy Multiboot USB για πρώτη φορά

Εάν ο υπολογιστής δεν διαθέτει τη δυνατότητα του Secure boot, πρέπει να εκκινήσουμε το PC με συνδεδεμένο το Ventoy Multiboot USB, και αλλάζοντας τη σειρά στο BIOS και ρυθμίζοντας την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 2ααααμκμ

Αφού μπούμε στο μενού εκκίνησης του Ventoy, στη συνέχεια επιλέγουμε το λειτουργικό σύστημα ή το εργαλείο αποκατάστασης που θέλουμε να εκκινήσουμε.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 10ααμ

Εφόσον ο υπολογιστής είναι εξοπλισμένος με Secure boot, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, πρέπει πρώτα να καταχωρήσουμε τη μονάδα εκκίνησης. Αυτή την ενέργεια την κάνουμε μια και έξω, την πρώτη φορά που θα κάνουμε την εκκίνηση του Ventoy multiboot USB.

Μεταβαίνουμε στο BIOS του υπολογιστή και τον ρυθμίζουμε να εκκινήσει από το USB, όπως περιγράψαμε προηγουμένως.

Την πρώτη φορά που θα κάνουμε εκκίνηση στο Ventoy multiboot USB, θα δούμε να εμφανίζεται ένα μπλε παράθυρο. Ανάλογα το PC ενδέχεται να δούμε ένα error, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα και πατάμε στο OK.

Στη συνέχεια, πατάμε το enter μερικές φορές μέχρι να δούμε το Perform MOK Management στην κορυφή της καρτέλας, όπου κάνουμε κλικ στο Enroll key from disk.

Στο επόμενο μενού, επιλέγουμε VTOYEFI ή EFI εφόσον μας εμφανιστεί και αυτή η ένδειξη.

Κατόπιν, θα μας εμφανιστεί ένα άλλο μενού όπου επιλέγουμε το ENROLL_THIS_KEY_IN_MOKMANAGER.cer.

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 10α

Στη συνέχεια, πατάμε διαδοχικά στο Continue…  

Multiboot USB με Πολλαπλά Λειτουργικά Συστήματα 10αα

…μετά στο Yes…

…και ολοκληρώνουμε πατώντας στο Reboot.


Μόλις εκκινήσουμε ξανά το PC μπαίνουμε στο BIOS και ρυθμίζουμε να εκκινήσει από το Ventoy multiboot USB, όπως περιγράψαμε προηγουμένως.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως το Ventoy θα δημιουργήσει δύο διαμερίσματα στη συσκευή USB. Το ένα διαμέρισμα προορίζεται για την εκκίνηση από το USB (EFI USB Device), ενώ το άλλο διαμέρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση των αρχείων ISO.

Στη συνέχεια, θα δούμε το μενού εκκίνησης του Ventoy για να επιλέξουμε από τη λίστα ποιο αρχείο θέλουμε να εκτελέσουμε.

Παράκαμψη απαιτήσεων Windows 11 22Η2 με το Ventoy

Το Ventoy υποστηρίζει την παράκαμψη του ελέγχου απαιτήσεων των Windows 11 κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Έτσι, μεταξύ των άλλων, με το multiboot USB μπορούμε να υλοποιήσουμε και τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 11 22Η2 σε μη συμβατό PC.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο του Ventoy, και μετά να κάνουμε κλικ στον ομώνυμο υποφάκελο όπου εκεί μέσα θα δούμε μερικά αρχεία.

Αφήνουμε ανοικτό αυτόν τον φάκελο και κατεβάζουμε την αυτοματοποιημένη ρύθμιση της παράκαμψης απαιτήσεων των Windows 11, πατώντας εδώ. Το zip είναι απόλυτα ασφαλές καθώς προέρχεται από το gHacks.

Μόλις γίνει η λήψη του zip, απλά σύρουμε το αρχείο .json που περιέχει, μέσα στον ανοικτό φάκελο του Ventoy. Αυτό ήταν όλο.

Η τελευταία παράμετρος, “VTOY_WIN11_BYPASS_CHECK”: “1”, που περιέχει το αυτοματοποιημένο αρχείο θα δημιουργήσει τα απαραίτητα κλειδιά μητρώου που θα παρακάμψουν τους ελέγχους RAM, TMP, Secure boot, CPU, και αποθήκευσης στο PC, χωρίς εμείς να κάνουμε άλλη ενέργεια.

Από εκεί και μετά, απλά προσθέτουμε στην φαρέτρα του multiboot USB και το επίσημο ISO των Windows 11 22H2, όπως περιγράφουμε σε προηγούμενο οδηγό.

Συναντήσατε κάποια δυσκολία στη δημιουργία του multiboot USB;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps