Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Σύγκριση Windows Με Linux: Οι Σημαντικότερες Διαφορές

Σύγκριση Windows Με Linux: Οι Σημαντικότερες Διαφορές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα Windows είναι μακράν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για υπολογιστή, καθώς κατέχουν πάνω από το 75% της αγοράς για οικιακούς χρήστες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι όμως για να δοκιμάσει κάποιος το Linux, και αυτό όχι μόνο επειδή είναι δωρεάν, αλλά και για θέματα όπως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε τις σημαντικότερες διαφορές Windows με Linux, που καλό είναι να γνωρίζετε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Μία αντικειμενική σύγκριση Windows με Linux

Η επιλογή λειτουργικού συστήματος είναι κατά βάση υποκειμενική. Windows με Linux έχουν αντικειμενικές διαφορές, τόσο σαν εμφάνιση όσο και σαν λειτουργικότητα. Όμως το ποιο λειτουργικό αρέσει καλύτερα στον καθένα από εμάς, είναι καθαρά προσωπικό.

Ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο για εργασία, ενημέρωση, μάθηση, και ψυχαγωγία. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να τρέχουμε τα προγράμματα που θέλουμε, όπως τα θέλουμε, για να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Σε αυτή τη σύγκριση Windows με Linux, λοιπόν, στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε τον “νικητή” και τον “χαμένο”. Ούτε να καταλήξουμε στο ποιο από τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι καλύτερο από το άλλο.

Πως συγκρίνονται Windows με Linux?

Για το λόγο αυτό, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στις χειροπιαστές διαφορές ανάμεσα σε Windows και Linux. Έτσι, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, θα ξέρετε στο περίπου τι να περιμένετε.

Φυσικά, την απόλυτη σύγκριση Windows με Linux μπορεί να την κάνει μόνο ο καθένας προσωπικά, εγκαθιστώντας μια διανομή Linux. Έτσι, μπορεί να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ποιο σύστημα τον βολεύει καλύτερα για την καθημερινότητά του.

Oι περισσότερες διανομές Linux δεν κοστίζουν τίποτα. Και βεβαίως μπορούμε να βάλουμε Linux παράλληλα με τα Windows, και να επιλέγουμε λειτουργικό στην έναρξη του υπολογιστή. Άρα, δεν έχει κανένα ρίσκο η δοκιμή.

Ποια Windows και Linux θα συγκρίνουμε

Από την πλευρά των Windows, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows που θα βγάλει η Microsoft. Δεν πρόκειται ποτέ να κυκλοφορήσουν Windows 11.

Βέβαια, τα Windows 10 δεν παραμένουν στατικά. Κάθε έξι μήνες η Microsoft κυκλοφορεί μία μεγάλη αναβάθμιση, που προσθέτει νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

FEATURED Νέα Έκδοση Windows 11 22H2 Τι Είναι Τα Moments Updates & Τι Θα Συμβεί Σε Όλα Τα PC
Τα “Moments” Updates Των Windows 11 22H2 & Τι Θα Συμβεί Με Τη Λήψη Τους Στο PC

Λίγο μετά την κυκλοφορία των Windows 11 22H2 στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Microsoft θα διαθέσει και την πρώτη ενημέρωση “Moment”. Φέρνει άλλη μια νέα έκδοση…

Κατά βάση, όμως, το λειτουργικό είναι και θα παραμείνει αυτό που γνωρίζουμε, σε γενικότερο επίπεδο εμφάνισης και λειτουργικότητας.

Ταυτόχρονα, οι παλιές εκδόσεις των Windows έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Τον Ιανουάριο του 2020 λήγει η υποστήριξη των Windows 7. Άρα είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε το λειτουργικό, καθώς είναι θέμα ασφαλείας. Όπως ήταν και για τα XP.

Το ίδιο ισχύει και για τα Windows 8. Είτε τα ανεχθήκαμε είτε τα προσπεράσαμε, η υποστήριξη για αυτά λήγει το 2022. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τα μόνα Windows για τα οποία αξίζει να μιλάμε σε λίγα χρόνια, είναι τα Windows 10.

Από τη μεριά του Linux, τώρα, τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μόνο ένα λειτουργικό σύστημα Linux, ούτε καν μια περιορισμένη οικογένεια.

Όπως πιθανώς έχετε ακούσει, το Linux χωρίζεται σε διανομές. Αυτό σημαίνει πως διαφορετικές ομάδες προγραμματιστών παίρνουν τον πυρήνα του Linux, και τον συνδυάζουν με άλλες εφαρμογές για να φτιάξουν ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα.

Διανομή Linux: Τι είναι και Γιατί υπάρχουν Διαφορετικές

Το Linux δεν είναι ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, όπως είναι τα Windows και το Mac OS. Είναι απλά ο πυρήνας (kernel), που σε συνδυασμό με…

Το site distrowatch.com μετράει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 300 διαφορετικές διανομές. Και παρ' ότι οι περισσότερες βασίζονται στον πυρήνα του Linux, μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα.

Αν ήταν να συγκρίνουμε Windows με Linux επί 300, δεν θα τελειώναμε ποτέ. Για το λόγο αυτό, θα περιορίσουμε τη σύγκριση σε δύο από τις πιο γνωστές διανομές Linux, το Linux Mint και το Ubuntu.

To Linux Mint είναι πιθανώς το πιο φιλικό Linux για να ξεκινήσει να ασχολείται ένας αρχάριος. Το περιβάλλον του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Windows 7, και είναι σχεδιασμένο για ασφάλεια και σταθερότητα.

Εγκατάσταση Linux Mint
Εγκατάσταση Linux Mint μαζί με τα Windows, Εύκολα Και Γρήγορα

Φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη, και ταυτόχρονα εξαιρετικά ισχυρό, το Linux Mint είναι ίσως η καλύτερη διανομή Linux για όσους θέλουν να κάνουν ομαλά τη…

To Ubuntu είναι ίσως η πιο γνωστή διανομή Linux. Ενώ και αυτό είναι αρκετά απλό στη χρήση, δεν στοχεύει στο να θυμίζει τα Windows, αλλά έχει τη δική του σχεδιαστική λογική. Επίσης, παίρνει μεγαλύτερα “ρίσκα” σε κάθε νέα έκδοση, σε σχέση με το Linux Mint.

Εγκατάσταση Ubuntu 16.04 LTS μαζί με Windows

Το Ubuntu Linux είναι πιο εύχρηστο και φιλικό από ποτέ, και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα Windows σε όλες τις βασικές εργασίες του υπολογιστή –…

Τέλος, να τονίσουμε πως θα συγκρίνουμε Windows με Linux όσον αφορά κυρίως τη σκοπιά ενός μέσου χρήστη. Δεν θα αναφερθούμε δηλαδή σε χρήστες με πιο εξειδικευμένες ανάγκες.

Οι σημαντικότερες διαφορές Windows με Linux Mint και Ubuntu

Το λειτουργικό σύστημα είναι εξ ορισμού το πιο περίπλοκο πρόγραμμα στον υπολογιστή. Εκτός από τη διαχείριση του υλικού (hardware) αποτελεί και τη βάση για να τρέξουμε οποιαδήποτε εφαρμογή, η οποία θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το λειτουργικό.

Αυτό σημαίνει πως κάθε πτυχή του λειτουργικού συστήματος, από τον πυρήνα μέχρι το γραφικό του περιβάλλον, επηρεάζει τη συνολική εμπειρία μας. Ας δούμε λοιπόν πώς διαφέρουν Windows με Linux, μέσα-έξω.

Κλειστό και ανοιχτό λογισμικό

Η πιο ουσιαστική διαφορά Windows με Linux είναι πως τα Windows είναι “κλειστό” λογισμικό (proprietary software), ενώ το Linux είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source software).

Κάθε πρόγραμμα, από μια απλή εφαρμογή όπως το κομπιουτεράκι, μέχρι ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, ξεκινάει σαν κώδικας γραμμένος σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Αυτές οι γλώσσες περιλαμβάνουν εντολές σε φυσική γλώσσα.

Μαθήματα Python

Το σύνολο των εντολών που αποτελούν το πρόγραμμα είναι ο λεγόμενος “πηγαίος κώδικας”, ή αλλιώς source code.

Τον πηγαίο κώδικα, δεν πρόκειται να τον δούμε ποτέ όταν τρέχουμε την εφαρμογή. Όταν ανοίγουμε ένα εκτελέσιμο αρχείο, αυτό έχει ήδη μετατραπεί στη γλώσσα που καταλαβαίνει ο υπολογιστής, δηλαδή σε μια σειρά με αμέτρητα “μηδέν” και “ένα”.

Πώς Λειτουργεί ο Υπολογιστής, Απλά και Κατανοητά

Οι υπολογιστές βρίσκονται παντού στη ζωή μας: από το σπίτι ή και τη δουλειά, μέχρι την οργάνωση οποιασδήποτε εταιρείας και οργανισμού ερχόμαστε σε επαφή. Αν…

Για τις περισσότερες εταιρείες λογισμικού, ο πηγαίος κώδικας είναι επτασφράγιστο μυστικό, και μόνο στελέχη της εταιρείας έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Ο λόγος είναι πως όταν ένας προγραμματιστής έχει πρόσβαση στον source code μιας εφαρμογής, μπορεί να καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργεί. Μπορεί μάλιστα να αντιγράψει αυτόν τον κώδικα, και να φτιάξει μια δική του εφαρμογή με τις ίδιες δυνατότητες.

Όταν λοιπόν η Microsoft έχει επενδύσει συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των Windows μέχρι σήμερα, δεν θέλει ο καθένας να μπορεί να δει πώς ακριβώς λειτουργούν, και να φτιάξει ενδεχομένως μια δική του έκδοση.

Πηγαίος Κώδικας

Στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, εξ ορισμού δεν υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια. Ο πηγαίος κώδικας μιας open source εφαρμογής ή και ενός ολόκληρου λειτουργικού είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο ίντερνετ. Ο καθένας μπορεί να τον διαβάσει.

Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότερες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα έχουν συνήθως πολλαπλές παραλλαγές. Προγραμματιστές άσχετοι με τον αρχικό δημιουργό, παίρνουν τον αρχικό κώδικα, κάνουν προσαρμογές, και βγάζουν μια δική τους έκδοση.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux, αλλά και για μεμονωμένες εφαρμογές, όπως οι browsers και οι εναλλακτικές παραλλαγές τους.

Διαλέγοντας Εναλλακτικό Browser: Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox
Ψάχνεις Εναλλακτικό Browser? Οι Καλύτεροι Κλώνοι Chrome/Firefox

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούμε Chrome ή Firefox για την πλοήγηση στο Internet. Όμως υπάρχουν αρκετοί κλώνοι των δημοφιλών αυτών browsers που ενσωματώνουν διάφορες δυνατότητες και…

Περισσότερες πληροφορίες για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορείτε να βρείτε στον οδηγό μας:

Τι Είναι τα Προγράμματα Ανοικτού Κώδικα / Open Source

Όλοι χρησιμοποιούμε προγράμματα ανοικτού κώδικα στην καθημερινότητά μας. Όμως, αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Μάλιστα, συχνά ο όρος συγχέεται – εσφαλμένα – με τα…

Εκδόσεις και διανομές

Στα Windows, τα πράγματα με τις εκδόσεις είναι σχετικά απλά. Σήμερα, υπάρχει μία μόνο σύγχρονη έκδοση των Windows, τα Windows 10. Αυτή βγαίνει σε δύο βασικές παραλλαγές, τα Windows 10 Home και τα Windows 10 Pro.

Υπάρχουν βέβαια και τα Windows server, αλλά αυτά αφορούν αποκλειστικά επαγγελματικά περιβάλλοντα και εγκατάσταση σε εξυπηρετητές (server), και δεν μας αφορούν. Αυτές οι εκδόσεις έχουν και διαφορετική ονομασία.

Windows Server 2019

Ακόμα και ανάμεσα στα Windows 10 Home και τα Windows 10 Pro, οι διαφορές είναι ελάχιστες, και αφορούν πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες επιπλέον δυνατότητες που έχει η έκδοση Pro, όπως τα Active Directory, Remote Desktop, BitLocker, και Hyper-V.

Αυτές είναι αρκετά εξειδικευμένες δυνατότητες. Κατά τ' άλλα, οι δύο εκδόσεις είναι πανομοιότυπες. Με την πρώτη ματιά, είναι αδύνατον να ξέρουμε ποια έκδοση τρέχουμε, αν δεν ψάξουμε στις ιδιότητες του συστήματος.

Windows 10 Home

Αυτή την απλότητα δεν πρόκειται να τη βρούμε στον κόσμο του Linux. Και ο βασικός λόγος είναι πως επειδή είναι λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, επιτρέπει την δημιουργία εξειδικευμένων εκδόσεων.

Το Ubuntu, για παράδειγμα, είναι σχεδιασμένο για να τρέχει καλά σε ένα σύγχρονο υπολογιστή. Σε παλιούς υπολογιστές, όμως, με λίγη RAM και επεξεργαστή χαμηλών δυνατοτήτων, το Ubuntu είναι βαρύ.

Έτσι, μια ομάδα προγραμματιστών αναπτύσσει παράλληλα το Lubuntu, που είναι βασισμένο μεν στο Ubuntu, αλλά το έχουν προσαρμόσει ώστε να έχει πιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον και να τρέχει καλύτερα σε παλαιότερους υπολογιστές.

Εγκατάσταση Lubuntu – Το Linux για Παλιά PC

Ένας παλιός υπολογιστής με Windows XP, αν έχει λιγότερο από 1GB RAM θα σέρνεται με Windows 7 ή 8. Αν έχει 512MB ή 256ΜΒ, δεν…

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Kali Linux, πρώην Backtrack. Είναι βασισμένο στο Debian, πάνω στο οποίο είναι βασισμένο και το Ubuntu.

Όμως, το Kali Linux έρχεται με προεγκατεστημένα εργαλεία για ερευνητές ασφαλείας, ή ακόμα και κακόβουλους hackers. Είναι μία διανομή ειδικά για αυτή τη χρήση. Αν έχετε δει τη σειρά Mr. Robot, σίγουρα έχετε δει το Kali Linux, με τον γνωστό δράκο στο Desktop.

Εγκατάσταση Kali Linux – Το λειτουργικό των Hacker

Το Kali Linux είναι ο διάδοχος του BackTrack Linux. Όπως και ο προκάτοχός του, είναι μία διανομή αφιερωμένη στην ηλεκτρονική ασφάλεια, η οποία περιέχει ορισμένα από…

Μπορεί βέβαια κάποιος να εγκαταστήσει όλα αυτά τα εργαλεία και στο Debian ή το Ubuntu, που ανήκουν στην ίδια “οικογένεια”. Ομως το Kali Linux έρχεται με τα εργαλεία αυτά προεγκατεστημένα και δοκιμασμένα πως λειτουργούν σωστά.

Υπάρχουν και άλλες εξειδικεύσεις. Το Zorin OS είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με τα Windows.

Zorin OS

Τραβάς κανένα Zorin?

To Elementary OS έχει μια ομορφιά που θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε με αυτή του macOS.

Elementary OS

Διαφορετικές διανομές, λοιπόν, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική εμφάνιση και προεγκατεστημένες εφαρμογές μεταξύ τους.

Ουσιαστικά, είναι σαν εντελώς ξεχωριστά λειτουργικά συστήματα, που το μόνο τους κοινό είναι ο πυρήνας του Linux.

Μάλιστα, ανάλογα με τη βάση τους, δύο διανομές μπορεί να μην έχουν καν απόλυτα συμβατές εφαρμογές μεταξύ τους. Το Ubuntu δεν μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές του Fedora χωρίς μετατροπή, ούτε και το Fedora του Ubuntu.

Δημιουργία και ανάπτυξη

Τα Windows ήταν ανέκαθεν εμπορικό προϊόν και ιδιοκτησία της Microsoft, από την πρώτη έκδοση Windows 1.0 μέχρι και τα Windows 10. Αποκλειστικά προγραμματιστές που εργάζονταν στη Microsoft ανέπτυσσαν τον κώδικα των Windows.

Λειτουργικό Σύστημα Windows, Η Εξέλιξη και οι Εκδόσεις του

Το λειτουργικό σύστημα Windows μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής. Σε κάθε νέα έκδοσή, η Microsoft προσθέτει νέα χαρακτηριστικά, ανανεώνει την εμφάνιση, και βελτιώνει τη…

Μάλιστα, ο Bill Gates με τον Paul Allen είχαν ήδη ιδρύσει τη Microsoft, πριν αναπτύξουν το MS-DOS και στη συνέχεια τα Windows.

Πίσω από τον πυρήνα του Linux, όμως, δεν βρισκόταν ούτε κάποια εταιρεία, ούτε κάποιος άνθρωπος που ξεκίνησε με κάποιο μεγάλο όραμα.

Το Linux ξεκίνησε από τον Linus Torvalds, έναν φινλανδό που ήταν φοιτητής πληροφορικής το 1991 και αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του λειτουργικό σύστημα σαν χόμπι, και τίποτα παραπάνω.

Πώς Ξεκίνησε το Linux – Παραλίγο να Ονομαζόταν “Freax”

To 1988, ένας νεαρός Φινλανδός μπήκε στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι για να σπουδάσει πληροφορική. Το όνομά του ήταν Linus Torvalds. Θα ήταν αδύνατον να φανταστεί πως…

Έκτοτε, πάνω στον πυρήνα του Linux έχουν εργαστεί περισσότεροι από 12.000 προγραμματιστές από ολόκληρο τον κόσμο, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων εθελοντικά.

Linus Torvalds Commits

O Linus Torvalds δεν έγινε ποτέ δισεκατομμυριούχος, όπως οι Bill Gates και Paul Allen. Σήμερα, εργάζεται με πλήρη απασχόληση στο Linux Foundation, το οποίο δεν ίδρυσε ο ίδιος, ως επικεφαλής της ανάπτυξης του πυρήνα του Linux.

Το 2015, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος, ο συνολικός ετήσιος μισθός του ήταν περίπου 735.000 δολάρια.

Linus Torvalds μισθός

Επιπλέον, οι εταιρείες RedHat και VA Linux του παραχώρησαν ένα αριθμό από μετοχές τους, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη δημιουργία του Linux. Σήμερα, υπολογίζεται πως αυτές οι μετοχές αξίζουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως το Linux Foundation περιλαμβάνει πάνω από 1000 εταιρικά μέλη, μεταξύ των οποίων οι AT&T, Cisco, Fujitsu, Google, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Intel, Microsoft, NEC, Oracle, Qualcomm, Samsung, και VMware.

Ναι, είναι και η Microsoft μέλος και υποστηρίζει οικονομικά το Linux Foundation, από το 2016, με ετήσιο κόστος δωρεάς 500.000 δολάρια.

Κόστος

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, αν θέλουμε να αγοράσουμε τα Windows στη λιανική, θα μας κοστίσουν πάνω από 100 ευρώ.

Αγορά Windows

Η αλήθεια βέβαια είναι πως σχετικά μικρό ποσοστό των χρηστών πληρώνει αυτό το κόστος. Συνήθως όταν αγοράζουμε ένα laptop ή έναν επώνυμο έτοιμο υπολογιστή, στην τιμή περιλαμβάνει και Windows.

Επίσης, εδώ και κάποιο διάστημα το PCsteps συνεργάζεται με ένα e-shop που πουλάει άδειες των Windows με πάνω από 90% έκπτωση.

Υπάρχει πάντοτε βέβαια και η επιλογή των σπασμένων Windows. Αυτή όμως δεν τη συνιστούμε, τόσο για τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού, όσο και για νομικές κυρώσεις σε επαγγελματίες, σε ενδεχόμενο έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Σπασμένα Προγράμματα και Windows: Τα Πρόστιμα – Ιστορίες Υπολογιστών

Πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν τα σπασμένα προγράμματα στον υπολογιστή τους όπως την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: μια νομοθεσία που απλά την αγνοούν. Όταν όμως το ΣΔΟΕ…

Βέβαια, φαίνεται και η ίδια η Microsoft να μην πολυνοιάζεται για το αν θα αγοράσουμε τα Windows ως οικιακοί χρήστες. Δεν είναι τυχαίο πως εξακολουθεί να ισχύει η δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7 και 8, που υποτίθεται έπρεπε να είχε λήξει από το 2016.

Το Linux, από τη μεριά του, στη συντριπτική πλειοψηφία των διανομών είναι δωρεάν, και απόλυτα νόμιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε όσους και όποιους υπολογιστές θέλουμε, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά.

Κάποιες ελάχιστες διανομές που έχουν κόστος, συνήθως αφορά την υποστήριξη από την εταιρεία που έφτιαξε τη διανομή, για επαγγελματική χρήση. Όμως ακόμα και για τη RedHat, που έχει ετήσιο κόστος, υπάρχει ακριβώς η ίδια διανομή δωρεάν, ως CentOS.

Για διανομές όπως το Ubuntu και το Linux Mint, ένας απλός χρήστης δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα. Μπορεί μόνο, αν θέλει, να κάνει δωρεά για την ομάδα που συντηρεί τη διανομή. Οι μηνιαίες δωρεές στο Linux Mint κυμαίνονται από 7000 έως 22.800 δολάρια.

Διαφορά Windows με Linux: δωρεές

Το Linux λοιπόν είναι μια εναλλακτική αν στήνουμε έναν σταθερό υπολογιστή και δεν θέλουμε να αγοράσουμε Windows ή να βάλουμε σπασμένα.

Απαιτήσεις συστήματος

Μία σημαντική διαφορά των υπολογιστών είναι πως “παλιώνουν” πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή.

Ένα ψυγείο πέντε ετών είναι πρακτικά καινούριο, και το πιθανότερο είναι πως θα το έχουμε για χρόνια ακόμα. Ομοίως και μία τηλεόραση, συνήθως την κρατάμε μέχρι να πάθει αρκετά σοβαρή βλάβη ώστε να μην συμφέρει η επισκευή.

Μετά τα πέντε χρόνια, όμως, ένας υπολογιστής αρχίζει να δείχνει για τα καλά την ηλικία του, ειδικά αν τον είχαμε αγοράσει στη μεσαία κατηγορία τιμής. Στα 10 χρόνια είναι πρακτικά άχρηστος, ακόμα και αν λειτουργεί.

Αρχαία ερείπια ή αρχαία μητρική?

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η τεχνολογία προχωράει, και μαζί προχωρούν και οι απαιτήσεις των προγραμμάτων.

Τα Windows XP έτρεχαν σχετικά καλά με 512MB RAM. Στα Windows 10, αν έχουμε λιγότερα από 4GB RAM, θα έχουμε εμφανή καθυστέρηση ακόμα και στις πιο απλές εργασίες. Συχνά ο Chrome από μόνος του θέλει 1GB RAM στην καθισιά του.

Αν λοιπόν έχουμε έναν παλιό υπολογιστή με χαμηλές δυνατότητες που δεν σηκώνει αναβάθμιση, το Linux είναι η καλύτερη λύση για να γλιτώσουμε το σύστημα από την ανακύκλωση.

Ανακύκλωση υπολογιστή Windows με Linux

Ούτως ή άλλως, σε τόσο παλιό υπολογιστή δεν θα τρέξουμε ούτε παιχνίδια ούτε βαριά επαγγελματικά προγράμματα, τύπου Premiere. Για απλή χρήση ίντερνετ, ταινιών, μουσικής, και εφαρμογών Office, το Linux θα μας καλύψει εξίσου καλά με τα Windows.

Αν μιλάμε για σύστημα με λιγότερο από 1GB RAM, πιθανώς ακόμα και διανομές όπως το Ubuntu ή το Linux Mint να είναι σχετικά βαριές. Όμως υπάρχουν διανομές ειδικά για τόσο παλιούς υπολογιστές, όπως το Lubuntu ή το Puppy Linux.

Το Lubuntu, συγκεκριμένα, λειτουργεί σε υπολογιστές με Pentium 3 και 256MB ή 128MB RAM. Και μάλιστα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρήστη, λειτουργεί καλύτερα και από τα Windows XP που είχαν πριν οι υπολογιστές.

Windows με Linux απαιτήσεις συστήματος

Ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό

Τα Windows είναι ο πρωταθλητής όσον αφορά το κακόβουλο λογισμικό, καθώς θα βρούμε μακράν τις περισσότερες απειλές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό.

Για αυτό το λόγο, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως εδώ στο PCsteps, το να μην έχουμε ενημερωμένο antivirus στα Windows μπορεί να θεωρηθεί εγκληματική αμέλεια. Ειδικά όταν τα ransomware μπορούν να κρυπτογραφήσουν όλα μας τα αρχεία.

Είναι αρκετά διαδεδομένος ο μύθος πως το Linux δεν μπορεί να πιάσει καθόλου ιούς ή άλλα malware. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Το Linux δεν μπορεί να πιάσει κανέναν malware που έχει γραφτεί για Windows. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το ίδιο το Linux είναι απόλυτα απρόσβλητο σε κακόβουλο λογισμικό ή ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Όπως αποδεικνύουν διαγωνισμοί hacking, όπως το Pwn2own, άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις και το κατάλληλο κίνητρο μπορούν να παραβιάσουν οποιοδήποτε σύστημα, δεν διαχωρίζουν Windows με Linux.

Windows με Linux ασφάλεια

Το θέμα όμως είναι πως το Linux, σε οικιακό επίπεδο, έχει ελάχιστο ποσοστό της αγοράς, της τάξης του 1.61%.

Windows με Linux Ποσοστό αγοράς

Σαν αποτέλεσμα, οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού απλά δεν ασχολούνται να φτιάξουν malware ειδικά για Linux, όταν μπορούν να στοχεύσουν τα Windows, που έχουν συνολικά πάνω από το 75% της οικιακής αγοράς.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κανένα antivirus στο Linux.

Antivirus στο Linux – Χρειάζεται ή Όχι, και Γιατί?

Το να χρησιμοποιούμε τα Windows χωρίς ενημερωμένο Antivirus είναι εγκληματική αμέλεια. Πολλοί χρήστες όμως που κάνουν τη μετάβαση σε μια διανομή όπως το Ubuntu, το Lubuntu ή…

Όμως, η έλλειψη κακόβουλου λογισμικού δεν είναι ο μόνος λόγος που το Linux είναι πιο ασφαλές.

Μεγάλες διανομές Linux όπως το Ubuntu και το Linux Mint έχουν ενσωματωμένο διαχειριστή λογισμικού, με εφαρμογές που είναι δοκιμασμένο πως είναι ασφαλείς.

Ουσιαστικά είναι ακριβώς όπως τα app store στο κινητό, βρίσκουμε εφαρμογές που θέλουμε, και τις εγκαθιστούμε με 2 κλικ.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε λογισμικό και από τρίτες πηγές. Όμως στο 99% των περιπτώσεων θα βρούμε στο κέντρο λογισμικού ή το διαχειριστή λογισμικού ό,τι χρειαζόμαστε, ελεγμένο, ασφαλές, και σχεδόν πάντα δωρεάν.

Στα Windows 10, η Microsoft έχει προσπαθήσει να κάνει πιο χρήσιμο το Windows Store. Όμως οι εφαρμογές που θα βρούμε σε αυτό είναι ένα ελάχιστο ποσοστό από τις συνολικές εφαρμογές για Windows.

Τα περισσότερα προγράμματα που χρειαζόμαστε στα Windows, θα πρέπει να τα κατεβάσουμε από τρίτες ιστοσελίδες, χωρίς κανένα κεντρικό έλεγχο από τη Microsoft.

Ιδιωτικότητα

Αρκεί μια προσεκτική ματιά στους όρους χρήσης των Windows 10 για να διαπιστώσουμε πως όταν χρησιμοποιούμε τα Windows 10, η Microsoft καταγράφει έναν ανησυχητικά μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, με με πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10 - Τι Ξέρει η Microsoft 06

Αν θέλουμε να μειώσουμε την παρακολούθηση της Microsoft, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έτοιμα εργαλεία. Ουσιαστικά θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας μια σειρά από ρυθμίσεις. Που και πάλι, δεν θα διακόψουν κάθε παρακολούθηση.

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows – Αξίζουν τα Εργαλεία Προστασίας;

Μετά την κυκλοφορία των Windows 10 και την αναστάτωση που προκάλεσαν όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορα προγράμματα τύπου “anti-spying”. Αυτά…

Και σε αυτό το σημείο, στη σύγκριση Windows με Linux, το Linux υπερέχει ξεκάθαρα. Και ο λόγος είναι πως πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Εμείς ή εσείς έχουμε ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να διαβάσουμε την κάθε γραμμή κώδικα του Ubuntu ή του Linux Mint, και χιλιάδες έμπειροι προγραμματιστές εξετάζουν αυτό τον κώδικα σε κάθε του νέα έκδοση.

Αυτό σημαίνει πως αν μια διανομή προσπαθούσε να παρακολουθήσει τους χρήστες με τον τρόπο που το κάνουν τα Windows, ανεξάρτητοι προγραμματιστές θα το ανακάλυπταν άμεσα.

Εξέταση κώδικα

Αντίθετα, στα Windows ο πηγαίος κώδικας είναι κλειστός, και μόνο η Microsoft έχει πρόσβαση σε αυτόν.

Σαν αποτέλεσμα, πέραν από την παρακολούθηση που ανακοινώνει η εταιρεία για νομικούς λόγους, κανείς έξω από τη Microsoft δεν γνωρίζει πόση παραπάνω παρακολούθηση μπορεί να υπάρχει κρυμμένη στον πηγαίο κώδικα των Windows.

Ορισμένοι χρήστες πιθανώς να σκέφτονται “Δεν με πειράζει που με παρακολουθεί η Microsoft, γιατί δεν έχω κάτι να κρύψω”. Αυτή η λογική, ακόμα και για αυτούς που όντως “δεν έχουν τίποτα να κρύψουν”, είναι λανθασμένη.

Edward Snowden Quote

Ευκολία στη χρήση

Ένας μύθος που τρομάζει αρκετούς χρήστες είναι ότι αν βάλουν Linux θα πρέπει να ασχοληθούν με το τερματικό και να αποστηθίσουν εντολές, κάτι που δεν χρειάζεται στα Windows.

Windows με Linux τερματικό

Κατ' αρχάς, και τα Windows έχουν γραμμή εντολών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος αν το θέλει.

Επιπλέον, στις σύγχρονες διανομές, μπορούμε να κάνουμε ό,τι ρυθμίσεις θέλουμε μέσα από το γραφικό περιβάλλον.

Το τερματικό είναι όντως ένα πανίσχυρο εργαλείο στο Linux. Αλλά αν κάποιον χρήστη τον φοβίζει, η χρήση του είναι καθαρά προαιρετική. Στο Linux Mint, ήδη από το μενού της έναρξης θα βρούμε ό,τι ρυθμίσεις και προτιμήσεις χρειαζόμαστε να αλλάξουμε.

Ρυθμίσεις Linux Mint

Τα σύγχρονα γραφικά περιβάλλοντα στις δημοφιλείς διανομές είναι εξίσου εύκολα στη χρήση με οποιαδήποτε έκδοση των Windows.

Ένας έμπειρος χρήστης των Windows, γρήγορα θα μάθει τα κατατόπια σε μια διανομή Linux. Ένας χρήστης που δεν γνωρίζει πολλά από υπολογιστές, θα μάθει το Linux όσο εύκολα θα μάθαινε και τα Windows.

Σίγουρα υπάρχουν και διανομές που δεν είναι για αρχάριους, ούτε καν για μέτριας εμπειρίας χρήστες. Το Arch Linux είναι πιθανώς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διανομής.

Εγκατάσταση Arch Linux, για Προχωρημένους

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το Linux, ή απλά έχετε χρησιμοποιήσει το Ubuntu για μερικούς μήνες, MHN διαβάσετε αυτόν τον οδηγό. Η εγκατάσταση Arch Linux είναι δύσκολη,…

Σίγουρα το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ένα λειτουργικό είναι κατά βάση υποκειμενικό. Όταν όμως όλα όσα χρειάζονται θα τα βρούμε μέσα από το γραφικό περιβάλλον του Linux, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να είναι πιο δύσκολο από τα Windows.

Οδηγοί συσκευών (Drivers)

Οι οδηγοί συσκευών, γνωστοί και ως drivers, είναι ένα απαραίτητο πρόγραμμα για τη λειτουργία οποιασδήποτε συσκευής στον υπολογιστή. Χωρίς τον κατάλληλο driver, η συσκευή δεν θα αναγνωρίζεται καθόλου από το σύστημα.

Για αρκετά χρόνια, ειδικά μέχρι το 2010, πιθανώς το μεγαλύτερο θέμα με το Linux ήταν η συμβατότητα των συσκευών.

Πολύ συχνά μια εγκατάσταση δεν θα αναγνώριζε σημαντικές συσκευές, όπως η κάρτα ήχου ή η κάρτα δικτύου. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το θέμα με περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτές, scanner, και webcam.

Το πρόβλημα μάλιστα ήταν πολύ μεγάλο σε όσους είχαν ιδιαίτερα νέο υπολογιστή. Συχνά υπολογιστές και περιφερειακά 2-3ων ετών είχαν καλύτερη υποστήριξη.

Σήμερα, και αυτός είναι ένας τομέας που έχει αλλάξει εντελώς. Κατ' αρχάς, ήδη από την βασική του εγκατάσταση, ο πυρήνας του Linux έχει αρκετούς ενσωματωμένους drivers για να αναγνωρίσει όλες τις συσκευές στους περισσότερους υπολογιστές.

Επιπλέον, όμως, και αρκετοί κατασκευαστές δίνουν πλέον σημασία στο Linux. Η Nvidia βγάζει κανονικά εκδόσεις drivers για Linux. Το ίδιο και η AMD, η οποία κάποτε είχε μεγάλο θέμα συμβατότητας με το Linux.

Windows με Linux Nvidia Driver

Εκτός όμως από τις κάρτες γραφικών, θα βρούμε drivers από κατασκευαστές εκτυπωτών, scanner, και για πολλές άλλες συσκευές.

Σίγουρα δεν κάθονται όλοι οι κατασκευαστές να φτιάξουν ξεχωριστό driver για Linux. Αρκετοί από τους “μεγάλους”, όμως, δίνουν πλέον σημασία και στο εναλλακτικό αυτό λειτουργικό.

Μάλιστα, έχουμε πλέον το παράδοξο φαινόμενο για κάποιες αρκετά παλιές συσκευές να μην υπάρχουν καθόλου λειτουργικοί drivers για Windows 10, αλλά να τις αναγνωρίζει αμέσως το Linux και να λειτουργούν κανονικά.

Ενσωματωμένο λογισμικό και εφαρμογές

Όταν εγκαθιστούμε τα Windows, έρχονται με προεγκατεστημένες ορισμένες εφαρμογές από τη Microsoft: browser, media player, photo viewer, και άλλες.

Το πρόβλημα είναι πως οι εφαρμογές αυτές, συχνά είναι επιεικώς μέτριες. Ειδικά ο Internet Explorer, μετά βίας ήταν αρκετός για να κατεβάσεις έναν καλύτερο browser. Ο Edge προσπαθεί, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμα κανένα σημαντικό ποσοστό αγοράς.

Πολλοί χρήστες, λοιπόν, αναγκαζόμαστε αμέσως μετά την εγκατάσταση των Windows να εγκαταστήσουμε πολλαπλά νέα προγράμματα, για να έχουμε το σύστημα όπως το θέλουμε.

Και σε αυτόν τον τομέα, στη σύγκριση Windows με Linux, το ανοιχτό λογισμικό υπερέχει. Η Microsoft προωθεί μόνο τις δικές της εφαρμογές. Όμως οι δημιουργοί μιας διανομής, δεν έχουν τέτοιο θέμα.

Βάζοντας το Linux Mint, αμέσως μετά την εγκατάσταση έχουμε προεγκατεστημένα:

  • Firefox browser,
  • VLC για αναπαραγωγή πολυμέσων,
  • Libreoffice για εργασίες Office, από έγγραφα μέχρι φύλλα excel και παρουσιάσεις powerpoint.

Έχουμε δηλαδή ορισμένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα της αγοράς, κατευθείαν εγκατεστημένα, με το “καλημέρα σας”. Και σε αυτά περιλαμβάνεται μια πλήρης σουίτα office, ενώ τα Windows έρχονται με ένα καημένο Wordpad.

Γενικότερη ποικιλία εφαρμογών

Ενώ στις προεγκατεστημένες εφαρμογές τα Windows υπολείπονται ελαφρώς, λόγω της έλλειψης Office και ενός browser πιο ευέλικτου από τον Edge, στη συνολική διαθεσιμότητα λογισμικού τα Windows είναι ο ξεκάθαρος νικητής.

Αμέτρητες εφαρμογές έχουν εκδόσεις αποκλειστικά και μόνο για Windows, και δεν προβλέπεται να βγάλουν αντίστοιχες εκδόσεις για Linux. Από το Adobe Photoshop μέχρι μικρά και χρήσιμα προγράμματα που βλέπουμε στο QuickSteps.

Μπορούμε βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις να βρούμε αντίστοιχες εφαρμογές στο Linux, σχεδόν πάντα δωρεάν. Για παράδειγμα, το GIMP είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

GIMP: Ένα δωρεάν Photoshop για Windows και Linux

Το Adobe Photoshop είναι η κορυφαία εφαρμογή στην κατηγορία της, τόσο που χρησιμοποιείται και σαν φράση: “Κάνω Photoshop”. Παρ' όλα αυτά, για έναν αρχάριο χρήστη…

Αν όμως κάποιος δουλεύει χρόνια Photoshop, το να πρέπει να μάθει ένα νέο πρόγραμμα από το μηδέν, ούτε εύκολο είναι, ούτε επιθυμητό.

Γενικά αν χρειαζόμαστε να τρέχουμε πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές που δεν έχουν έκδοση για Linux, το εναλλακτικό λειτουργικό θα μας δυσκολέψει.

Υπάρχει βέβαια τρόπος να τρέξουμε ορισμένες εφαρμογές των Windows στο Linux, με τη χρήση του Wine.

Εγκατάσταση προγραμμάτων Windows σε Ubuntu με το Wine

Για τις περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα Windows, το Ubuntu έχει είτε δικές του εκδόσεις για τα ίδια προγράμματα, είτε εξαιρετικής ποιότητας αντίστοιχες εφαρμογές….

Όμως το Wine ούτε υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές των Windows, ούτε πρόκειται να τις υποστηρίξει ποτέ. Κάποιες θα λειτουργήσουν άψογα, κάποιες θα θέλουν πατέντες για να τρέξουν, και ορισμένες δεν πρόκειται να τρέξουν ποτέ, ό,τι κι αν κάνουμε.

Γραμμή εντολών και τερματικό

Αναφέραμε παραπάνω πως το τερματικό είναι προαιρετικό στο Linux. Η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο, πολύ πιο ισχυρό ενδεχομένως από την αντίστοιχη γραμμή εντολών στα Windows.

Αρκεί να μάθουμε μερικές βασικές εντολές, και δεν αποκλείεται σύντομα να διαπιστώσουμε πως μέσα από το τερματικό μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα πολλές από τις εργασίες που μας ενδιαφέρουν στο σύστημα.

Το τερματικό είναι τόσο ισχυρό, που συγκεκριμένες εντολές, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορούν να καταστρέψουν όλο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των αρχείων μας, καθώς και άλλων λειτουργικών που ίσως έχουμε σε dual boot.

Επικίνδυνες Εντολές Linux – Τι Πρέπει να Προσέχουμε

Το τερματικό στο Linux είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Με τις κατάλληλες εντολές Linux μπορούμε να κάνουμε όσα θα κάναμε και με το γραφικό περιβάλλον, και ακόμα…

Σίγουρα το τερματικό και οι εντολές δεν απευθύνονται στον αρχάριο χρήστη. Όποιος όμως αφιερώσει λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί, μόνο κερδισμένος θα βγει.

Ενημερώσεις συστήματος

Οι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος είναι ένα αναγκαίο κακό. Χωρίς αυτές, το λειτουργικό σύστημα παραμένει απροστάτευτο από ενδεχομένως σοβαρά κενά ασφαλείας.

Σε αυτόν τον τομέα, η Microsoft δυσαρέστησε σημαντικό ποσοστό των χρηστών όταν έκανε τις ενημερώσεις υποχρεωτικές στα Windows 10. Χωρίς πατέντες ή τρίτα προγράμματα, δεν μπορούμε ουσιαστικά να τις απενεργοποιήσουμε στη Home έκδοση.

Και σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να θέλουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή ή να κάνουμε μια επανεκκίνηση, και να βλέπουμε πως πρέπει να γίνουν ενημερώσεις που ούτε καν γνωρίζαμε πως είχαν κατέβει.

Ενημερώσεις windows

Για να μην μιλήσουμε για τις περιπτώσεις που το σύστημα αποφασίζει να κάνει αυτόματα επανεκκίνηση, τη στιγμή ενδεχομένως που κάναμε κάποια δουλειά, ή ακόμα και μια ολόκληρη παρουσίαση.

Όπως και τα Windows, έτσι και το Linux έχει ενημερώσεις. Μέχρι και στις τελευταίες εκδόσεις του Linux Mint και του Ubuntu, όμως, παραμένουν προαιρετικές. Θα δούμε μια ειδοποίηση, και όταν είμαστε έτοιμοι θα περάσουμε τις ενημερώσεις.

Ούτε υποχρεωτική εγκατάσταση, ούτε αιφνιδιαστικές επανεκκινήσεις, ούτε να περιμένουμε να εγκατασταθεί μία από 98 ενημερώσεις για να τερματισει τη λειτουργία του ο υπολογιστής.

Windows με Linux ενημερώσεις

Αναπόφευκτα, αυτό σημαίνει πως κάποιοι χρήστες δεν θα κάνουν ποτέ ενημερώσεις. Αυτό όμως είναι καθαρά θέμα τεχνολογικής παιδείας του κάθε χρήστη. Αν ο χρήσης καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ενημερώσεις, θα τις κάνει.

Η Microsoft, τα χρόνια των XP, των 7, και των Vista, δίδαξε τους χρήστες με σπασμένα Windows πως αν κάνουν Windows update, θα τους εμφανίζει ενοχλητικά μηνύματα. Έτσι, εκατομμύρια χρήστες προτίμησαν να μην κάνουν ποτέ update, αγνοώντας τον κίνδυνο.

Τώρα, η λύση της Microsoft είναι “κάνε update, είτε σου αρέσει, είτε όχι”. Κάποτε, μάλιστα, μας έκλεβε και bandwidth για να μοιράσει τα update σε άλλους χρήστες. Ευτυχώς, πλέον, έχει αλλάξει αυτή την προεπιλογή.

Εμφάνιση και παραμετροποίηση

Εδώ και αρκετές εκδόσεις των Windows έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εμφάνιση, είτε με τη χρήση θεμάτων (themes) στα Windows…

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

…είτε με τρίτες εφαρμογές, όπως το RainMeter

Πλήρης Αλλαγή της Επιφάνειας Εργασίας με το Rainmeter

Η επιφάνεια εργασίας είναι ίσως το κομμάτι που βλέπουμε πιο συχνά όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, οπότε είναι φυσιολογικό να τη βαριόμαστε πολύ εύκολα. Αν η…

Οι διανομές Linux πηγαίνουν την όλη ιδέα της αλλαγής εμφάνισης δέκα βήματα παραπέρα.

Αρχικά, όπως είδαμε και παραπάνω σε αυτόν τον οδηγό, υπάρχουν πολλαπλές διανομές με ξεχωριστή εμφάνιση η καθεμία.

Το θέμα όμως είναι πως μπορούμε σε κάθε διανομή να εγκαταστήσουμε ένα ολόκληρο εναλλακτικό γραφικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, το Ubuntu έρχεται κανονικά με το Gnome…

Ubuntu Gnome

…έχουμε όμως την επιλογή να κατεβάσουμε το Ubuntu με το Mate, που έχει εντελώς άλλη λογική σαν γραφικό περιβάλλον.

Ubuntu Mate

Ή μπορούμε στην ίδια διανομή να εγκαταστήσουμε δύο διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα και να τα αλλάζουμε όποτε θέλουμε.

Εγκατάσταση Mate σε Linux Mint / Ubuntu

To Mate είναι ένα απλό και ελαφρύ περιβάλλον, που προήλθε σαν διακλάδωση από το παλιό περιβάλλον Gnome 2. Ενώ υπάρχουν ειδικές εκδόσεις Mate για το…

Μπροστά στις δυνατότητες αλλαγών και παραμετροποιήσεων που μας δίνει το Linux, οι δυνατότητες των Windows είναι απλά “σοβατίσματα”.

Παιχνίδια

Όπως πιθανώς να περιμένατε, τα Windows είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής όσον αφορά το gaming.

Λίγο πολύ, αν ένα παιχνίδι έχει βγει για υπολογιστή, τρέχει στα Windows. Δεν γνωρίζουμε ούτε ένα παιχνίδι για PC που να μην έχει έκδοση για Windows. Ακόμα και αν υπάρχει κάποιο που αγνοούμε – ποτέ δεν ξέρεις – σίγουρα δεν είναι άξιο λόγου.

Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να δούμε και την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτό το θέμα στο Linux. Το καλοκαίρι του 2016, υπήρχαν γύρω στις 4.000 παιχνίδια στην ενότητα SteamOS+Linux του Steam. Σήμερα, βρίσκουμε πάνω από 12.600 παιχνίδια και DLC.

Windows με Linux gaming

Αν υπολογίσουμε πως το Steam έχει αυτή τη στιγμή περίπου 57.600 τίτλους για όλες τις πλατφόρμες, ουσιαστικά το ένα πέμπτο των παιχνιδιών στο Steam υποστηρίζει το Linux.

Η αλήθεια είναι πως αν είχαν “πιάσει” το Steam Machine της Valve, που τρέχουν SteamOS που είναι βασισμένο στο Ubuntu, σήμερα το gaming στο Linux ενδεχομένως να ήταν αγνώριστο.

Όμως η Valve δεν έχει καταθέσει ακόμα τα όπλα. Κατ' αρχάς, θα βρούμε ακόμα στο Steam να πωλούνται Steam Machines μέχρι και σήμερα.

Steam Machines

Ύστερα, τον Απρίλιο του 2018 και μετά την πρώτη “αποτυχία” των Steam Machines, ο Pierre-Loup Griffais, που εργάζεται στη Valve, επιβεβαιώνει πως η εταιρεία δεν καταθέτει τα όπλα, και πως έχει αρκετές πρωτοβουλίες τις οποίες επιδιώκει για το Linux.

Υποθέτουμε πως μία από αυτές είναι το Steam Play, το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του στον client του Steam για Linux εδώ και μερικές εκδόσεις.

Ουσιαστικά, είναι κάτι σαν το Wine, επιτρέποντας να παίξουμε παιχνίδια Windows στο Linux. Όμως είναι δοκιμασμένο από τη Valve πως λειτουργεί σωστά για συγκεκριμένα παιχνίδια στο Linux, μεταξύ των οποίων και το Dark Souls III.

Windows με Linux Dark Souls III

Είναι εξαιρετικά απίθανο το Linux να ξεπεράσει τα Windows όσον αφορά τα παιχνίδια, ή ακόμα και να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο, από τη στιγμή που τα Windows έχουν προβάδισμα δεκαετιών.

Όμως η όλο και μεγαλύτερη ποικιλία native τίτλων σε Linux, το Wine και το Steam Play, σημαίνουν πως ένας gamer σταδιακά έχει όλο και λιγότερους λόγους να μπει στα Windows για να παίξει, και όλο και πιο πολλές επιλογές στο Linux.

Εσείς γνωρίζετε άλλες διαφορές μεταξύ Windows και Linux?

Το να περιγράψουμε ένα λειτουργικό σύστημα πλήρως σε μία δημοσίευση είναι πρόκληση από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν βλέπουμε δύο λειτουργικά σε αντιπαράθεση.

Εσείς γνωρίζετε άλλες σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε Windows και Linux που δεν αναφέραμε? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 23 ΔΕΚ_x4αα
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps