Ένα laptop κοστίζει σημαντικά περισσότερο από ένα σταθερό υπολογιστή αντίστοιχων δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα, όταν χαλάσει εκτός εγγύησης, είναι πολύ πιθανό να μην συμφέρει η επισκευή του. Δείτε ποιο είναι το πιο αξιόπιστο laptop και το πιο προβληματικό laptop στην αγορά, με βάση ένα πανελλαδικό service, αλλά και τις δικές σας ψήφους.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η εμπειρία των ειδικών
Στην έρευνά μας για το πιο αξιόπιστο και το πιο προβληματικό laptop λάβαμε αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες από το εργαστήριο Lab Experts, που αναλαμβάνει την επισκευή laptop από όλη την Ελλάδα.
Η τεχνική τους γνώση, αλλά και η μακροχρόνια εμπειρία από τις επισκευές laptop κάθε μάρκας, υπήρξαν ανεκτίμητες για τις ανάγκες του οδηγού.
Το αξιόπιστο laptop φαίνεται από τη μητρική πλακέτα
Σε ένα σταθερό υπολογιστή, η μητρική πλακέτα είναι ένα απλό υποσύστημα. Σίγουρα η λειτουργία της μητρικής είναι περίπλοκη, και από τα χαρακτηριστικά της εξαρτάται τι υποσυστήματα μπορούμε να έχουμε.
Αν όμως χαλάσει μια σύγχρονη μητρική, είναι τεχνικά απλό να την αντικαταστήσουμε, και σχετικά οικονομικό, καθώς συνήθως θα βρούμε καλής ποιότητας μοντέλα με 90-130 ευρώ.
Στα laptop, όμως, η μητρική πλακέτα είναι το άλφα και το ωμέγα. Ο λόγος είναι πως κάθε συγκεκριμένο laptop μπορεί να πάρει μόνο μια συγκεκριμένη μητρική, ειδικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει στο “σασί” του.
Επιπλέον, καμία εταιρεία με laptop δεν πωλεί μητρικές στη λιανική. Σε περίπτωση βλάβης, συχνά η μόνη λύση που συμφέρει είναι το να ψάξουμε να βρούμε μεταχειρισμένη μια μητρική από ένα laptop της ίδιας μάρκας και μοντέλου.
Το θέμα είναι πως τέτοιες μεταχειρισμένες μητρικές, από site όπως το eBay, το Aliexpress κλπ συχνά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, και είναι πολύ πιθανό σύντομα να βγάλουν αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα.
Τέλος, καθώς πρακτικά όλα τα σύγχρονα laptop έχουν την κάρτα γραφικών ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα, η βλάβη της κάρτας γραφικών ουσιαστικά είναι μια από τις πιο συχνές βλάβες της μητρικής.
Ενώ τεχνικές όπως το reflow και το reballing μπορούν να επαναφέρουν το σύστημα σε λειτουργική κατάσταση, δεν είναι οριστική λύση. Η επισκευή με το reflow διαρκεί τέσσερις έως δώδεκα μήνες, σπανίως μέχρι δύο χρόνια, ενώ το reballing κρατάει από πέντε μήνες μέχρι δύο χρόνια.
Πώς ξεχωρίζει η καλής ποιότητας μητρική πλακέτα
Υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που δείχνουν την ποιότητα της μητρικής πλακέτας. Τα παρακάτω κριτήρια ισχύουν και για τις μητρικές των laptop αλλά και των σταθερών υπολογιστών.
Ποιοτικά ηλεκτρονικά στοιχεία (Πυκνωτές, αντιστάσεις, ολοκληρωμένα κυκλώματα)
Κάθε κατασκευαστής, ανάλογα με το κόστος στο οποίο θέλει να πουλήσει τη μητρική πλακέτα, επιλέγει καλύτερης ή χειρότερης ποιότητας ηλεκτρονικά στοιχεία. Όπως είναι αναμενόμενο, οι καλύτερης ποιότητας πυκνωτές μας δίνουμε μια πιο αξιόπιστη μητρική, και κατ' επέκταση ένα πιο αξιόπιστο laptop.
Η ποιότητα των πυκνωτών ξεχωρίζει από το χρώμα τους. Οι πυκνωτές με καφέ, πορτοκαλί, ή πράσινο χρώμα είναι εύκολο να χαλάσουν. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν χαλάσει επειδή φουσκώνουν, και μπορούν ακόμα και να σκάσουν και να διαρρεύσει το διηλεκτρικό υλικό τους.
Οι πυκνωτές με μπλε ή μαύρο χρώμα είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν φουσκώνουν ούτε χαλάνε εύκολα.
Τέλος, οι πυκνωτές SMD, με ασημί χρώμα, έχουν την καλύτερη ποιότητα, και θα τους βρούμε στις ακριβότερες μητρικές πλακέτες.
Το χρώμα της μητρικής πλακέτας
Πιθανώς να γνωρίζετε πως οι μητρικές πλακέτες βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα χρώματα αυτά, όμως, δεν είναι για αισθητικούς λόγους – στο κάτω-κάτω, μικρό ποσοστό των χρηστών έχει tower με παράθυρο ώστε να φαίνεται η μητρική.
Στην πράξη, το χρώμα της μητρικής είναι συχνά μια αξιόπιστη ένδειξη για τη συνολική ποιότητά της, εφόσον φυσικά έχει και αντίστοιχης ποιότητας πυκνωτές πάνω. Μια πλακέτα μπορεί να έχει μέχρι και επτά στρώματα στο εσωτερικό της για την σωστή επικοινωνία των ηλεκτρονικών στοιχείων.
Οι μητρικές με πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα είναι οι πιο συνηθισμένες πλακέτες σε laptop, και είναι γενικά μέτριας ή χαμηλής ποιότητας. Πολύ σπάνια μητρική με αυτό το χρώμα θα έχει καλή κατασκευή και ηλεκτρονικά στοιχεία.
Οι μητρικές με το μπλε χρώμα είναι πιο σπάνιες. Έχουν μεσαία ποιότητα και ελαφρώς καλύτερα ηλεκτρονικά στοιχεία από τις πράσινες.
Μακράν την καλύτερη ποιότητα έχουν οι μαύρες μητρικές, τις οποίες θα βρούμε μόνο σε ακριβά laptop. Λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνήθως έχουν ακριβότερους πυκνωτές και ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Σύμφωνα με τους Lab Experts, αν ψάχνουμε για αξιόπιστο laptop, το να επιλέξουμε ένα μοντέλο με μαύρη μητρική θα μας δημιουργήσει τα λιγότερα προβλήματα και γενικά θα έχει πιο ποιοτικά ανταλλακτικά.
Βέβαια, κανένας κατασκευαστής δεν ανακοινώνει το χρώμα της μητρικής μαζί με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μια καλή μέθοδος πριν την αγορά laptop είναι να ψάξουμε βίντεο καθαρισμού στο YouTube για το μοντέλο που μας ενδιαφέρει. Θα βρούμε γενικά βίντεο για τα περισσότερα δημοφιλή μοντέλα, και θα γνωρίζουμε έτσι για τη μητρική τους, ίσως και για τους πυκνωτές αν το βίντεο εστιάζει στη λεπτομέρεια.
Σύστημα ψύξης
Όπως έχουμε αναλύσει στο σχετικό οδηγό, η υπερθέρμανση είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των laptop. Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι στους σταθερούς υπολογιστές, γιατί τα laptop έχουν εκ των πραγμάτων μικρότερο σύστημα ψύξης, και τα χρησιμοποιούμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Είναι λογικό λοιπόν ένα αξιόπιστο laptop να έχει ένα καλό σύστημα ψύξης, το οποίο να κρατάει χαμηλά τη θερμοκρασία του υπολογιστή και ταυτόχρονα να έχει χαμηλό θόρυβο.
Καλής ποιότητας συνδέσεις στα περιφερειακά (πληκτρολόγιο, βύσμα τροφοδοσίας, σκληρός δίσκος)
Το τελευταίο κριτήριο για την ποιότητα της μητρικής πλακέτας είναι οι συνδέσεις των περιφερειακών, όπως το πληκτρολόγιο, το touchpad, η οθόνη, η κάμερα, κλπ.
Ειδικά για την οθόνη, προβλήματα με την καλωδιοταινία μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση γραμμών ή να αναβοσβήνει ο οπίσθιος φωτισμός της οθόνης.
Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο laptop και ποιο το πιο προβληματικό σύμφωνα με τους Lab Experts
Με βάση τα μοντέλα που έχει επισκευάσει το εργαστήριο Lab Experts, και τα στατιστικά όσον αφορά το ποια μοντέλα από ποιες εταιρείες έρχονται συχνότερα στο service, αυτή είναι η κατάταξη από το πιο αξιόπιστο ως το πιο προβληματικό laptop.
Apple
Τα μοντέλα της Apple έχουν μαύρη πλακέτα και ασημί πυκνωτές SMD, κάτι που είναι αναμενόμενο από την υψηλή τους τιμή. Επίσης έχουν πολύ καλό σύστημα ψύξης. Εξαίρεση αποτελούν τα MacBook Air, που έχουν βγει αρκετά προβληματικά.
Dell
Τα περισσότερα μοντέλα Dell έχουν μπλε μητρική, ή καλής ποιότητας πράσινη πλακέτα, με ασημί πυκνωτές και ιδανικό σύστημα ψύξης.
Asus
Όπως και στα Dell, και εδώ θα συναντήσουμε μπλε ή καλής ποιότητας πράσινη μητρική, ασημί πυκνωτές, και καλό σύστημα ψύξης.
Sony Vaio
Μπορεί η Sony να μην βγάζει πλέον laptop, αλλά αυτά που κυκλοφορούν ακόμα έχουν μπλε πλακέτα με ασημί πυκνωτές. Έχουν όμως μέτριο σύστημα ψύξης.
Τoshiba
Στα χαμηλής κατηγορίας Toshiba θα βρούμε συνήθως πράσινη πλακέτα με μέτρια ηλεκτρονικά, αλλά σχετικά καλό σύστημα ψύξης.
Lenovo
Τα οικονομικά Lenovo έχουν πράσινη ή μπλε πλακέτα με μέτρια ηλεκτρονικά, και μέτριο σύστημα ψύξης.
LG – Samsung
Στα μοντέλα των LG και Samsung θα βρούμε συνήθως μπλε πλακέτα αλλά με σχετικά χαμηλής ποιότητας ηλεκτρονικά, αλλά μειωμένη θερμοκρασία λειτουργίας.
HP
Τα φτηνά HP έχουν πράσινη ή μπλε πλακέτα μέτριας ποιότητας και μέτρια ηλεκτρονικά. Το σύστημα ψύξης τους χαρακτηρίζεται ως “χάλια”, και πολύ συχνά καταφτάνουν με βλάβη στην κάρτα γραφικών, κάτι στο οποίο συνεισφέρει η θερμοκρασία.
Acer
Στα μικρά Acer θα βρούμε πράσινη ή μπλε πλακέτα με χαμηλή ποιότητα ηλεκτρονικών. Και εδώ το σύστημα ψύξης είναι χάλια.
Turbo-X
Τα Turbo-X έχουν πράσινη πλακέτα, καφέ πυκνωτές και τα χειρότερα ηλεκτρονικά στοιχεία. Το σύστημα ψύξης είναι τόσο χάλια, που σε πολλά μοντέλα δεν υπάρχει καν ψήκτρα στην κάρτα γραφικών. Γενικά βγάζουν τα περισσότερα προβλήματα στη μητρική πλακέτα.
Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο laptop, όπως εσείς το ψηφίσατε
Την εβδομάδα 11 με 17 Απριλίου 2016 σας ζητήσαμε να ψηφίσετε το πιο αξιόπιστο laptop που είχατε ή έχετε στην κατοχή σας. Σε αυτή την ψηφοφορία ψήφισαν 693 αναγνώστες, και αυτά ήταν τα αποτελέσματα:
HP, Acer, και Toshiba ήταν οι ξεκάθαροι νικητές της έρευνας.
Μας έκανε εντύπωση η χαμηλή θέση της Dell, καθώς γενικά η εταιρεία έχει καλή φήμη και έχει διαθέσιμα αρκετά οικονομικά μοντέλα. Πάντως η εταιρεία έχασε τέσσερις ψήφους τις οποίες συμπλήρωσαν στο Other Option οι αντίστοιχοι αναγνώστες.
Η θέση της Apple ήταν αναμενόμενα χαμηλή, γιατί είναι αρκετά μικρό το ποσοστό των αναγνωστών του PCsteps που έχουν Mac.
Αντίστοιχα κατανοητή είναι η χαμηλή θέση της MSI, καθώς τα μοντέλα της γενικά κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχει εκπροσώπους στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες τιμής.
Όσον αφορά τα μοντέλα, σταθερά καλές ψήφους είχαν τα Acer Aspire, με δεύτερη καλύτερη σειρά τα Toshiba Satellite. Από τα HP ξεχώρισαν τα Pavilion.
Στις κατηγορίες τιμής, μεταξύ αυτών που ψήφισαν η πιο δημοφιλής κατηγορία ήταν μεταξύ 501 και 750 ευρώ.
Το μέσο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει ένα αξιόπιστο laptop να βγάζει προβλήματα ήταν τα επτά χρόνια (το Mean στις παρακάτω πληροφορίες).
Στην ψηφοφορία είχαμε ορίσει ως ελάχιστο τα τέσσερα χρόνια και ως μέγιστο τα είκοσι. Αν γνωρίζετε από στατιστική, αυτές είναι οι αναλυτικές τιμές:
- Μέσος όρος: 7 χρόνια
- Διάμεση τιμή: 7 χρόνια
- Επικρατούσα τιμή: 4 χρόνια, 7 χρόνια
- Τυπική Απόκλιση: 3
- Διασπορά: 7
Ποιο είναι το πιο προβληματικό laptop, όπως εσείς το ψηφίσατε
Μαζί με την έρευνα για το πιο αξιόπιστο laptop, είχαμε παράλληλα την επιλογή για το πιο προβληματικό. Σημαντικά λιγότερες ήταν οι συμμετοχές σε αυτή την έρευνα, αριθμώντας τις 136. Αυτό το εκλαμβάνουμε ως θετικό, καθώς δείχνει κατά κάποιον τρόπο ότι τα περισσότερα laptop βγαίνουν αξιόπιστα.
Σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα των Lab Experts συμφωνούν με τις ψήφους των αναγνωστών, και τα Turbo-X ανακηρύχθηκαν με διαφορά τα πιο προβληματικά laptop. Γεγονός που δεν μπορούμε να πούμε πως μας εκπλήσσει, γιατί συνήθως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.
Πάντως, οι δύο από τις κορυφαίες εταιρείες στα αξιόπιστα laptop, HP και Toshiba, δίνουν το παρόν και στα προβληματικά laptop. Η Acer, που ορισμένοι αναγνώστες δεν εμπιστεύονται, βγήκε τέταρτη.
Όσον αφορά τα μοντέλα, μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών δεν θυμόταν ποιο μοντέλο βγήκε προβληματικό, και οι σειρές Aspire και Satellite είχαν και εδώ την γενική πρωτιά.
Η πιο προβληματική κατηγορία τιμής αποδείχτηκε η κατηγορία μεταξύ 301 και 500 ευρώ, που γενικά περιλαμβάνει laptop χαμηλών δυνατοτήτων, που λόγω κόστους είναι λογικό να έχουν χαμηλή ποιότητα κατασκευής.
Τα περισσότερα προβλήματα προέκυψαν στη μητρική κάρτα και την κάρτα γραφικών.
Το μέσο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει ένα αξιόπιστο laptop να βγάζει προβλήματα ήταν οι 12 μήνες (το Mean στις παρακάτω πληροφορίες). Είχαμε ορίσει μεταξύ ενός μηνός έως 48 μηνών, καθώς ένα laptop που κράτησε πάνω από 4 χρόνια πριν εμφανίσει προβλήματα μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
- Μέσος όρος: 12 μήνες
- Διάμεση τιμή: 11 μήνες
- Επικρατούσα τιμή: 1 μήνας
- Τυπική Απόκλιση: 10
- Διασπορά: 95
Για κάθε προβληματικό laptop είχαμε ένα πεδίο στην έρευνα για αναλυτικό απολογισμό της ζημιάς. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιγραφές ήταν για ένα Turbo-X που από την πρώτη μέρα έβγαλε προβλήματα.
Και σε ένα άλλο Turbo-X όπου στο δίμηνο πάνω…
Η έρευνα συνεχίζεται
Ενώ ήταν ενδιαφέροντα τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε για μία εβδομάδα, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα στατιστικά που θα συγκεντρωθούν σε βάθος χρόνου.
Για το λόγο αυτό ενεργοποιήσαμε ξανά τις έρευνες, χωρίς χρονικό περιορισμό αυτή τη φορά. Αν δεν προλάβατε την αρχική ψηφοφορία, μπορείτε να ψηφίσετε το πιο αξιόπιστο laptop, αλλά και το πιο προβληματικό laptop που είχατε ή έχετε στην κατοχή σας.
Εφόσον συγκεντρώσουμε αρκετές επιπλέον ψήφους, θα αναδημοσιεύσουμε την έρευνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερες απαντήσεις έχουμε, τόσο πιο ακριβή θα είναι τα στοιχεία μας για το ποιο είναι το πιο αξιόπιστο laptop στην αγορά, και ποιο το πιο προβληματικό laptop. Θα μας βοηθήσει λοιπόν πολύ αν στείλετε αυτή τη δημοσίευση και στους φίλους σας.
Οι έρευνες για το πιο αξιόπιστο laptop και το πιο προβληματικό laptop είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Μπορείτε να συμμετάσχετε στη μία από τις δύο, ή και στις δύο. Σε κάθε έρευνα, πάντως, όλες οι ερωτήσεις είναι υποχρεωτικές για την υποβολή.
Ποια είναι τα κριτήρια για ένα αξιόπιστο laptop
Στην ψηφοφορία μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το πόσα χρόνια το laptop ήταν πλήρως λειτουργικό όσον αφορά το υλικό του υπολογιστή. Τυχών προβλήματα στα Windows, το Internet, ή σε συγκεκριμένα προγράμματα είναι θέματα που σχεδόν πάντοτε λύνονται με ένα απλό format και επανεγκατάσταση.
Είναι οι βλάβες της μητρικής, τη μνήμης, της οθόνης, της κάρτας γραφικών και γενικά του hardware που είναι οι πιο σοβαρές, και που μπορούν να αχρηστέψουν το laptop μας αν δεν συμφέρει η επισκευή του.
Επίσης, δεν παίζει ρόλο στην αξιοπιστία αν η βλάβη προήλθε από ατύχημα. Αν μας έπεσε το laptop ή αν χύθηκε καφές πάνω του δεν ευθύνεται ο κατασκευαστής. Εκτός, φυσικά, αν υποτίθεται πως ήταν κάποιο “θωρακισμένο” μοντέλο –
Ψηφίστε το πιο αξιόπιστο laptop
Έχετε ή είχατε ένα laptop που βγήκε “παλικάρι”? Που άντεξε πέντε ή δέκα χρόνια πριν χαλάσει, ή που συνεχίζει και λειτουργεί ακόμα? Ψηφίστε το laptop που έβγαλε τα χρήματά του με το παραπάνω.
Όλες οι απαντήσεις είναι υποχρεωτικές για την υποβολή της έρευνας.
Ψηφίστε το πιο προβληματικό laptop
Καμιά φορά, όσο κι αν έχουμε ψάξει μια αγορά, όσο κι αν έχουμε ρωτήσει, όσα reviews κι αν έχουμε διαβάσει, όσο βαθιά κι αν έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη, μας βγαίνει μάπα το καρπούζι.
Αν ένα laptop σας άρχισε να βγάζει προβλήματα μέσα στην εγγύηση, ή έβγαλε το μεγάλο πρόβλημα δέκα μέρες αφότου έληξε η εγγύηση, γράψτε το στην έρευνα.
Όλες οι απαντήσεις είναι υποχρεωτικές για την υποβολή της έρευνας.
Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα αποτελέσματα της έρευνας?
Αν συμφωνείτε με το πιο αξιόπιστο laptop, ή αν η εμπειρία σας ήταν διαφορετική, γράψτε μας στα σχόλια.