Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θεσπίστηκε το 2004 και γιορτάζεται διεθνώς κάθε Φεβρουάριο. Ενώ γενικά δεν μας απασχολούν οι διάφορες “παγκόσμιες ημέρες”, η ασφαλής πλοήγηση στο Internet είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του υπολογιστή μας. Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, για να αποφύγουμε μολύνσεις και απάτες.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου?
Η πρώτη Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν το έργο SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Το 2005 τα ηνία της διοργάνωσης ανέλαβε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η επίσημη σελίδα του δικτύου INSAFE στην Ελλάδα είναι η http://www.saferinternet.gr/.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, η οποία για το 2016 είναι η Τρίτη, 9 του μηνός.
Ενώ η ασφαλής πλοήγηση στο Internet για όλους είναι ένας από τους βασικούς άξονες της δράσης, το δίκτυο INSAFE δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου, τα παιδιά και τους εφήβους, και παράλληλα εργάζεται για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας.
Ασφαλής πλοήγηση στο Internet: Οι βασικές αρχές
Η ασφαλής πλοήγηση στο Internet δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μία κίνηση. Πρόκειται για έναν συνδυασμό από προγράμματα και ενέργειες, προκειμένου να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και τις απάτες, αλλά και να είμαστε προστατευμένοι από τους κινδύνους που είναι αντικειμενικά αδύνατον να προβλέψουμε.
Ουσιαστικά, η ασφαλής πλοήγηση στο Internet απαιτεί να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας όσον αφορά το διαδίκτυο, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες που μας δίνουν τα κατάλληλα προγράμματα για τον υπολογιστή και συγκεκριμένα πρόσθετα για τον browser.
Εγκατάσταση ενός καλού antivirus ή μιας σουίτας Internet Security
Κάθε συζήτηση για την ηλεκτρονική ασφάλεια εκ των πραγμάτων ξεκινάει με το θέμα του antivirus.
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα ανησυχητικό ποσοστό χρηστών οι οποίοι ισχυρίζονται πως δεν χρειάζονται antivirus, επειδή “προσέχουν”.
Το πρόβλημα είναι πως το να αποφεύγουμε ύποπτα site και περίεργα συνημμένα δεν είναι αρκετό, όταν υπάρχουν malware τύπου Drive-by downloads.
Πρόκειται για malware τα οποία μπορούν να μολύνουν γνωστές σελίδες, όπως πχ τη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στη συνέχεια, εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας στο Flash, τη Java, ή και τον ίδιο το browser. Σαν αποτέλεσμα, αρκεί απλά να επισκεφθούμε μια τέτοια σελίδα για να μολυνθούμε από malware, χωρίς να κατεβάσουμε και να τρέξουμε κανένα αρχείο.
Η μόνη προστασία για αυτού του τύπου τις μολύνσεις είναι ένα ενημερωμένο Antivirus ή μια σουίτα Internet Security. Μάλιστα, αν επιλέξετε την σουίτα Internet Security της Bitdefender, μπορείτε να τη δοκιμάσετε δωρεάν για 90 ημέρες ή να κερδίσετε μια ετήσια άδεια στο διαγωνισμό μας.
Αποφεύγουμε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο
Έχουμε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους που κρύβουν τα παράνομα site με ταινίες Online.
Το ίδιο ισχύει και για σελίδες που παρέχουν δωρεάν Mp3, ή σπασμένα προγράμματα.
Κάποιες από αυτές τις σελίδες είναι 100% απάτες. Άλλες μπορεί να δίνουν όντως πρόσβαση παράνομα σε ταινίες, μουσική, και προγράμματα, αλλά να έχουν παραπλανητικούς συνδέσμους και δήθεν ενημερώσεις για updates.
Και, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα των drive-by downloads που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα.
Από τη στιγμή που μπορούμε να έχουμε νόμιμα ταινίες με το Netflix και νόμιμα μουσική με μισή ντουζίνα υπηρεσίες Streaming Music, η ασφαλής πλοήγηση είναι πιο σημαντική από το να ρισκάρουμε τον υπολογιστή και τα αρχεία μας για να γλιτώσουμε 10-20 ευρώ το μήνα.
Και, όχι, ένα antivirus ή Internet Security δεν μας διασφαλίζει στο 100% αν μπαίνουμε σε τέτοια site.
Στον πρόσφατο οδηγό για το VirusTotal διαπιστώσαμε πως ένα συγκεκριμένο μολυσμένο αρχείο ξεγέλασε σχεδόν τα μισά antivirus της υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα, όπως τα Avira και Comodo.
Με άλλα λόγια, καλύτερα είναι να μην πάμε γυρεύοντας.
Αποφεύγουμε σελίδες με cheat για online παιχνίδια
Ενώ και οι σελίδες που υπόσχονται cheat για online παιχνίδια μπορεί να θεωρηθεί πως ανήκουν στην κατηγορία των σελίδων με παράνομο περιεχόμενο, η διαφορά είναι πως πρακτικά όλες αυτές τις σελίδες είναι απάτες.
Συνήθως, για να κατεβάσουμε το cheat θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουμε ένα δήθεν survey, το οποίο συχνά οδηγεί σε σελίδες με δήθεν διαγωνισμούς, που καταλήγουν να μας εγγράφουν σε συνδρομητικές υπηρεσίες SMS.
Όσο για το cheat, δεν θα το λάβουμε ποτέ, γιατί τα περισσότερα online παιχνίδια έχουν τις πληροφορίες στο server, και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε παράνομα από τον υπολογιστή. Αν μπορούσαμε, θα λειτουργούσε το δωρεάν και ασφαλές Cheat Engine.
Για αναλυτικές λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό:
Cheat σε Online / Mobile παιχνίδια: Οι Απάτες των SurveysΌλοι γνωρίζουμε πως πολλά δήθεν “Free to play” παιχνίδια, στο κινητό, το facebook, ή το Internet, ουσιαστικά είναι “Pay to win”: Εκείνοι που πληρώνουν είναι εκείνοι που διακρίνονται. Αυτό…
Ποτέ δεν τρέχουμε αρχεία που μας ήρθαν χωρίς να τα ζητήσουμε, ακόμα και από γνωστούς
Τα μολυσμένα αρχεία μέσα από email είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους διάδοσης malware, τον οποίο συναντάμε σε αρκετούς από τους χειρότερους ιούς όλων των εποχών. Εδώ και μερικά χρόνια, εκτός από το email, μπορούμε να δεχτούμε μολυσμένα αρχεία και από μηνύματα chat, από το Skype μέχρι το Facebook.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η επιδημία στο Facebook την άνοιξη του 2014. Μάλιστα, επειδή ο δημιουργός του ιού ήταν Έλληνας, τα μολυσμένα μηνύματα ήταν επίσης στα Ελληνικά, και όχι με τα σπαστά Ελληνικά του Google Translate που συναντάμε συχνά σε τέτοιου είδους μηνύματα.
Η μέθοδος που λειτουργούν όλοι αυτοί οι ιοί είναι πως μόλις μολύνουν κάποιο σύστημα αρχίζουν αυτόματα και εν αγνοία μας να στέλνουν μηνύματα σε όλες τις επαφές. Έτσι, μας έρχονται μηνύματα από γνωστούς, φίλους, συγγενείς, και συνεργάτες μας, που είναι πιθανότερο να τα εμπιστευθούμε.
Αν λοιπόν μας έρθει οποιοδήποτε αρχείο από κάποιον γνωστό μας το οποίο δεν περιμέναμε, ειδικά αν έχει μία από τις επικίνδυνες επεκτάσεις, επικοινωνούμε άμεσα με το άτομο που μας το έστειλε, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί ο υπολογιστής του από malware και να μην το γνωρίζει.
Προσέχουμε shortened συνδέσμους (goo.gl, bit.ly, tiny.cc κλπ)
Στην ίδια κατηγορία με τα αρχεία που δεν αναμέναμε είναι οι σύνδεσμοι που έχουν περάσει από υπηρεσίες shortening. Αυτές οι υπηρεσίες παίρνουν τα πλήρη URL, όπως πχ https://www.pcsteps.gr/11780-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/ και τα μετατρέπουν σε μια πιο σύντομη μορφή, που είναι πιο καλαίσθητη είναι ευκολότερο να πληκτρολογηθεί μέσω κινητού στα social media, όπως http://pcste.ps/agora_ypologisti.
Ενώ το pcste.ps είναι ασφαλές, καθώς μόνο οι συντελεστές του PCsteps μπορούν να δημιουργήσουν σχετικούς συνδέσμους, υπηρεσίες όπως το goo.gl, bit.ly, tiny.cc και δεκάδες άλλες είναι ελεύθερες για όλους.
Το πρόβλημα με αυτούς τους συντομευμένους συνδέσμους είναι πως δεν γνωρίζουμε τι κρύβουν από πίσω τους αν δεν τους ανοίξουμε. Και αν μας ενδιαφέρει η ασφαλής πλοήγηση στο Internet, είναι σημαντικό να μην μπαίνουμε σε συνδέσμους που δεν γνωρίζουμε σε τι είδους site οδηγούν.
Συν τοις άλλοις, πολύ συχνά ιοί που επηρεάζουν το Skype και άλλες messanging υπηρεσίες χρησιμοποιούν τέτοιους συνδέσμους για να κρύψουν τον πραγματικό τους προορισμό.
Σε αυτή την περίπτωση θα μας βοηθήσουν υπηρεσίες όπως το unfurlr.com, που θα μας βοηθήσουν να δούμε τι υπάρχει πίσω από συντομευμένους συνδέσμους χωρίς να τους ανοίξουμε.
Θα καλύψουμε αναλυτικά το θέμα των συντομευμένων συνδέσμων σε επόμενο οδηγό.
Χρησιμοποιούμε ένα πρόσθετο για το Web of Trust (προαιρετικά)
Κάποια sites είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για απάτες, αν έχουν ονόματα όπως http://micr0s0ft.com. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν κάποιο site είναι ασφαλές.
Το εργαλείο που θα βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση είναι τα πρόσθετα που αξιοποιούν το WOT (Web of Trust).
Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία η οποία μας δείχνει στα αποτελέσματα της αναζήτησης ποια site είναι αξιόπιστα και μπορούμε να τα εμπιστευτούμε, και ποια θα ήταν καλύτερα να αποφύγουμε, με βάση τις κριτικές των επισκεπτών. Τα site με πράσινη ένδειξη είναι ασφαλή.
Τα site με κίτρινη ένδειξη είναι site στα οποία πρέπει να προσέχουμε, ενώ αν δούμε κόκκινη ένδειξη θα πρέπει να τα αποφύγουμε.
Κάνοντας κλικ στην ένδειξη, θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τη βαθμολογία του site.
Το μόνο που χρειάζεται για να εκμεταλλευτούμε το Web of Trust είναι να εγκαταστήσουμε τη σχετική επέκταση στον browser μας από την κεντρική σελίδα https://www.mywot.com/. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζονται οι Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, και ορισμένοι άλλοι browsers με τη χρήση bookmarklet.
Σε επόμενο οδηγό θα δούμε αναλυτικά πώς λειτουργεί η ασφαλής πλοήγηση στο Internet με το Web of Trust.
Πάντως, πολλές σουίτες Internet Security έχουν δικά τους πρόσθετα για την αξιολόγηση της ασφάλειας των ιστοσελίδων, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να έχουμε δύο πρόσθετα για την ίδια δουλειά.
Προσέχουμε τις δημοσιεύσεις μας στα social media
Η ασφαλής πλοήγηση στο Internet δεν περιορίζεται μόνο στους κινδύνους που αφορούν malware.
Η συμπεριφορά μας στα social media μπορεί να επηρεάσει τόσο την προσωπική μας ζωή όσο και την επαγγελματική. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, πριν κάνουμε μία δημοσίευση, να σκεφτούμε τις πιθανές επιπτώσεις της.
Μην ξεχνάτε πως είναι εξαιρετικά εύκολο στον καθένα να γράψει το όνομά μας στο Facebook και να ψάξει τις δημοσιεύσεις που έχουμε κάνει δημόσια.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ρυθμίσουμε σωστά τις ρυθμίσεις απορρήτου.
Ρυθμίσεις Απορρήτου Facebook – Φτιάξ' τες Τώρα, Πριν την Πατήσεις!Οι ρυθμίσεις απορρήτου Facebook μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, αν δεν τις έχουμε κάνει σωστά ή αν δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Εργαζόμενοι έχουν χάσει τη…
Αποφεύγουμε εμφανείς απάτες που αφορούν τα social media
Όσο υπάρχουν χρήστες του Facebook που θα αναρωτιόνται “ποιος είδε το προφίλ μου”, τόσο θα υπάρχουν απατεώνες που θα επιχειρήσουν να τους εκμεταλλευτούν για διάφορες απάτες.
Η ΑΠΑΤΗ του “Ποιος Βλέπει Το Προφίλ Μου Στο Facebook”Ορισμένοι χρήστες του Facebook επιθυμούν διακαώς να μάθουν ποιος κοιτάζει το προφίλ, τις αναρτήσεις, και τις φωτογραφίες τους στο κοινωνικό δίκτυο. Το επιθυμούν τόσο πολύ,…
Ενώ υπάρχουν κάποια έξυπνα κόλπα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο Facebook χρησιμοποιώντας έτοιμα σκριπτάκια, αν κάποια ιστοσελίδα υπόσχεται κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για απάτη.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι χάσιμο χρόνου να ασχοληθούμε. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το λογαριασμό μας.
Ασφαλής πλοήγηση για e-banking και αγορές μέσω Internet
Ενώ η ασφαλής πλοήγηση είναι επιθυμητή για κάθε μας ενέργεια στο διαδίκτυο, όταν αναφερόμαστε στο e-banking και τις αγορές μέσω Internet, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
Αν θέλουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο e-banking και τις αγορές μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια διανομή Linux σε Live USB.
e-Banking με Ασφάλεια: Linux Mint Live USB με PersistenceΤο e-banking επιτρέπει να ελέγξουμε το υπόλοιπο και τις κινήσεις λογαριασμού, αλλά και να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές από την άνεση του σπιτιού μας. Αν όμως…
Ακόμα πάντως και αν δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το άκρο, να αλλάζουμε λειτουργικό σύστημα για να κάνουμε μια απλή αγορά, καλό είναι να έχουμε στο νου μας τις αρχές για τις ασφαλείς αγορές μέσω Internet.
Πώς να Κάνω Ασφαλείς Αγορές μέσω InternetΟι αγορές μέσω Internet είναι μακράν ο πιο βολικός τρόπος για να ψωνίζουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε πρακτικά οτιδήποτε χωρίς να χρειάζεται να βγούμε από το…
Τι σημαίνει για εσάς η ασφαλής πλοήγηση στο Internet?
Θεωρείτε πως το να είστε προσεκτικοί είναι αρκετό? Ή έχετε εγκατεστημένα τρία διαφορετικά πρόσθετα ταυτόχρονα στο browser, για να ελέγχουν εις πολλαπλούν την κάθε σελίδα που επισκέπτεστε?
Γράψτε μας στα σχόλια τι σημαίνει για εσάς η ασφαλής πλοήγηση στο Internet, καθώς και αν παραλείψαμε κάτι σημαντικό. Και, μην ξεχνάτε, ενώ η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τα βασικά, η ασφαλής πλοήγηση είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε και όλη την υπόλοιπη χρονιά.