To Facebook chat είναι ένας από τους πλέον βολικούς τρόπους να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας, χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο τρίτο πρόγραμμα messenger στον υπολογιστή μας. Γνωρίζατε όμως πως υπάρχει κρυμμένο ένα παιχνίδι σκάκι στο Facebook chat? Δείτε πώς να το ενεργοποιήσετε, και πώς να μάθετε τα μυστικά του.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί υπάρχει σκάκι στο Facebook chat?
Το να υπάρχουν παιχνίδια κρυμμένα σε ιστοσελίδες και προγράμματα δεν είναι κάτι καινούριο.
Στο Microsoft Office 97 υπήρχαν τρία: το Excel περιείχε ένα κρυφό παιχνίδι τύπου flight simulator (εξομοιωτής πτήσης) στο διάστημα, το Word ένα pinball (φλιπεράκι) και το Access ένα Magic 8 Ball.
Επίσης, το YouTube μια περίοδο έκρυβε ένα παιχνίδι “φιδάκι” σε όλα τα βίντεο, όμως το έχουν αφαιρέσει εδώ και κάποιο διάστημα. Ακόμα και ένα σχετικά πρόσφατο βίντεο που δοκιμάσαμε, δεν μας λειτούργησε.
Απ' ότι φαίνεται, σε αρκετούς προγραμματιστές αρέσει να κρύβουν τέτοιο κώδικα παιχνιδιού σε προγράμματα που μικρή σχέση έχουν με το gaming.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα κρυμμένου παιχνιδιού είναι ένα σκάκι στο Facebook chat, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου 2016.
Πώς μπορώ να παίξω σκάκι στο Facebook
Για να ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι σκάκι στο Facebook με έναν φίλο μας, αρκεί να ξεκινήσουμε chat μαζί του. Μπορούμε να το ξεκινήσουμε από τη συνομιλία, ή στέλνοντας μήνυμα από το κουμπί στο προφίλ του. Θα λειτουργήσει επίσης και από το Messenger.com.
Στη συνέχεια γράφουμε:
@fbchess play
Το ποιος παίχτης θα πάρει ποιο χρώμα επιλέγεται τυχαία. Υπάρχει εντολή για να επιλέξουμε το χρώμα μας πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, την οποία θα δούμε στις προηγμένες ρυθμίσεις του προγράμματος παρακάτω.
Όπως συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων, τα λευκά παίζουν πρώτα. Δυστυχώς, το σκάκι στο Facebook δεν υποστηρίζει το να κάνουμε κλικ στη σκακιέρα για να μετακινήσουμε τα πιόνια. Θα πρέπει να το κάνουμε μέσα από εντολές.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμόμαστε τα γράμματα που αντιστοιχούν σε κάθε είδους πιόνι:
- P: Πιόνι (Pawn)
- R: Πύργος (Rook)
- N: Ίππος (kNight)
- B: Αξιωματικός (Bishop)
- Q: Βασίλισσα (Queen)
- Κ: Βασιλιάς (King)
Από εκεί και πέρα, γράφουμε @fbchess (γράμμα πιονιού)(συντεταγμένες). Για παράδειγμα, για το κλασσικό άνοιγμα που το πιόνι μπροστά στο Βασιλιά προχωράει δύο θέσεις γράφουμε:
@fbchess Pe4
Σε περίπτωση που κάναμε λάθος, και μετακινήσαμε πχ το πιόνι μπροστά στη Βασίλισσα, που αφήνει ακάλυπτο το Βασιλιά σε επιθέσεις αξιωματικών του αντιπάλου, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο undo, που θα γράψει αυτόματα την εντολή @fbchess undo.
Βέβαια, δεν μπορούμε να αναιρέσουμε από μόνοι μας την τελευταία κίνηση. Θα πρέπει και ο συμπαίχτης μας να συμφωνήσει, και να γράψει κι εκείνος @fbchess undo για να αναιρεθεί η κίνηση.
Προχωρημένες εντολές στο σκάκι στο Facebook
Η παραπάνω μέθοδος είναι η πιο βασική για να παίξουμε σκάκι στο Facebook, υπάρχουν όμως και μια σειρά εντολές που θα μας διευκολύνουν στο παιχνίδι μας. Για να τις δούμε, αρκεί να γράψουμε:
@fbchess help
Καθώς το σκάκι στο Facebook δεν είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά, αυτή είναι μια ελεύθερη μετάφραση του κειμένου της βοήθειας:
- Ξεκινήστε το παιχνίδι με τυχαία χρώματα: @fbchess play
- Διαλέξτε τα χρώματα: @fbchess play white/black
- Διαλέξτε τον αντίπαλο: @fbchess play white John
- Κάντε μια κίνηση: χρησιμοποιήστε πρότυπη Αλγεβρική γραφή:
- @fbchess e4 ή @fbchess Pe4 κινεί το πιόνι στο e4
- Nbd2 κινεί τον Ίππο από το b στο d2
- B2xc5 κινεί τον δεύτερο Αξιωματικό στο c5
- e8=Q αναβαθμίζει το Πιόνι σε Βασίλισσα
- 0-0-0 ή O-O ροκέ
- Δήλωση ισοπαλίας (πχ σε τριπλή επανάληψη): @fbchess draw claim
- Προσφορά ισοπαλίας: @fbchess draw offer
- Προσφορά αναίρεσης τελευταίας κίνησης: @fbchess undo
- Παραίτηση: @fbchess resign
- Δείξε την τρέχουσα κατάσταση: @fbchess show
- Δείξε στατιστικά για τους τρέχοντες παίχτες: @fbchess stats
- Συνέχισε το παιχνίδι από μια άλλη συζήτηση: @fbchess continue
- Από συζήτηση 1:1 @fbchess continue with [όνομα φίλου]
- Από ομαδική συζήτηση, @fbchess continue from [όνομα συζήτησης]
Εσείς θα παίξετε σκάκι στο Facebook?
Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να το μάθεις σε δέκα λεπτά, και να πάρει μια ζωή για να γίνεις καλός σε αυτό. Είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις δυνατότητες του Facebook chat.
Εσείς θα παίξετε σκάκι στο Facebook? Ή θα περιμένετε μήπως βάλουν και τάβλι? Γράψτε μας στα σχόλια.