Οι δημοσιεύσεις στο λογαριασμό μας του Facebook δεν εμφανίζονται τυχαία. Μία σειρά αλγόριθμοι μελετούν τις κινήσεις και τις προτιμήσεις μας, και εμφανίζουν δημοσιεύσεις που κρίνουν ως “σχετικές”. Δείτε πώς να αλλάξετε τις βασικές ρυθμίσεις για να φέρετε το Facebook στα μέτρα σας, φροντίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του λογαριασμού σας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Αν συνηθίζετε να μπαίνετε στο Facebook από το κινητό, είναι προτιμότερο να εφαρμόσετε τις παρακάτω ρυθμίσεις και τεχνικές μέσω του browser σε ένα υπολογιστή, για μεγαλύτερη ευκολία και ελευθερία κινήσεων.
Προσαρμόζοντας τις ενημερώσεις (News Feed) όπως τις θέλουμε
Ένα από τα δυνατότερα εργαλεία του Facebook, στο οποίο οι χρήστες περνούν τον περισσότερο χρόνο, είναι οι “Ενημερώσεις” (News Feed). Πρόκειται για την αρχική σελίδα αφότου συνδεθούμε στο Facebook, στην οποία εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις των φίλων μας και των σελίδων στις οποίες έχουμε κάνει like.
Σε αυτή τη σελίδα δεν εμφανίζονται όλες οι δημοσιεύσεις από όλους μας τους φίλους και τις σελίδες. Αν ήταν έτσι, όσοι έχουμε στο λογαριασμό μας περισσότερους από 100 φίλους, θα δεχόμασταν μια πλημμύρα από δημοσιεύσεις, τις οποίες θα ήταν αδύνατον να διαχειριστούμε.
Ουσιαστικά, οι αλγόριθμοι του Facebook παρουσιάζουν επιλεγμένες δημοσιεύσεις, βασισμένοι σε μια σειρά από κριτήρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να επέμβουμε, προκειμένου να προσαρμόσουμε τις ενημερώσεις και να βλέπουμε περισσότερες χρήσιμες και λιγότερες άχρηστες δημοσιεύσεις.
Ταξινόμηση ενημερώσεων
Για αρχή θα επιλέξουμε πως θέλουμε να εμφανίζονται οι ενημερώσεις μας. Στην κεντρική σελίδα, πατώντας το βελάκι δίπλα στην επιλογή “Ενημερώσεις”, στην αριστερή στήλη κάτω από το όνομα μας στα αγαπημένα, διαλέγουμε αν θέλουμε να έχουμε σε πρώτο πλάνο τις πιο πρόσφατες ή τις κορυφαίες.
Πιο συγκεκριμένα επιλέγουμε αν θέλουμε να εμφανίζονται με χρονολογική σειρά ή βάση μεγαλύτερης απήχησης, σύμφωνα με τα like, τα σχόλια, και τις κοινοποιήσεις.
Προτεραιότητα εμφάνισης και απαλοιφή δημοσιεύσεων σελίδων και φίλων
Πηγαίνοντας το ποντίκι μας πάνω από τις “Ενημερώσεις” (στην αριστερή στήλη, στην κεντρική σελίδα στα αγαπημένα) θα παρατηρήσουμε να εμφανίζεται ένα γρανάζι.
Πατώντας πάνω στο γρανάζι και ύστερα επεξεργασία προτιμήσεων, ένα pop up παράθυρο θα μας δώσει κάποιες σημαντικότερες δυνατότητες έτσι ώστε να προσαρμόσουμε τις “Ενημερώσεις” μας.
Πατώντας “Επιλέξτε ποιος θα εμφανίζεται πάντα πρώτα”, διαλέγουμε από ποια άτομα ή σελίδες θέλουμε οι δημοσιεύσεις να εμφανίζονται πάντα πρώτες στις ενημερώσεις μας, όπως για παράδειγμα από τη σελίδα του PCsteps.
Στον αντίποδα της παραπάνω δυνατότητας, η καρτέλα “Σταματήστε να ακολουθείτε άτομα, για να κρύψετε τις δημοσιεύσεις τους” είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μας παρέχει το Facebook, καθώς μας επιτρέπει να κρύψουμε όλες τις δημοσιεύσεις από συγκεκριμένα άτομα και σελίδες.
Αν έχουμε κάποιον φίλο που κάνει ασταμάτητα και ενοχλητικά post ή κάποια σελίδα που έχουμε κάνει like και μας εκνευρίζει, δεν χρειάζεται να τον διαγράψουμε από φίλο ή να κάνουμε unlike τη σελίδα. Μέσα από αυτή την ενότητα διαλέγουμε ποιον θέλουμε να αποφύγουμε και ξεσκαρτάρουμε τις ενημερώσεις μας. Γιατί, ειλικρινά τώρα, ποιος νοιάζεται τι δημοσιεύσεις κάνει μια ΕΚΟ στο Καμάρι;
Αυτή τη ρύθμιση μπορούμε να την κάνουμε και απευθείας από τις ενημερώσεις, όπως είδαμε στον οδηγό
Απόκρυψη Δημοσιεύσεων από Ηλίθιους
Το καλύτερο με αυτή τη ρύθμιση είναι πως δεν διαγράφουμε ούτε μπλοκάρουμε κανένα άτομο και καμία σελίδα. Εξακολουθούμε να είμαστε φίλοι ή fans, απλά δεν βλέπουμε πλέον τις ανοησίες τους.
Τα άτομα και οι σελίδες που έχουμε ορίσει να μην ακολουθούμε δεν θα μάθουν ποτέ και με κανένα τρόπο πως επιλέξαμε αυτή τη ρύθμιση. Εκτός αν αρχίσουν να ρωτούν γιατί σταματήσαμε να κάνουμε like και σχόλια στις δημοσιεύσεις τους – γιατί, δυστυχώς, κάποιοι χρήστες είναι τόσο ανασφαλείς.
Τέλος, από την καρτέλα “Επανασυνδεθείτε με άτομα που δεν ακολουθείτε πια”, έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα άτομα που σταματήσαμε να ακολουθούμε, ώστε να αναιρέσουμε εύκολα την προηγούμενη ενέργεια.
Οι ενότητες αυτές χρήζουν βελτιώσεων, καθώς δεν ξεχωρίζουν τους φίλους από τις σελίδες, δεν έχουν δυνατότητα αναζήτησης, και δεν ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Εξακολουθούν πάντως να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βάλουμε τάξη στις ενημερώσεις μας.
Χρησιμοποιώντας τη Ροή Σελίδων
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το news feed του Facebook μονάχα ως εργαλείο ενημέρωσης για νέα προϊόντα και δημοσιεύσεις από ιστοσελίδες στις οποίες έχουμε κάνει like, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να ακολουθούμε όλους μας τους φίλους.
Στην αριστερή στήλη της κεντρικής σελίδας, στην κατηγορία σελίδες, η “Ροή σελίδων” μας παρουσιάζει μονάχα τις πρόσφατες ενημερώσεις από τις σελίδες Facebook στις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι.
Παρακάτω στην αριστερή στήλη, στην κατηγορία “ενδιαφέροντα”, μπορούμε να δούμε τις ενημερώσεις μόνο από τα δημόσια πρόσωπα που ακολουθούμε.
Απόκρυψη δημοσιεύσεων
Από την αρχή του Facebook, η κοινότητα των χρηστών ζητά επίμονα ένα κουμπί Dislike. Παρ' όλα αυτά, το Facebook δεν προτίθεται να μας κάνει αυτό το χατίρι. Μας προσφέρει όμως μια επιλογή που παλαιότερα ονομαζόταν “Δεν μου αρέσει” και τώρα θα τη βρούμε ως “Απόκρυψη Δημοσίευσης”.
Πατώντας στο βελάκι πάνω δεξιά σε μια δημοσίευση, εμφανίζεται ένα μικρό menu. Επιλέγοντας “Απόκρυψη δημοσίευσης”, δεν θα εξαφανίσουμε μονάχα το συγκεκριμένο post αλλά θα στείλουμε και ένα μήνυμα στον αλγόριθμο του Facebook το οποίο θα τον βοηθήσει να καθορίσει καλύτερα το τι θέλουμε να βλέπουμε στο news feed μας και τι δεν θέλουμε.
Το πρόβλημα είναι, βέβαια, πως οι χρήστες θέλουν ένα κουμπί Dislike για να εκφράσουν σε εκείνον που έκανε τη δημοσίευση πως ήταν χαμηλής ποιότητας.
Η επιλογή “Απόκρυψη δημοσίευσης” δεν ενημερώνει με κανένα τρόπο το άτομο ή τη σελίδα που έκανε τη δημοσίευση, είναι καθαρά για προσωπική μας χρήση και για τις δικές μας ενημερώσεις.
Αποθήκευση δημοσιεύσεων
Παρακάτω στο ίδιο menu που βρήκαμε την απόκρυψη, βλέπουμε την επιλογή “Αποθήκευση συνδέσμου” ή “Αποθήκευση δημοσίευσης”, ανάλογα με τον τύπο της δημοσίευσης.
Αυτό είναι κάτι σαν τα “αγαπημένα/bookmarks” του browser μας. Αποθηκεύοντας κάποιο post, μπορούμε να το κρατήσουμε στον προσωπικό μας φάκελο για να το δούμε αργότερα.
Ο φάκελος με τα αποθηκευμένα βρίσκεται στην αριστερή στήλη της κεντρικής σελίδας, στην ενότητα “Αγαπημένα”.
Λίστες φίλων
Ένας άλλος τρόπος να ξεδιαλέξουμε τι παρουσιάζεται στις ενημερώσεις μας είναι η δημιουργία λιστών στις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε τους φίλους μας. Το Facebook έχει έτοιμες τρεις κατηγορίες φίλων: “Στενοί φίλοι”, “Γνωστοί”, και “Περιορισμένοι”.
Θα βρούμε αυτές τις λίστες πηγαίνοντας στο προφίλ ενός φίλου μας, κάνοντας κλικ στο κουμπί “Φίλοι”.
Οι δημοσιεύσεις αλλά και οι δραστηριότητες των στενών μας φίλων θα παρουσιάζονται συχνότερα στις ενημερώσεις από τους απλούς φίλους, ενώ αντίστοιχα οι δημοσιεύσεις των γνωστών θα εμφανίζονται αραιότερα.
Για να βάλουμε κάποιον φίλο στους περιορισμένους, θα πρέπει να πάμε στην Προσθήκη σε άλλη λίστα και θα βρούμε την επιλογή εκεί.
Οι φίλοι τους οποίους έχουμε σαν περιορισμένους δεν θα εμφανίζονται σχεδόν καθόλου στις ενημερώσεις μας. Παράλληλα θα βλέπουν από το δικό μας προφίλ μόνο τις δημοσιεύσεις και τις ενέργειες που έχουμε ορίσει να φαίνονται “Δημόσια”.
Πέρα όμως από τις λίστες που έχει ήδη το Facebook, μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις δικές μας. Στην αριστερή στήλη της κεντρικής σελίδας, πατώντας “Φίλοι” – περισσότερα…
…μεταφερόμαστε στην διαχείριση λιστών και από εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας λίστες και να μοιράσουμε τους φίλους μας.
Για όλες τις δυνατότητες των λιστών, που δεν είναι και λίγες, μπορείτε να δείτε την αναλυτική βοήθεια του Facebook.
Παύση αυτόματης έναρξης βίντεο και κλείσιμο των Αναμνήσεων του Facebook
Δύο από τα εκνευριστικότερα πράγματα που συμβαίνουν στο news feed μας είναι αυτόματη έναρξη των βίντεο και οι “αναμνήσεις” από παλιότερες δημοσιεύσεις ή ενέργειες μας στο Facebook.
Για το autoplay των video είχαμε μιλήσει σε παλιότερο οδηγό, και είχαμε επισημάνει πόσο δύσκολη κάνει την ζωή μας το Facebook. Ακριβώς όμως το ίδιο δύσκολη γίνεται και με τις αναμνήσεις.
Αντί να υπάρχει ένα απλό κουμπί turn off πρέπει να πάμε στην αριστερή στήλη της κεντρικής σελίδας (στις εφαρμογές) και να πατήσουμε “Σαν σήμερα”.
Ύστερα, στην σελίδα που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στις προτιμήσεις πάνω δεξιά και μετά επεξεργασία στις ημερομηνίες.
Εκεί λοιπόν, επιλέγουμε την πιο παλιά δυνατή ημερομηνία για έναρξη και την μεγαλύτερη μελλοντική για λήξη.
Αυτό ήταν! Πλέον δεν θα ξανά βρούμε μπροστά μας υπενθύμιση με παλιές φωτογραφίες από άτομα που δεν θέλουμε να βλέπουμε και να θυμόμαστε, όπως πχ πρώην σύντροφοι μας.
Μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε μόνο συγκεκριμένα άτομα από τις αναμνήσεις, όμως με την παραπάνω ρύθμιση θα ξεφορτωθούμε εντελώς αυτή την ενοχλητική “παροχή” του Facebook.
Έλεγχος δραστηριοτήτων και διαχείριση ειδοποιήσεων
Όπως δεν θέλουμε οι ενημερώσεις μας να φορτώνονται από τις αδιάφορες ενέργειες των φίλων μας, έτσι και αυτοί δεν θέλουν να βλέπουν αδιάφορες ενημερώσεις από εμάς.
Πέρα από τις άχρηστες πληροφορίες στο news feed όμως, πολλοί από εμάς επιθυμούμε η ζωή μας στο Facebook να είναι όσο περισσότερο ιδιωτική γίνεται.
Στο παρελθόν είχαμε μιλήσει για τις “Ρυθμίσεις Απορρήτου“. Τα βήματα του συγκεκριμένου οδηγού ισχύουν ακόμα, όμως το Facebook δημιουργήσει στο μεταξύ κάποιες συντομεύσεις για να κάνει το έργο μας πιο εύκολο.
Πατώντας στο λουκέτο ανάμεσα στις ειδοποιήσεις και στο βελάκι ρυθμίσεων θα εμφανιστούν οι συντομεύσεις απορρήτου. Αυτές οι συντομεύσεις θα μας βοηθήσουν να αυτοματοποιήσουμε τις κινήσεις μας.
Έλεγχος απορρήτου
Κάνοντας κλικ στο δεινοσαυράκι, μια νέα σελίδα θα μας παρουσιάσει τα βασικότερα βήματα απορρήτου. Στο πρώτο βήμα ορίζουμε ποιος θα βλέπει τις μελλοντικές δημοσιεύσεις μας (βάζοντας “φίλοι”, θα τις βλέπουν όλοι οι φίλοι μας εκτός των περιορισμένων).
Στο δεύτερο βήμα καθορίζουμε το ποιες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε (όταν τις χρησιμοποιούμε) θα εμφανίζονται στο κοινό μας.
Έτσι, βάζοντας “Μόνο εγώ”, είμαστε σίγουροι πως το αφεντικό μας δεν θα μάθει ποτέ πως την ώρα της δουλειάς σπαταλάμε τον χρόνο μας στο Candy Crash Saga ή πως ψάχνουμε για νέα μουσική στο Spotify.
Στο τρίτο βήμα απλούστατα επιλέγουμε ποιες από τις προσωπικές μας πληροφορίες θέλουμε να είναι προσβάσιμες.
Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο μου
Για κάποιον παράξενο λόγο το Facebook στην δεύτερη συντόμευση του μας ξανά ρωτά “Ποιοι μπορούν να δουν τις μελλοντικές δημοσιεύσεις μας;”, ότι δηλαδή κάναμε στο πρώτο βήμα παραπάνω. Ας προσπεράσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και ας επικεντρωθούμε σε κάτι πιο ουσιώδες λοιπόν.
Εάν επιθυμούμε να αλλάξουμε όλο το περιεχόμενο μας μονομιάς, ακόμη δηλαδή και τις παλιές δημοσιεύσεις που είχαμε θέσει ως “Δημόσιες”, δεν χρειάζεται να πάμε και να το κάνουμε σε κάθε μια ξεχωριστά.
Πατώντας στο βελάκι πάνω δεξιά δίπλα από το λουκέτο και επιλέγοντας ρυθμίσεις και ύστερα απόρρητο εμφανίζονται τα εργαλεία απορρήτου αναλυτικότερα.
Με την επιλογή “Θέλετε να περιορίσετε το κοινό των δημοσιεύσεων που έχετε κοινοποιήσει σε φίλους φίλων ή δημόσια;” θα αλλάξουμε όλο το timeline μας μονομιάς και θα το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να μπορούν να το δουν μόνο οι φίλοι μας. Με αυτό τον τρόπο ότι είχαμε δημοσιεύσει ως “Δημόσιο” θα αλλάξει.
Προσοχή όμως, αυτή η ενέργεια δεν έχει γυρισμό. Αν θέλουμε να επαναφέρουμε κάποιες δημοσιεύσεις ως δημόσιες τότε θα πρέπει να πάμε να τις βρούμε και να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις τους σε κάθε μια ξεχωριστά.
Αρχείο δραστηριοτήτων
Επιστρέφοντας στις “Συντομεύσεις απορρήτου” και στην καρτέλα “Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο μου”, παρατηρούμε την επιλογή “Αρχείο δραστηριοτήτων”. Η συγκεκριμένη επιλογή βρίσκεται και στο Εξώφυλλο του προφίλ μας.
Το αρχείο δραστηριοτήτων θα μας εμφανίσει οτιδήποτε έχουμε κάνει. Από σχόλια και like, μέχρι τις φωτογραφίες και τα status που έχουμε ανεβάσει. Από εκεί λοιπόν μπορούμε να επεξεργαστούμε αλλά και να ελέγξουμε όλες τις κινήσεις μας.
Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και μπλοκάρισμα
Οι τελευταίες δύο σημαντικές επιλογές που μας προτείνει το Facebook μέσω των συντομεύσεων, είναι το μπλοκάρισμα και η διαθεσιμότητα αιτήματος φιλίας (υπενθυμίζουμε πως βρίσκεται στο λουκέτο, στην κεντρική οριζόντια μπλε μπάρα) .
Η επιλογή για το ποιοι μπορούν να μου στείλουν αιτήματα φιλίας περιλαμβάνει μόνο το “Όλοι” και “Φίλοι φίλων”.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να μπλοκάρουμε τους πάντες από το να μας στείλουν αιτήματα φιλίας, σε περίπτωση που έχουμε ένα προφίλ στο Facebook αποκλειστικά για τη διαχείριση μιας επαγγελματικής σελίδας και δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε φίλους.
Το μπλοκάρισμα δεν μας χρησιμεύσει μονάχα στην αποφυγή κάποιου προσώπου που μας ενοχλεί. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε οποιαδήποτε σχέση με πρώην συντρόφους μας.
Αν αυτό σας φαίνεται παράξενο που το αναφέρουμε, τότε αναλογιστείτε πως το Facebook ετοιμάζεται να λανσάρει ειδικά feature που θα αφορούν τις “σχέσεις” μας. Γι' αυτό αν είχαμε ή έχουμε δηλώσει σύντροφο, μάλλον την πατήσαμε.
Μπλοκάρισμα προσκλήσεων Candy Crush και άλλων παιχνιδιών / εφαρμογών
Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ενοχληθεί από τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις παιχνιδιών. Για την περίπτωση του Candy Crush, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά meme.
Ακόμα και αν δεν έχουμε παίξει ποτέ μας παιχνίδια στο Facebook, τα request από φίλους συνήθως έρχονται ακατάπαυστα. Το να αποφύγουμε αυτή την κακιά συνήθεια δεν είναι δύσκολο. Οι τρόποι που θα το καταφέρουμε είναι δύο.
Πατώντας το βελάκι (δίπλα στο λουκέτο, στην κεντρική οριζόντια μπλε μπάρα) και ύστερα διαλέγοντας “Ρυθμίσεις” και επιλέγοντας την καρτέλα “Μπλοκάρισμα”, θα μας δοθούν όλες οι επιλογές μπλοκαρίσματος.
Στο “Μπλοκάρισμα προσκλήσεων για εφαρμογές”, γράφοντας το όνομα του χρήστη που επιθυμούμε δεν δεχθούμε ποτέ ξανά πρόσκληση από καμία εφαρμογή ή παιχνίδι από το συγκεκριμένο άτομο.
Στο “Μπλοκάρισμα εφαρμογών” θα μπλοκάρουμε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή παιχνίδι από το προφίλ μας, και δεν θα δεχόμαστε καμία πρόσκληση, αλλά ούτε και θα μπορέσουμε να τρέξουμε την εφαρμογή μέχρι να την ξεμπλοκάρουμε.
Χαρακτηριστικά ασφαλείας στο Facebook
Η ασφάλεια του λογαριασμού μας στο Facebook είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Ενώ καμία σελίδα δεν είναι απαραβίαστη, στην περισσότερες περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν χάσει την πρόσβαση στο λογαριασμό τους, ήταν από δικό τους λάθος, όχι από αδυναμία του Facebook.
Δείτε λοιπόν ορισμένες σημαντικές ρυθμίσεις για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του λογαριασμού μας.
Απομακρυσμένη αποσύνδεση από τρίτες συσκευές
Πολλές φορές όταν συνδεόμαστε στο Facebook από μια ξένη συσκευή, έχουμε το άγχος μήπως ξεχάσουμε να αποσυνδεθούμε, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για το λογαριασμό μας αν πέσει στα χέρια κάποιου τρίτου.
Πλέον, το Facebook μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε απομακρυσμένη αποσύνδεση.
Πατώντας το βελάκι πάνω δεξιά στην αρχική σελίδα του Facebook, ύστερα κάνοντας κλικ στις “Ρυθμίσεις”…
…και επιλέγοντας την “Ασφάλεια” στην αριστερή στήλη, θα βρούμε την επιλογή “Από πού συνδέεστε”.
Εκεί λοιπόν θα παρουσιαστεί το πρόσφατο ιστορικό των συνδέσεων μας. Από εκεί μπορούμε να αποσυνδεθούμε από όποια συσκευή έχουμε αφήσει ανοιχτό τον λογαριασμό μας.
Ειδοποίηση για σύνδεση από νέα συσκευή
Αν κάποιος τρίτος έχει με κάποιο τρόπο τον κωδικό μας, και επιχειρήσει να συνδεθεί, δεν θα θέλαμε να το γνωρίζουμε;
Στην ίδια ενότητα “Ασφάλεια” θα βρούμε την επιλογή “Ειδοποιήσεις σύνδεσης”. Από εκεί ορίζουμε αν θα μας έρχεται ένα απλό notification στο Facebook ή ένα email όταν ο λογαριασμός μας συνδέεται από μια νέα συσκευή.
Επαλήθευση σε δύο βήματα
Η επαλήθευση σε δύο βήματα είναι η καλύτερη μέθοδος για να αυξήσουμε την ασφάλεια του λογαριασμού μας. Στο Facebook θα τη βρούμε στην ενότητα “Ασφάλεια”, μέσα από τις εγκρίσεις σύνδεσης.
Μπορούμε είτε να επιλέξουμε να μας έρχεται ο κωδικός ασφαλείας σε SMS, ή να ενεργοποιήσουμε τη γεννήτρια κωδικών στη mobile έκδοση του Facebook.
Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στον οδηγό για την ασφάλεια λογαριασμών με την επαλήθευση σε δύο βήματα, τον οποίο στις επόμενες ημέρες θα ανανεώσουμε με όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τις σημαντικότερες υπηρεσίες.
Κατέβασμα όλων των δεδομένων μας από το Facebook
Δεν υπάρχει χρήστης του Facebook που να μην έχει αναρωτηθεί για το ποιες προσωπικές μας πληροφορίες καταγράφονται από την υπηρεσία. Η αλήθεια είναι πως η λίστα είναι αρκετά εκτεταμένη, και ικανή ενδεχομένως να μας τρομοκρατήσει, ειδικά όταν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως τα “Δεδομένα αναγνώρισης προσώπου”.
Το Facebook, πάντως, μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε τα προσωπικά δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει στο λογαριασμό μας. Είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε back up στις φωτογραφίες μας, αλλά και μια λύση για το πως θα ανοίξουμε μονομιάς όλα τα μηνύματα της συζήτησης που έχουμε κάνει με έναν φίλο μας.
Πατώντας το βελάκι πάνω δεξιά στην κεντρική μπάρα και ύστερα επιλέγοντας ρυθμίσεις, παρατηρούμε χαμηλά στο παράθυρο που θα ανοίξει την εντολή “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook”.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στον οδηγό για τη διαγραφή λογαριασμού στο Facebook.
Χρήσιμα συμπεράσματα
Το Facebook είναι με διαφορά το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα του είναι τεράστια, οι ρυθμίσεις και οι τεχνικές παραμετροποίησης του σχεδόν αμέτρητες.
Όμως, στο τέλος της ημέρας, όλα εξαρτώνται από τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί για να “προβλέψει” ποιες δημοσιεύσεις θα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς. Οι αλγόριθμοι αυτοί λαμβάνουν υπ' όψιν παράγοντες όπως τα like που έχουμε κάνει, τα προφίλ που επισκεπτόμαστε, τα άτομα που μιλάμε στο chat, τα σχόλια που κάνουμε κλπ.
Ήδη εξ' αρχής, λοιπόν, οι ενημερώσεις που βλέπουμε εξαρτώνται από το πώς κινούμαστε εμείς στο Facebook. Αξιοποιώντας σωστά εργαλεία όπως οι λίστες, η απόκρυψη δημοσιεύσεων κλπ εκπαιδεύουμε τους αλγορίθμους ώστε να μας επιστρέφουν πιο σχετικά αποτελέσματα.
Εσείς θα επιχειρήσετε να προσαρμόσετε το Facebook, για να βλέπετε τις πληροφορίες που πραγματικά σας ενδιαφέρουν; Ή θεωρείτε πως δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε; Γράψτε μας στα σχόλια.