Φέτος το PCsteps θα κλείσει τον 7ο χρόνο λειτουργίας του, αν και οι περισσότεροι το γνωρίσατε μετά το 2013, όταν άρχισε να έχει τη μεγαλύτερή ανάπτυξη. Αν αναρωτιέστε πώς ξεκίνησε το PCsteps και πώς έφτασε ανάμεσα στις 300 σελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, αυτή είναι η ιστορία μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η δημιουργία του PCsteps
Ενώ αυτή τη στιγμή, ως Άγγελος Κυρίτσης, υπογράφω ένα σημαντικό μέρος από τα 905 άρθρα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν μέλος του site όταν δημιουργήθηκε. Για την ακρίβεια, όταν ξεκίνησα να γράφω, το PCsteps βρισκόταν ήδη στον 2ο χρόνο της λειτουργίας του.
To PCsteps δημιουργήθηκε από το Χρήστο Γαστουνιώτη, κάτοικο Ρόδου, ο οποίος θα μας περιγράψει με δικά του λόγια πώς ξεκίνησε το PCsteps, καθώς και το πρώτο κομμάτι της ιστορίας του.
Η ιδέα πίσω από το PCsteps – Χρήστος Γαστουνιώτης
Μέχρι και τα μέσα του 2009 εργαζόμουν σε γνωστή αλυσίδα πληροφορικής στην Ελλάδα. Είχα αιτηθεί να εργαστώ ως τεχνικός, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι γνώσεις ενός τεχνικού είναι ό,τι καλύτερο για μια επιτυχημένη πώληση.
Με τον καιρό, κατέληξα να εργάζομαι αποκλειστικά σαν πωλητής, γεγονός που δεν με ενόχλησε καθόλου, αφού κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του PCsteps. Σε αυτή τη θέση, λοιπόν, ανακάλυψα πόσο πολύ μου άρεσε να εξηγώ στους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες των προϊόντων αλλά και να βρίσκω λύσεις τις οποίες να εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους.
Όταν σταμάτησα να εργάζομαι σε αυτή την εταιρεία, τον Απρίλιο του 2009, ένιωσα να μου λείπει η επαφή με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν για την τεχνολογία.
Για να καλύψω το κενό, σκέφτηκα να στήσω μια σελίδα στην οποία θα μοιράζομαι τις γνώσεις μου με απλούς χρήστες υπολογιστών. Μετά από μερικές ημέρες σκέψης, κατέληξα στην ονομασία της σελίδας και αμέσως ξεκίνησα να τη στήνω σε Joomla.
Τα πρώτα steps
Τον Αύγουστο του 2009 είχα ολοκληρώσει τη σελίδα και τη δημοσίευσα μαζί με τα πρώτα τέσσερα άρθρα. Τα πρώτα άρθρα του PCsteps, ήταν παρουσιάσεις οδηγών βήμα-βήμα σε βίντεο στο YouTube.
Στην πορεία, αφού το συζήτησα με ένα φίλο, το Μιχάλη, καταλήξαμε πως οι βίντεο οδηγοί δεν ήταν και τόσο βολικοί για τους χρήστες, αφού σε κάθε βήμα θα έπρεπε να κάνουν παύση του βίντεο ή να παίζουν με τη μπάρα αναπαραγωγής για να δουν ένα συγκεκριμένο βήμα.
Μαζί με το Μιχάλη, ξεκινήσαμε να γράφουμε τα άρθρα στη μορφή που υπάρχει μέχρι και σήμερα στο PCsteps. Από τότε η επισκεψιμότητα και η αναγνωρισιμότητα της σελίδας άρχισαν να αυξάνονται.
Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν και κάποια άλλα άτομα να γράφουν εθελοντικά στο PCsteps, όπως οι cloneroach, mikelamar, Κωνσταντίνα Βλάχα, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Δρ. Φίλιππος.
Δεν θα ξεχάσω τη χαρά που πήραμε την πρώτη φορά που το PCsteps είχε παρουσιαστεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τον Απρίλιο του 2010, παρ' ότι έβαλαν το λογότυπό μας σε λάθος παράγραφο.
Παρά την αυξανόμενη επισκεψιμότητα, και με τα μοναδικά έσοδα της σελίδας να προέρχονται από διαφημίσεις της Google, το site απείχε πολύ ακόμα από το να γίνει μια δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης, που να μπορεί να καλύψει τα προς το ζην. Εγώ είχα ξεκινήσει τη δική μου επιχείρηση και ο Μιχάλης εργαζόταν στον κλάδο του. Ενώ ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι, ο χρόνος ήταν περιορισμένος και έτσι τα άρθρα ήταν όλο και λιγότερα.
Η μόνη λύση ήταν να βρούμε ένα αρθρογράφο, οπότε και δημοσιεύσαμε μια αγγελία με τις ανάγκες μας. Από όλους τους υποψήφιους, ξεχωρίσαμε με διαφορά τον Άγγελο.
Η πρώτη μου γνωριμία με το PCsteps
Η πρώτη μου επαφή με την κειμενογραφία ήταν το 2001 ως φοιτητής στην πληροφορική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν το γνωστό gaming περιοδικό PCmaster έψαχνε εξωτερικούς συνεργάτες.
Κατέληξα να γράψω πάνω από 100 κείμενα στο περιοδικό, που συμπεριλάμβαναν reviews παιχνιδιών, καθώς και τη σταθερή μηνιαία στήλη StrategyHQ για παιχνίδια στρατηγικής.
Τουλάχιστον μερικοί από τους αναγνώστες του PCsteps με πρωτογνώρισαν από εκεί, ενώ κάποια από εκείνα τα παλιά reviews έχουν αναδημοσιευτεί κατόπιν αδείας στο gameworld.gr, όπως το review για το Empire Earth II.
Στη συνέχεια εργάστηκα σε άλλα περιοδικά, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης: Digital Living, DVD & Home Theater, Φωτογράφος, ενώ το 2005 εκδόθηκε και το μυθιστόρημά μου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Στα τέλη του 2010 έπιασα δουλειά στο μικρό ταξιδιωτικό περιοδικό Departure Blvd, όχι όμως ως κειμενογράφος, αλλά σαν υπεύθυνος social media. Εκείνη την περίοδο ήταν και η πρώτη φορά που έφυγα από την οικογενειακή εστία, και είχα νοικιάσει ένα μικρό ισόγειο δυάρι στο Περιστέρι.
Με το περιοδικό να έχει κάποιες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, έψαχνα κάτι σχετικό με κειμενογραφία σαν εξωτερικός συνεργάτης, ώστε να συμπληρώσω το εισόδημά μου.
Έτσι πέτυχα την αγγελία για το PCsteps, στις αρχές του 2011. Στις επόμενες ημέρες μιλήσαμε μέσω Skype με τον Χρήστο και τον Μιχάλη, και ξεκίνησε η συνεργασία μας. Το πρώτο μου άρθρο δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2011, και ήταν το άρθρο για τις portable εφαρμογές.
Στη συνεργασία μας αυτή είχα απόλυτη ελευθερία όσον αφορά την επιλογή θεμάτων και τα κείμενα, καθώς ήμουν ο μοναδικός κειμενογράφος στο PCsteps. Δεν ένιωσα ποτέ σαν υπάλληλος, ή ακόμα και σαν συνεργάτης, ένιωθα πως εργαζόμουν για εμένα. Το πρώτο διάστημα έστελνα τα κείμενα και τις φωτογραφίες στο Χρήστο για να το ανεβάσει στο site, αλλά μετά τα πρώτα μερικά άρθρα άρχισα πλέον να τα ανεβάζω μόνος μου.
Μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 είχα γράψει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων, συχνά μέχρι και τρία την ημέρα. Θα πρέπει όμως να ομολογήσω πως τα τότε άρθρα δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Τα περισσότερα ήταν μεταφράσεις από ξένα site, καθώς και ειδησεογραφικά άρθρα με περιορισμένο ενδιαφέρον, ενώ το ύφος που είχα υιοθετήσει δεν ήταν ιδιαίτερα επαγγελματικό.
Χαρακτηριστικό είναι πως επειδή είχα Αγγλικά Windows, και αντιπαθούσα ιδιαίτερα την Ελληνική έκδοση του λειτουργικού, έφτιαχνα όλους τους οδηγούς πάνω σε Αγγλικά Windows, χωρίς να λαμβάνω υπ' όψιν τι θα είχαν ανάγκη οι αναγνώστες.
Η παρ' ολίγον εγκατάλειψη του PCsteps
Μέχρι το τέλος του 2011, η κατάσταση με τη μισθοδοσία στο Departure BLVD ήταν τραγική. Το περιοδικό μου χρωστούσε προσωπικά μισθούς πάνω από πέντε μήνες, και τα έβγαζα πέρα με μεγάλη δυσκολία. Ενώ είχα κάποιες αμοιβές από το PCsteps, από τα έσοδα των διαφημίσεων, ήταν κάτω από 100 ευρώ το μήνα, και ίσα που μπάλωναν κάποιες ανάγκες.
Το Δεκέμβριο του 2011 ζήτησα στο περιοδικό να με απολύσουν, ώστε τουλάχιστον να παίρνω το επίδομα ανεργίας. Στις αρχές του 2012, όμως, ο ΟΑΕΔ απέρριψε το αίτημά μου, καθώς έλειπαν 40 ψωροένσημα από το 2011.
Άνεργος, σε μια περίοδο που η ανεργία είχε αρχίσει να καλπάζει για τα καλά, και με τις όποιες οικονομίες μου να έχουν εξαντληθεί το διάσημα που εργαζόμουν απλήρωτος, βρισκόμουν σε απόγνωση. Ενώ σχεδίαζα να αφοσιωθώ πιο σοβαρά με το PCsteps για τον ένα χρόνο που θα είχα το επίδομα ανεργίας, στην κατάσταση που βρισκόμουν μου ήταν αδύνατον, ψυχολογικά, να συνεχίσω να δημοσιεύω.
Για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, και με αφορμή ένα από τα τελευταία άρθρα που είχα γράψει σχετικά με το γνωστό browser game Grepolis, το μόνο που έκανα ήταν να παίζω εκείνο το παιχνίδι, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Τελικά, με τη βοήθεια ενός πολύ καλού φίλου που με προσέλαβε για λίγες ημέρες στην εταιρεία του πατέρα του, ίσα για να συμπληρώσω κάποια ένσημα, κατάφερα να πάρω τελικά το επίδομα ανεργίας το Μάιο του 2012, ενώ πούλησα και το λογαριασμό μου στο Grepolis σε έναν από τους συμπαίχτες μου.
Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν σκεφτόμουν να συνεχίσω να γράφω στο PCsteps. Την περίοδο που έγραφα τακτικά, λόγω της χαμηλής ποιότητας των κειμένων δεν υπήρχε καμία σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα και τα έσοδα του site. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί το SEO, από τους τρόπους δωρεάν προώθησης γνώριζα μόνο τα social media, και αυτά σε πολύ μικρό βαθμό. Ειλικρινά, δεν πίστευα πως θα μπορούσα να κάνω το PCsteps ένα μεγάλο site, από το οποίο να μπορώ να ζω.
Για τους επόμενους μήνες, και ενώ είχα στείλει ατέλειωτα βιογραφικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ξεκίνησα να ασχολούμαι με ένα πρόγραμμα δικτυακού μάρκετινγκ – αυτά που πολλοί αναφέρουν ως “πυραμίδες”.
Είχα ασχοληθεί με αυτό το χώρο και το 2001, με τεράστια αποτυχία. Όμως εν έτει 2012 το Internet είχε διευκολύνει την προσέγγιση υποψηφίων, και για ένα διάστημα πίστευα πως θα μπορούσα να πετύχω σε ένα τέτοιο δίκτυο.
Μέσα από αυτά τα προγράμματα, άρχισα να μαθαίνω κάποια πράγματα σχετικά με το πώς φτιάχνονται οι ιστοσελίδες, προκειμένου να φτιάξω ένα δικό μου site για να βρίσκω υποψηφίους. Εκείνο τον καιρό ήξερα ελάχιστα πράγματα για HTML, τη “γλώσσα” στην οποία γράφονται οι ιστοσελίδες, και απολύτως τίποτα για πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά, όπως το CSS ή η Javascript.
Θέλοντας να μάθω πώς να φτιάξω ένα site, βρήκα έτοιμα site από δικτυωτές του εξωτερικού και έκανα δεξί κλικ -> Προβολή κώδικα σελίδας.
Αντέγραφα αυτό τον κώδικα, και θέλοντας να κάνω αλλαγές για να προσαρμόσω τα site αυτά στα μέτρα μου, άρχισα να μαθαίνω κάποια πράγματα παραπάνω και για την HTML αλλά και για το CSS, που είναι τα αρχεία τα οποία καθορίζουν την εμφάνιση της σελίδας.
Διαπίστωσα πως μέσω του CSS μπορούσα πρακτικά να κάνω ό,τι θέλω όσον αφορά την εμφάνιση της σελίδας, από τις γραμματοσειρές, τα χρώματα, και τα γραφικά, μέχρι τη θέση των φωτογραφιών.
Τον Οκτώβριο του 2012 έφυγα από την Ελλάδα, και ήρθα στο Παρίσι, τότε, για να ζήσω μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου, η οποία είχε ξεκινήσει το τριετές διδακτορικό της.
Η πρώτη αναγέννηση του PCsteps
Τους πρώτους τρεις μήνες στη Γαλλία, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούσα ακόμα να λαμβάνω το επίδομα ανεργίας από την Ελλάδα. Έψαχνα για δουλειά ως τεχνικός υπολογιστών, όμως το γεγονός πως δεν γνώριζα Γαλλικά ήταν αξεπέραστο εμπόδιο.
Στο δικτυακό marketing είχα δημιουργήσει ένα δίκτυο περίπου εκατό ατόμων στην Ελλάδα, και είχα κάποια έσοδα, ενώ έκανα και τακτικά σεμινάρια μέσω Internet. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν μου άρεσε η συγκεκριμένη ενασχόληση, που ήθελε συνεχή επικοινωνία με υποψηφίους και συνεργάτες, η οποία γινόταν και πιο δύσκολη από τη στιγμή που ζούσα πλέον στο εξωτερικό.
Στις 22 Νοεμβρίου, με το PCsteps να μην έχει ανανεωθεί εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες και ενώ είχαμε να μιλήσουμε για σχεδόν ένα χρόνο, ο Χρήστος μου έστειλε ένα μήνυμα στο Facebook σχετικά με τη σελίδα.
Η αλήθεια είναι πως ένιωθα μεγάλη ενοχή που είχα παρατήσει το site για τόσο μεγάλο διάστημα. Δεν ήθελα όμως και να το εγκαταλείψω εντελώς.
Τελικά αποφάσισα να συνεχίσω τα γραπτά κείμενα, ενώ ο Χρήστος θα με βοηθούσε στην ανάρτηση των φωτογραφιών, η οποία μέσω της Joomla ήταν αδικαιολόγητα χρονοβόρα.
Το πρώτο άρθρο αυτής της νέας εποχής ήταν Οι 10 καλύτερες βελτιώσεις των Windows 8, το οποίο δημοσίευσα την ίδια ημέρα, στις 22 Νοεμβρίου. Ήταν το πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο PCsteps από τον Ιανουάριο του 2012.
Το κείμενο δεν ήταν ακόμα ιδιαίτερα ποιοτικό, όμως πλέον είχα αποφασίσει να κάνω μόνο σημαντικές δημοσιεύσεις που να έχουν μια αξία σε βάθος χρόνου, και να μην ασχοληθώ με την ειδησεογραφία, που σε λίγες ημέρες θα ήταν εντελώς αδιάφορη.
Στις αρχές Δεκεμβρίου τέθηκε το ερώτημα για το αν αξίζει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Για πρώτη φορά, ένιωθα πως υπήρχε κάποιο μέλλον στο PCsteps. Μέσα από την ενασχόλησή μου με το Internet Marketing, είχα μάθει
Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013, οι προσπάθειές μας είχαν αρχίσει να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Το Νοέμβριο του 2012 το PCsteps ήταν στη θέση 4000 περίπου όσον αφορά την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, με βάση το Alexa.com. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ανέβει στη θέση 2500, και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου είχε ανέβει στη θέση 1870.
Είχαμε επίσης σημαντική αύξηση στα μέλη της σελίδας μας στο Facebook, που το Νοέμβριο ήταν γύρω στα 1800, χάρη σε κάτι διαφημίσεις που είχα τρέξει στο Facebook μέχρι τον Ιανουάριο είχαν ανέβει στα 2800.
Αυτή η άνοδος, όμως, και στο Alexa και στο Facebook, δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση στα έσοδα του site, που ήταν ακόμα αρκετά χαμηλά. Έπεσε σαν ιδέα κάποια άρθρα να τα έχουμε διαθέσιμα επί πληρωμή, με ένα έστω χαμηλό αντίτιμο, αλλά τελικά την απορρίψαμε. Είχαμε αρχίσει όμως να έχουμε και κάποια λίγα έσοδα, της τάξης των 60 ευρώ το μήνα, από το Affiliate marketing.
Προβλήματα φιλοξενίας και ανανέωση της εμφάνισης
Στις 3 Μαρτίου του 2013, το PCsteps άρχισε να έχει κάποια προβλήματα όσον αφορά τη φιλοξενία του site, την οποία είχαμε σε μια μικρή, σχετικά άγνωστη Ελληνική εταιρεία. Εκτός του ότι μας άλλαξαν server χωρίς να μας ενημερώσουν εκ των προτέρων, για την επόμενη εβδομάδα είχαμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του site, και πρακτικά μηδενική υποστήριξη από την εταιρεία.
Αποφασίσαμε λοιπόν να αλλάξουμε hosting, και επί τη ευκαιρία να ανανεώσουμε και την εμφάνιση του site. Ψάξαμε για templates με το Χρήστο, και καταλήξαμε σε ένα template της γνωστής εταιρείας Gavick, συγκεκριμένα το Publisher Magazine. Παράλληλα, μεταφέραμε το site σε Joomla 3.0 – από Joomla 1.5 που ήταν – και προσθέσαμε το EasyBlog, ένα πρόσθετο Java ειδικά για blog.
Βέβαια, τέτοιες μεταφορές σχεδόν ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα. Μετά από διάφορα προβλήματα, από τις εικόνες μέχρι τους μόνιμους συνδέσμους των άρθρων, το PCsteps ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά προς τα τέλη Μαρτίου. Αυτά τα προβλήματα και το downtime είχαν βλάψει σοβαρά την επισκεψιμότητα και τα έσοδα του site, πάνω που είχε αρχίσει να παίρνει σχετικά τα πάνω του.
Πάντως, η μεταφορά στο Joomla 3.0 και το EasyBlog μας επέτρεψαν για πρώτη φορά να προσθέσουμε μια ενότητα “Ερωτήσεις” στο site, ώστε να βοηθάμε ενεργά τους αναγνώστες στα προβλήματά τους.
Μία σημαντική ημερομηνία εκείνη την περίοδο ήταν η 15η Μαΐου. Ενώ το νέο template ήταν σαφώς πιο εμφανίσιμο από το παλιό, δεν μου άρεσε το γεγονός πως κάποια κομμάτια του ήταν απλωμένα και άφηναν πολύ μεγάλα κενά. Ήθελα να είναι πιο μαζεμένο, και να μην έχει κενά χωρίς λόγο.
Ψάχνοντας στα τυφλά, και με τις εξαιρετικά περιορισμένες γνώσεις μου γύρω από το CSS, βρήκα τελικά πως μπορούσα να επηρεάσω οποιαδήποτε παράμετρο της εμφάνισης του site, αλλάζοντας τα σχετικά αρχεία του template.
Μία ακόμα, σύντομη, εγκατάλειψη
Παρ' όλη την πρόοδο του site μέχρι στιγμής, το PCsteps εξακολουθούσε να έχει σχετικά χαμηλά έσοδα, κάτω από 200 ευρώ κάθε μήνα, και δεν το είχα ακόμα ως πρώτη προτεραιότητα.
Η μετακόμισή μου από το Παρίσι στην Amiens, μια μικρή πόλη λίγο πιο βόρεια, οι προετοιμασίες για το γάμο μου το Σεπτέμβριο, και η ενασχόλησή μου με το δικτυακό marketing δεν μου άφηναν χρόνο να ασχοληθώ με το PCsteps.
Η τελευταία δημοσίευση για το καλοκαίρι ήταν στις 30 Ιουνίου 2013, το δεύτερο μέρος με τους χειρότερους ιούς όλων των εποχών, και τελικά καταλήξαμε να μην δημοσιεύσουμε ποτέ το τρίτο μέρος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Χρήστος έκανε δύο δημοσιεύσεις, τις Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες των φορητών συσκευών και Οδηγός Αγοράς UPS.
Προσωπικά, άρχισα να ασχολούμαι ξανά με το Site προς το τέλος Σεπτεμβρίου, με τρεις οδηγούς για το εισόδημα από το YouTube. Τον Οκτώβριο οι δημοσιεύσεις ήταν σποραδικές, καθώς δημοσιεύσαμε μόνο δέκα άρθρα όλο το μήνα, το ένα του Χρήστου.
Καταστροφή και η δεύτερη αναγέννηση του PCsteps
Στις 7 Νοεμβρίου του 2013, και ενώ είχαμε αρχίσει πάλι να μπαίνουμε σε ένα ρυθμό, ήρθε μια καταστροφή για το PCsteps, η οποία αυτή τη φορά οφειλόταν σε δικό μας σφάλμα, και όχι στο hosting.
Ο Χρήστος ανέβαζε την τελευταία έκδοση της Joomla, και καθώς την ανέβαζε κόπηκε η σύνδεσή του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του site.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, πήρα μια απόφαση η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο όσον αφορά τη μετέπειτα επιτυχία του PCsteps. Αποφάσισα να μεταφέρω όλο το site από Joomla σε WordPress.
Το Joomla δεν είναι ένα κακό CMS, και το εμπιστεύονται μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί όπως το Harvard, η Peugeuot, και το Linux. Όμως, έχοντας πειραματιστεί λίγο με το WordPress για κάποια παράλληλα project, διαπίστωσα πως είχε σημαντικά πλεονεκτήματα για ένα blog όπως το PCsteps.
Παρ' ότι χρησιμοποιήσαμε ένα ειδικό plugin για μεταφορά Joomla σε WordPress, η μετάβαση δεν ήταν εύκολη. Περισσότερα από 1600 άρθρα χρειαζόταν να μεταφερθούν από τη Joomla στο WordPress, διατηρώντας ίδιους τους συνδέσμους, και το ίδιο ίσχυε και για μερικές χιλιάδες ερωτήσεις.
Χρειάστηκαν περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες μέχρι να βεβαιωθούμε πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Μάλιστα, ο δημιουργός του plugin για τη μεταφορά Joomla σε WordPress χρειάστηκε να γράψει ένα patch ειδικά για ένα πρόβλημα που συναντήσαμε, όπου τα άρθρα εισάγονταν πολλαπλές φορές κατά τη μεταφορά.
Δεύτερη αλλαγή στην εμφάνιση
Ενώ η Gavick διέθετε το ίδιο template “Publisher” της Joomla σαν theme για το WordPress, με την ευκαιρία των εργασιών αποφασίσαμε να αλλάξουμε για άλλη μια φορά την εμφάνιση, επιλέγοντας το Magazine Theme. Επίσης, παραγγείλαμε ένα βελτιωμένο λογότυπο από έναν γραφίστα στο Fiverr.com.
Στα όρια του shared hosting
Όπως είδαμε στον οδηγό για το Πόσο Κοστίζει ένα Επαγγελματικό Site κάθε μήνα?, το shared hosting είναι η πιο οικονομική λύση για να ανεβάσουμε ένα site σε Joomla ή WordPress, και μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 το PCsteps ήταν σε shared hosting.
Το πρόβλημα όμως ήταν πως με την επισκεψιμότητα που είχαμε, και την αλλαγή σε WordPress που είναι πιο απαιτητικό, σύντομα αρχίσαμε να έχουμε error 500, επειδή η λειτουργία του site στις ώρες αιχμής ξεπερνούσε τους διαθέσιμους πόρους του server.
Είχε έρθει ο καιρός να αναβαθμίσουμε σε ένα VPS πακέτο, όπου ουσιαστικά θα είχαμε έναν εικονικό server (σαν virtual machine) αποκλειστικά για το PCsteps.
Σίγουρα το VPS έχει ανεβασμένο κόστος, γύρω στα 1.000 δολάρια το χρόνο για το πακέτο που επιλέξαμε, όμως κανένα επιτυχημένο site δεν φιλοξενείται σε shared hosting.
PCste.ps
Αν έχετε παρατηρήσει, τα περισσότερα μεγάλα sites έχουν μια shortened μορφή που θυμίζει το domain του αρχικού site. Για παράδειγμα, το YouTube λειτουργεί επίσης στο URL youtu.be.
Μπορεί το Δεκέμβριο του 2013 το PCsteps να μην ήταν μεγάλο site με κανένα τρόπο, όμως ανακαλύψαμε πως το Top Level Domain της Παλαιστίνης είναι .ps, και το pcste.ps ήταν διαθέσιμο. Έκτοτε, όλες μας οι δημοσιεύσεις στα social media γίνονται με αυτό το όνομα.
Παίρνοντας το PCsteps στα σοβαρά
Ήταν εκείνο το Δεκέμβριο, μετά από όλη εκείνη τη δουλειά και τα έξοδα για premium plugins και VPS hosting, που αποφάσισα να πάρω το PCsteps πραγματικά στα σοβαρά. Οι αμοιβές που έφερνε ήταν ακόμα πολύ χαμηλές, της τάξης των 300ων ευρώ το μήνα, όμως πίστευα πως με συνέπεια και συνέχεια, και με υψηλής ποιότητας δημοσιεύσεις, θα μπορούσε στο μέλλον να αποδώσει.
Από το 2014, το PCsteps έγινε η πρώτη και η μόνη μου επαγγελματική προτεραιότητα. Σταμάτησα να ασχολούμαι με το δικτυακό marketing – το οποίο η αλήθεια είναι πως είχε αρχίσει να με κουράζει – σταμάτησα τα σεμινάρια, και έδωσα όλη μου την ενέργεια στη δημιουργία ποιοτικών οδηγών.
Είχα ήδη αρχίσει να προσέχω περισσότερο τα άρθρα, ακολουθώντας τις αρχές του SEO που υπαγόρευε το Yoast WordPress SEO (πλέον Yoast SEO).
Φρόντιζα το κείμενο σε κάθε οδηγό να είναι επαγγελματικό μεν, αλλά να μην είναι στεγνό, να έχει μια έστω ελάχιστη δόση χιούμορ. Η αλλαγή δεν έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη, σταδιακά όμως βελτιωνόταν η ποιότητα των δημοσιεύσεων.
Εκείνη την περίοδο ξεκινήσαμε επίσης πιο οργανωμένα το newsletter του PCsteps, μέσω της υπηρεσίας GetResponse. Η αποστολή του πρώτου μηνύματος έγινε στις 29 Οκτωβρίου, προς 965 μέλη που ήταν εγγεγραμμένοι στο site.
Η γενοκτονία των παλαιών άρθρων
Όπως αναφέραμε, όταν το PCsteps έκανε τη μετάβαση από τη Joomla στο WordPress, είχε περίπου 1600 άρθρα δημοσιευμένα.
Το πρόβλημα ήταν πως περισσότερα από τα μισά ήταν χαμηλής ποιότητας. Άχρηστες ειδήσεις, θέματα που δεν ταίριαζαν στη θεματολογία του site, κακογραμμένοι ή και παρωχημένοι οδηγοί, η πλειοψηφία αυτών των άρθρων δεν είχε καμία θέση στο PCsteps και καμία αξία για τους αναγνώστες μας.
Τον Ιανουάριο του 2014, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω μια γερή εκκαθάριση. Στο τέλος της εκκαθάρισης, είχα διαγράψει περισσότερα από 1000 άχρηστα άρθρα, και είχα ορίσει redirects για τις διευθύνσεις τους, ώστε να μην βγάζουν μηνύματα σφάλματος.
Καθώς η ανανέωση Panda του αλγορίθμου της Google δίνει σημασία στην ποιότητα των άρθρων, η κίνηση αυτή μόνο οφέλη είχε για το PCsteps. Σύντομα, ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς οδηγούς ξεκίνησαν να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις στην αναζήτηση.
To PCsteps σήμερα
Δύο χρόνια αργότερα, 4,6 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες έχουν διαβάσει 21.000.000 σελίδες, και το PCsteps έφτασε στα 300 site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα.
Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πιο πρόσφατη αλλαγή στην εμφάνιση του PCsteps, μεταφέροντας όλο το site στην πλατφόρμα Genesis Framework, για βελτιωμένη εμφάνιση, ταχύτητα, ασφάλεια, και λειτουργικότητα, ενώ είχαμε ανανεώσει και το λογότυπό μας.
Αυτό που μας δίδαξε η εμπειρία μας είναι πως επιβεβαιώνεται απόλυτα το αμερικανικό ρητό “Content is King” (=το περιεχόμενο είναι βασιλιάς). Χωρίς εκτεταμένες γνωριμίες και συνεργασίες με άλλες σελίδες, χωρίς “μυστικά” για το SEO, με ελάχιστη έως καθόλου πληρωμένη διαφήμιση, απλά δημοσιεύοντας έναν υψηλής ποιότητας οδηγό την ημέρα, κάθε μέρα, το PCsteps τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάζει τα αποτελέσματά του κάθε χρόνο.
Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να φτιάξετε ένα δικό σας site, σε οποιοδήποτε τομέα, η υπομονή, η επιμονή, και η ασυμβίβαστη ποιότητα στο περιεχόμενο ανταμείβονται.
Εσείς σε ποιο κομμάτι της ιστορίας του γνωρίσατε το PCsteps?
Ανήκετε στους παλαιότερους αναγνώστες μας? Γνωρίσατε πρόσφατα το PCsteps με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο οδηγό? Γράψτε μας στα σχόλια πώς και πότε έγινε η δική σας γνωριμία με το PCsteps.