Home » Hardware » Δίκτυα » Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας

Προβλήματα WiFi – Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σας έχει τύχει σε ένα σημείο στο σπίτι να έχετε WiFi “καμπάνα”, και δύο μέτρα πιο πέρα η σύνδεση να είναι περιορισμένη? Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα WiFi, και ορισμένοι από αυτούς δεν είναι προφανείς. Ας δούμε τι σκοτώνει το WiFi μας και τι μπορούμε να κάνουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η απόσταση από το router

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στο που έχουμε το router. Αρκεί να είναι κοντά στην πρίζα του τηλεφώνου, και ιδανικά να μην πολυφαίνεται.

Όμως, όσο πιο μακριά είναι ο υπολογιστής, το κινητό ή το tablet από το router, η ισχύς του WiFi μειώνεται εκθετικά, χάρη στο νόμο του αντίστροφου τετραγώνου.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 01

Με απλά λόγια, όταν διπλασιάζεται η απόσταση από το router, η ισχύς του σήματος μειώνεται στο 1/4. Αν στα 7,5 μέτρα έχουμε οριακά τέσσερις γραμμές, στα 15 μέτρα θα έχουμε μόνο μία γραμμή.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 02

Μην ξεχνάμε, φυσικά, πως ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου ισχύει στο κενό, χωρίς εμπόδια. Όταν το WiFi περνάει μέσα από τοίχους, πατώματα, και ταβάνια, το σήμα εξασθενεί ακόμα περισσότερο.

Αν λοιπόν έχουμε το router κοντά στην εξώπορτα, για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο να έχουμε προβλήματα WiFi στα πιο απομακρυσμένα δωμάτια, ειδικά εφόσον παρεμβάλλονται πολλαπλοί τοίχοι.

Για να εξαλείψουμε αυτά τα προβλήματα WiFi θα πρέπει να τοποθετήσουμε το router όσο γίνεται πιο κεντρικά στο σπίτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να το έχουμε στο διάδρομο.

Αντίστοιχα παίζει ρόλο και το ύψος στο οποίο θα τοποθετήσουμε το router. Αν το έχουμε στο πάτωμα…

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 03

…ή αν αντίθετα το βιδώσουμε ψηλά στον τοίχο, το ταβάνι, ή το βάλουμε στην κορυφή μιας βιβλιοθήκης…

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 04

…λόγω της γωνίας θα αυξάνεται η απόσταση μεταξύ router και υπολογιστή, μειώνοντας την ισχύ του σήματος.

Καλό είναι λοιπόν να έχουμε το router σε κάποιο τραπεζάκι. Αν δεν μας αρέσει να το βλέπουμε, και με λίγη έμπνευση, μπορούμε πάντα να το καμουφλάρουμε.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 05

Αν βέβαια το σπίτι μας είναι διώροφο, τότε το ταβάνι του κάτω ορόφου ή το πάτωμα του πάνω ορόφου είναι προτιμότερες τοποθεσίες για να έχουμε μικρότερα προβλήματα WiFi.

Συγκεκριμένα υλικά κοντά στο router

Ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας κατά την τοποθέτηση του router είναι και το τι υλικά υπάρχουν γύρω του, κυρίως όσον αφορά μέταλλα.

Ένα μεταλλικό έπιπλο – πχ μια αρχειοθήκη – θα μπλοκάρει εντελώς το σήμα του WiFi. Το ίδιο θα κάνει και ένας καθρέφτης στον τοίχο, λόγω της μεταλλικής του επίστρωσης.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 06

Τέτοιου είδους εμπόδια μπορούν να δημιουργήσουν περίεργα νεκρά σημεία σε ολόκληρο το σπίτι, όπου στο μισό δωμάτιο το δίκτυο να λειτουργεί κανονικά, και στο άλλο μισό να έχουμε μικρά ή και μεγάλα προβλήματα WiFi, από χαμηλό σήμα και αποσυνδέσεις μέχρι περιορισμένη σύνδεση.

Παρεμβολές από άλλα δίκτυα WiFi

Αν ζούμε σε μια πολυκατοικία, το διαμέρισμά μας μπορεί να βρίσκεται στην εμβέλεια κυριολεκτικά δεκάδων δικτύων WiFi από κοντινά διαμερίσματα και από διπλανές πολυκατοικίες.

Σε αυτή την περίπτωση, τα προβλήματα WiFi μπορεί να προέρχονται από δίκτυα που λειτουργούν στο ίδιο κανάλι συχνοτήτων με το δικό μας router, και δημιουργούν παρεμβολές.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 07

Με τη χρήση δωρεάν προγραμμάτων όπως το WifiInfoView για Windows ή το WiFi Analyzer για Android μπορούμε να εντοπίσουμε ποια κανάλια WiFi είναι πιο φορτωμένα, και να επιλέξουμε ένα διαφορετικό κανάλι για το δικό μας router.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς βρίσκουμε το ιδανικό κανάλι WiFi και πώς το αλλάζουμε στο router, δείτε τον οδηγό:
Ποιο Κανάλι WiFi να Επιλέξω, για Μειωμένες Παρεμβολές

Αν σας ανησυχεί το γεγονός πως το σπίτι σας βρίσκεται στην εμβέλεια δεκάδων δικτύων, δείτε τον σχετικό μας οδηγό:
Είναι το WiFi Επικίνδυνο? Η Αλήθεια που Πολλοί Αγνοούν

Παρεμβολές από άλλες συσκευές

Τα δίκτυα WiFi των γειτόνων δεν είναι οι μόνες παρεμβολές που δημιουργούν προβλήματα WiFi. Υπάρχουν και άλλες οικιακές συσκευές, ασύρματες και μη, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να επηρεάσουν τη σύνδεσή μας

Παλαιότερα ασύρματα τηλέφωνα DECT

Πλέον, τα περισσότερα ασύρματα τηλέφωνα λειτουργούν τα 900MHz, μια συχνότητα που είναι αρκετά χαμηλότερη από τα 2400MHz (2,4GHz) όπου λειτουργούν τα περισσότερα δίκτυα WiFi.

Παλαιότερες συσκευές DECT, όμως, λειτουργούσαν στα 2400MHz. Και επειδή συχνά έχουμε το router και τη βάση του τηλεφώνου σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, οι παρεμβολές είναι αναπόφευκτες.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 08

Αν λοιπόν έχετε ένα παλιό τηλέφωνο, και όποτε καλείτε έχει πρόβλημα το WiFi, μάλλον είναι καιρός να το αντικαταστήσετε με ένα πιο σύγχρονο μοντέλο. Απλά βεβαιωθείτε πως το νέο τηλέφωνο λειτουργεί στα 900MHz ή στα 1900MHz (1,9GHz), και οι δύο αυτές συχνότητες είναι ασφαλείς για το WiFi.

Παλαιότερες συσκευές bluetooth

To BlueTooth λειτουργεί πρακτικά στην ίδια συχνότητα με το WiFi, αν και συνήθως η ισχύς του BlueTooth είναι αρκετά χαμηλότερη, καθώς χρησιμοποιείται σε κοντινότερες αποστάσεις.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 09

Όπως και στην περίπτωση των DECT, οι σύγχρονες συσκευές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα WiFi μέσω παρεμβολών.

Αν όμως έχετε κάποιον παλιό αντάπτορα BlueTooth για τον υπολογιστή, ή τρίτη συσκευή που συνδέεται με BlueTooth, και έχετε παρατηρήσει προβλήματα WiFi κατά τη χρήση της, τότε μάλλον είναι καιρός να την αλλάξετε.

Παλαιότερα Baby Monitor

Υπάρχουν και άλλα είδη ασύρματων συσκευών που μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα WiFi, όπως κάποιες συσκευές Baby Monitor.

Τα σύγχρονα Baby Monitor είτε λειτουργούν στα 1800MHz (1,8GHz) μέσω τεχνολογίας DECT

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 10

ή απευθείας μέσω του δικτύου WiFi, οπότε δεν τίθεται θέμα παρεμβολών.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 11

Φούρνος μικροκυμάτων

Δεν είναι μόνο οι ασύρματες συσκευές που μπορούν να προξενήσουν προβλήματα WiFi.

Βλέπετε, τα μικροκύματα που ζεσταίνουν το φαγητό μας εκπέμπονται ακριβώς σε συχνότητες γύρω στα 3 GHZ, αρκετά κοντινές στις συχνότητες του WiFi.

– βέβαια, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη ισχύ, γι' αυτό δεν μπορούμε να ψήσουμε τίποτα με το WiFi –

Αν παρεμβάλλεται η κουζίνα ανάμεσα στο router και ένα άλλο δωμάτιο, η εσωτερική θωράκιση του φούρνου μικροκυμάτων για τα μικροκύματα μπλοκάρει και το σήμα του router, δημιουργώντας νεκρό σημείο.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 12

Κάποιοι παλαιότεροι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί λόγω ηλικίας να έχουν πρόβλημα με τη θωράκιση, και σε αυτή την περίπτωση τα ίδια τα μικροκύματα να προξενούν παρεμβολές στο WiFi.

Αν όταν ανάβετε τον φούρνο μικροκυμάτων δημιουργούνται προβλήματα WiFi σε ολόκληρο το σπίτι – σε βαθμό που να κόβεται εντελώς η σύνδεση – μάλλον ο φούρνος έχει θέμα θωράκισης.

Καλώδια και Συσκευές USB 3.0

Με βάση μια έρευνα της Intel το 2012, τα καλώδια και οι συσκευές USB 3.0 αποδεικνύεται πως επηρεάζουν ασύρματες συσκευές που λειτουργούν στα 2400MHz.

Στην έρευνα οι δοκιμές έγιναν με ένα ασύρματο ποντίκι, το οποίο σε απόσταση 3 πόδια (91cm) και 5 πόδια (152cm) εμφάνιζε καθυστέρηση (lag) στην απόκριση τόσο με απλά συνδεδεμένο ένα σκληρό δίσκο USB 3.0 όσο και κατά την εγγραφή δεδομένων.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 13

Πιθανώς νεότερες συσκευές και καλώδια USB 3.0 να έχουν καλύτερη θωράκιση. Επειδή όμως η έρευνα είναι αρκετά πρόσφατη, αν έχετε κάποια συσκευή USB 3.0 κοντά στο router ή την ασύρματη κάρτα δικτύου, κάντε μια δοκιμή για να δείτε αν δημιουργεί προβλήματα WiFi ή όχι.

Ενυδρείο

Οι συχνότητες του WiFi επηρεάζονται από το νερό. Ακόμα και η υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει το σήμα, αν και σε βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτό από το χρήστη.

Αν όμως έχουμε ένα ενυδρείο 50 ή 10 λίτρων να παρεμβάλλεται μεταξύ του υπολογιστή και του router, μπορεί να προξενήσει προβλήματα στη σύνδεση WiFi.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 14

Πρόβλημα με το router

Τα router γενικά δεν χαλάνε συχνά, αλλά μπορούν να χαλάσουν. Μπορεί μάλιστα ένα router να λειτουργεί περίφημα μέσω ethernet, αλλά να εμφανίζει προβλήματα WiFi.

Ο πιο εύκολος τρόπος να ελέγξουμε αν είναι το router που έχει το πρόβλημα είναι να δοκιμάσουμε να συνδεθούμε με διαφορετικές συσκευές από κοντινή απόσταση.

Αν δύο ή περισσότερες συσκευές έχουν πρόβλημα στο να συνδεθούν, τότε το πιθανότερο είναι πως το router είναι ο ένοχος.

Επανεκκίνηση router

Πριν σπεύσουμε να αγοράσουμε ένα νέο router – ή να παραπονεθούμε στον πάροχο, μπας και μας στείλει τζάμπα ένα καινούριο – μπορούμε να επιχειρήσουμε μια απλή επανεκκίνηση μέσα από το διαχειριστικό.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 15

Αν είναι η πρώτη φορά που θα μπούμε στο διαχειριστικό του router, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την IP του Router. Αρκεί στα Windows να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου και να επιλέξουμε “Άνοιγμα Κέντρου δικτύου και κοινής χρήσης”.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 16

Κάνουμε κλικ στην ενεργή σύνδεση, είτε είναι Ethernet ή WiFi.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 17

Στο παράθυρο με τα στοιχεία της σύνδεσης κάνουμε κλικ στις “Λεπτομέρειες…”.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 18

Η IP του router είναι αυτή που αναγράφεται στην Προεπιλεγμένη πύλη IPv4.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 19

Γράφοντας αυτή τη διεύθυνση σε οποιοδήποτε browser, θα ανοίξει η οθόνη για να κάνουμε login στο διαχειριστικό του router. Η οθόνη αυτή διαφέρει από router σε router.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 20

Αν δεν γνωρίζετε το όνομα χρήστη και το password για να κάνετε login στο διαχειριστικό, δείτε τον οδηγό μας:
Κωδικός Router: Όλες οι Μέθοδοι για να Βρούμε το Password

Από εκεί και πέρα, το πώς θα κάνουμε επανεκκίνηση του router εξαρτάται από το εκάστοτε διαχειριστικό. Σε κάποια router μπορεί να βρούμε την επιλογή reboot στο Maintainance -> System, σε άλλα μπορεί να είναι στο System Tools -> Reboot.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 21

Η απλή επανεκκίνηση δεν πρόκειται να αλλάξει καμία από τις ρυθμίσεις. Μετά από 2-3 λεπτά το router θα λειτουργεί πλήρως.

Ορισμένοι χρήστες κάνουν επανεκκίνηση του router βγάζοντάς το από την πρίζα για 2-3 λεπτά. Όμως το router είναι μια περίπλοκη συσκευή με δικό του λειτουργικό σύστημα, και καλύτερα είναι να μην το κλείνουμε έτσι βίαια.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Αν τα προβλήματα WiFi επιμένουν και μετά την επανεκκίνηση, μπορούμε να επιχειρήσουμε να κάνουμε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Έχετε υπ' όψιν πως η διαδικασία αυτή θα διαγράψει και τα στοιχεία για στη σύνδεση στο Internet. Πριν επιχειρήσουμε να κάνουμε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως ξέρουμε πώς να ρυθμίσουμε το router για να ξανασυνδεθούμε στο Internet.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 22

Θα πρέπει επίσης να έχουμε διαθέσιμα τα στοιχεία της σύνδεσης – όνομα χρήστη και κωδικός – που συνήθως αναγράφονται στο συμβόλαιο που υπογράψαμε με τον πάροχο.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 23

Ορισμένα router μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις σαν ένα αρχείο στον υπολογιστή, και στη συνέχεια να τις επαναφέρουμε μετά το reset.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 24

Τέλος, για να κάνουμε την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, σε πολλά router θα βρούμε την επιλογή εντός του διαχειριστικού.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 25

Εναλλακτικά, σχεδόν κάθε router στο πίσω μέρος του ή από κάτω έχει μια μικρή τρύπα που λέει “Reset”. Στο εσωτερικό έχει ένα κουμπί, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με τη μύτη ενός στυλό ή έναν ανοιγμένο συνδετήρα.

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 26

Συνήθως θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό το κουμπί πατημένο πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, αλλιώς θα γίνει μια απλή επανεκκίνηση.

Αλλαγή firmware

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, σαν τελευταία λύση μπορούμε να αλλάξουμε το Firmware του router, εφόσον υπάρχει μια νεότερη έκδοση.

Συνήθως για τα router που δίνουν οι πάροχοι με τη σύνθεση θα βρούμε τις οδηγίες για την αναβάθμιση firmware στην υποστήριξη του παρόχου. Αυτές είναι οι σελίδες που έχουμε βρει σχετικά:

Υποστήριξη router της Forthnet

Υποστήριξη router του ΟΤΕ

Υποστήριξη router της Wind

Για τη Cyta και την Hellas On Line / Vodafone δεν βρήκαμε σελίδες για την αναβάθμιση fimware στην υποστήριξη. Αν γνωρίζετε σχετικά, γράψτε μας στα σχόλια.

Για router που έχουμε αγοράσει εμείς, θα βρούμε τις πληροφορίες και τις οδηγίες για αλλαγή firmware στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

Η αλλαγή του firmware το πιθανότερο είναι πως θα διαγράψει όλες τις ρυθμίσεις του router. Όπως λοιπόν και στην περίπτωση της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει είτε να τις κάνουμε backup, είτε να γνωρίζουμε πώς να ξαναρυθμίσουμε το router.

Επίσης, αν κατά την αλλαγή firmware τύχει κάτι απρόοπτο, πχ κοπεί το ρεύμα, υπάρχει κίνδυνος να αχρηστευθεί το router. Έχετε λοιπόν υπ' όψιν σας αυτό το ρίσκο.

Πρόβλημα με Wifi στο laptop / κινητό / tablet

Όπως είναι λογικό, δεν προέρχονται όλα τα προβλήματα WiFi από το router, αλλά μπορούν να προέλθουν από τις συσκευές που συνδέονται σε αυτό.

Αν, για παράδειγμα, το laptop μας δεν συνδέεται στο router, αλλά το κινητό μας συνδέεται χωρίς πρόβλημα, τότε είναι λογικό πως το laptop είναι που έχει πρόβλημα.

Πρόβλημα με τους drivers της κάρτας δικτύου

Αν αγοράσαμε πρόσφατα μια κάρτα ασύρματου δικτύου ή ένα USB για σταθερό υπολογιστή, και η σύνδεση γράφει πως είναι περιορισμένη…

Προβλήματα WiFi - Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας 28

…το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται να κατεβάσουμε τους τελευταίους Drivers από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

Το ίδιο ισχύει αν αλλάξαμε λειτουργικό σε ένα laptop ή υπολογιστή, πχ αν κάναμε αναβάθμιση στα Windows 10. Ειδικά για τα Windows 10, επειδή είναι νέο λειτουργικό, είναι πιθανό κάποιοι κατασκευαστές να μην έχουν ακόμα βγάλει κατάλληλους drivers.

Γνωρίζετε άλλες αιτίες που δημιουργούν προβλήματα WiFi?

Αν σας έχει τύχει κάτι από τα παραπάνω, ή αν είχατε προβλήματα WiFi τα οποία οφείλονταν σε παράγοντες διαφορετικούς από αυτούς που περιγράψαμε, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps