Η καταγραφή desktop έχει διάφορες χρήσεις, από το να ζητήσουμε βοήθεια για ένα πρόβλημα μέχρι να φτιάξουμε εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube. Η ανανεωμένη επέκταση ScreenCastify είναι μια εν μέρει δωρεάν πρόταση για καταγραφή desktop, η οποία λειτουργεί σε Windows, Linux, Mac OS, και όποιο desktop λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει Google Chrome.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί να επιλέξουμε το ScreenCastify
Υπάρχουν πολλές δωρεάν και πληρωμένες εφαρμογές για την καταγραφή desktop στα Windows, ενώ κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν ένα πλήρη editor για τα βίντεό μας. Όμως για άλλες πλατφόρμες, όπως το Linux, οι επιλογές είναι περιορισμένες.
Το ScreenCastify μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια καταγραφή desktop σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα μπορεί να τρέξει την desktop έκδοση του Google Chrome. Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, και μπορούμε να φτιάξουμε ένα βίντεο σε δευτερόλεπτα.
Αυτό καθιστά το ScreenCastify μια ιδανική λύση για όσους από εμάς δεν έχουμε τα Windows σαν το βασικό μας λειτουργικό σύστημα, ή αν χρησιμοποιούμε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και θέλουμε μια κοινή λύση για την καταγραφή desktop.
Εγκατάσταση ScreenCastify
Θα βρούμε το ScreenCastify στο Chrome Store.
Αφού το εγκαταστήσουμε, θα προσθέσει το εικονίδιό του δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων.
Πριν χρησιμοποιήσουμε το ScreenCastify για την πρώτη μας καταγραφή desktop, θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να αποθηκευτεί το βίντεο στο Google Drive ή τοπικά στο σκληρό μας δίσκο.
Αν έχουμε μια απλή aDSL με 1Mbps upload, είναι καλύτερα να επιλέξουμε το Locally on this Device.
Αν μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε τη φωνή μας από ένα μικρόφωνο ή να καταγράψουμε εικόνα από την κάμερα, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο Setup Camera Access και να δώσουμε την άδεια στον Chrome να χρησιμοποιήσει τις αντίστοιχες συσκευές μας.
Πώς κάνω καταγραφή desktop με το ScreenCastify
Το να δημιουργήσουμε μια καταγραφή desktop είναι ιδιαίτερα απλό. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλέγουμε τι θέλουμε να καταγράψουμε, ένα μεμονωμένο Tab, ολόκληρο το Desktop, ή εικόνα από την κάμερα.
Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε αν θέλουμε να καταγράφεται ο ήχος από το σύστημα ή και από το μικρόφωνο.
Αφού κάνουμε κλικ στο Start Recording, το ScreenCastify θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να καταγράψουμε όλη την οθόνη, ή μόνο συγκεκριμένα παράθυρα. Αφού κάνουμε την επιλογή μας, κάνουμε κλικ στο “Share για να ξεκινήσει η καταγραφή.
Καθώς καταγράφουμε, το ScreenCastify θα εμφανίζει μια οριζόντια μπάρα η οποία δεν θα φαίνεται στο βίντεο. Για να ολοκληρώσουμε την καταγραφή, αρκεί να κάνουμε κλικ στο Stop sharing.
Στη συνέχεια η επέκταση θα παίξει το βίντεο που τραβήξαμε. Η δωρεάν έκδοση του ScreenCastify έχει ένα watermark πάνω δεξιά και επιτρέπει καταγραφή desktop το πολύ μέχρι 10 λεπτά, που είναι αρκετά για τις περισσότερες απλές εργασίες.
Αν είμαστε ικανοποιημένοι με το βίντεο, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Share”.
Εκεί θα βρούμε την επιλογή να ανεβάσουμε το βίντεο απευθείας στο YouTube. Είναι καλύτερα να το ανεβάσουμε με την επιλογή Private mode, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του YouTube, όπως ο τίτλος, η περιγραφή, και τα tags, πριν το δημοσιεύσουμε.
Μπορούμε επίσης να σώσουμε το βίντεο στο δίσκο. Αυτή τη στιγμή, υποστηρίζεται η αποθήκευση μόνο ως αρχείο WebM. Η επιλογή να δημιουργήσουμε κινούμενο GIF είναι διαθέσιμη μόνο για τα πληρωμένα μέλη.
Αποθηκεύοντας το βίντεο, θα εμφανιστεί στον προεπιλεγμένο φάκελο για τις λήψεις, όχι στο φάκελο “Βίντεο”.
Χρησιμοποιώντας shortcuts για καλύτερα βίντεο
Καθώς ξεκινάμε κάθε καταγραφή desktop μέσα από τον Google Chrome, κάθε βίντεο θα ξεκινάει δείχνοντας ανοιχτό το browser, και θα πρέπει να κόβουμε αυτό το κομμάτι κάθε φορά.
Η λύση για αυτό είναι να χρησιμοποιήσουμε keyboard shortcuts για να ξεκινήσουμε και να σταματήσουμε την καταγραφή. Για να δούμε τα shortcuts και να τα αλλάξουμε, αρκεί να πληκτρολογήσουμε chrome://extensions/configureCommands στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome.
Η προεπιλεγμένη συντόμευση πληκτρολογίου για την εγγραφή είναι Alt+Shift+R, όμως μπορούμε να την αλλάξουμε αν θέλουμε.
Τα πλεονεκτήματα του πληρωμένου ScreenCastify
Η πληρωμένη έκδοση του ScreenCastify κοστίζει 20 ευρώ. Αυτό το ποσόν πληρώνεται εφάπαξ, ισχύει για όλες τις επόμενες εκδόσεις του ScreenCastify, και καλύπτει όσες και όποιες συσκευές έχουμε στις οποίες συνδεόμαστε με το λογαριασμό μας της Google. Έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε δεύτερη άδεια πχ για το laptop μας.
Εκτός του ότι αφαιρεί το watermark και το όριο των 10 λεπτών, ως πληρωμένα μέλη μπορούμε να κάνουμε crop στο βίντεο μετά την καταγραφή, ώστε να εστιάσουμε μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης.
Που υστερεί το ScreenCastify
Πέραν από τη δυνατότητα του crop, το ScreenCastify δεν υποστηρίζει καμία απολύτως δυνατότητα μοντάζ. Ακόμα και μια απλή επιλογή του να κόψουμε μερικά δευτερόλεπτα από την αρχή ή το τέλος της καταγραφής απουσιάζει.
Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια τρίτη εφαρμογή για να μοντάρουμε το βίντεο. Ο Free Video Editor είναι μια έξοχη λύση για απλά κοψίματα, αλλά αν θέλουμε κάτι περισσότερο, όπως πχ εφέ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πλήρες πρόγραμμα μοντάζ.
Επίσης, το γεγονός πως εξάγει το βίντεο μόνο σε WebM μας περιορίζει. Θα ήταν καλύτερα αν είχε επιλογή έστω για MP4 ή AVI.
Τέλος, το ScreenCastify δεν υποστηρίζει κανένα είδος live streaming, μέσω YouTube ή Twitch.
Σας καλύπτει το ScreenCastify όσον αφορά την καταγραφή desktop?
Το ScreenCastify είναι μια απλή και εύχρηστη πρόταση για την καταγραφή βίντεο. Θα καλύψει όσους έχουν απλές ανάγκες καταγραφής και δεν θέλουν να εγκαταστήσουν μια πλήρη εφαρμογή για αυτό το σκοπό.
Το γεγονός πως δεν επιτρέπει μοντάζ κάνει το ScreenCastify να χάνει λίγους πόντους, όμως κατά τ' άλλα είναι ένας γρήγορος τρόπος να δημιουργήσουμε βίντεο από την επιφάνεια εργασίας μας, όποιο λειτουργικό σύστημα και αν έχουμε.
Σας άρεσε το ScreenCastify? Προτιμάτε κάποια τρίτη εφαρμογή για την καταγραφή desktop? Γράψτε μας στα σχόλια.