Το Quick Assist είναι ένα χρήσιμο εργαλείο των Windows που επιτρέπει στον χρήστη να έχει πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο του υπολογιστή. Με τη δημιουργία μιας εύκολης σύνδεσης μπορούμε ανά πάσα στιγμή να λάβουμε ή να δώσουμε βοήθεια εξ αποστάσεως. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε τι είναι η Γρήγορη βοήθεια Windows και πώς τη χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι η Γρήγορη βοήθεια Windows
Είναι εύκολο να μας βοηθήσει κάποιος που γνωρίζει το PC καλύτερα από εμάς, και το αντίστροφο, όταν κάθεται δίπλα μας. Απλά παίρνει τον έλεγχο του υπολογιστή και μας βοηθάει επιτόπου. Αλλά όταν πρόκειται για βοήθεια εξ αποστάσεως, τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν.
Και εδώ είναι που έρχεται το Quick Assist, μια εφαρμογή της Microsoft που επιτρέπει σε ένα άτομο να μοιραστεί το PC που τρέχει Windows 10/11 με ένα άλλο διαμέσου μιας απομακρυσμένης σύνδεσης.
Το Quick Assist καθιστά εξαιρετικά εύκολη τη δημιουργία απομακρυσμένων συνδέσεων μεταξύ συσκευών Windows 10 ή 11. Και ειδικά για το άτομο που ζητά βοήθεια, τα βήματα που πρέπει να κάνει είναι ελάχιστα.
Έτσι, οποιοσδήποτε, ακόμα και αυτός που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, μπορεί εύκολα να το κάνει για να αναζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί. Μόλις δημιουργηθεί η απομακρυσμένη σύνδεση, η εμπειρία θα είναι απρόσκοπτη και πολύ εύκολη.
Για παράδειγμα, όταν λαμβάνουμε βοήθεια χρησιμοποιώντας το Quick Assist, επιτρέπουμε σε κάποιον να δει την οθόνη μας, ή να αναλάβει τον έλεγχο του υπολογιστή μας.
Με τον ίδιο τρόπο, όταν βοηθάμε κάποιον που χρησιμοποιεί τη Γρήγορη βοήθεια Windows, του ζητάμε να μοιραστεί την οθόνη του και να μας δώσει τον έλεγχο του συστήματος του. Σε όλες τις περιπτώσεις η σύνδεση γίνεται με τον λογαριασμό μας στη Microsoft, ο οποίος είναι απαραίτητος.
Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε πώς υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι που χρησιμοποιούν το Windows help για να ξεγελάσουν τους χρήστες που ψάχνουν απεγνωσμένα κάποια βοήθεια. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να το αξιοποιούμε μόνο με άτομα που εμπιστευόμαστε.
Χρήση Quick Assist στα Windows
Τα βήματα στις εικόνες που ακολουθούν αφορούν ως επί το πλείστον τα Windows 11, αλλά είναι ακριβώς τα ίδια και στα Windows 10.
Δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε ή να ρυθμίσουμε τη Γρήγορη βοήθεια Windows. Είναι όλα έτοιμα για χρήση. Ωστόσο, η Microsoft έχει μετακινήσει το Quick Assist σε μια νέα τοποθεσία στα Windows 11, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να το βρούμε στο μενού Έναρξη.
Σε κάθε περίπτωση, ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανοίξουμε το Quick Assist στα Windows 10/11 είναι χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα συντόμευσης Win + Ctrl + Q. Αυτή η ενέργεια θα εκκινήσει το εργαλείο αμέσως στον υπολογιστή μας.
Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξουμε το εργαλείο στα Windows 11 είναι μέσω της αναζήτησης κάτω στη γραμμή εργασιών.
Προαιρετικά, μπορούμε μετά με δεξί κλικ να την καρφιτσώσουμε στην Έναρξη ή τη γραμμή εργασιών.
Για να βοηθήσουμε κάποιον
Εφόσον είμαστε εμείς που θα δώσουμε τη βοήθεια, μόλις ανοίξουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ στην επιλογή Βοηθήστε κάποιον.
Τώρα, για να χρησιμοποιήσουμε τη Γρήγορη βοήθεια Windows, χρειαζόμαστε τη σύνδεση στον λογαριασμό Microsoft. Αν το επιθυμούμε, έχουμε και άλλες τρεις επιλογές εισόδου, εκτός από το email και τον κωδικό μας.
Κατόπιν, στην οθόνη μας θα εμφανιστεί ένας κωδικός ασφαλείας τον οποίο πρέπει να μοιραστούμε με το άτομο που σκοπεύουμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να τον αντιγράψουμε στο πρόχειρο μας και να τον στείλουμε με οποιοδήποτε μέσο.
Όπως είναι φυσικό, το άτομο που χρειάζεται τη Γρήγορη βοήθεια Windows πρέπει να έχει ανοίξει το εργαλείο, και μετά να εισάγει τον κωδικό στο σχετικό πεδίο για να την αποδεχτεί, πατώντας στο Υποβολή.
Επίσης, στην επόμενη καρτέλα, το άτομο που χρειάζεται τη βοήθεια πρέπει να μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση στον υπολογιστή του, πατώντας στο σχετικό κουμπί.
Αμέσως μετά, θα δούμε στον υπολογιστή μας την οθόνη του χρήστη που θέλει τη Γρήγορη βοήθεια Windows, όπου πρέπει εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε κλικ στο Αίτηση για έλεγχο…
…έτσι ώστε το άτομο που χρειάζεται βοήθεια να την αποδεχτεί ξανά πατώντας στο Να επιτρέπεται.
Από εδώ και μετά, θα έχουμε αποκτήσει πλέον την πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή του. Θα βλέπουμε τη γραμμή εργαλείων του Quick Assist στο επάνω μέρος της οθόνης μας με διάφορες επιλογές για τη διεξαγωγή της συνεδρίας.
Εκτός από τον πλήρη έλεγχο του ποντικιού, η γραμμή εργαλείων θα μας εμφανίζει κουμπιά για επιλογή οθόνης, συνομιλίας, προβολή πλήρους οθόνης, άνοιγμα της διαχείρισης εργασιών, επανεκκίνηση, ή παύση της συνεδρίας και τερματισμός της.
Τέλος, αφού βοηθήσουμε το άτομο με το πρόβλημά του, μπορούμε να τερματίσουμε τη Γρήγορη Βοήθεια Windows, πατώντας στο Αποχώρηση. Αυτό μπορεί να το κάνει και ο χρήστης που βοηθάμε.
Για να μας βοηθήσει κάποιος
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το Quick Assist για να λάβουμε βοήθεια από κάποιον, καλό είναι πρώτα να θυμηθούμε να κλείσουμε τυχόν αρχεία με προσωπικά δεδομένα που δε θέλουμε να τα έχουμε σε κοινή θέα.
Από εκεί και μετά, τα βήματα είναι παρόμοια με αυτά που είδαμε προηγουμένως. Απλά ανοίγουμε τη Γρήγορη Βοήθεια Windows, καταχωρούμε τον κωδικό που μας έστειλε αυτός που θα μας βοηθήσει, και πατάμε στο Επιτρέπεται έτσι ώστε να ξεκινήσει η κοινή χρήση οθόνης.
Θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί η σύνδεση. Στη συνέχεια, το Quick Assist θα εμφανίσει στον απομακρυσμένο βοηθό μια ένδειξη αν θέλουμε να βλέπει μόνο την οθόνη μας, ή να έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματός μας.
Αν δε μας το ζητήσει ο ίδιος, πατάμε στο κουμπί της συνομιλίας και του γράφουμε να πάρει τον πλήρη έλεγχο, εφόσον το θέλουμε. Αυτό ήταν όλο.
Είναι χρήσιμο το εργαλείο Quick Assist των Windows;
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.