Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τροφοδοτικών είναι ένα σύνολο μηχανισμών που προστατεύουν τη μονάδα PSU και το υλικό του υπολογιστή από βλάβες. Πολλά τροφοδοτικά διαθέτουν μόνο την απαραίτητη προστασία που απαιτούν οι προδιαγραφές ΑΤΧ, ενώ οι ακριβότερες μονάδες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις προστασίες τροφοδοτικών.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στα τροφοδοτικά
Οι μηχανισμοί ασφαλείας στα τροφοδοτικά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των υπολογιστών, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ηλεκτροπληξία, ανάφλεξη, και γενικότερα ζημιές στο υλικό του υπολογιστή που μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να αναζητούμε σε ένα τροφοδοτικό, για να αποφύγουμε τις βλάβες στη μονάδα PSU καθώς και στο σύστημα που τροφοδοτεί με ρεύμα.
PWR_OK – Σήμα καλής τροφοδοσίας
Το PWR_OK γνωστό και ως σήμα “Power Good” ή “Power OK, είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που παρέχουν τα τροφοδοτικά υπολογιστών στη μητρική πλακέτα.
Το PWR_OK λέει στη μητρική ότι οι έξοδοι +5V, +3,3 V και +12V βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων και μπορούν να ξεκινήσουν με ασφάλεια οι διάφορες διεργασίες στο υλικό του υπολογιστή.
Όταν ενεργοποιείται ο υπολογιστής, το τροφοδοτικό αρχίζει να παρέχει τάση στη μητρική πλακέτα και σε άλλα εξαρτήματα. Ωστόσο, μπορεί να χρειάζεται λίγος χρόνος για να σταθεροποιηθεί η τάση.
Αυτή η περίοδος καθυστέρησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX, πρέπει να είναι κάτω από 500ms, και ιδανικά μικρότερη από 250ms. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 100ms.
Εάν το τροφοδοτικό αδυνατεί να παρέχει συνεχώς την απαιτούμενη τάση, τότε δεν θα στείλει το σήμα PWR_OK, και η μητρική δεν θα επιχειρήσει να εκκινήσει τη CPU, τους δίσκους κλπ. Αυτό βοηθά στην αποφυγή βλάβης λόγω τυχόν ασυνέπειας του ρεύματος.
Συνοψίζοντας, το PWR_OK είναι ένα σήμα επιβεβαίωσης που στέλνεται από το τροφοδοτικό στη μητρική για να δηλώσει ότι το PSU λειτουργεί σωστά και παρέχει σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα.
OCP – Προστασία από υπερβολικό ρεύμα
Το OCP (Over Current Protection) είναι ένας μηχανισμός προστασίας που τον διαθέτουν όλες οι μονάδες PSU. Εστιάζει στη μέτρηση του ρεύματος που ρέει μέσω κάθε γραμμής εξόδου του τροφοδοτικού.
Εάν το ρεύμα υπερβεί μια προκαθορισμένη τιμή, τότε ενεργοποιείται το OCP και το τροφοδοτικό θα απενεργοποιήσει την αντίστοιχη γραμμή εξόδου. Αυτό θα αποτρέψει τη ζημιά στα εξαρτήματα που είναι συνδεδεμένα στην εν λόγω γραμμή.
Το όριο ενεργοποίησης του OCP εξαρτάται από τον σχεδιασμό του τροφοδοτικού και συνήθως είναι 105-150% του ονομαστικού ρεύματος εξόδου.
Αυτή η προστασία είναι σημαντική τόσο για το τροφοδοτικό, όσο και για την ασφάλεια του συστήματος και των χρηστών, καθώς εμποδίζει την εμφάνιση προβλημάτων όπως ανάφλεξη ή ζημιά στον εξοπλισμό.
OVP / UVP- Προστασία από υπέρταση / υπόταση
Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας στα τροφοδοτικά που ελέγχουν συνεχώς τις τάσεις σε κάθε ράγα. Ενεργοποιούνται όταν αυτές οι τάσεις υπερβαίνουν ή πέφτουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Πιο συγκεκριμένα, το OVP (Over Voltage Protection) είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που διαθέτουν τα περισσότερα τροφοδοτικά για την προστασία των εξαρτημάτων του υπολογιστή από ζημιές που προκαλούνται από υπερβολική τάση.
Για παράδειγμα, το τροφοδοτικό παρέχει μια συγκεκριμένη ονομαστική τάση εξόδου (π.χ. 12V). Αν για κάποιο λόγο η τάση αυτή αυξηθεί πάνω από ένα ασφαλές όριο (π.χ. 15V), τότε ενεργοποιείται το OVP για να επαναφέρει την τάση εξόδου σε ασφαλή επίπεδα.
Η ενεργοποίηση του OVP μπορεί να προκαλέσει προσωρινή διακοπή λειτουργίας του υπολογιστή. Ωστόσο, αυτό είναι προτιμότερο από τη βλάβη των εξαρτημάτων.
Η προστασία από υπερτάσεις είναι σημαντική για τη διατήρηση της ασφάλειας του υπολογιστή και του συνδεδεμένου εξοπλισμού, και αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό των καλών τροφοδοτικών.
Σε ό,τι αφορά το UVP (Under Voltage Protection), προστατεύει πρωτίστως το ίδιο το τροφοδοτικό από υποτάσεις, και ενεργοποιείται όταν η τάση πέσει κάτω από ασφαλές όριο.
>
Εάν η τάση εισόδου μειωθεί κάτω από το προκαθορισμένο όριο, το τροφοδοτικό θα απενεργοποιηθεί αυτόματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προστασία UVP μπορεί να ενεργοποιηθεί λανθασμένα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η τάση τροφοδοσίας πέσει προσωρινά λόγω ενός προβλήματος με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Ως εκ τούτου, εάν το τροφοδοτικό μας δεν διαθέτει τις προστασίες OVP/UVP, είναι σημαντικό να το αντικαταστήσουμε με μια μονάδα PSU που τις διαθέτει, ιδίως εάν ζούμε σε περιοχές με αστάθεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
OPP – Προστασία υπερβολικής ισχύος
Ο μηχανισμός OPP (Over Power Protection) προστατεύει το PC από ενδεχόμενη ζημιά που μπορεί να προκληθεί όταν η ισχύς που απαιτείται από τα εξαρτήματα του υπολογιστή, υπερβαίνει την ικανότητα του τροφοδοτικού να την παρέχει.
Το PSU έχει ένα όριο μέγιστης ισχύος που μπορεί να παρέχει. Εάν η συνολική κατανάλωση ισχύος του υπολογιστή ξεπεράσει αυτό το όριο, το τροφοδοτικό θα απενεργοποιηθεί αυτόματα.
Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένας χρήστης προσθέτει νέα εξαρτήματα στον υπολογιστή του, όπως μια ισχυρότερη κάρτα γραφικών ή έναν επεξεργαστή υψηλότερης απόδοσης.
Καθώς η ενεργοποίηση του OPP επιφέρει την απενεργοποίηση τροφοδοτικού και υπολογιστή, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα τυχόν εξαρτήματα που προκαλούν την υπερφόρτωση ή να αγοράσουμε ένα τροφοδοτικό με μεγαλύτερη ισχύ.
Το όριο του OPP είναι συνήθως ίσο με την ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού. Ωστόσο, ορισμένα τροφοδοτικά έχουν ρυθμιζόμενο όριο OPP. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αυξήσουν ή να μειώσουν το όριο ανάλογα με τις ανάγκες τους.
OTP – Προστασία υπερθέρμανσης
Το OTP (Over Temperature Protection) είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό ασφαλείας που διαθέτουν τα σύγχρονα τροφοδοτικά υπολογιστών.
Συγκεκριμένα, το OTP προστατεύει το τροφοδοτικό από υπερθέρμανση, καθώς περιλαμβάνει αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν συνεχώς τη θερμοκρασία των κρίσιμων εξαρτημάτων του τροφοδοτικού.
Η υπερθέρμανση μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό φορτίο, σε βλάβη του ανεμιστήρα, ανεπαρκή ψύξη ή βλάβη στα εσωτερικά εξαρτήματα του τροφοδοτικού, κ.α.
Έτσι, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα ασφαλές όριο, το OTP απενεργοποιεί αυτόματα τη μονάδα PSU για να αποφευχθεί πιθανή ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα.
Το OTP ενεργοποιείται συνήθως όταν η θερμοκρασία του τροφοδοτικού υπερβεί τους 100 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η ακριβής θερμοκρασία ενεργοποίησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του τροφοδοτικού.
Σε γενικές γραμμές, το OTP είναι μια από τις πιο κρίσιμες προστασίες στα τροφοδοτικά, αν και πολλά μοντέλα το στερούνται.
SCP – Προστασία βραχυκυκλώματος
Το SCP (Short Circuit Protection) είναι ένας ακόμα μηχανισμός προστασίας στα σύγχρονα τροφοδοτικά υπολογιστών. Όπως υποδηλώνει και η αγγλική ορολογία του, προστατεύει το PSU και τον εξοπλισμό που τροφοδοτεί από τυχόν βραχυκυκλώματα.
Η προστασία SCP αντιλαμβάνεται αυτήν την αυξημένη ηλεκτρική επιβάρυνση που προκαλείται από ένα βραχυκύκλωμα και αντιδρά αμέσως, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος για να αποτρέψει ζημιές στο τροφοδοτικό και στον εξοπλισμό.
Το SCP είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα PSU (τουλάχιστον τα επώνυμα), και προστατεύει αποτελεσματικά από τυχαία βραχυκυκλώματα που συμβαίνουν κατά τη σύνδεση καλωδίων ή από διαρροή ρεύματος λόγω φθοράς της μόνωσης.
Το δικό σας PSU διαθέτει αυτούς τους μηχανισμούς προστασίας;
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στα τροφοδοτικά, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.