Οι κωδικοί πρόσβασης του BIOS προσθέτουν επιπλέον ασφάλεια στα PC. Μεγάλες εταιρείες υπολογιστών, όπως η Dell και η HP, κλειδώνουν το BIOS και αποτρέπουν στους χρήστες την πρόσβαση, καθώς θεωρούν ότι οι τυχόν ανεπιθύμητες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα. Δείτε όλες τις μεθόδους για να κάνουμε επαναφορά και παράκαμψη του κωδικού πρόσβασης στο κλειδωμένο BIOS σε laptop και desktop PC, μαζί με τους τρόπους για την επέμβαση στη μπαταρία μητρικής υπολογιστή.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πώς αποκτώ πρόσβαση σε κλειδωμένο BIOS σε laptop και επιτραπέζιο PC
Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, οι μεγάλες εταιρίες υπολογιστών (Dell, HP) χρησιμοποιούν το κλείδωμα του BIOS για να αποφύγουν ανεπιθύμητες αλλαγές στο BIOS.
Παρ' όλα αυτά, ένας μέσος χρήστης ίσως χρειαστεί να μπει στο BIOS να κάνει αλλαγές για διαφόρους λόγους.
Επιπλέον, ορισμένοι χρήστες ή επαγγελματίες προτιμούν να χρησιμοποιούν κωδικό στο BIOS των φορητών υπολογιστών. Είναι σαφώς ασφαλέστερη μέθοδος σε σχέση με την συνήθη είσοδο με κωδικό λογαριασμού χρήστη.
Κανείς δεν μπορεί να ξεκινήσει το PC χωρίς να εισάγει τον σωστό κωδικό του BIOS. Κυρίως, κανένας δεν μπορεί να υποκλέψει τα δεδομένα μας, μεταφέροντας τα σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου μέσω ενός Linux Live CD ή ενός αντίστοιχου των Windows.
Βέβαια, οι κωδικοί στο BIOS και UEFI δεν είναι κάτι που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς, αλλά είναι μια χρήσιμη λειτουργία ασφαλείας για πολλούς δημόσιους και επαγγελματικούς υπολογιστές.
Έτσι λοιπόν, ανάλογα την περίπτωση, στον οδηγό θα δούμε όλες τις ενδεδειγμένες μεθόδους για να μπούμε στο κλειδωμένο BIOS σε laptop ή επιτραπέζιο υπολογιστή.
Μέθοδος 1 – Προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης
Πριν χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους που ακολουθούν, καλό είναι να δούμε εάν είναι διαθέσιμος κάποιος από τους γνωστούς κωδικούς πρόσβασης, γνωστοί και ως backdoor or default passwords.
Ο λόγος είναι ότι σε πολλούς υπολογιστές οι εταιρείες τους έχουν προγραμματίσει ένα στάνταρ κωδικό ώστε να το χρησιμοποιούν οι τεχνικοί τους όταν το PC πάει για service.
Βέβαια, ενδέχεται οι περισσότεροι από αυτούς τους στάνταρ κωδικούς να λειτουργήσουν μόνο σε πολύ παλιές μητρικές και laptops που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2005.
Επίσης, οι νεότεροι φορητοί δεν έχουν master κωδικούς πρόσβασης, ή διαθέτουν ειδικό κωδικό πρόσβασης που σχετίζεται με τον σειριακό αριθμό του laptop.
Έτσι, δεν χάνουμε τίποτε να ξεκινήσουμε πρώτα με αυτή την πολύ απλή και δωρεάν διαδικασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε εδώ για να δούμε online τη σχετική λίστα. Θα τους εντοπίσουμε στη μέση της σελίδας.
Εναλλακτικά, πατάμε εδώ για να κατεβάσουμε το Έγγραφο κειμένου (.txt).
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ενδέχεται το BIOS να κλειδώσει το σύστημα μας (System Disabled) εάν πληκτρολογήσουμε εσφαλμένο κωδικό πρόσβασης περισσότερες από τρεις φορές.
Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος 2 που ακολουθεί, εκτός των άλλων, μπορεί να λύσει και αυτό το ζήτημα.
Μέθοδος 2 – Κλειδωμένο PC με κωδικό BIOS
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί στα περισσότερα σύγχρονα PC και ιδίως στα laptop. Θα μας βοηθήσει και στην περίπτωση όπου ο υπολογιστής μας ζητάει κάποιον κωδικό BIOS για να ξεκινήσει το σύστημα.
Σε γενικές γραμμές, θα μας φανεί χρήσιμη ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε τον κωδικό του BIOS, ή δεν μπορούμε να τον θυμηθούμε. Επίσης, θα μας βοηθήσει αν μας εμφανίζεται το “System Disabled”, και δεν μπορούμε να εκκινήσουμε τον υπολογιστή από σκληρό Δίσκο ή CD.
Βήμα 1
Αρχικά, απενεργοποιούμε και ενεργοποιούμε ξανά τον υπολογιστή μας. Αφού μπούμε στο BIOS, ανάλογα την περίπτωση, εισάγουμε τρεις φορές έναν λανθασμένο κωδικό πρόσβασης, έως ότου μας εμφανίσει το μήνυμα “System Disabled”.
Σε αυτό το σημείο θα δούμε έναν κωδικό στην οθόνη μας, και τον σημειώνουμε σε ένα χαρτί ή στο smartphone.
Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς όταν κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, θα επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία για να προσπαθήσουμε ξανά, και δεν θα χαθούν δεδομένα ή οτιδήποτε άλλο σημαντικό.
Βήμα 2
Στο smartphone ή σε κάποιο άλλον υπολογιστή ή tablet, επισκεπτόμαστε το bios-pw.org/. Πληκτρολογούμε τον κωδικό που είδαμε προηγουμένως στην οθόνη του BIOS και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Get password” για να μας αναζητήσει τον κωδικό πρόσβασης.
Εάν η σελίδα μας εμφανίσει πολλούς κωδικούς πρόσβασης, πρέπει στο επόμενο βήμα που ακολουθεί να τους εισάγουμε διαδοχικά τον έναν μετά τον άλλο.
Βήμα 3
Επανεκκινούμε τον κλειδωμένο υπολογιστή και στη συνέχεια δοκιμάζουμε αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης. Ανάλογα με τα μοντέλα των υπολογιστών, ίσως χρειαστεί να πατήσουμε Enter ή Ctrl + Enter μετά την εισαγωγή του κωδικού.
Μπορούμε να εισάγουμε έως τρεις λανθασμένους κωδικούς πρόσβασης προτού το σύστημά μας κλειδωθεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επανεκκινήσουμε ξανά το PC.
Βήμα 4
Στο τελευταίο βήμα, αφού έχουμε εισάγει τον σωστό κωδικό πρόσβασης, μπαίνουμε στο BIOS και επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του, έτσι ώστε να μην μας κλειδώσει ξανά.
Ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τις επόμενες μεθόδους που ακολουθούν, η εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης δεν θα επαναφέρει αυτόματα τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του BIOS.
Εάν κανένας από τους κωδικούς πρόσβασης που βρήκαμε με την παραπάνω μέθοδο δεν ξεκλειδώσει το BIOS, θα πρέπει να συνεχίσουμε με την επόμενη μέθοδο.
Είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για όλες τις περιπτώσεις. Εξαιρείται μόνο η περίπτωση με το κλειδωμένο BIOS σε laptop νεότερης γενιάς.
Μέθοδος 3 – Επέμβαση στη μπαταρία μητρικής υπολογιστή
Αυτή η μέθοδος αφορά την αφαίρεση της μπαταρίας CMOS στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή μας. Ωστόσο, δεν είναι μια απλή διαδικασία, ειδικά σε φορητούς υπολογιστές.
Ως εκ τούτου, δεν την συνιστούμε αν έχουμε κλειδωμένο BIOS σε laptop, παρά μόνο σε επιτραπέζιους υπολογιστές.
Με αυτήν την μέθοδο, ακόμα και αν είναι κλειστός ή εκτός πρίζας, ο υπολογιστής “θυμάται” κάποιες ρυθμίσεις με την βοήθεια μιας μπαταρίας που έχει μέσα του. Έτσι, αν την αφαιρέσουμε, τότε αυτομάτως θα ξεχάσει τις ρυθμίσεις.
Στα νεότερα laptop οι κωδικοί συνήθως αποθηκεύονται σε ξεχωριστό τσιπ, το οποίο δεν βασίζεται στην μπαταρία CMOS, με αποτέλεσμα το BIOS να μην επηρεάζεται από τη διακοπή της ισχύος.
Σε αυτή την περίπτωση των laptop, τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για το κλειδωμένο BIOS θα τα βρούμε μέσω μικρών βοηθητικών προγραμμάτων ανάλογα το μοντέλο μας και τον κατασκευαστή. Αναλύουμε αυτή την μέθοδο στη τελευταία ενότητα που αφορά τη χρήση λογισμικού.
Αποποίηση ευθύνης
Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η μέθοδος της επέμβασης στη μπαταρία μητρικής υπολογιστή προορίζεται για σχετικά έμπειρους χρήστες.
Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη λανθασμένη χρήση, ή την κατάχρηση αυτών των οδηγιών, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού τραυματισμού, απώλειας δεδομένων, κακόβουλης χρήσης, ή τυχόν ζημιών του υλικού. Ακολουθήστε τις λοιπόν με δική σας ευθύνη.
Βήμα 1
Ξεκινώντας, αρχικά, πρέπει να αποσυνδέσουμε τα πάντα από το κουτί του υπολογιστή, όπως καλώδια, USB stick, κ.λ.π. Πάνω από όλα, προσέχουμε για την ασφάλεια μας και βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αποσυνδέσει το καλώδιο τροφοδοσίας.
Βήμα 2
Πατάμε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας μετά την αποσύνδεση του υπολογιστή από το ρεύμα. Αυτό θα εξαλείψει τυχόν φορτίο που απομένει στους πυκνωτές της μητρικής πλακέτας, μειώνοντας τον κίνδυνο ηλεκτροστατικής βλάβης.
Βήμα 3
Ανοίγουμε το κουτί του υπολογιστή αφαιρώντας τις βίδες και εστιάζουμε στην μητρική πλακέτα (Motherboard). Η μπαταρία μητρικής υπολογιστή πρέπει να είναι σαν αυτές που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Βήμα 4
Αφού την εντοπίσουμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα κατσαβίδι ώστε να την αφαιρέσουμε από την βάση της. Οι περισσότερες μπαταρίες συγκρατούνται από ένα ή δύο τέτοια μικρά κλιπ (κλείθρα).
Επίσης, τα εξαρτήματα που υπάρχουν πάνω στην μητρική είναι ευαίσθητα. Αυτό σημαίνει ότι ένα χτύπημα ή μια χαρακιά μπορεί να καταστρέψει κάτι, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί πλέον ο υπολογιστής σωστά, ή ακόμη και καθόλου.
Έτσι, για να αφαιρέσουμε την μπαταρία μητρικής υπολογιστή, κάνουμε την ακόλουθη κίνηση:
Βάζουμε δηλαδή το κατσαβίδι και πιέζουμε προσεκτικά προς τα πάνω. Λογικά η μπαταρία θα φύγει από την θέση της. Το επόμενο βήμα είναι να περιμένουμε κάνα 10λεπτο με 15λεπτο διότι η μητρική πλακέτα περιέχει πυκνωτές.
Πρόκειται για εξαρτήματα που αποθηκεύουν ρεύμα και το δίνουν όταν χρειαστεί. Για να αποφορτιστούν, πρέπει να περάσει το χρονικό διάστημα που αναφέραμε. Επίσης, με την αναμονή θα διασφαλίσουμε ότι οι ρυθμίσεις του BIOS θα διαγραφούν πλήρως.
Βήμα 5
Έτσι, αφού περιμέναμε λίγο, ξαναβάζουμε τη μπαταρία. Κατόπιν, βιδώνουμε τα καπάκια του υπολογιστή και τον εκκινούμε. Από εδώ και μετά θα έχουμε καταφέρει να μπούμε στο BIOS.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι το BIOS θα χάσει όλες τις ρυθμίσεις του. Πρέπει να το ρυθμίσουμε ξανά χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για αρχάριους.
Βέβαια, υπάρχει η επιλογή “Reset to default settings” που είδαμε και στη μέθοδο 1, αλλά αυτές είναι οι εργοστασιακές ρυθμίσεις που δεν ταιριάζουν πάντα με τις ανάγκες μας.
Εάν και αυτή η μέθοδος δεν μας έδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η επαναφορά του κωδικού πρόσβασης BIOS αφαιρώντας τις μπαταρίες CMOS. Σε αυτήν την περίπτωση, προχωράμε στην επόμενη μέθοδο.
Μέθοδος 4 – Επαναφορά μέσω βραχυκυκλωτήρα (jumper)
Αρχικά, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αποσυνδεδεμένο το καλώδιο τροφοδοσίας στο PC, και όλα τα υπόλοιπα καλώδια κ.λ.π, όπως ακριβώς είδαμε προηγουμένως στα βήματα 1 και 2 με τη μπαταρία μητρικής υπολογιστή.
Βήμα 1
Εντοπίζουμε τον βραχυκυκλωτήρα επαναφοράς του BIOS, γνωστός στην καθημερινή τεχνική ορολογία και ως τζαμπεράκι λόγω του μικρού μεγέθους του.
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα κοντά στην ασημένια μπαταρία CMOS. Στις περισσότερες μητρικές έχει χρώμα μπλε, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Ο βραχυκυκλωτήρας ενδέχεται να έχει και κάποιες αναγραφόμενες ενδείξεις, όπως CLEAR CMOS, CLR, JCMOS1, PASSWORD, PSWD, κ.λ.π.
Βήμα 2
Μετακινούμε τον βραχυκυκλωτήρα από τις ακίδες στις οποίες βρίσκεται για να επαναφέρουμε τον κωδικό πρόσβασης. Για παράδειγμα, θα δούμε ότι η αρχική του θέση εφαρμόζει στις ακίδες 1 και 2. Έτσι, τον μετακινούμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτει τις ακίδες 2 και 3.
Εάν υπάρχουν μόνο δύο ακίδες, τότε αρκεί η πλήρης αφαίρεση του βραχυκυκλωτήρα για να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης.
Βήμα 3
Περιμένουμε περίπου τριάντα δευτερόλεπτα. Αυτό θα μας διασφαλίσει ότι το BIOS βλέπει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται από τον βραχυκυκλωτήρα και διαγράφει τον κωδικό πρόσβασης.
Στη συνέχεια, μπορούμε να επαναφέρουμε το τζαμπεράκι στην αρχική του θέση.
Και με αυτή την μέθοδο το BIOS θα χάσει όλες τις ρυθμίσεις του. Πρέπει να το ρυθμίσουμε ξανά χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Μέθοδος 5 – Χρήση λογισμικού
Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν μας φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε έχουμε πολλές ελπίδες να βρούμε τη λύση διαμέσου μικρών προγραμμάτων.
Dogbert's Blog
Τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για το κλειδωμένο BIOS σε laptop και desktop PC τα διαθέτει το Dogbert's Blog. Θεωρείται ιδανικό για το ξεκλείδωμα σε φορητούς υπολογιστές.
Σε αυτή την πολύ χρήσιμη σελίδα, θα βρούμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το BIOS του υπολογιστή μας, και μπορούμε να κατεβάσουμε ένα ξεχωριστό βοηθητικό πρόγραμμα ανάλογα το μοντέλο μας και τον κατασκευαστή.
Για να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα προγράμματα, απλά κατεβάζουμε το κατάλληλο για τον φορητό υπολογιστή μας και το εκτελούμε.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον αριθμό και πατάμε Enter. Θα μας εμφανιστεί ο κύριος κωδικός πρόσβασης για να δοκιμάσουμε να ξεκλειδώσουμε τον υπολογιστή.
Εσείς έχετε έρθει αντιμέτωποι με κλειδωμένο BIOS?
Εάν καμία από τις προηγούμενες μεθόδους δεν μας έλυσε το πρόβλημά με το κλειδωμένο BIOS σε laptop ή desktop PC, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κατασκευαστή του υπολογιστή ή της μητρικής πλακέτας.
Όπως είναι φυσικό, θα χρειαστεί να αποδείξουμε ότι είμαστε ο κάτοχος του υπολογιστή για να λάβουμε τον κωδικό.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι διάφορα site υπόσχονται ότι με ένα μικρό χρηματικό ποσό μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακάμψουμε online το κλειδωμένο BIOS σε laptop που είναι νέας γενιάς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα εμπιστευτούμε, καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσουμε τα χρήματα μας.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες με τις μεθόδους του οδηγού, ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με κλειδωμένο BIOS σε laptop ή επιτραπέζιο υπολογιστή και τυχόν επέμβαση στη μπαταρία μητρικής υπολογιστή, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.