Home » Smartphones-Tablets » Τι Μπορώ να Κάνω αν Βράχηκε το Κινητό

Τι Μπορώ να Κάνω αν Βράχηκε το Κινητό

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έπεσε ποτέ το κινητό σας στο νεροχύτη, ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα; Μήπως κολυμπήσατε με τη συσκευή στην τσέπη, ή με μία απότομη κίνηση βράχηκε το κινητό από κάποιο ποτό; Σε αυτό τον οδηγό θα περιγράψουμε μερικά βήματα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να σώσουμε το βρεγμένο κινητό, ή τουλάχιστον τα δεδομένα μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Κατηγορίες υγρών

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα υγρά ίδια. Όταν λέμε ότι βράχηκε το κινητό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε από τι βράχηκε.

βράχηκε το κινητό 01

Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό το κινητό μας να έπεσε στο νεροχύτη και διαφορετικό να έκανε βουτιά μαζί μας στη θάλασσα.

Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι, το οποίο είναι ικανό να διαβρώσει τη συσκευή μας και να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από το απλό νερό της βρύσης.

βράχηκε το κινητό 02

Αν βράχηκε το κινητό μας από παχύρρευστα υγρά όπως καφές, χυμός κ.α., μόλις αυτά στεγνώσουν θα αφήσουν υπολείμματα και θα “κολλάνε“.

βράχηκε το κινητό 03

Σε τέτοιες περιπτώσεις, και εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βαριά, μπορούμε να ξεπλύνουμε τη συσκευή μας με καθαρό οινόπνευμα.

βράχηκε το κινητό 04

Το οινόπνευμα είναι ιδιαίτερα πτητικό και θα μπορέσει να ξεπλύνει σημεία που δεν μπορούμε εμείς να προσεγγίσουμε. Στο κάτω κάτω, η μεγαλύτερη ζημιά έχει προκληθεί ήδη.

Χρόνος αντίδρασης

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας σε περίπτωση που βράχηκε το κινητό μας, είναι ο χρόνος αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, καθώς μπορεί να προλάβουμε το υγρό πριν προχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της συσκευής.

βράχηκε το κινητό 04-2

Τι να κάνω αν βράχηκε το κινητό για να το σώσω

Παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που βράχηκε το κινητό μας.

Απενεργοποιούμε τη συσκευή μας

Αμέσως μόλις απομακρύνουμε το κινητό από το υγρό, πρέπει να το απενεργοποιήσουμε, σε περίπτωση που είναι είναι ανοιχτό.

Αν βράχηκε το κινητό όσο είναι κλειστό, είναι πολύ πιο ασφαλές απ' ότι αν βράχηκε όσο είναι ανοιχτό.

Αφαιρούμε την μπαταρία και όλα τα περιφερειακά

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε την μπαταρία.

βράχηκε το κινητό 06

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι κάτοχοι κινητών που δεν μπορούν να αφαιρέσουν την μπαταρία θα πρέπει αναγκαστικά να παραλείψουν αυτή την κίνηση.

Ο ηλεκτρισμός και το νερό δεν είναι καλός συνδυασμός. Πολλά εξαρτήματα μέσα στο κινητό μπορεί να βραχυκυκλώσουν και να καταστραφούν. Συνεπώς θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουμε ότι άλλο μπορούμε από τη συσκευή μας, όπως για παράδειγμα κάποια θήκη, την κάρτα sim, την κάρτα μνήμης ή τα ακουστικά.

Ειδικά εάν διαθέτουμε μία κάρτα μνήμης, μπορεί να σταθούμε τυχεροί και να σώσουμε από εκεί τα πολύτιμα μας δεδομένα ακόμη και εάν η συσκευή μας αχρηστευθεί.

Αρκετές κάρτες μνήμης μάλιστα έχουν ιδιαίτερη αντοχή στο νερό.

Σκουπίζουμε τη συσκευή με μία πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί

Σκουπίζουμε το τηλέφωνό μας με ένα μαλακό πανί/πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

βράχηκε το κινητό 09

Αποφύγουμε την υπερβολική ανακίνηση του τηλεφώνου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση του νερού μέσα σε αυτό.

Σκουπίζουμε τη συσκευή μας απαλά, για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Επίσης σκουπίζουμε την κάρτα μνήμης και τη sim, εάν έχουν βραχεί.

Απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε

Σε αυτό το βήμα θα χρειαστεί να απομακρύνουμε όσο πιο πολύ νερό / υγρό μπορούμε από τη συσκευή. Υπάρχουν δυο τρόποι, να “ρουφήξουμε” ή να “φυσήξουμε” το υγρό.

Η μέθοδος της ηλεκτρικής σκούπας: Κρατώντας τη συσκευή με τη βρεγμένη πλευρά προς το έδαφος, περνάμε την ηλεκτρική σκούπα από την περιοχή έτσι ώστε να ρουφάει / εξατμίζει το υγρό από το κινητού, για περίπου 20 λεπτά.

βράχηκε το κινητό 10

Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική και μπορεί να στεγνώσει εντελώς το τηλέφωνό μας πολύ σύντομα.

Βέβαια πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κρατάμε το στόμιο της σκούπας πολύ κοντά στο τηλέφωνο.

Υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα από το νερό. Γενικά, αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος.

Η μέθοδος του σεσουάρ των μαλλιών: Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτός ο τρόπος δεν ενδείκνυται διότι το πιστολάκι ναι μεν εξατμίζει το νερό αλλά ταυτόχρονα “πιέζει προς τα μέσα” τα εναπομείναντα υγρά / νερά και ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει τα κυκλώματα.

Το αναφέρουμε μόνο και μόνο επειδή κάποιοι το δοκίμασαν επειδή δεν διέθεταν ηλεκτρική σκούπα και σύμφωνα με αυτούς είχε αποτέλεσμα.

Ρυθμίζουμε το πιστολάκι στον κρύο αέρα και στεγνώνουμε / φυσάμε όπως θα κάναμε και με τα μαλλιά μας.

βράχηκε το κινητό 11

Χρησιμοποιούμε ένα υλικό με υψηλή απορροφητικότητα

Αφού απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό/υγρό μπορούμε, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να στεγνώσουμε εντελώς τη συσκευή μας.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βουτώντας την συσκευή μας κυριολεκτικά σε κάποιο υλικό που έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία.

Ένα τέτοιο υλικό το έχουμε όλοι στα σπίτια μας, και δεν είναι άλλο από το απλό ρύζι.

βράχηκε το κινητό 12

Δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποιο ρύζι, όλα μας κάνουν. Το μυστικό σε όλη τη διαδικασία είναι το περιβάλλον ρυζιού-κινητού να είναι απομονωμένο.

Χρησιμοποιούμε ένα σακουλάκι ή ένα κουτί / τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και το γεμίζουμε με ρύζι.

Βουτάμε μέσα τη συσκευή και τη μπαταρία της, ή και οποιοδήποτε εξάρτημα που μπορεί να έχει βραχεί, μέχρι να καλυφθούν εξ' ολοκλήρου με ρύζι.

βράχηκε το κινητό 13

Κλείνουμε τη συσκευασία και αφήνουμε το ρύζι να δράσει για 24 ώρες τουλάχιστον, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρύζι θα αποξηράνει τον αέρα και θα απορροφήσει την υγρασία από τη συσκευή.

Μία άλλη ουσία η οποία έχει μεγάλη απορροφητικότητα, πολύ μεγαλύτερη από το κοινό ρύζι, είναι το “Silica gel”. Μπορεί να μην έχουμε ξανακούσει αυτή τη λέξη αλλά όλοι μας το έχουμε δει.

Δεν είναι άλλο από τα σακουλάκια που βρίσκουμε μέσα σε καινούρια παπούτσια, τσάντες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, για να απορροφούν την υγρασία.

Τοποθετούμε πάλι τη συσκευή μας μέσα σε κάποιο σακουλάκι, κουτί ή τάπερ που να κλείνει καλά, μαζί με σακουλάκια “Silica gel”. Και πάλι αφήνουμε το σύστημα απομονωμένο για τουλάχιστον μία ημέρα.

βράχηκε το κινητό 15

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας μίας ημέρας ελέγχουμε εάν η υγρασία έχει απομακρυνθεί από τη συσκευή μας.

Εάν παρατηρήσουμε ότι ακόμα υπάρχουν ίχνη νερού / υγρού επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία με νέο ρύζι / “Silica gel”.

Τέλος να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά kits τα οποία εγγυώνται 100% αφαίρεση του νερού/υγρασίας από τη συσκευή μας.

βράχηκε το κινητό 16

Όμως αν δεν είχαμε ήδη ένα τέτοιο κιτ εκ των προτέρων, εφόσον βράχηκε το κινητό μας είναι καλύτερο να επιχειρήσουμε να το στεγνώσουμε με ό,τι ήδη έχουμε, παρά να παραγγείλουμε και να περιμένουμε.

Δοκιμάζουμε να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας

Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει υγρασία στη συσκευή μας ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε, επιχειρούμε να την ενεργοποιήσουμε.

βράχηκε το κινητό 17

Εάν ανοίξει είμαστε σε καλό δρόμο. Ελέγχουμε το κινητό για τυχόν προβλήματα, μικρόφωνο, ηχεία, κάμερα, κ.α.

Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τότε μάλλον καταφέραμε να σώσουμε το κινητό.

βράχηκε το κινητό 25

Εάν δεν ανοίγει τότε καιρός είναι να το πάμε σε κάποιο τεχνικό για να δοκιμάσει να μας το φτιάξει.

Εάν πάλι πιάνουν τα χέρια μας και γενικά είμαστε εξοικειωμένοι στο να ανοίγουμε πράγματα – με ρίσκο βέβαια να καταστρέψουμε εντελώς τη συσκευή μας – μπορούμε να κάνουμε μία αναζήτηση στο ίντερνετ για το πώς ανοίγουμε το κινητό.

βράχηκε το κινητό 18

Ανοίγοντας το, μπορούμε να το καθαρίσουμε καλύτερα, απομακρύνοντας την τυχόν υπάρχουσα υγρασία.

Παίρνουμε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μας

Μπορεί να βράχηκε το κινητό μας και να το επαναφέραμε από τον άλλο κόσμο, δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Προβλήματα μπαταρίας (ακόμα και μήνες αργότερα), απρόβλεπτες διακοπές και γενικά αστάθεια της συσκευή μας, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Συνεπώς καλό θα είναι να φροντίσουμε να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας (φωτογραφίες, video, αρχεία, επαφές, κ.α.) τώρα που μπορούμε.

βράχηκε το κινητό 19

Έτσι θα είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο.

Δείκτης LCI

Πολλά σύγχρονα κινητά διαθέτουν έναν ειδικό δείκτη που “μαρτυρά” εάν η συσκευή βράχηκε από κάποιο υγρό που περιείχε νερό (Liquid Contact Indicator – LCI).

Ο δείκτης αυτός είναι συνήθως λευκός ή ασημί και παίρνει κόκκινο χρώμα όταν βραχεί. Αυτό διευκολύνει τους τεχνικούς έτσι ώστε να αντιληφθούν στο service τι συνέβη και να μας ενημερώσουν πως τελικά δεν μας καλύπτει η εγγύηση.

Σε κάποια κινητά ο δείκτης βρίσκεται πίσω από την μπαταρία,

βράχηκε το κινητό 20

ενώ σε κάποια άλλα βρίσκεται μέσα στη θύρα των ακουστικών ή σε κάποιο slot.

Για όλα τα μοντέλα της Apple περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε εδώ.

Έτσι είναι πολύ δύσκολο να ξεγελάσουμε το service και να επισκευάσουμε τη συσκευή μας δωρεάν.

Τι να κάνουμε για να προστατέψουμε το κινητό μας

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν αρκετές συσκευές οι οποίες έχουν μεγάλη αντοχή στο νερό.

Οι περισσότερες μπορούν να μείνουν μέσα στο νερό για παραπάνω από μισή ώρα χωρίς να χαλάσουν

βράχηκε το κινητό 22

Ακόμα και η σκληροπυρηνική Apple πρόσθεσε τέτοιες ιδιότητες στο iPhone 7 . Βέβαια, να τονίσουμε πως όλες αυτές οι συσκευές είναι αδιάβροχες υπό προϋποθέσεις (χρόνος, βάθος, υγρό, κ.α.).

Εάν όμως η συσκευή που διαθέτουμε δεν έχει ιδιότητες αδιαβροχοποίησης, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να την προστατέψουμε.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές θήκες οι οποίες υπόσχονται να προστατέψουν τη συσκευή μας από το νερό.

βράχηκε το κινητό 23

Κάποιες άλλες είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε κανονικά τη συσκευή μας όπου και να βρισκόμαστε.

βράχηκε το κινητό 24

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση του κινητού μας. Μπορεί κάποιοι να στάθηκαν τυχεροί και να έσωσαν τη συσκευή τους αφότου βράχηκε το κινητό, αλλά η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη της θεραπείας.

Βράχηκε ποτέ το κινητό σας?

Εάν βράχηκε το κινητό σας και καταφέρατε να το σώσετε με κάποια από τις παραπάνω μεθόδους ή κάποια που δεν αναφέραμε, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps