Home » Internet » Δημιουργία Ιστοσελίδας » Καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO

Καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το να βγαίνουμε στην πρώτη σελίδα / την πρώτη θέση των μηχανών αναζήτησης είναι μακράν η καλύτερη διαφήμιση για την ιστοσελίδα μας, και είναι δωρεάν. Στον οδηγό θα δούμε πώς να έχουμε το WordPress site και τα άρθρα μας ρυθμισμένα για το καλύτερο SEO, με το Yoast WordPress SEO.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Εστιάζοντας στο τεχνικό κομμάτι του SEO

To καλύτερο SEO είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει backlinks, έρευνα για λέξεις-κλειδιά, τεχνικές ρυθμίσεις στην ιστοσελίδα, αποφυγή του keyword saturation, και αρκετές άλλες παραμέτρους και τεχνικές.

Στον οδηγό αυτό θα επικεντρωθούμε στο τεχνικό κομμάτι όσον αφορά το WordPress, και σταδιακά, σε επόμενους οδηγούς, θα καλύψουμε και τις άλλες πτυχές για να βελτιώσουμε το SEO της ιστοσελίδας μας.

Ενώ υπάρχουν αρκετά WordPress plugins αφιερωμένα στο SEO, στον οδηγό θα μελετήσουμε το WordPress SEO του Yoast, που είναι το πιο δημοφιλές, και το οποίο χρησιμοποιούμε στο PCsteps.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 01

Ποια είναι τα οφέλη από το καλύτερο SEO

Στο PCsteps έχουμε επιλέξει να μην διαφημιζόμαστε με κανένα τρόπο, και αντίθετα να επικεντρωθούμε στη δωρεάν προώθηση μέσα από το SEO.

Σαν αποτέλεσμα, από τους 260.000 μοναδικούς επισκέπτες που είχαμε τις τελευταίες 30 ημέρες – τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – το 83,29%, ή κάτι παραπάνω από 216.000 επισκέπτες μας βρήκαν από τις μηχανές αναζήτησης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 02

Ο λόγος είναι πως, εφαρμόζοντας τις αρχές για το καλύτερο SEO, έχουμε καταφέρει να βγαίνουμε ψηλά για αναζητήσεις με υψηλό ενδιαφέρον, όπως oι “αγορά υπολογιστή”

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 03

…”κατέβασμα windows”, όπου έχουμε κάνει ένα μικρό jack pot..

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 04

…”φορματ υπολογιστή”…

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 05

…και γενικά επιδιώκουμε κάθε άρθρο μας να συνδέεται με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Με δεδομένο πως η οικονομικότερη δυνατή διαφήμιση στο Facebook κοστίζει 1 cent το κλικ – και αυτό υπό προϋποθέσεις – το καλύτερο SEO αξίζει για το PCsteps όσο το να πληρώναμε 2.160 ευρώ το μήνα, κάθε μήνα, μόνο για διαφήμιση.

Με άλλα λόγια, το να φροντίσουμε να έχουμε το καλύτερο SEO στη σελίδα μας είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

Εγκατάσταση Yoast WordPress SEO

Για να εγκαταστήσουμε το WordPress SEO από τον Yoast, αρκεί να μπούμε στα Πρόσθετα -> Νέο Πρόσθετο…

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 06

…να κάνουμε αναζήτηση για WordPress SEO και να επιλέξουμε την εγκατάσταση, και στη συνέχεια την ενεργοποίηση του προσθέτου.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 07

Μετά την ενεργοποίηση, το WordPress SEO θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να επιτρέψουμε να συλλέγει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα μας. Είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια το αν θα το επιτρέψουμε ή όχι.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 08

Τέλος, ένα σημαντικό σημείο για το καλύτερο SEO της σελίδας μας, είναι στη διεύθυνση κάθε δημοσίευσης να υπάρχει η παράμετρος /%postname%/.

Για την ακρίβεια, αν το site μας δεν είναι ήδη ρυθμισμένο με αυτόν τον τρόπο, το WordPress SEO θα μας προειδοποιήσει σχετικά στην πρώτη σελίδα των ρυθμίσεων.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 09

Αρκεί να πάμε στις Ρυθμίσεις -> Μόνιμοι σύνδεσμοι…

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 09a

…και να επιλέξουμε το όνομα άρθρου. Στην προσαρμοσμένη δομή θα εμφανιστεί αυτόματα το ζητούμενο /%postname%/.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 09b

Κάνουμε αποθήκευση αλλαγών για να παραμείνει η νέα ρύθμιση.

Tο καλύτερο SEO σε κάθε δημοσίευση

Η πρώτη αλλαγή που θα δούμε είναι πως στο κάτω μέρος κάθε νέας δημοσίευσης έχει εμφανιστεί το WordPress SEO Meta Box.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 10

Στο Snippet Preview βλέπουμε τον τίτλο της δημοσίευσης, όπως θα εμφανίζεται στην αναζήτηση της Google.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 11

Από εδώ θα κρίνουμε αν ο τίτλος που έχουμε επιλέξει είναι υπερβολικά μεγάλος ή όχι, για να μην φαίνεται κομμένος στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Στο Focus Keyword επιλέγουμε τη λέξη ή τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες θέλουμε να εστιαστούμε για τη δημοσίευση.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 12

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι λέξεις-κλειδιά να είναι σχετικές με το θέμα της δημοσίευσης, και να αναφέρονται αρκετές φορές στο περιεχόμενό της.

Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε άσχετες λέξεις-κλειδιά, ελπίζοντας να “ξεγελάσουμε” κάποιον να μπει σε μια δημοσίευση. Αυτά δεν περνάνε με καμία μηχανή αναζήτησης.

Αν ο τίτλος μας παραείναι μεγάλος, αλλά δεν θέλουμε να τον μικρύνουμε, στο SEO Title ορίζουμε έναν τίτλο ειδικά για τις μηχανές αναζήτησης. Αν δεν συμπληρώσουμε τίποτα, παραμένει ο προεπιλεγμένος τίτλος.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 13

Τέλος, το Meta description είναι η περίληψη που θα φαίνεται μαζί με τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Αν το αφήσουμε κενό, στην αναζήτηση θα εμφανίζονται αυτόματα οι πρώτες λέξεις της δημοσίευσης

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 14

Είναι όμως προς όφελός μας να φτιάξουμε ξεχωριστή και συνοπτική περίληψη, κρατώντας το όριο των 156 χαρακτήρων – με κενά.

Αυτή μάλιστα είναι η περιγραφή που εμφανίζεται και στα social media με την κοινοποίηση της δημοσίευσης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 15

Στην καρτέλα Page Analysis, αφού έχουμε ολοκληρώσει να γράφουμε την δημοσίευση και την έχουμε αποθηκεύσει τουλάχιστον μία φορά, βλέπουμε αναλυτικά πόσο καλό είναι το SEO της συγκεκριμένης δημοσίευσης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 16

Μην σας απασχολούν ορισμένες επιλογές που εμφανίζονται με κόκκινα, γιατί συχνά έχουν να κάνουν με κάποιες παραξενιές των γραμματοσειρών.

Για παράδειγμα, επειδή στη δημοσίευση για την αγορά υπολογιστή στον τίτλο το “Αγορά” είναι με κεφαλαίο “Α”, το WordPress το θεωρεί διαφορετικό χαρακτήρα από το πεζό “α”.

Έτσι, το WordPress SEO θεωρεί σαν να μην έχουμε αναφέρει τη λέξη κλειδί στον τίτλο. Το ίδιο ισχύει και αν την έχουμε σε subheadings με κεφαλαίο, ενώ το WordPress SEO γενικά δεν βλέπει τα Ελληνικά στα alt tags των εικόνων.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 17

Με άλλα λόγια, οι τρεις αυτές επιλογές σε ένα ελληνικό Website θα είναι πάντοτε στο κόκκινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το SEO μας, εφόσον τα έχουμε κάνει όλα σωστά.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 18

Να σημειωθεί πως οι παραπάνω βασικές αρχές του WordPress SEO ισχύουν για το καλύτερο SEO οποιασδήποτε ιστοσελίδας και δημοσίευσης, ασχέτως αν είναι στημένη σε WordPress ή όχι.

Καθώς το WordPress SEO δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στα Ελληνικά, παραθέτουμε τις επιλογές με την ελληνική τους ερμηνεία:

  • •H λέξη / φράση κλειδί να εμφανίζεται στη διεύθυνση url της δημοσίευσης
  • •Η λέξη / φράση κλειδί να εμφανίζεται στην πρώτη παράγραφο της δημοσίευσης
  • •Η σελίδα να έχει τουλάχιστον ένα εξερχόμενο σύνδεσμο προς τρίτη ιστοσελίδα
  • •Να υπάρχουν τουλάχιστον 300 λέξεις στη δημοσίευση
  • •Ο τίτλος της σελίδας να είναι μεγαλύτερος από 40 χαρακτήρες και μικρότερος από 70 χαρακτήρες.
  • •Η περίληψη πώς συγκρίνεται με τον ανταγωνισμό? Τι θα μπορούσε να την κάνει πιο θελκτική για τον επισκέπτη?
  • •Η περίληψη περιέχει τη λέξη / φράση κλειδί.
  • •Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε χρησιμοποιήσει μία μόνο φορά τη συγκεκριμένη λέξη / φράση κλειδί σε όλες τις δημοσιεύσεις της ιστοσελίδας μας.
  • •Η πυκνότητα που χρησιμοποιούμε τη λέξη / φράση κλειδί σε σχέση με το σύνολο των λέξεων της δημοσίευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1%, ιδανικά στο 3-4%

Η τελευταία παράμετρος είναι εξαιρετικά σημαντική για το καλύτερο SEO. Αν σε μια δημοσίευση 1000 λέξεων η λέξη / φράση κλειδί εμφανίζεται μόνο μία ή δύο φορές, δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη μεριά, αν σε μία δημοσίευση 300ων λέξεων έχουμε 30 φορές τη λέξη / φράση κλειδί – έχουμε δηλαδή πυκνότητα 10% – ούτε αυτό είναι καλό.

Ο λόγος είναι πως το το κείμενο θα φαίνεται αφύσικο, προκειμένου να μπορέσουμε να στουμπώσουμε τόσες πολλές φορές τη λέξη / φράση κλειδί στις συνολικές λέξεις της δημοσίευσης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 19

Μια ενδεικτική παράγραφος των 60 λέξεων όπου η λέξη / φράση κλειδί θα εμφανιζόταν 6 φορές θα φαινόταν κάπως έτσι:

“Για να έχουμε το καλύτερο SEO είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις αρχές για το καλύτερο SEO, επειδή το καλύτερο SEO είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της σελίδας μας, ενώ χωρίς το καλύτερο SEO θα πρέπει να ξοδέψουμε πολλά λεφτά σε διαφήμιση, γι' αυτό το καλύτερο SEO είναι η καλύτερη δωρεάν διαφήμιση, και στον οδηγό αυτό θα μιλήσουμε για το καλύτερο SEO”

Εκτός από γελοίο, είναι κουραστικό για τον αναγνώστη. Ως εκ τούτου η Google τιμωρεί την υπερβολική χρήση των λέξεων / φράσεων κλειδιών στις δημοσιεύσεις. Όπως αναφέραμε, η χρυσή τομή είναι μεταξύ 1% και 4%.

Η καρτέλα Advanced δεν θα μας απασχολήσει, γιατί θα ορίσουμε τις κατάλληλες προεπιλογές για όλες τις δημοσιεύσεις στις ρυθμίσεις του WordPress SEO, και είναι αρκετά σπάνιο να θελήσουμε διαφορετικές ρυθμίσεις για μία δημοσίευση.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 20

Τέλος, στην καρτέλα social μπορούμε προαιρετικά να επιλέξουμε ξεχωριστό τίτλο, περιγραφή, και εικόνα για τη δημοσίευση στο Facebook και το twitter.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 21

Αφήνοντάς τα κενά, θα χρησιμοποιηθούν οι προεπιλογές της δημοσίευσης.

Οι “global” ρυθμίσεις για καλύτερο SEO

Εκτός από τον έλεγχο της κάθε δημοσίευσης, στο WordPress SEO μπορούμε να ρυθμίσουμε μια σειρά από παραμέτρους που αφορούν συνολικά το site και τις κατηγορίες μας.

General

Στην ενότητα General θα βρούμε μερικές γενικές ρυθμίσεις για τη σελίδα μας.

Στο Your Info μπορούμε να ορίσουμε αν η ιστοσελίδα αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια εταιρεία.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 23

Οι πληροφορίες που θα συμπληρώσουμε εδώ αφορούν το Knowledge Graph της Google, που εμφανίζει σχετικές πληροφορίες στο δεξί μέρος της σελίδας της αναζήτησης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 24

Βέβαια, θα πρέπει η σελίδα μας να δίνει δημοφιλής διεθνώς για να βγάζει αντίστοιχο γράφημα για εμάς η Google, αλλά δεν βλάπτει τίποτα να το έχουμε ρυθμισμένο.

Στην καρτέλα Webmaster Tools μπορούμε να εισάγουμε τους κωδικούς του Verification για τα Google Webmaster Tools και τρεις αντίστοιχες υπηρεσίες.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 25

Κάνοντας κλικ στο όνομα της κάθε υπηρεσίας θα μεταφερθούμε σε αυτή για να στήσουμε τα αντίστοιχα webmaster tools και να μας δοθεί ο κωδικός μου επιβεβαιώνει πως το site μας ανήκει.

Να σημειωθεί πως θέλουμε μόνο το σκέτο ID, όχι ολόκληρο τον κώδικα που παρέχουν τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 26

Προφανώς τα Google Webmaster Tools είναι τα πιο σημαντικά, αλλά δεν κοστίζει τίποτα να προσθέσουμε και τα άλλα τρία. Σε μελλοντικό οδηγό θα δούμε αναλυτικά τις δυνατότητες των Google Webmaster Tools.

Τέλος, η καρτέλα Security έχει μία μόνο ρύθμιση, που αφορά το “Advanced” μέρος στο WordPress SEO, που, όπως είδαμε παραπάνω, μπορεί να παρακάμψει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 27

Έχοντας τσεκαρισμένο το Disable, ουσιαστικά κρύβουμε αυτή την ενότητα από χρήστες του Site που έχουν τη βαθμίδα του συντάκτη ή του αρχισυντάκτη. Σαν διαχειριστές θα έχουμε πάντα πρόσβαση στο Advanced.

Titles & Metas

Στην ενότητα General του Titles & Metas, η σημαντικότερη επιλογή που έχουμε να κάνουμε είναι ποιο θα είναι το διαχωριστικό στην αναζήτηση ανάμεσα στον τίτλο της δημοσίευσης και το όνομα της ιστοσελίδας μας.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 28

Με άλλα λόγια, ποιο σύμβολο θα έχουμε εδώ:

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 29

Δεν υπάρχει λάθος και σωστή επιλογή, είναι περισσότερο θέμα προσωπικής προτίμησης.

Στην καρτέλα Homepage επιλέγουμε με ποια μορφή θα φαίνεται ο τίτλος της αρχικής μας σελίδας, καθώς και αν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο meta description.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 31

Για να δούμε αναλυτικά όλες τις επιλογές που μας δίνονται για τα templates, αρκεί να κάνουμε κλικ στη βοήθεια…

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 32

…και στα basic και advanced variables θα δούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 33

Γενικά, πάντως, το προεπιλεγμένο %%sitename%% %%page%% %%sep%% %%sitedesc%% είναι μια χαρά, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να το αλλάξουμε.

Στα Post Types κάνουμε την ίδια επιλογή για κάθε διαφορετικό είδος δημοσίευσης, τα άρθρα, τις σελίδες κλπ.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 34

Έχοντας το %%excerpt%% στο meta description των post, στα αποτελέσματα της αναζήτησης θα φαίνεται και η σύντομη περιγραφή του άρθρου.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 34a

Μία πολύ σημαντική επιλογή σε αυτή την ενότητα είναι το noindex, follow.

Στο PCsteps έχουμε αποφασίσει πως όλες οι σημαντικές δημοσιεύσεις θα είναι τύπου “Άρθρα”, και δεν μας ενδιαφέρει να εμφανίζονται στην αναζήτηση κάποιες περιορισμένες “Σελίδες” που έχουμε.

Ο λόγος είναι πως χρησιμοποιούμε τις σελίδες κυρίως για διαδικαστικούς σκοπούς, όπως πχ η σελίδα για την επιβεβαίωση συμμετοχής σε διαγωνισμό.

Έτσι, στις σελίδες έχουμε τσεκάρει το noindex, follow, ώστε οι μηχανές αναζήτησης να μην εμφανίζουν τις σελίδες στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 35

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πως θα πρέπει στο δικό σας site να κάνετε το ίδιο. Μια εταιρική σελίδα που θα διαθέτει πχ ξεχωριστές σελίδες προϊόντων και ξεχωριστά άρθρα σε ένα εταιρικό blog, είναι σημαντικό και τα δύο να εμφανίζονται στην αναζήτηση.

Η επιλογή Show date in snippet preview ελέγχει το αν στην αναζήτηση θα φαίνεται η ημερομηνία ή όχι.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 35a

Αν σε κάποιο είδος δημοσιεύσεων δεν μας ενδιαφέρουν οι επιλογές του WordPress SEO, μπορούμε να κρύψουμε το WordPress SEO Meta Box μαζικά, τσεκάροντας το Hide.

Αντίστοιχα λειτουργούν οι επιλογές στα Taxonomies, δηλαδή τις κατηγορίες, και τη μορφή των δημοσιεύσεων.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 36

Οι κατηγορίες είναι οι σελίδες που περιέχουν τις δημοσιεύσεις της κατηγορίας, όπως πχ η σελίδα για την κατηγορία “Αγορά υπολογιστή“.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 36a

Ομοίως λειτουργούν οι ετικέτες για τις σελίδες των tags, όπως το tag “Chrome“.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 36b

Αν δεν θέλουμε οι σελίδες αυτές να εμφανίζονται στην αναζήτηση, επιλέγουμε το noindex, follow.

Στην καρτέλα Archives, αν είμαστε οι μόνοι που γράφουμε στο site μας, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε “noindex, follow” και Disable the author archives.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 37

Ο λόγος είναι πως εφόσον είμαστε ο μόνος συντάκτης, το archive με τις δημοσιεύσεις μας θα είναι ακριβώς το ίδιο με την αρχική σελίδα του site μας, και δεν θέλουμε να φαίνεται στη Google πως έχουμε διπλό περιεχόμενο.

Αν στο site μας έχουμε περισσότερους από έναν συντάκτες, τότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα author archives, και να επιτρέπουμε να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης.

Ομοίως τα archives που αφορούν την ημερομηνία είναι πιθανό να έχουν παρόμοιο περιεχόμενο με την αρχική σελίδα, και γι' αυτό το WordPress SEO έχει προεπιλεγμένο το noindex, follow σε αυτά.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 37a

Τέλος, ειδικές σελίδες όπως η σελίδα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης ή η σελίδα 404 έχουν πάντοτε noindex, follow, και το μόνο που μπορούμε να ρυθμίσουμε είναι ο τίτλος που φαίνεται.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 37b

Τέλος, στο Other οι επιλογές είναι σχετικά αδιάφορες.

Επιλέγουμε αν θέλουμε να εμφανίζονται στην αναζήτηση οι σελίδες των archives πέραν την πρώτης, και αν θέλουμε οι μηχανές αναζήτησης να βλέπουν τις meta keywords, ένα χαρακτηριστικό που πλέον δεν χρησιμοποιείται.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 38

Οι δύο τελευταίες πηγές είναι αν θέλουμε να εμποδίσουμε να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης οι περιγραφές από το DMOZ και το Yahoo! directory.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 38a

Social

Σε αυτή την ενότητα ρυθμίζουμε τα πάντα σχετικά με τα Social Media.

Αρχικά συμπληρώνουμε τις διευθύνσεις για τα δίκτυα της σελίδας μας (και το username στο twitter χωρίς το “@”), γιατί πλέον οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν την παρουσία μας ως σελίδα στα social media.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 39

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πως πρέπει ντε και καλά να φτιάξουμε προφίλ στο νεκρό MySpace ή στο YouTube αν δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε βίντεο.

Αρκεί να συμπληρώσουμε τα δίκτυα στα οποία έχουμε ενεργή παρουσία ως σελίδα.

Στην καρτέλα Facebook το WordPress SEO φροντίζει να υπάρχουν τα σωστά meta data για να αναγνωρίζει το Facebook τα χαρακτηριστικά της σελίδας μας.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 40

Την επιλογή για το Add Facebook Admin και Use a Facebook App as Admin θα τη δούμε σε ξεχωριστό οδηγό για την αλληλεπίδραση της σελίδας μας με το facebook – πχ τη δυνατότητα εγγραφής χρηστών μέσω Facebook.

Κάποιες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να ρυθμίσουμε αφορούν τα frontpage settings και τα Default settings.

Ουσιαστικά εδώ επιλέγουμε τι θα δείχνει το facebook όταν κοινοποιεί κάποιος την αρχική σελίδα, καθώς και την εικόνα που θα βγαίνει αν σε κάποια δημοσίευση δεν έχουμε εικόνες.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 41

Με άλλα λόγια, καθορίζουμε ακριβώς τι θα φαίνεται εδώ:

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 42

Στην καρτέλα Twitter αρχικά τσεκάρουμε το Add Twitter card meta data, καθώς και τον τύπο…

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 43

…και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο Twitter Card Validator.

Εκεί εισάγουμε το URL οποιασδήποτε δημοσιευσης και κάνουμε κλικ στο Preview card.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 44

Αυτό είναι το περιεχόμενο που θα φαίνεται όταν κάποιος κάνει tweet για κάποια από τις σελίδες μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Η καρτέλα Pinterest μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε στο λογαριασμό μας στο Pinterest πως μας ανήκει η ιστοσελίδα μας, βάζοντας τον κωδικό που θα μας δοθεί. Λειτουργεί όπως τα Webmaster Tools που είδαμε παραπάνω.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 46

Τέλος, στο Google+ προσθέτουμε τη σελίδα της ιστοσελίδα μας, και φυσικά τσεκάρουμε το Add Google+ specific post meta data.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 47

XML Sitemaps

Οι XML Sitemaps είναι οι “χάρτες” για τις μηχανές αναζήτησης, ώστε να πλοηγηθούν σε όλο το περιεχόμενο της σελίδας μας.

Το WordPress SEO αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια σειρά από XML Sitemaps για τη σελίδα μας

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 48

Αν το site μας έχει έναν μόνο συντάκτη, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το author/user sitemap.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 49

Στο Post Types επιλέγουμε ποια είδη δημοσιεύσεων ΔΕΝ θα περιλαμβάνονται στο sitemap.

Τα Πολυμέσα είναι προεπιλεγμένα, και επειδή στο PCsteps δεν χρησιμοποιούμε σελίδες, ουσιαστικά έχουμε αφήσει μόνο τα άρθρα να συμπεριλαμβάνονται στο sitemap.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 50

Αντίστοιχα στα Taxonomies, αν είχαμε επιλέξει στα Titles & Metas κάποιο taxonomy που να το έχουμε noindex, είναι λογικό να το τσεκάρουμε και εδώ.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 51

Advanced

Η πρώτη καρτέλα στις ρυθμίσεις για προχωρημένους αφορά τα Breadcrumbs.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 60

Τα Breadcrumbs είναι μια μέθοδος πλοήγησης για τους επισκέπτες στο site μας, που τους διευκολύνει να γνωρίζουν σε ποιο σημείο του site βρίσκονται.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 52a

Τα Breadcrumbs θα πρέπει να υποστηρίζονται από το WordPress Theme μας, ή να τα έχουμε υλοποιήσει με κάποιο Plugin ή κώδικα.

Το WordPress SEO μας δίνει έτοιμο κώδικα για να προσθέσουμε τη δυνατότητα των breadcrumbs στο theme μας, αν έχουμε την άνεση να τροποποιήσουμε τα templates των σελίδων μας.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 52b

Είτε λοιπόν έχουμε έτοιμα breadcrumbs είτε προσθέσουμε τον παραπάνω κώδικα του Yoast, με το Enable Breadcrumbs θα περιλαμβάνονται και στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, στη θέση του URL.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 52c

Στην καρτέλα Permalinks, η πρώτη επιλογή αφαιρεί το /category/ από το URL των κατηγοριών, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει κανένα σπουδαίο όφελος για τη σελίδα μας.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 53

Είναι χρήσιμο όμως η διεύθυνση των attachments – πχ των εικόνων, να οδηγεί στο άρθρο στο οποίο έχουν εισαχθεί.

Η επιλογή “remove stop words from slug” είναι μια επιλογή που δεν θα έχει καμία επίπτωση σε post με Ελληνικούς τίτλους. Ουσιαστικά αφαιρεί περιττές λέξεις όπως “a, an, the, i, you, he, she, we, they, of” από τη διεύθυνση κάθε post, όμως μόνο στα Αγγλικά.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 54

Οι άλλες τρεις επιλογές είναι ειδικές περιπτώσεις.

Το Remove the ?Replytocom variables αφορά μεγάλα sites, που μπορεί να έχουν εκατοντάδες σχόλια ανά post.

Αν κάποιος επισκέπτης έχει απενεργοποιημένο το javascript, κάθε “reply” στα σχόλια του WordPress θα είναι της μορφής (το URL της ίδιας σελίδας)/?replytocom.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 54a

Επειδή δεν υπάρχει κανένα κέρδος από τους crawlers των μηχανών αναζήτησης να καταγράφουν το URL για κάθε σχόλιο, από εδώ το απενεργοποιούμε. Δείτε περισσότερα σχετικά εδώ.

Το Enforce a trailing slash on all category and tag URL's μας αφορά αν και μόνο αν στο permalink δεν έχουμε βάλει να καταλήγει σε “/”. Από τη στιγμή που το έχουμε ρυθμίσει ως /%postname%/ που είδαμε νωρίτερα στον οδηγό, η επιλογή αυτή μας είναι άχρηστη.

Τέλος, το Redirect ugly URL's, όπως αναφέρει και το ίδιο το WordPress SEO, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά plugins και δεν συνίσταται να το ενεργοποιήσουμε.

Από τις τελευταίες ρυθμίσεις, καλό είναι να τσεκάρουμε την πρώτη τριάδα.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 55

Αν δεν δημοσιεύουμε στο blog μας από κάποια τρίτη υπηρεσία, τα RSD Links δεν μας είναι απαραίτητα. Ομοίως αν δεν χρησιμοποιούμε το Windows Live Writer για δημοσιεύσεις στο WordPress από τον υπολογιστή μας, το WLW Manifest είναι περιττό.

Τέλος το Shortlink for posts αφορά την επιλογή “αντιγραφή μικρολίνκ”.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 55a

Αν δεν χρησιμοποιούμε μικρολίνκ, δεν χρειάζεται να εμφανίζονται και στο <head> του κάθε post.

Ουσιαστικά, μόνο τα RSS Links είναι χρήσιμα.

Η τελευταία καρτέλα του WordPress SEO αφορά το πώς εμφανίζονται τα άρθρα μας στο RSS Feed.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 56

Ουσιαστικά καθορίζουμε πώς θα αναφέρεται το όνομα του συντάκτη, και πώς θα εμφανίζεται ο σύνδεσμος προς το αρχικό άρθρο.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 57

Tools

Τα εργαλεία που παρέχει το WordPress SEO θέλουν προσοχή.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 58

Το Bulk Editor μας επιτρέπει να κάνουμε μαζικές αλλαγές όσον αφορά τον SEO τίτλο και το SEO meta description.

Είναι ενδεχομένως χρήσιμο αν είχαμε ήδη μερικές εκατοντάδες άρθρα πριν εγκαταστήσουμε το WordPress SEO, αλλά αν έχουμε φτιάξει τα άρθρα με βάση τις οδηγίες του WordPress SEO, δεν θα το χρειαστούμε.

Το file editor μας δίνει πρόσβαση στα αρχεία robots.txt και .htaccess. Ειδικά η πρόσβαση στο .htaccess μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη, καθώς αν κάνουμε κάποιο λάθος μπορεί να μην εμφανίζεται καν το site μας.

Τέλος, αν θέλουμε να μεταφέρουμε τις ρυθμίσεις από το υπάρχον site σε ένα άλλο, μπορούμε να τις κάνουμε Export και μετά Import στο νέο μας WordPress site.

Extensions

Η τελευταία επιλογή στο WordPress SEO δείχνει ορισμένα πληρωμένα extensions τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε προαιρετικά.

καλύτερο SEO με το Yoast WordPress SEO 59

To WordPress SEO premium προσθέτει επιπλέον τη δυνατότητα redirection και απευθείας επικοινωνία με τα Google Webmaster Tools.

Το Video SEO μας ενδιαφέρει αν έχουμε ενσωματωμένα βίντεο στο WordPress site μας και θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή τους.

Το News SEO βελτιώνει το ranking μιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στο Google News.

Το Local SEO αφορά τη σελίδα WordPress κάποιας τοπικής επιχείρησης, που θέλει να εμφανίζεται σε καλή θέση σε τοπικές αναζητήσεις και στο Google Maps.

Έχετε απορίες σχετικά με το καλύτερο SEO?

Αν κάποια από τις παραπάνω ρυθμίσεις δεν σας ήταν ξεκάθαρη, ή θα θέλατε κάποια περαιτέρω επεξήγηση, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps