Η λήψη screenshot είναι η καλύτερη μέθοδος να δείξουμε ένα πρόβλημα που έχουμε στον υπολογιστή σε κάποιο forum ή και στη δική μας ενότητα Ερωτήσεις, ώστε να λάβουμε την καλύτερη δυνατή βοήθεια. Αν χρησιμοποιούμε Linux, το Shutter είναι η κορυφαία εφαρμογή για λήψη screenshot, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η κορυφή στη λήψη screenshot
Ας μην κρυβόμαστε: ορισμένες εφαρμογές στο Linux είναι μέτρια υποκατάστατα αντίστοιχων προγραμμάτων των Windows.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, όμως, βρίσκεται το Shutter. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για λήψη screenshot είναι ασύγκριτα καλύτερη από οποιαδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή για Windows όπως τα Lightshot, PicPick, Skitch, Jing, το “Εργαλείο Αποκομμάτων”, ή μια 50αριά άλλες.
Θεωρείτε πως υπερβάλλουμε? Δείτε τις δυνατότητες του εργαλείου με το οποίο έχουμε τραβήξει πάνω από 20.000 screenshots για τους οδηγούς του PCsteps, και όχι μόνο.
Εγκατάσταση Shutter
Το Shutter θα το βρούμε στο κέντρο λογισμικού στο Ubuntu…
…και στο διαχειριστή λογισμικού στο Linux Mint.
Οι ρυθμίσεις του Shutter
Πριν ξεκινήσουμε τη λήψη screenshot στο Shutter, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στις ρυθμίσεις της εφαρμογής, στις οποίες έχουμε άμεση πρόσβαση από το μενού Επεξεργασία -> Προτιμήσεις.
Από εδώ θα επιλέξουμε τον τύπο αρχείου στον οποίο θα γίνεται η λήψη screenshot, και το αν θα αποθηκεύεται αυτόματα το αρχείο και σε ποιο φάκελο, καθώς και κάποιες δευτερεύουσες επιλογές.
Έχετε υπ' όψιν πως η συμπίεση της εικόνας στο png είναι μη-απωλεστική, που σημαίνει πως δεν μειώνεται η ποιότητα της εικόνας με τη μεγαλύτερη συμπίεση, σε αντίθεση με το JPEG.
Αξίζει να δώσουμε προσοχή στο πεδίο για το όνομα αρχείου, ειδικά αν μας ενδιαφέρει το να τραβήξουμε πολλαπλά screenshots. Η προεπιλογή είναι το $name_%NNN.
Το $name σημαίνει πως το όνομα του αρχείου θα διαμορφωθεί ανάλογα με το είδος του screenshot που θα τραβήξουμε – αν θα είναι επιλογή, ένα συγκεκριμένο παράθυρο εφαρμογής, ή ολόκληρη η επιφάνεια εργασίας.
Το %ΝΝΝ σημαίνει πως στο τέλος του ονόματος θα προστεθεί ένας τριψήφιος αύξοντας αριθμός, που ξεκινάει από το 001 και φτάνει μέχρι το 999.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες για τη δημιουργία ονόματος. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο οδηγό έχουμε ρυθμίσει το όνομα σε όλες τις φωτογραφίες να είναι ο τίτλος του οδηγού, και να έχουμε διψήφιο μετρητή.
Έτσι, το πρόγραμμα αναλαμβάνει αυτόματα τη σωστή καταμέτρηση και το όνομα, και δεν χρειάζεται μετά τη λήψη screenshot να αποθηκεύουμε την καθένα ξεχωριστά.
Μάλιστα, ακόμη και αν σβήσουμε πχ την εικόνα με το νούμερο 07, το shutter αυτόματα θα δώσει τον αριθμό 07 στην επόμενη screenshot.
Αν όμως σβήσουμε κάποιον ενδιάμεσο αριθμό, πχ την εικόνα 05, θα μείνει κενό και θα συνεχίσει η καταμέτρηση μετά το μεγαλύτερο αριθμό, αλλιώς θα χάλαγε η σειρά.
Στις προτιμήσεις θα βρούμε αρκετές ακόμα επιλογές, όπως το να έχουμε ένα προεπιλεγμένο μέγεθος για το παράθυρο επιλογής – αν σκοπεύουμε να βγάλουμε πολλαπλές screenshot στο ίδιο μέγεθος…
…ακόμα και το αν θέλουμε να ανοίγουν τα screenshots που μόλις τραβήξαμε με κάποιο τρίτο viewer ή editor εκτός του shutter.
Τέλος, θα βρούμε και τη δυνατότητα προσθήκης πρόσθετων (plug-ins), που μπορούν να παρέχουν πολλαπλές επιπλέον δυνατότητες στο πρόγραμμα.
Μεταξύ αυτών, εκτός από οπτικά εφέ όπως η αλλαγή σε αρνητικό ή η εφαρμογή φίλτρου Sepia και Grayscale, θα βρούμε και τη δυνατότητα για resize, αυτόματο crop, και την προσθήκη Watermark.
Η λήψη screenshot με το Shutter
Η λήψη screenshot με το Shutter έχει επιλογές από την πιο απλή λήψη ολόκληρης της επιφάνειας εργασίας, μέχρι τη λήψη με χρονοκαθυστέρηση ενός συγκεκριμένου μενού ή toot tip.
Στη λήψη screenshot με χειροκίνητη επιλογή, ένα μικροσκοπικό παράθυρο δείχνει σε μεγέθυνση το που ακριβώς βρίσκεται ο δείκτης, για να ορίσουμε τέλεια τα όρια της εικόνας που θέλουμε να τραβήξουμε.
Το ίδιο παράθυρο δείχνει τις συντεταγμένες του δείκτη επί της οθόνης, καθώς και το μέγεθος της επιλογής.
Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε τη λήψη screenshot για ένα συγκεκριμένο μενού.
Η εφαρμογή θα μας δώσει 10 δευτερόλεπτα για να ανοίξουμε το μενού που θέλουμε, και αυτόματα θα επιλέξει μόνο το μενού.
Βεβαίως και σε μια απλή επιλογή μπορούμε να ορίσουμε χρονοκαθυστέρηση σε δευτερόλεπτα, καθώς και το αν θέλουμε να φαίνεται ο δείκτης του mouse ή όχι.
Τέλος, αν θέλουμε να επαναλάβουμε τη λήψη screenshot ακριβώς στο ίδιο σημείο της οθόνης, αυτό γίνεται αυτόματα με την επιλογή Στιγμιότυπο -> Επανάληψη στιγμιοτύπου.
Επεξεργασία της εικόνας με το Shutter
Το Shutter μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες του Photoshop όσον αφορά την επεξεργασία εικόνας, όμως τα εργαλεία που παρέχει μας επιτρέπουν από το απλό crop της εικόνας μέχρι την υπογράμμιση, τον τονισμό, ή την απόκρυψη στοιχείων.
Διαθέτει μέχρι και δυνατότητα να τοποθετούμε αριθμημένες σφραγίδες με αυτόματα αύξοντα αριθμό, ώστε να υποδηλώσουμε διαδοχικά βήματα.
Το μόνο που λείπει σε αυτή την ενότητα είναι η δυνατότητα να αλλάξουμε το μέγεθος της εικόνας (resize), το οποίο όμως μπορούμε να κάνουμε με το αντίστοιχο plugin, πηγαίνοντας στο μενού Στιγμιότυπο -> Εκτέλεση προσθέτου…
…και επιλέγοντας εκεί την αλλαγή μεγέθους.
Upload της εικόνας σε υπηρεσίες File Sharing
Ένα από τα πλεονεκτήματα του Lightshot στα Windows είναι πως έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει άμεσα το screenshot στο Internet, στην ιστοσελίδα της εφαρμογής.
Το Shutter έχει επίσης αυτή τη δυνατότητα, επιτρέποντάς μας να ανεβάσουμε οποιοδήποτε screenshot στη γνωστή υπηρεσία Imgur – την οποία, παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιεί και η σελίδα του Lightshot.
Επιπλέον, όμως, μας δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες ToileLibre, Minus, ITmages, στον προσωπικό μας λογαριασμό Dropbox, ή ακόμα και στο FTP του site μας.
Έτσι, αν πχ θέλουμε μαζί με μια καταχώρηση στις Ερωτήσεις να έχουμε και μια εικόνα, αρκεί να κάνουμε Upload στο Imgur μέσα από το site, και να κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση το σύνδεσμο “Original Image”.
Υπάρχει το Shutter για Windows?
Αυτή τη στιγμή, το Shutter δεν υπάρχει σε καμία μορφή για Windows, και ο δημιουργός του δεν έχει σχέδια πέραν από το Linux.
Βέβαια, όπως αναφέρει και ο ίδιος πρόκειται για ένα project ανοιχτού κώδικα.
Θα ήταν λοιπόν δυνατόν για κάποιον με γνώσεις προγραμματισμού να δημιουργήσει ένα παρακλάδι για Windows – όπως έχει γίνει αντίστοιχα με τον torrent client Transmission.
Μέχρι τότε, όμως, όποιος θέλει screenshots στα Windows, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποια από τις άλλες, κατώτερες εφαρμογές για τη λήψη screenshot.