Στα Windows, το Rufus είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα για τη δημιουργία USB εκκίνησης, για κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, δεν υπάρχει έκδοση του Rufus για το Linux, και το πρόγραμμα δεν λειτουργεί μέσω WINE. Στον οδηγό θα δούμε τη δημιουργία USB εκκίνησης στο Linux με τα Unetbootin και WinUSB.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η δημοσίευση αυτή αναφέρεται αποκλειστικά στο Linux. Αν ψάχνετε τη δημιουργία USB εκκίνησης στα Windows, δείτε τον οδηγό μας:
Δημιουργία Boot USB Κάθε Είδους, σε 3 Απλά Βήματα!
Εφαρμόσαμε τον παρακάτω οδηγό στο Linux Mint 17.1 και το Ubuntu 14.10. Το πιθανότερο όμως είναι πως θα λειτουργήσει και σε προηγούμενες και επόμενες εκδόσεις των διανομών, καθώς και σε διανομές βασισμένες στο Ubuntu ή το Debian.
Δημιουργία USB εκκίνησης για μία διανομή Linux με το Unetbootin
Το Unetbootin είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα για τη δημιουργία USB εκκίνησης, το οποίο χρησιμοποιήσαμε και στον οδηγό e-Banking με Ασφάλεια: Linux Mint Live USB με Persistence.
Εγκατάσταση Unetbootin σε Linux Mint και Ubuntu
Για την εγκατάσταση Unetbootin θα χρειαστεί να ανοίξουμε ένα τερματικό. Η πιο γρήγορη μέθοδος είναι με τη συντόμευση ctrl+alt+T.
Αρχικά κατεβάζουμε το τελευταίο unetbootin, με την εντολή:
wget unetbootin.sourceforge.net/unetbootin-linux-latest
Το Unetbootin είναι μικρότερο από 4,5MB και σε οποιαδήποτε σύγχρονη σύνδεση θα κατέβει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε στο αρχείο το δικαίωμα εκτέλεσης, με την εντολή:
chmod +x ./unetbootin-linux-*
Η εντολή δεν θα επιστρέψει κάποιο μήνυμα επιτυχίας, αυτό είναι το φυσιολογικό.
Στη συνέχεια εγκαθιστούμε το p7zip.
sudo apt-get install -y p7zip-full
Θα μας ζητηθεί ο κωδικός του λογαριασμού μας. Καθώς γράφουμε τον κωδικό, δεν θα εμφανίζεται τίποτα, πχ αστεράκια ή τελείες, αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά.
Πλέον, το Unetbootin είναι έτοιμο προς εκτέλεση. Δεν χρειαζόμαστε πλέον το τερματικό, αρκεί να μπούμε στον προσωπικό μας φάκελο και να τρέξουμε με διπλό κλικ το Unetbootin.
Θα μας ζητείται ο κωδικός του διαχειριστή κάθε φορά που τρέχουμε το πρόγραμμα.
Η δημιουργία USB εκκίνησης Linux με το Unetbootin
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Unetbootin μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία USB εκκίνησης όσον αφορά άλλες διανομές Linux, και όχι για τη δημιουργία USB εκκίνησης για τα Windows 7 ή 8.
Ο λόγος είναι πως το Unetbootin δεν αναγνωρίζει το σύστημα αρχείων NTFS, που είναι απαραίτητο στη δημιουργία USB εκκίνησης των Windows.
Μια καινοτομία του Unetbootin, η οποία απουσιάζει από πολλά προγράμματα του είδους, είναι πως δεν χρειάζεται να έχουμε κατεβάσει εκ των προτέρων το ISO της διανομής που μας ενδιαφέρει. Αρκεί απλά να επιλέξουμε διανομή…
…και στη συνέχεια να επιλέξουμε την έκδοση που θέλουμε. Το Unetbootin θα φροντίσει αυτόματα να κατεβάσει το σχετικό ISO και να το περάσει στο USB.
Βέβαια, στο Unetbootin δεν θα βρούμε πάντα την πιο τελευταία έκδοση της κάθε διανομής, που πιθανώς κυκλοφόρησε προχθές. Οπότε καλό είναι να έχουμε ελέγξει εκ των προτέρων ποια είναι η έκδοση που θέλουμε.
Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή δεν αναφέρεται στη λίστα του Unetbootin, αρκεί να κατεβάσουμε χειροκίνητα το ISO, να τσεκάρουμε τη δεύτερη επιλογή “Δίσκοςεικόνα” και από το κουμπί με τα αποσιωπητικά να επιλέξουμε το ISO από το δίσκο.
Αφού επιλέξουμε έκδοση και διανομή, ή φορτώσουμε το δικό μας ISO, αν πρόκειται για κάποια διανομή βασισμένη στο Ubuntu μπορούμε προαιρετικά να ορίσουμε persistence.
Το persistence επιτρέπει να αποθηκευτούν οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που θα κάνουμε στο live περιβάλλον, αντί να χαθούν στην επανεκκίνηση.
Τέλος, εισάγουμε ένα USB flash διαμορφωμένο με σύστημα αρχείων Fat32 και να φροντίσουμε να είναι προσαρτημένο (mounted).
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει προσαρτηθεί αυτόματα όταν το εισάγαμε, αρκεί απλά να το ανοίξουμε από τη διαχείριση αρχείων.
Με το USB προσαρτημένο, επιλέγουμε σαν τύπο τον “Δίσκο USB” και θα μας εμφανίσει τη διαδρομή του στο “Drive:”.
Αν εισάγαμε και προσαρτήσαμε το το USB μετά την εκκίνηση του Unetbootin, θα χρειαστεί να αλλάξουμε το πεδίο “Τύπος:” σε “Σκληρός δίσκος” και ύστερα ξανά σε “Δίσκος USB” για να εμφανιστεί η διαδρομή στο “Drive:”
Τέλος, με όλες τις παραμέτρους έτοιμες, επιλέγουμε το “Εντάξει”, για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Προφανώς αν έχουμε επιλέξει να κατέβει το ISO, θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερος χρόνος απ' ότι αν το έχουμε κατεβάσει ήδη στον υπολογιστή μας.
Δημιουργία USB εκκίνησης Windows με το WinUSB
Δεν έχουμε πολλές επιλογές για τη δημιουργία USB εκκίνησης για Windows 7 ή 8 όταν το μοναδικό μας λειτουργικό σύστημα είναι μια διανομή Linux.
To WinUSB, όμως, θα μας καλύψει απόλυτα.
Εγκατάσταση WinUSB
Ανοίγουμε ένα τερματικό με ctrl+alt+T και προσθέτουμε το repository του WinUSB με την εντολή:
sudo add-apt-repository ppa:colingille/freshlight -y
Ενώ στις περισσότερες εφαρμογές αρκεί να προσθέσουμε το repository, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να προσθέσουμε μία ακόμα εντολή. Στο Mint 17.1 θα χρειαστεί η εντολή:
sudo sh -c "sed -i 's/trusty/saucy/g' /etc/apt/sources.list.d/colingille-freshlight-trusty.list"
(η εντολή είναι σε μία γραμμή)
Στο Ubuntu 14.10 θα χρειαστεί μια μικρή παραλλαγή της εντολής:
sudo sh -c "sed -i 's/utopic/saucy/g' /etc/apt/sources.list.d/colingille-ubuntu-freshlight-utopic.list"
Αντικαταστήσαμε το trusty με το Utopic, γιατί αυτή είναι η κωδική ονομασία του Ubuntu 14.10, Utopic Unicorn.
Σε επόμενες εκδόσεις πιθανώς το utopic θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη νεότερη κωδική ονομασία (πχ στο Ubuntu 15.04 θα είναι vivid, καθώς η κωδική του ονομασία είναι Vivid Vervet).
Η συγκεκριμένη εντολή δεν θα επιστρέψει κανένα αποτέλεσμα εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Κάνουμε ένα update για να αναγνωριστεί το repository του WinUSB:
sudo apt-get update
Και, τέλος, εγκαθιστούμε το WinUSB:
sudo apt-get install -y winusb
Μετά την εγκατάσταση, στο Linux Mint θα βρούμε το WinUSB στη διαχείριση συστήματος, ή εναλλακτικά μπορούμε να το αναζητήσουμε.
Στο Ubuntu θα το βρούμε με μια απλή αναζήτηση.
H δημιουργία USB εκκίνησης Windows με το WinUSB
Το interface του WinUSB είναι εξαιρετικά απλό.
Επιλέγουμε ένα ISO των Windows 7 ή ένα ISO των Windows 8 στο source. Εναλλακτικά, αν μας ενδιαφέρει η δημιουργία USB εκκίνησης από κάποιο DVD των Windows, μπορούμε να επιλέξουμε το From a CD/DVD drive.
Όπως και στο Unetbootin, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το USB σαν target device, θα πρέπει να το έχουμε προσαρτήσει (mount) πρώτα.
Το WinUSB δεν θα μας ζητήσει κωδικό administrator στο ξεκίνημά του, αλλά για τη δημιουργία USB εκκίνησης θα χρειαστεί. Αφού κάνουμε κλικ στο Install, βάζουμε τον κωδικό μας.
Το WinUSB θα κάνει format το φλασάκι, διαγράφοντας όλα τα παλιά του δεδομένα, θα αντιγράψει το περιεχόμενο του ISO ή του DVD, και σε λίγα λεπτά η διαδικασία ολοκληρώνεται.
Προτιμάτε κάποιο τρίτο πρόγραμμα στο Linux για τη δημιουργία USB εκκίνησης?
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο διαφορετικό πρόγραμμα στο Linux για τη δημιουργία usb εκκίνησης – ή αν είστε πολύ hardcore και και το κάνετε κατευθείαν με το dd – γράψτε μας στα σχόλια.