Με την εγκατάσταση Android Debug Bridge αποκτάμε σημαντικά μεγαλύτερο έλεγχο στην Android συσκευή μας, καθώς μπορούμε πλέον να επικοινωνήσουμε μαζί της σε επίπεδο γραμμής εντολών. Στον οδηγό θα δούμε αναλυτικά την εγκατάσταση Android Debug Bridge, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα λειτουργιών και δυνατοτήτων.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ο οδηγός αυτός θα καλύψει την εγκατάσταση Android Debug Bridge αποκλειστικά στα Windows, αν και είναι δυνατή τόσο σε Mac όσο και σε Linux.
Κατέβασμα Java SDK
Πριν την εγκατάσταση Android Debug Bridge είναι απαραίτητο να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε το τελευταίο Java Software Development Kit από την Oracle.
Προσοχή, το Software Development Kit είναι διαφορετικό από την απλή Java, που πιθανώς να έχουμε ήδη εγκατεστημένη στον υπολογιστή μας.
Θα χρειαστεί να επιλέξουμε το Accept Licence Agreement και ύστερα να κατεβάσουμε την 32bit έκδοση για Windows x86, ανεξαρτήτως αν έχουμε 32 ή 64bit Windows.
Η εγκατάσταση δεν έχει τίποτα το παράξενο, ούτε θα προσπαθήσει να μας φορτώσει την ask toolbar όπως έκανε ένα διάστημα η απλή Java.
Κατέβασμα Android SDK Tools
Ο σκοπός των Android SDK Tools είναι το να δημιουργήσουμε εφαρμογές Android στον υπολογιστή μας, όμως εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε με πιο “πεζό” τρόπο.
Μπαίνουμε στη διεύθυνση
http://developer.android.com/sdk/index.html#Other
και κατεβάζουμε τον installer για Windows.
Ξεκινώντας την εγκατάσταση, τα Android SDK Tools θα εντοπίσουν αν υπάρχει το Java Software Development Kit.
Στο τέλος της εγκατάστασης, φροντίζουμε να ξεκινήσει αυτόματα ο SDK Manager, καθώς ουσιαστικά μέσα από αυτόν θα γίνει η εγκατάσταση Android Debug Bridge.
Εγκατάσταση Android Debug Bridge
Έχοντας ανοίξει τον SDK Manager, καλό είναι πρώτα να σημειώσουμε τον φάκελο SDK Path, καθώς θα χρειαστεί να τον επισκεφθούμε για να χρησιμοποιήσουμε το Android Debug Bridge.
Παρατηρούμε επίσης πως 19 πακέτα είναι προεπιλεγμένα να εγκατασταθούν. Εφόσον όμως δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές για Android, τα περισσότερα από αυτά μας είναι άχρηστα.
Ουσιαστικά τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι το Android SDK Platform-tools, που ουσιαστικά περιλαμβάνει την εγκατάσταση Android Debug Bridge…
…και ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσουμε και τον Google USB Driver στα extras, αν το Android Debug Bridge δεν αναγνωρίζει για κάποιο λόγο το κινητό μας.
Με αυτές τις δύο επιλογές είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση.
Θα πρέπει σε κάθε ξεχωριστό πακέτο να κάνουμε “Accept this package”. για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
Στο τέλος της εγκατάστασης, εφόσον ο ADB server έχει ξεκινήσει επιτυχώς, όλα έχουν πάει καλά.
Ρυθμίσεις κινητού / tablet
Το μόνο που χρειάζεται στο κινητό μας είναι να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία εντοπισμού σφαλμάτων.
Στις εκδόσεις Android πριν την 4.2, αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις…
…ύστερα στις “Επιλογές προγραμματιστή…”
…και να τσεκάρουμε τη σχετική επιλογή, αν δεν ήταν ήδη τσεκαρισμένη.
Στο Android 4.2 και μετά οι επιλογές προγραμματιστή είναι κρυμμένες, έτσι για να έχει και λίγη περιπέτεια το θέμα.
Θα πρέπει στις ρυθμίσεις να μπούμε στις “Πληροφορίες συσκευής”, να βρούμε τον αριθμό κατασκευής και να τον πατήσουμε 7 φορές.
Αντί να πέσουν τα τείχη της Ιεριχούς, τα 7 πατήματα θα οδηγήσουν στο να εμφανιστεί η λειτουργία “Επιλογές προγραμματιστή” στις “Ρυθμίσεις”.
Εκτέλεση Android Debug Bridge
Θυμάστε το SDK Path που έπρεπε να σημειώσετε? Τώρα θα μας χρειαστεί.
Πατάμε ταυτόχρονα το κουμπί των Windows + R.
Αν είχαμε κρατήσει τη διεύθυνση σαν κείμενο στον υπολογιστή, μπορούμε να την κάνουμε επικόλληση κατευθείαν στο παράθυρο “Εκτέλεση”.
Αν δεν είχαμε συγκρατήσει τη διεύθυνση (άνθρωποι είμαστε), μπορούμε να γράψουμε στην “Εκτέλεση”:
%appdata%
Θα μεταφερθούμε στο φάκελο AppData\Roaming. Κάνουμε κλικ στο πάνω βελάκι για να ανέβουμε στο AppData…
…και από εκεί πλοηγούμαστε στο Local\Android\android-sdk\platform-tools
Εφόσον είμαστε στον σωστό φάκελο, θα δούμε ένα εκτελέσιμο αρχείο adb.
Κρατάμε πατημένο το Shift στο πληκτρολόγιο και κάνουμε δεξί κλικ οπουδήποτε μέσα στο φάκελο, για να μας εμφανιστεί η επιλογή “Άνοιγμα παραθύρου εντολών εδώ”.
Συνδέουμε το κινητό μέσω USB, και στη συνέχεια, για να επιβεβαιώσουμε πως το αναγνωρίζει το Android Debug Bridge, τρέχουμε την εντολή:
adb devices
Εφόσον βγάλει τουλάχιστον μια συσκευή που να μην είναι emulator, είμαστε εντάξει.
Το Android Debug Bridge δεν βλέπει τη συσκευή
Σε περίπτωση που η εντολή adb devices δεν επιστρέψει τίποτα, θα βοηθήσει να εγκαταστήσουμε τους drivers της Google για το κινητό ή το tablet μας.
Αρκεί να πατήσουμε το κουμπί των Windows + R και να γράψουμε την εντολή:
hdwwiz.cpl
Θα μεταφερθούμε στη διαχείριση συσκευών. Στις φορητές συσκευές θα βρούμε το κινητό μας. Κάνουμε δεξί κλικ -> Ιδιότητες.
Στην καρτέλα “Πρόγραμμα οδήγησης” επιλέγουμε “Ενημέρωση…”
…και επιλέγουμε την “Αναζήτηση λογισμικού προγράμματος οδήγησης στον υπολογιστή μου”
Πλοηγούμαστε στη θέση \AppData\Local\Android\android-sdk\extras\google\usb_driver\ και πηγαίνουμε στο “Επόμενο” για να εγκατασταθεί ο driver της Google.
Τι μπορούμε να κάνουμε με το Android Debug Bridge
Η εγκατάσταση Android Debug Bridge μας επιτρέπει αυτό που το android δεν αφήνει από μόνο του: να τρέξουμε μια γραμμή εντολών απευθείας στο κινητό ή το tablet μας.
Αρκεί στο φάκελο που βρίσκεται το adb, και με συνδεδεμένη τη συσκευή, να τρέξουμε adb -d shell, για να ανοίξουμε το τερματικό.
Το Android Debug Bridge περιέχει πλήθος άλλων εντολών, τις οποίες θα παρουσιάσουμε κατά περίπτωση σε οδηγούς που το εκμεταλλεύονται.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές από πακέτα .apk στον υπολογιστή, να απεγκαταστήσουμε μια εγκατεστημένη εφαρμογή, να τραβήξουμε κάποιο αρχείο στον υπολογιστή και να το επαναφέρουμε.
Μια αναλυτική τους λίστα θα βρείτε εδώ:
http://developer.android.com/tools/help/adb.html
Στο μέλλον θα δούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε το Android Debug Bridge για τo μπλοκάρισμα ιστοσελίδων στο Android, πώς να το χρησιμοποιήσουμε για το πλήρες backup και την επαναφορά της συσκευής μας, πώς να ορίσουμε την κάρτα SD σαν προεπιλεγμένο σημείο εγκατάστασης, και άλλες συναρπαστικές εφαρμογές.
Μείνετε συντονισμένοι!