Αν δούμε κάποιον να ανακοινώνει μια απόπειρα αυτοκτονίας στο Facebook, στα σχόλια κάποιου blog, σε κάποιο chat, ή οπουδήποτε στο Internet, πάντοτε πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά την ανακοίνωσή του. Στον οδηγό θα δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε ενδεχομένως να σώσουμε μια ζωή.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η αυτοκτονία δεν είναι επιλογή
Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά σχετικά με την αυτοκτονία, από ειδικούς και μη.
Κάτι που είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε είναι πως η αυτοκτονία δεν είναι επιλογή. Συμβαίνει όταν ο συναισθηματικός πόνος ξεπερνάει τα μέσα που έχουμε για να τον διαχειριστούμε.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στη δημοσίευση του ψυχιάτρου John M. Grohol, PSY.D, με αφορμή το post ενός blogger σχετικά με την αυτοκτονία του Robbin Williams.
Σύμφωνα με το Suicide.org, πάνω από το 90% των ανθρώπων που αυτοκτονούν πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, για την οποία είτε δεν έχουν δεχτεί καμία θεραπεία, είτε έχουν δεχτεί ελλειπή ή ακατάλληλη θεραπεία.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, αν δούμε την κάποιον να ανακοινώνει την πρόθεση αυτοκτονίας στο Facebook, ή οπουδήποτε αλλού στο Internet, να μην υποθέσουμε πως “πλάκα κάνει”, “έτσι το λέει”, “δεν το εννοεί”.
Η έγκαιρη επέμβασή μας, μπορεί να σώσει μια ζωή.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε μια αναγγελία αυτοκτονίας στο Facebook ή το Internet
Η πρώτη μας κίνηση, αμέσως μόλις δούμε την αναγγελία αυτοκτονίας και ασχέτως αν γνωρίζουμε προσωπικά το άτομο ή όχι, είναι να επικοινωνήσουμε με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
- • Στον πενταψήφιο αριθμό 11188
- • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
- • Μέσω της εφαρμογής smartphone Cyberkid
Cyberkid για Android
Cyberalert για iOS
Τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη σελίδα που έγινε η αναγγελία αυτοκτονίας και με τους παρόχους Internet, θα εντοπίσουν μέσω της IP την φυσική διεύθυνση από την οποία έγινε η ανακοίνωση, προκειμένου να επέμβουν.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, με βάση τα στατιστικά στοιχεία τον Οκτώβριο του 2014, το τελευταίο έτος το σώμα είχε απέτρεψε επιτυχώς 1068 αυτοκτονίες νέων.
Σε περίπου 200 από αυτές τις περιπτώσεις τα άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην εντατική, όλες όμως οι περιπτώσεις είχαν θετική εξέλιξη.
Ν' αγαπάς την ευθύνη
Σε θέματα που αφορούν ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζουμε προσωπικά, πολλοί από εμάς τείνουμε να μην επεμβαίνουμε. “Κάποιος άλλος θα ασχοληθεί”, σκεφτόμαστε.
Όμως είναι ασύγκριτα καλύτερα, σε μια αναγγελία αυτοκτονίας στο διαδίκτυο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να λάβει δέκα, εκατό, χίλιες καταγγελίες, παρά να μην λάβει καμία, επειδή όλοι περίμεναν πως “κάποιος άλλος θα ασχοληθεί”, και ένας άνθρωπος να χαθεί.
Όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, στην “Ασκητική“:
Ν' αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου
έχω χρέος να σώσω τη γης.
Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.