Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά δήθεν “Free to play” παιχνίδια, στο κινητό, το facebook, ή το Internet, ουσιαστικά είναι “Pay to win”: Εκείνοι που πληρώνουν είναι εκείνοι που διακρίνονται. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς gamers στο να ψάχνουν κάποια μέθοδο για cheat, και στο να στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία εξαπάτησης.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ποια είναι τα παιχνίδια Pay to Win
Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίζει μια εταιρεία από ένα παιχνίδι το οποίο οι παίχτες μπορούν να παίξουν εντελώς δωρεάν?
Η Φινλανδική εταιρεία παραγωγής Supercell, το 2013 είχε δύο free to play παιχνίδια για κινητό, το Clash of Clans και το Hay Day.
Eκείνη τη χρονιά η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 892 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όσοι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε γιατί συμβαίνει αυτό, προφανώς δεν έχετε παίξει κάποια από αυτά τα παιχνίδια, που ακολουθούν το μοντέλο Freemium (από το free και το premium).
Αυτού του είδους τα παιχνίδια, όπως το Candy Crush Saga, το Clash of Clans και εκατοντάδες άλλα, ο καθένας μπορεί να παίξει δωρεάν στον browser ή στο κινητό του.
Σύντομα, όμως, γίνεται εμφανές πως μπορούμε να πληρώσουμε αληθινά χρήματα, για να αποκτήσουμε εικονικές δυνατότητες εντός του παιχνιδιού.
Οι δυνατότητες αυτές προσθέτουν πόρους, μας επιτρέπουν να προσπεράσουμε τους μηχανισμούς αναμονής που έχουν τα παιχνίδια του είδους, να αποκτήσουμε προηγμένο εξοπλισμό, ισχυρότερο στρατό, καλύτερες άμυνες κλπ.
Όπως είναι λογικό, σε παιχνίδια στα οποία αντιμετωπίζουμε online αντιπάλους, όπως το προαναφερθέν Clash of Clans, οι χρήστες που πληρώνουν έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των δωρεάν χρηστών.
Δεν είναι τυχαίο πως το κορυφαίο 10% των παιχτών είναι υπεύθυνοι για το 50% των αγορών, και πως υπάρχουν παίχτες που έχουν ξοδέψει 7.000 δολάρια δολάρια σε ένα μήνα, μόνο και μόνο για να βρεθούν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Αυτό οδηγεί πολλούς παίχτες που δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα δωρεάν παιχνίδι, στο να ψάχνουν μήπως βρουν cheat και hacks που να τους δώσουν το πλεονέκτημα έναντι των παιχτών που πληρώνουν.
Δυστυχώς, όμως…
Είναι πρακτικά ανύπαρκτα τα cheat για online games
Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι offline, που το έχουμε αγοράσει και εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, όπως πχ το NBA2K14, υπάρχουν δύο μέθοδοι για cheat.
Η πρώτη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε κωδικούς τους οποίους έχουν ενσωματώσει οι ίδιοι οι δημιουργοί στον κώδικα του παιχνιδιού, για να κάνουν δοκιμές κατά την ανάπτυξή του.
Η δεύτερη μέθοδος είναι με τρίτα προγράμματα τύπου “trainer”.
Τα προγράμματα αυτά εντοπίζουν τα αρχεία του παιχνιδιού στη RAM καθώς εκτελείται, και μπορούν να κάνουν αλλαγές στον κώδικα, έτσι ώστε να έχουμε άπειρες ζωές, άπειρη ενέργεια, άπειρα χρήματα κλπ.
Τα online games όμως, δεν λειτουργούν με την ίδια λογική.
Προφανώς οι δημιουργοί δεν αφήνουν στον κώδικα cheat codes που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Όποιος θέλει να διευκολύνει το παιχνίδι του, θα πρέπει να πληρώσει.
Το σημαντικότερο εμπόδιο, όμως, είναι πως όλες οι πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι βρίσκονται στους servers της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα είχε καμία σημασία ακόμη κι αν υπήρχε κάποιος trainer που να έκανε αλλαγές στο παιχνίδι τοπικά στο κινητό ή τον υπολογιστή μας, ώστε να έχουμε πχ περισσότερο χρυσό, περισσότερα gems, περισσότερες ζωές ή οτιδήποτε άλλο.
Οι πληροφορίες που έχει ο server σχετικά με τον λογαριασμό μας είναι εκείνες που μετράνε, και αν οι πληροφορίες του τοπικού client είναι διαφορετικές, απλά θα διορθωθούν στις πραγματικές.
Ο μόνος τρόπος να λειτουργούσε θεωρητικά κάποιο cheat ή hack σε online game, θα ήταν να είχε εντοπιστεί ένα τεράστιο κενό ασφαλείας στο server, που να άφηνε έναν οποιοδήποτε απλό παίχτη, τρέχοντας ένα μόνο πρόγραμμα, να κάνει αλλαγές στη βάση δεδομένων.
Εν ολίγοις, στατιστικά είναι απείρως πιο πιθανό να χακάρουν δυο δεκατετράχρονα ένα ATM διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης.
Πρακτικά, τα μόνα cheat που υπάρχουν για online games είναι κάποια bots, τα οποία αυτοματοποιούν ορισμένες εργασίες στο παιχνίδι που υποστηρίζουν. Τουλάχιστον μέχρι να μας εντοπίσει η εταιρεία του παιχνιδιού.
Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά αποτελέσματα για cheat?
Με δεδομένο πως τα cheat για τα online games είναι πρακτικά ανύπαρκτα, είναι μάλλον παράξενη η πληθώρα των αποτελεσμάτων που επιστρέφουν οι αντίστοιχες αναζητήσεις.
Αυτή είναι μια ολόκληρη βιομηχανία εξαπάτησης που έχει στηθεί για τους δύστυχους που ελπίζουν πως θα βρουν ένα τρόπο να ξεγελάσουν το σύστημα.
Στο 99% των περιπτώσεων, η απάτη έχει ως εξής: μπαίνουμε σε μία από αυτές τις σελίδες, και, κοίτα τύχη, μόλις πρόσφατα ανανέωσαν το cheat tool!
Μπαίνουμε λοιπόν για να το κατεβάσουμε.
Οι οδηγίες λένε πως πρέπει να δούμε πρώτα κάποιο offer για να “ξεκλειδώσουμε” το download.
Επιλέγουμε μία από τις Offers, έστω τη δωρεάν οδική εκδρομή.
Αυτού του τύπου τα offers και surveys είναι μία από τις μεγαλύτερες απάτες στο Internet.
Ουσιαστικά μεταφερόμαστε σε μια ιστοσελίδα που θα έχει μια δήθεν ερώτηση ή κάποιον δήθεν διαγωνισμό, τον οποίο θα μπορούσε να απαντήσει το μέσο πεντάχρονο…
…όπου αν τολμήσουμε να βάλουμε το κινητό μας, για να “συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό” και να “ολοκληρώσουμε την προσφορά”, ουσιαστικά εγγραφόμαστε σε μια συνδρομητική υπηρεσία.
Θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε SMS, για το καθένα από τα οποία θα χρεωνόμαστε χρήματα εκατοντάδες φορές περισσότερα από το κόστος των SMS.
Όσο για το αρχείο του cheat, υπάρχουν οι εξής πιθανότητες:
- – Δεν θα αναγνωριστεί η συμπλήρωση της προσφοράς, και θα πρέπει να συμπληρώσουμε μια άλλη προσφορά.
- – Μπορεί να κατεβάσουμε ένα αρχείο RAR κλειδωμένο με κωδικό, για τον οποίο κωδικό θα πρέπει να συμπληρώσουμε νέα προσφορά.
- – Αν καταφέρουμε ποτέ να ξεκλειδώσουμε το αρχείο, δεν θα τρέχει στον υπολογιστή μας, και θα πρέπει να κατεβάσουμε κάποιο patch, συμπληρώνοντας φυσικά νέα προσφορά.
- – Ό,τι κι αν κάνουμε, όσες προσφορές κι αν συμπληρώσουμε, το αρχείο δεν πρόκειται να τρέξει. Ποτέ.
Γενικά, όπου βλέπετε τέτοια “offers” και “surveys” κλείστε τον browser όπως είναι και ξεχάστε το, δεν έχει βγει ποτέ κανένα καλό από αυτά.
Και, ενώ πολλοί χρήστες το γνωρίζουν, αρκεί να βρεθούν μερικοί αφελείς, που να συμπληρώσουν 4-5 προσφορές για να βγάλουν οι απατεώνες τα χρήματά τους εις βάρος τους.
Α, και μην ξεγελαστείτε από σελίδες στο Facebook, που είναι βιτρίνες για δήθεν cheat και hacks.
Είναι θλιβερά εύκολο να αγοραστούν χιλιάδες likes, στη σελίδα αλλά και τις επιμέρους δημοσιεύσεις.