Τα Windows είναι ένα λειτουργικό σύστημα που απευθύνεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, να υπάρχουν δυνατότητες των Windows οι οποίες δεν μας αφορούν προσωπικά, και μπορούμε να τις αφαιρέσουμε χωρίς κίνδυνο. Στον οδηγό θα δούμε πώς να τις αφαιρέσουμε με ασφάλεια.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η λίστα με τις δυνατότητες των Windows
Για να έχουμε πρόσβαση στις δυνατότητες των Windows, αρκεί να πάμε στην ενότητα “Προγράμματα και δυνατότητες”.
Η πιο γρήγορη μέθοδος είναι μέσα από τη λειτουργία “Εκτέλεση”. Αρκεί να πατήσουμε το κουμπί των Windows + R…
Στην Εκτέλεση γράφουμε την εντολή appwiz.cpl.
Για να δούμε, να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε τις δυνατότητες των Windows, πηγαίνουμε στη σχετική επιλογή.
Προσοχή! Αν πρόκειται να απενεργοποιήσουμε δυνατότητες των Windows, καλό είναι να μην το κάνουμε μαζικά, αλλά να είμαστε προσεκτικοί.
Ας απενεργοποιήσουμε μία ή δύο δυνατότητες, να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή για δυο-τρεις μέρες, και αν όλα μας τα προγράμματα λειτουργούν σωστά, προχωράμε στο να απενεργοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες.
Οι “περιττές” δυνατότητες των Windows 8
Οι δυνατότητες των windows 8 που είναι τσεκαρισμένες είναι αυτές που είναι προεπιλεγμένες σε μια καθαρή εγκατάσταση, ανεξαρτήτως αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.
Πριν ξεκινήσουμε με τις περιττές δυνατότητες των Windows, μια δυνατότητα που είναι χρήσιμη και για κάποιο λόγο δεν είναι προεπιλεγμένη , είναι το .net framework 3.5.
Το συγκεκριμένο framework είναι απαραίτητο για αρκετές εφαρμογές ώστε να τρέξουν, και αν δεν το έχουμε ενεργοποιήσει, απαιτούν να το εγκαταστήσουμε.
Αν λοιπόν το χρειαστεί κάποια εφαρμογή που θα βάλουμε στο μέλλον, εδώ θα το βρούμε.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι δυνατότητες των Windows που είναι περιττές για τους περισσότερους χρήστες.
Internet Explorer 11
Όταν η ίδια η Microsoft εγκαταλείπει τον Internet Explorer, και παραδέχεται εμμέσως πως είναι τόσο χάλια που αναγκάζεται να τον ξαναφτιάξει από το μηδέν και με άλλο όνομα, υπάρχει έστω και ένας λόγος να τον έχουμε στο σύστημά μας?
Μόνο όσοι άτυχοι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ActiveX για να έχουν πρόσβαση σε DVR μέσω του browser χρειάζονται τον Internet Explorer.
Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε όχι μόνο να τον απενεργοποιήσουμε από εδώ, αλλά να κάνουμε πλήρη διαγραφή.
Windows PowerShell 2.0
Το Windows PowerShell είναι ένα command-line shell και ταυτόχρονα μια γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία script.
To PowerShell παρέχει εξαιρετικά ισχυρές δυνατότητες αυτοματοποίησης εργασιών και παραμετροποίησης των Windows, για όσους γνωρίζουν πώς να φτιάξουν σχετικά σκριπτάκια – και τους πέντε τους.
Με άλλα λόγια, αν αυτή είναι η πρώτη φορά που διαβάσατε για το PowerShell, κατά 99% δεν το χρειάζεστε, και καλά ξεκουμπίδια.
Η μία και μοναδική φορά που έχουμε χρησιμοποιήσει το PowerShell σε οδηγό του PCsteps είναι για μια άλλη επίσης άχρηστη δυνατότητα, τον δείκτη εμπειρίας των Windows.
Δυνατότητες πολυμέσων
Το να ξετσεκάρουμε αυτή τη δυνατότητα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα Windows θα πάψουν εντελώς να υποστηρίζουν πολυμέσα, όπως ταινίες και μουσική.
Ουσιαστικά απενεργοποιούμε τα ίδια τα ενσωματωμένα προγράμματα των Windows, όπως τον Windows Media Player και το Windows Media Center.
Τρίτοι Players, όπως ο VLC, ο BSplayer, ο KMplayer, ο XBMC/Kodi και άλλοι, θα λειτουργούν κανονικά, όπως πάντα.
Ξεκουμπίδια, λοιπόν.
Πρόγραμμα προβολής XPS
Έχετε δει ποτέ αρχείο με επέκταση .xps?
Το αρχείο που είδατε, χρειάστηκε ποτέ να το προβάλλετε?
Αν όχι, you know what to do.
Υπηρεσία προσδιορισμού γεωγραφικής θέσης των Windows
Στη λίστα με τα πράγματα που δεν θέλω, το να γνωρίζει η Microsoft που ακριβώς βρίσκεται γεωγραφικά ο υπολογιστής μου είναι αρκετά ψηλά.
Όχι στο top 10, αλλά σίγουρα κοντά.
Υπηρεσίες .NET Framework 4.5 για προχωρημένους
Όπως προαναφέραμε, το .NET Framework το χρειάζονται ορισμένες εφαρμογές. Όμως για ορισμένες υπηρεσίες που περιλαμβάνει, τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα.
WTF είναι το WCF? Σύμφωνα με τη Microsoft, το Windows Communication Foundation είναι ένα Framework για την ανάπτυξη service-oriented εφαρμογών, επιτρέποντας την ασύγχρονη αποστολή δεδομένων από το ένα service endpoint στο άλλο.
Μεταφρασμένο στα ανθρώπινα, το WCF είναι μια μέθοδος για σε υπηρεσίες ενσωματωμένες σε εφαρμογές να στέλνουν δεδομένα η μία στην άλλη.
Βέβαια, το WCF δεν είναι ο μόνος τρόπος για την αποστολή δεδομένων. Αν το ξετσεκάρουμε, δεν θα σταματήσει πχ να λειτουργεί το chat του Facebook.
Με άλλα λόγια, είναι αρκετά ασφαλές σε έναν οικιακό υπολογιστή να το ξετσεκάρουμε. Αν δούμε όμως πως έχουμε προβλήματα σε εφαρμογές σχετικές με το Silverlight – που μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί το WCF – είναι το πρώτο που θα υποψιαστούμε.
Η κοινή χρήση θύρας TCP αφορά αποκλειστικά τι υπηρεσίες WCF, οπότε είναι εξίσου αχρείαστη.
Υπηρεσίες XPS
Θυμάστε το XPS από μερικές παραγράφους παραπάνω? Απ' ότι φαίνεται, η Microsoft το θεωρεί αρκετά σημαντικό όχι μόνο για μία, αλλά για δύο δυνατότητες των Windows.
Όμως, ούτε κι αυτό αν το ξετσεκάρουμε θα αφαιρέσει την υποστήριξη XPS. Το μόνο που αφαιρεί είναι τον εικονικό εκτυπωτή Microsoft XPS Document Writer, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αρχείων XPS.
Θα μας λείψει? Φυσικά και θα μας λείψει. Windows χωρίς XPS Document Writer είναι σαν ψάρι χωρίς ποδήλατο.
Τείνουμε να συμπεράνουμε πως σε κάποιον στη Microsoft απλά άρεσε πώς ακουγόταν η λέξη XPS, και έβαλε ένα στοίχημα σε πόσα μέρη των Windows μπορούσε να την εμφανίσει.
Ξεκουμπίδοβιτς.
Υπηρεσίες Εκτύπωσης και εγγράφων
Εδώ, μετά από τόσες δυνατότητες των Windows, βρίσκουμε μια υπηρεσία που είναι χρήσιμη σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συγκεκριμένα σε όσους έχουν εκτυπωτή, στέλνουν Φαξ από τον υπολογιστή ή έχουν σαρωτή (scanner).
Αν δεν σας αφορά κάτι από αυτά, και ούτε σκοπεύετε να εκτυπώσετε από κάποιον εκτυπωτή σε τοπικό δίκτυο, όλες οι υπηρεσίες πάνε για πέταμα, όπως είναι.
Υπολογιστής-πελάτης Φακέλων εργασίας
Να ένας ανόητος τρόπος να μεταφράσεις το “Work Folders Client”.
Αν δεν βρίσκεστε σε κάποιο δίκτυο που να βασίζεται σε Windows Server ρυθμισμένο ειδικά για να συγχρονίζει Work Folders, δεν πρόκειται να σας λείψει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.
Υποστήριξη API απομακρυσμένης διαφορικής συμπίεσης
Η λέξη “διαφορικό” για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού παραπέμπει είτε σε αυτοκίνητα, είστε σε εξισώσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, δεν αναφέρεται σε τίποτα από τα δύο.
Το χαρακτηριστικό αφορά εφαρμογές που κάνουν σύγκριση αρχείων όσον αφορά τις διαφορές τους, προκειμένου να ελέγξουν το αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όμως, όπως και με το WCF, δεν σημαίνει πως όλες οι εφαρμογές του είδους χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των Windows.
Αν λοιπόν δεν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για συγχρονισμό αρχείων, είναι βέβαιο πως δεν το χρειάζεστε. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε, όμως, πειραματιστείτε, μπορεί η εφαρμογή να χρησιμοποιεί διαφορετικό API.
Υποστήριξη κοινής χρήσης αρχείων SMB 1.0/CIFS
Κλείνουμε με το δεύτερο από τα τόσα χαρακτηριστικά των Windows που έχει μια σχετική χρησιμότητα.
Η υποστήριξη κοινής χρήσης αρχείων αφορά το να εμφανίζονται στο τοπικό δίκτυο δικτυωμένες συσκευές που δεν τρέχουν Windows, όπως υπολογιστές με Linux ή οι δικτυακοί σκληροί δίσκοι/NAS.
Απενεργοποιώντας την, μόνο οι Windows υπολογιστές φαίνονται στο τοπικό δίκτυο.
Παρ' όλα αυτά, αν γράψουμε χειροκίνητα τη διεύθυνση ενός υπολογιστή στη γραμμή διεύθυνσεων, θα έχουμε κανονικά πρόσβαση στα αρχεία.
Από τη μεριά του Linux, όμως, δεν μπορούμε πλέον να συνδεθούμε καθόλου στον υπολογιστή με τα Windows, κάνει timeout ανεξαρτήτως ρυθμίσεων.
Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε τοπικό δίκτυο και υπολογιστή με Linux ο οποίος χρειάζεται πρόσβαση στα Windows, τότε και αυτή η δυνατότητα των Windows έχει ένα μέρος που ανήκει.
Τι κερδίζουμε απενεργοποιώντας τις δυνατότητες των Windows 8?
Όντως αρκετές από τις δυνατότητες των Windows, αν όχι όλες, είναι άχρηστες για το μέσο χρήστη.
Τι κερδίζουμε όμως απενεργοποιώντας τις δυνατότητες των Windows?
Σε μια καθαρή virtual machine, με 3GB RAM και με τις δυνατότητες των Windows στις προεπιλογές τους, μετά από 10 λεπτά που έχει μείνει ανοιχτός ο υπολογιστής, χωρίς να χρησιμοποιείται, η χρήση RAM είναι στα 520ΜΒ.
Απενεργοποιώντας όλες τις δυνατότητες των Windows, η χρήση μνήμης διαμορφώνεται μετά από 10 λεπτά στα 495MB.
Σίγουρα τα 25MB δεν είναι καμία διαφορά που θα αλλάξει τη ζωή μας, μπροστά στα τουλάχιστον 2GB που οφείλει να περιέχει ένας υπολογιστής με Windows 7 ή 8.
Από την άλλη μεριά, βέβαια, αν όντως δεν χρειαζόμαστε τις δυνατότητες των Windows, γιατί όχι?
Οι “περιττές” δυνατότητες των Windows 7
Όπως είναι αναμενόμενο, ένα μεγάλο μέρος από τις δυνατότητες των Windows είναι κοινές ανάμεσα στα Windows 8 και τα Windows 7, και για εκείνες ισχύουν τα όσα έχουμε γράψει παραπάνω
Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορετικές δυνατότητες στα παλαιότερα Windows, τις οποίες θα μελετήσουμε ξεχωριστά.
Windows Gadget Platform
Η δυνατότητα αυτή δεν σηκώνει καμία συζήτηση το αν είναι απαραίτητη ή όχι.
Σύμφωνα με τη Microsoft, η πλατφόρμα για τα gadgets (μικροεφαρμογές) στα Windows 7 και Windows Vista έχει σοβαρές ευπάθειες, που μπορούν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη διαχείριση κώδικα στον υπολογιστή μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που αφαιρέθηκε εντελώς στα Windows 8. Πέταμα αμέσως, λοιπόν.
Windows Search
Ούτε αυτή η δυνατότητα σηκώνει συζήτηση για το αν είναι απαραίτητη ή όχι, αλλά για τον αντίστροφο λόγο.
Χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναζήτηση αρχείων σε φάκελο…
…ούτε καν να αναζητήσουμε προγράμματα στο μενού έναρξης.
Ό,τι και να κάνουμε, λοιπόν, την αφήνουμε ενεργοποιημένη. Υπάρχει λόγος που αφαίρεσε η Microsoft την δυνατότητα απενεργοποίησης της αναζήτησης στα Windows 8.
Δυνατότητες πολυμέσων
Τις δυνατότητες πολυμέσων τις είδαμε και στα Windows 8, στα Windows 7, όμως, περιλαμβάνουν επιπλέον και τον τη “Δημιουργία DVD των Windows”, ένα πρόγραμμα που έχει αφαιρεθεί στα Windows 8.
Αν δεν σας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να πετάξετε και εδώ συνολικά τις δυνατότητες πολυμέσων, όπως και στα Windows 8.
Παιχνίδια
Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην Πασιέντζα, την Πασιέντζα Αράχνη και το ναρκαλιευτή, ποιοι είμαστε εμείς για να σας πούμε να τα πετάξετε?
Αν δεν παίζουμε τα παιχνίδια των Windows, όμως, γιατί να τα έχουμε στον υπολογιστή μας? Για στολίδι?
Στοιχεία Tablet PC
Όταν η Microsoft στα Windows Vista μιλούσε για Tablet PC εννοούσε κάτι εντελώς διαφορετικό από το iPad, τα Android Tablets, ή ακόμη και τα Microsoft Surface.
Λογικό, εδώ που τα λέμε, καθώς το 2006 δεν είχε καν βγει το πρώτο iPhone, και το κοντινότερο που είχαμε σε smartphone ήταν ένα Nokia με WAP.
Εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που είναι εντελώς απίθανο να τρέχουμε Windows 7 σε κάποιο tablet, τα στοιχεία Tablet PC είναι παραπάνω από άχρηστα, είναι αναχρονιστικά.
Τι κερδίζουμε απενεργοποιώντας τις δυνατότητες των Windows 7?
Όπως και στα Windows 8, είπαμε να δούμε στην πράξη τι διαφορά κάνει το να απενεργοποιήσουμε τις δυνατότητες των Windows 7, όσον αφορά τους πόρους του υπολογιστή.
Ένα καθαρό σύστημα, με τις προεπιλεγμένες δυνατότητες των Windows, μετά από 10 λεπτά λειτουργίας καταναλώνει 569MB RAM.
Απενεργοποιώντας όλες τις δυνατότητες των Windows 7 πλην του απαραίτητου Windows Search, το σύστημα χρειάζεται 549MB RAM.
Αυτή τη φορά το κέρδος ήταν μεγαλύτερο από ότι στα Windows 8, στα 50MB, αλλά και πάλι πρακτικά αμελητέο.
Εσείς ποιες δυνατότητες των Windows χρειάζεστε?
Ο προσωπικός σας υπολογιστής εξακολουθούσε να λειτουργεί καλά απενεργοποιώντας τις δυνατότητες των Windows, ή κάποια από αυτές ήταν απαραίτητη για το σύστημά σας?
Γράψτε μας στα σχόλια, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες για το ποιες δυνατότητες των Windows να κρατήσουν και ποιες να πετάξουν.