Στις 27 Οκτωβρίου, ο νεότερος σταθερός πυρήνας (kernel) του Linux κυκλοφόρησε για το Ubuntu και άλλες διανομές βασισμένες σε αυτό. Δείτε πώς να κάνετε μια αναβάθμιση kernel στο Linux Mint και το Ubuntu, για να διορθώσετε προβλήματα και να προσθέσετε δυνατότητες στη διανομή σας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γράψαμε αυτόν τον οδηγό στο Linux Mint 17.2 και το Ubuntu 14.10. Θα λειτουργήσει σε πρόσφατες παλαιότερες και μελλοντικές εκδόσεις, καθώς και σε άλλες διανομές βασισμένες στο Ubuntu.
Χρειάζομαι αναβάθμιση Kernel στο σύστημά μου?
Αν μας έχει μάθει κάτι η τεχνολογία είναι πως το νεότερο είναι καλύτερο – κάτι που ισχύει συχνά, αλλά όχι πάντα.
Όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η αναβάθμιση Kernel είναι μια ιδιαίτερα παρεμβατική εργασία.
Δεν είναι σαν να κάνουμε ένα sudo apt-get upgrade ή ακόμα και ένα sudo apt-get dist-upgrade. Ουσιαστικά είναι σαν να αλλάζουμε ολόκληρο τον κινητήρα του λειτουργικού.
Αυτό σημαίνει πως παρ' ότι ο τελευταίος kernel χαρακτηρίζεται ως “stable”, η αναβάθμιση υπάρχει πιθανότητα να σακατέψει το σύστημά μας, και να χρειαστεί να κάνουμε format και επανεγκατάσταση της διανομής μας.
Άρα, αν χρησιμοποιούμε το PC για δουλειά, απαγορεύεται η αναβάθμιση kernel δια ροπάλου. Και αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να υπολογίσουμε και το χρόνο που θα πάρει μια πλήρης επανεγκατάσταση, αν κάτι πάει στραβά.
Η αναβάθμιση Kernel είναι καλή ιδέα κυρίως για προγραμματιστές, που θα θέλουν να βεβαιωθούν πως οι μελλοντικές εκδόσεις των εφαρμογών τους θα είναι συμβατές με το νεότερο kernel.
Μπορεί επίσης να μας χρησιμέψει αν έχουμε ένα συγκεκριμένο hardware πρόβλημα που πιθανώς να διορθωθεί με την αναβάθμιση kernel. Κατά τ' άλλα, όμως, αν δεν έχει χαλάσει, μην το φτιάξεις.
Αναβάθμιση Kernel σε Linux Mint / Ubuntu
Πρώτα απ' όλα, είναι καλή ιδέα να κάνουμε μια πλήρη αναβάθμιση στο υπάρχον σύστημα.
Πλήρης αναβάθμιση Linux Mint / Ubuntu
Ανοίγουμε ένα τερματικό με ctrl+alt+T και γράφουμε την εντολή:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y
Αναλόγως πόσο καιρό είχαμε να κάνουμε update, και της ταχύτητάς μας στο Internet, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μερικά λεπτά.
Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς το update, κάνουμε επανεκκίνηση με την εντολή:
sudo reboot
Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση kernel
Θα βρούμε τα deb αρχεία για τον νέο kernel στη διεύθυνση
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Ο φάκελος του τελευταίου kernel θα βρίσκεται χαμηλά στη σελίδα. Αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα ριψοκίνδυνοι, αποφύγετε τις εκδόσεις rc*-unstable.
Στο εσωτερικό του φακέλου θα χρειαστεί να κατεβάσουμε τρία αρχεία. Αν έχουμε 64bit Ubuntu ή Linux Mint, κατεβάζουμε το αρχείο _all.deb και τα generic amd64.deb.
Αν έχουμε 32bit έκδοση, κατεβάζουμε το _all.deb, αυτή τη φορά με τα αρχεία generic i386.deb.
Φροντίζουμε φυσικά να κατεβάσουμε τα αρχεία, και να μην επιλέξουμε να ανοίξουν.
Αφού κατεβάσουμε και τα τρία αρχεία, ανοίγουμε ένα τερματικό και πλοηγούμαστε στο φάκελο που κατεβάσαμε τα αρχεία – συνήθως τον ~/Λήψεις (~/Downloads στην Αγγλική έκδοση).
cd ~/Λήψεις
Για να κάνουμε την αναβάθμιση Kernel γράφουμε την εντολή:
sudo dpkg -i linux-headers-4*.deb linux-image-4*.deb
Η εγκατάσταση θα πάρει μόλις μερικά δευτερόλεπτα, ίσως λιγότερα από 10.
Μόλις ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, κάνουμε επανεκκίνηση. Στην επόμενη εκκίνηση, αν όλα πήγαν καλά, η εντολή…
uname -r
…θα εμφανίσει τη νέα έκδοση του kernel.
Αυτό ήταν. Η αναβάθμιση kernel ήταν επιτυχής.
Αν θελήσουμε για οποιοδήποτε λόγο να απεγκαταστήσουμε το νέο Kernel, μπορούμε να το κάνουμε με την εντολή:
sudo apt-get remove linux-headers-4* linux-image-4*
Τι αλλάζει στον Linux kernel 4.2.5
Ο Linux kernel 4.2.5 περιέχει αρκετές ανανεώσεις σχετικές με κάρτες γραφικών, κυρίως για μοντέλα της AMD, αλλά θα βρούμε και ένα fix για τον ανοιχτού κώδικα driver Nouveau της Nvidia.
Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις για τις αρχιτεκτονικές ARM, ARM64, SPARC, και x86, βελτιώσεις στα συστήματα αρχείων Btrfs και NFS, και ανανεωμένοι drivers για τα I2C, MD, MFD, PINCTRL, και τη δικτύωση.
Εσείς θα κάνετε αναβάθμιση Kernel?
Θέλετε να έχετε πάντοτε το νεότερο, ακόμη κι αν ρισκάρετε να συναντήσετε προβλήματα? Προτιμάτε να κινείστε εκ του ασφαλούς? Έχετε το /home σε ξεχωριστό partition, οπότε δεν σας νοιάζει και να σακατευτεί το σύστημα, σε 15 λεπτά το έχετε ξανά έτοιμο, σαν καινούριο?
Γράψτε μας τη γνώμη σας σχετικά με την αναβάθμιση Kernel, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.