Μέχρι πρότινος, αν θέλαμε να ανεβάσουμε ένα βίντεο στο YouTube, έπρεπε να περιμένουμε να ανέβει ολόκληρο πρώτα για να δούμε τις επιπτώσεις αν είχαμε χρησιμοποιήσει εμπορική μουσική με δικαιώματα. Τώρα, το YouTube μας επιτρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν συμπεριλάβουμε συγκεκριμένη μουσική στο βίντεό μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η Βιβλιοθήκη ήχου το YouTube
Όπως πιθανώς έχουν παρατηρήσει όσοι ανεβάζουν βίντεο στο YouTube – για να κερδίσουν χρήματα ή και από χόμπι – η χρήση μουσικής σε ένα βίντεο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.
Στην καλύτερη περίπτωση, αν έχουμε χρησιμοποιήσει αναγνωρισμένο υλικό τρίτων, δεν μπορούμε να βάλουμε διαφημίσεις στο βίντεό μας, και το βίντεο επίσης δεν θα παίζει σε κινητά και tablets.
Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί ο κάτοχος του copyright να ζητήσει στο YouTube να κατεβάσουν εντελώς το βίντεό μας, και αν έχουμε μερικά τέτοια βίντεο, να κλείσει οριστικά ο λογαριασμός μας.
Το YouTube, θέλοντας να υποστηρίξει τους μικρούς παραγωγούς, εδώ και αρκετό διάστημα έχει προσθέσει μια βιβλιοθήκη ήχου, η οποία περιέχει δωρεάν μουσική.
Η μουσική αυτή, την οποία θα βρούμε σε αυτή τη διεύθυνση, δεν καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα για να εμπλουτίσουμε το βίντεό μας.
Εδώ θα βρούμε από σχετικά άγνωστα κομμάτια μέχρι πασίγνωστη κλασσική μουσική.
Μουσική με δικαιώματα
Στις 8 Δεκεμβρίου 2014 το YouTube πρόσθεσε μια νέα καρτέλα στη βιβλιοθήκη ήχου, με την ονομασία “Μουσική με υποστήριξη διαφημίσεων”.
Το όνομα είναι ελαφρώς παραπλανητικό, καθώς δεν σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το βίντεο για να βάλουμε δικές μας διαφημίσεις
Στην πραγματικότητα, συνήθως συμβαίνει το ανάποδο. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μουσική στο βίντεο, τα έσοδα από τις διαφημίσεις πηγαίνουν στον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, και θα είναι αδύνατον να βάλουμε δικές μας διαφημίσεις.
Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε κομμάτι, θα δούμε αναλυτικά τις επιπτώσεις που θα έχει αν το συμπεριλάβουμε, ολόκληρο ή μέρος του, στο βίντεό μας.
Επίσης, κατά περίπτωση ισχύουν και περιορισμοί σχετικά με τις χώρες, συνήθως τη Γερμανία η οποία έχει ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και το copyright.
Αυτό σημαίνει πως στις χώρες αυτές δεν θα μπορεί να προβληθεί καθόλου το συγκεκριμένο βίντεο που περιέχει αυτή τη μουσική.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που αποκλείονται πάνω από 100 χώρες.
Το εργαλείο αυτό θα μας βοηθήσει είτε να αποφύγουμε από λάθος να χρησιμοποιήσουμε μουσική με δικαιώματα, ή τουλάχιστον να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις συνέπειες και τους περιορισμούς.
Πώς μπορώ να ξέρω αν παίζει μουσική με δικαιώματα στο βίντεό μου?
Η μόνη έλλειψη σε αυτό το σύστημα είναι πως θα πρέπει να ψάξουμε τραγούδια χειροκίνητα, με τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη.
Αν λοιπόν στο βίντεό μας παίζει μουσική την οποία όμως δεν προσθέσαμε χειροκίνητα και ίσως καν να μην γνωρίζουμε ποια είναι, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να την εντοπίσουμε.
Σε αυτό θα βοηθήσει ο οδηγός μας: Εύρεση Τραγουδιών από Μουσική – Οι Καλύτερες Μέθοδοι.