Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κατανάλωση Δεδομένων Και Αρχεία ZIP Στο Android 13, Αντίγραφα Ασφαλείας Facebook
QuickSteps#290 - Κατανάλωση Δεδομένων Και Αρχεία ZIP Στο Android 13, Αντίγραφα Ασφαλείας Facebook

Κατανάλωση Δεδομένων Και Αρχεία ZIP Στο Android 13, Αντίγραφα Ασφαλείας Facebook

Αυτή την εβδομάδα, ελέγχουμε και περιορίζουμε την κατανάλωση δεδομένων, συμπιέζουμε και αποσυμπιέζουμε ZIP αρχεία, και διαβάζουμε διαγραμμένα μηνύματα του WhatsApp στο Android 13. Διαγράφουμε μαζικά φωτογραφίες με τις Φωτογραφίες Google, δημιουργούμε backup εικόνων και βίντεο από το Facebook στο Dropbox, και δημιουργούμε προγραμματισμένες ειδοποιήσεις με το Google Home. Ρυθμίζουμε τον Google Assistant να εκφωνεί μηνύματα με έξυπνα ηχεία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ελέγχω και περιορίζω την κατανάλωση δεδομένων στο Android 13

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε στο κινητό εγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες τρέχουν στο παρασκήνιο και είτε παραμένουν μόνιμα συνδεδεμένες στο internet, είτε συνδέονται ανά διαστήματα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι εφαρμογές καταναλώνουν αρκετά δεδομένα.

Όταν έχουμε συνδεδεμένο το smartphone μας στο ασύρματο οικιακό δίκτυο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, διότι ενδεχομένως έχουμε στη διάθεσή μας απεριόριστα δεδομένα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πακέτα δεδομένων, τα οποία πληρώνουμε αδρά. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσα δεδομένα καταναλώνει η εκάστοτε εφαρμογή και να φροντίσουμε να θέσουμε τα απαραίτητα όρια.

QuickSteps#290 - Κατανάλωση Δεδομένων Και Αρχεία ZIP Στο Android 13, Αντίγραφα Ασφαλείας Facebook

Έλεγχος κατανάλωσης

Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις και πατάμε τις “Συνδέσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων” και στην οθόνη του κινητού θα δούμε τα συνολικά δεδομένα που έχουμε καταναλώσει από την αρχή του τρέχοντος μήνα.

Για να δούμε τα δεδομένα που έχει καταναλώσει η κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, πατάμε το “Χρήση δεδομένων κινητής”.

Περιορισμός κατανάλωσης ανά εφαρμογή

Μέσω των ρυθμίσεων, μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση δεδομένων για την κάθε μία εφαρμογή χωριστά.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις, πατάμε τις “Συνδέσεις”, πηγαίνουμε στη “Χρήση δεδομένων”, και επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων κινητής”.

Εντοπίζουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, πατάμε στην καταχώρησή της, και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στα “Να επιτρέπεται η χρήση δεδομένων παρασκηνίου”. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουμε στην εφαρμογή να συνδέεται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ρύθμιση γενικού ορίου χρήσης

Εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης δεδομένων ανά εφαρμογή, μέσω των ρυθμίσεων του Android 13 μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συσκευή ώστε να αποσυνδέεται αυτόματα από το δίκτυο μόλις φτάνουμε ένα συγκεκριμένο όριο.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε τις “Συνδέσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε τη “Χρήση δεδομένων” και μπαίνουμε στην “Προειδοποίηση για κύκλο χρέωσης και δεδομένων”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Ορισμός ορίου δεδομένων”.

Μετά, επιλέγουμε το “Όριο δεδομένων”, γράφουμε τα MB ή GB που θέλουμε να θέσουμε ως όριο, και πατάμε “Ορισμός”.

Πώς διαγράφω μαζικά φωτογραφίες με τις Φωτογραφίες Google

Οι Φωτογραφίες Google είναι μία από τις καλύτερες υπηρεσίες online αποθήκευσης πολυμέσων. Αν έχουμε ενεργό τον αυτόματο συγχρονισμό, οποιαδήποτε φωτογραφία και βίντεο τραβάμε με το κινητό αποθηκεύεται αυτόματα στον λογαριασμό μας.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει η Google δεν είναι απεριόριστος. Επίσης, από τη στιγμή που όλα τα πολυμέσα αποθηκεύονται αυτόματα στην υπηρεσία, ίσως βρεθούμε να έχουμε αρχεία τα οποία δεν θέλουμε.

Για να διαγράψουμε ένα μόνο αρχείο, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την προεπισκόπηση και κάνουμε κλικ στον άσπρο κύκλο με το “✓”, πάνω αριστερά.

Εάν θέλουμε να διαγράψουμε πολλά αρχεία, πρέπει να τα επιλέξουμε ένα προς ένα κάνοντας κλικ στο “✓”. Εκτός και αν πρόκειται για αρχεία τα οποία δημιουργήσαμε την ίδια χρονική περίοδο και είναι τοποθετημένα το ένα μετά το άλλο.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να διαλέξουμε το πρώτο αρχείο και με πατημένο το “Shift” να κάνουμε κλικ στο τελευταίο αρχείο.

Όταν επιλέξουμε τις εικόνες και τα βίντεο που επιθυμούμε να διαγράψουμε, πατάμε τον κάδο πάνω δεξιά.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μετακίνηση στον κάδο απορριμμάτων”.

Οι Φωτογραφίες Google μεταφέρουν τα αρχεία στον κάδο απορριμμάτων και τα διαγράφουν οριστικά μετά από 30 ημέρες.

Αν θέλουμε να τα διαγράψουμε νωρίτερα, κάνουμε κλικ στον εικονίδιο του κάδου και πατάμε “Άδειασμα κάδου απορριμμάτων”.

Πώς συμπιέζω και αποσυμπιέζω ZIP αρχεία στο Android 13

Η διαχείριση των ZIP αρχείων μέσω υπολογιστή είναι μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, καθώς τα Windows διαθέτουν δικό τους εργαλείο προβολής, συμπίεσης, και αποσυμπίεσης τέτοιων αρχείων.

Ωστόσο, για να διαχειριστούμε συμπιεσμένα αρχεία σε κινητό ή tablet το οποίο τρέχει Android 13, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητες εφαρμογές, όπως το Files by Google και ο Solid Explorer.

Προβολή περιεχομένου

Για να δούμε τι περιέχει ένα συμπιεσμένο αρχείο μέσω της εφαρμογής File by Google, ανοίγουμε την εφαρμογή, εντοπίζουμε το αρχείο, και πατάμε μία φορά πάνω του.

Αντίστοιχα, για να εκτελέσουμε την ίδια εργασία με τον Solid Explorer, βρίσκουμε το αρχείο ZIP και πατάμε στο όνομα του.

Αποσυμπίεση αρχείων

Η αποσυμπίεση αρχείων ZIP είναι δυνατή τόσο με το File by Google, όσο και με τον Solid Explorer.

Με το Files by Google

Εάν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή της Google, πατάμε πάνω στο αρχείο και επιλέγουμε “Εξαγωγή”.

Η εφαρμογή θα εμφανίσει ένα πλαίσιο με το οποίο μας επιτρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε να διαγράψει το συμπιεσμένο αρχείο μετά την ολοκλήρωση της αποσυμπίεσης. Αν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε τη “Διαγραφή αρχείου ZIP”.

Σε κάθε περίπτωση, πατάμε “Τέλος” για κλείσουμε το πλαίσιο και να επιστρέψουμε στη κύρια οθόνη της εφαρμογής.

To File by Google αποσυμπιέζει απευθείας όλα τα αρχεία του ZIP μέσα στον φάκελο ο οποίος περιέχει το συμπιεσμένο αρχείο.

Με τον Solid Explorer

Για να αποσυμπιέσουμε ένα αρχείο ZIP με τον Solid Explorer, πατάμε το εικονίδιο του αρχείου και από τις τρεις τελείες πάνω δεξιά επιλέγουμε την “Αποσυμπίεση”.

Έπειτα, επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θέλουμε να αποθηκεύσει η εφαρμογή τα αρχεία που περιέχει το ZIP και πατάμε “ΕΠΙΛΟΓΗ”.

Συμπίεση αρχείων

Με τη βοήθεια του Solid Explorer, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα αρχεία τύπου ZIP ή 7ZIP.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε τα αρχεία και τους φακέλους που μας ενδιαφέρουν, πατάμε τις τρεις τελείες κάτω δεξιά, και διαλέγουμε το “Συμπιεσμένο αρχείο”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει το αρχείο, επιλέγουμε τον τύπο, και διαλέγουμε το επίπεδο συμπίεσης.

Αν θέλουμε να απαιτείται η εισαγωγή κωδικού για την αποσυμπίεση του αρχείου και την προβολή του περιεχομένου του, επιλέγουμε την “Προστασία με κωδικό” και πληκτρολογούμε δύο φορές τον κωδικό που επιθυμούμε να ορίσουμε.

Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, πατάμε “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ”.

Δημιουργία backup εικόνων και βίντεο από το Facebook στο Dropbox

Οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε, μπορούμε να κατεβάσουμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουμε στον λογαριασμό μας στο Facebook.

Έπειτα, μπορούμε να ανεβάσουμε αυτά τα αρχεία σε διάφορες υπηρεσίες cloud backup, ώστε να δημιουργήσουμε online αντίγραφα ασφαλείας ή να τα μοιραστούμε με πρόσωπα τα οποία δεν χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, διότι το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς των εικόνων και των βίντεο του λογαριασμού μας απευθείας στο Dropbox.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε την εικόνα προφίλ πάνω δεξιά και επιλέγουμε “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Κάνουμε κλικ στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebook” και πατάμε “Προβολή” δίπλα στο “Μεταφορά αντιγράφου των πληροφοριών σας”.

Μετά, διαλέγουμε το “Dropbox” από το “Κοινοί προορισμοί”.

Επιλέγουμε το “Όλες οι φωτογραφίες σας” και το “Όλα τα βίντεό σας” και πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, πραγματοποιούμε σύνδεση στο Dropbox και πατάμε “Έναρξη μεταφοράς”.

Μετά, επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα μας εισάγοντας τον κωδικό του Facebook λογαριασμού μας και η μεταφορά των φωτογραφιών και των βίντεο θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά εξαρτάται από το πλήθος των φωτογραφιών και των βίντεο που έχουμε στον λογαριασμό μας στο Facebook.

Καθώς μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες, μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση της μεταφοράς ακολουθώντας τα ίδια βήματα: “Ρυθμίσεις και απόρρητο → Ρυθμίσεις → Οι πληροφορίες σας στο Facebook → Μεταφορά αντιγράφου των πληροφοριών σας”.

Πώς κάνω τον Google Assistant να εκφωνεί μηνύματα με έξυπνα ηχεία

Με τη βοήθεια του Google Assistant μπορούμε να στέλνουμε οποιοδήποτε κείμενο θέλουμε στα έξυπνα ηχεία που διαθέτουμε και αυτά να το εκφωνούν. Πρόκειται για μία δυνατότητα που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ποικίλες περιπτώσεις.

Η αποστολή μηνυμάτων προς εκφώνηση λειτουργεί από συσκευές όπως smartphone και tablet, προς έξυπνα ηχεία και οθόνες της Google, όπως τα Nest.

Εκφώνηση μηνυμάτων

Εφόσον έχουμε ρυθμίσει κανονικά το δίκτυο των έξυπνων συσκευών μας, ανοίγουμε τον Assistant στο κινητό ή το tablet με τη χρήση του “OK Google” ή του “Hey Google”, ή από το widget της εφαρμογής.

Έπειτα, λέμε στον ψηφιακό βοηθό το μήνυμα που θέλουμε να εκφωνήσει με τις παρακάτω φωνητικές εντολές.

  • “Broadcast [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce [ΜΗΝΥΜΑ]”

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω εντολές, ο Google Assistant θα στείλει το μήνυμα σε όλες τις ενεργές και συνδεδεμένες ψηφιακές συσκευές.

Αν θέλουμε η εκφώνηση του μηνύματος να γίνει σε συγκεκριμένο δωμάτιο ή μεμονωμένη συσκευή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ακόλουθες εντολές.

  • “Broadcast to [ΟΝΟΜΑ_ΔΩΜΑΤΙΟΥ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce to [ΟΝΟΜΑ_ΔΩΜΑΤΙΟΥ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Broadcast to [ΟΝΟΜΑ_ΣΥΣΚΕΥΗΣ] [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Announce to [ΟΝΟΜΑ_ΣΥΣΚΕΥΗΣ] [ΜΗΝΥΜΑ]”

Απάντηση σε ανακοίνωση

Εάν θέλουμε να απαντήσουμε σε μία ανακοίνωση, πρέπει να περιμένουμε έως ότου η έξυπνη συσκευή ολοκληρώσει την εκφώνηση του μηνύματος και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε τις εξής εντολές.

  • “Reply [ΜΗΝΥΜΑ]”
  • “Send a Reply”. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψηφιακός βοηθός θα μας ρωτήσει ποιο θέλουμε να είναι το κείμενο της απάντησης.

Δημιουργία προγραμματισμένων ειδοποιήσεων με το Google Home

Τα έξυπνα ηχεία και οι οθόνες της Google μπορούν να φανούν χρήσιμα με πολλούς τρόπους. Συνήθως, τα χρησιμοποιούμε για να εκτελούμε διάφορες εργασίες με τη χρήση φωνητικών εντολών.

Ωστόσο, με το χαρακτηριστικό Family Bell της εφαρμογής Google Home, μπορούμε να προγραμματίσουμε ειδοποιήσεις οι οποίες βοηθούν στην οργάνωση των δραστηριοτήτων όλων των μελών της οικογένειας μας.

Δημιουργία νέων ειδοποιήσεων

Για να δημιουργήσουμε μία νέα ειδοποίηση, ανοίγουμε την εφαρμογή Google Home και πατάμε τις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο “Βοηθός Google” και πατάμε τη “Διαχείριση όλων των ρυθμίσεων του Βοηθού”.

Μετά, γράφουμε στην αναζήτηση “Family Bell” και πατάμε το πρώτο αποτέλεσμα.

Έπειτα, πατάμε το “Add a bell” και πληκτρολογούμε το μήνυμα το οποίο θέλουμε να εκφωνούν τα ηχεία και να προβάλλουν οι οθόνες των έξυπνων συσκευών μας στο πεδίο “Bell announcement”.

Εφόσον επιλέξουμε την ώρα και τις ημέρες στις οποίες επιθυμούμε να λαμβάνουμε τη συγκεκριμένη ειδοποίηση, πατάμε το κουμπί “Create new bell”.

Επεξεργασία και διαγραφή ειδοποιήσεων

Για να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε ειδοποίηση, μπαίνουμε στο “Family Bell”, την εντοπίζουμε, και πατάμε το βέλος κάτω δεξιά.

Πραγματοποιούμε τις αλλαγές που θέλουμε και πατάμε πάλι το βέλος για να τις αποθηκεύσουμε και να κλείσουμε το μενού επεξεργασίας.

Εάν επιθυμούμε να διαγράψουμε κάποια ειδοποίηση, επισκεπτόμαστε το “Family Bell”, πατάμε το βέλος κάτω δεξιά στην καταχώρησή της, και επιλέγουμε το εικονίδιο με τον κάδο.

Πώς διαβάζω διαγραμμένα μηνύματα του WhatsApp στο Android 13

Εάν χρησιμοποιούμε το WhatsApp για την επικοινωνία μας με φίλους, συναδέλφους, και συγγενείς, ενδεχομένως λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα καθημερινά. Προσπαθώντας να μειώσουμε τον όγκο των μηνυμάτων, διαγράφουμε τακτικά τα παλαιότερα.

Τι γίνεται όμως, εάν διαγράψουμε κάποιο μήνυμα το οποίο μας έχουν στείλει και θέλουμε για οποιονδήποτε λόγο να ανατρέξουμε στο περιεχόμενό του;

Με τη βοήθεια της εφαρμογής Notisave, μπορούμε να διατηρούμε αντίγραφα όλων των μηνυμάτων που λαμβάνουμε στο WhatsApp, ακόμα και όσων διαγράφουμε.

Εφόσον εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, τη τρέχουμε και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ALLOW”.

Έπειτα, πατάμε τον διακόπτη δίπλα στο όνομα της εφαρμογής και στο πλαίσιο το οποίο θα εμφανιστεί επιλέγουμε “Να επιτρέπεται”.

Στη συνέχεια, παρέχουμε στο Notisave άδεια πρόσβασης στα αρχεία μας, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει τα δεδομένα τα οποία καταγράφει.

Δυστυχώς, η εφαρμογή δεν μπορεί να επαναφέρει τα μηνύματα τα οποία έχουμε διαγράψει πριν την εγκαταστήσουμε στο κινητό. Ωστόσο, από εδώ και στο εξής θα αποθηκεύει όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο WhatsApp.

Έτσι, ακόμη και αν τα διαγράψουμε από την εφαρμογή συνομιλιών, θα μπορούμε να διαβάσουμε το περιεχόμενό τους μέσω του Notisave.

Για να διαβάσουμε τα διαγραμμένα μηνύματα, τρέχουμε την εφαρμογή και επιλέγουμε την πρώτη καρτέλα.

Έπειτα, πατάμε στη συνομιλία της οποίας τα μηνύματα μας ενδιαφέρουν. Από εδώ μπορούμε να δούμε όλα τα μηνύματα που έχουμε ανταλλάξει με το συγκεκριμένο πρόσωπο, είτε τα έχουμε διαγράψει από το WhatsApp, είτε όχι.

Τέλος, αν θέλουμε να διαγράψουμε οποιοδήποτε μήνυμα από το Notisave, πατάμε παρατεταμένα πάνω του για να το διαλέξουμε και επιλέγουμε το εικονίδιο με τον κάδο πάνω δεξιά.

QuickSteps#290 - Κατανάλωση Δεδομένων Και Αρχεία ZIP Στο Android 13, Αντίγραφα Ασφαλείας Facebook

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μηνύματα και από άλλες δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Facebook Messenger, το Viber, το Discord, και το Slack.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#343 - Κρύψιμο Ενημερώσεων Και Gemini Ως Εφαρμογή Στα Windows 11, Σχόλια Σε Ιστορίες Στο Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20240907 - 30 Χρόνια PlayStation, Η Πρώτη Live-Action Ταινία Minecraft, Τα Πάντα Για Το Acer Nitro Blaze 7
GamingSteps